Dodaj do ulubionych

jakie dania tworzą toplistę kuchni śródziemnomorsk

IP: *.subscribers.sferia.net 20.07.08, 19:56
iej. dziekuje.
Obserwuj wątek
    • mania_gotowania Re: jakie dania tworzą toplistę kuchni śródziemno 20.07.08, 23:11
      Sałatka grecka, spagetti, wszelkie pasty (makarony:), bruschetty, owoce morza...
      • marghe_72 Re: jakie dania tworzą toplistę kuchni śródziemno 21.07.08, 00:04
        mania_gotowania napisała:

        > Sałatka grecka, spagetti, wszelkie pasty (makarony:), bruschetty,
        owoce morza..
        > .


        spaghetti to te makaron ;-)
    • coralin Re: jakie dania tworzą toplistę kuchni śródziemno 21.07.08, 00:17
      Kuchnia środziemnomorka jest prosta .
      1. mięso obsmażone na oleju z pieprzem, do tego sałata polana oliwą
      i octem balsamicznym.
      2.Makaron z różymi sosami- począwszy od oliwy, czosnku i
      peperoncino, a skończywszy na mięsno-pomidorowym.
      3. sałatki -mój tp to caprese z mozzarella, bazylią i pomidorami

      Istotą śródziemnomorskiej kuchni jest sezonowość(zresztą polskiej
      dobrej też).
    • aniutek Re: jakie dania tworzą toplistę kuchni śródziemno 21.07.08, 03:03
      feta, pomidory, mozzarella, pasta i wszystko co z morza.
      - to moja top lista.
    • Gość: lemon a jakby tak stworzyc IP: *.subscribers.sferia.net 21.07.08, 07:46
      liste 10 najlepszych dań - co by mogło to być.
      • aga-aa Re: a jakby tak stworzyc 21.07.08, 09:30
        myślę, ze każdy miałby swoją top listę
        • Gość: lemon Re: a jakby tak stworzyc IP: *.subscribers.sferia.net 21.07.08, 10:45
          no to prosze - jakiekolwiek propozycje.
          Z tego co rozumiem to znajdą sie napewno horiatiki i ragu boloneze.
    • Gość: Nobullshit Re: jakie dania tworzą toplistę kuchni śródziemno IP: *.spray.net.pl 21.07.08, 11:10
      Książkę piszesz, Lemon? :)

      A poważnie, "kuchnia śródziemnomorska" jest imho zbyt szerokim pojęciem. Bo
      oprócz południowych Włoch i Grecji to również Bałkany, część Hiszpanii, kraje
      arabskie, wszystkie wyspy.
      • Gość: lemon a pisze ;-) IP: *.subscribers.sferia.net 21.07.08, 11:16
        ja wiem ze szerokie własnie dlatego jak o tym mysle - to w pewnym
        sensie nie wiem co myslec. Moze ktos mądry pokusi sie o wymiane z
        10 dan takich, powiedzmy łapiących sedno ;-)
        • bene_gesserit Re: a pisze ;-) 21.07.08, 11:32

          To bedzie skrajnie subiektywny ranking - w kazdym przypadku.

          Ksiazke o zwyczajach kulinarnych Srodziemnomorzan napisal w zeszlym
          roku przeuroczy i genialny Rick Stein, w dodatku zrobil tez swietny
          serial dokumentalno-kulinarny na ten sam temat. A
          okreslenie 'toplista' jest paskudnym, telewizyjnym potworem.
          • jo.hanna Claudia Roden tez ma ksiazke o kuchni 21.07.08, 12:17
            srodziemnomorskiej i jest to ksiega, a nie broszurka. A wybor top-listy
            srodziemnomorskiej jest takim przedsiewzieciem jak stworzenie listy najlepszych
            potraw krajow nadbaltyckich.
            • Gość: ania_m Re: Claudia Roden tez ma ksiazke o kuchni IP: *.pools.arcor-ip.net 21.07.08, 13:20
              wlasnie nie moge znalesc swojej na amazonie, bo podalabym linka. poza tym, chyba
              lezy jeszcze w kartonie, bo na polkach pierwszego regalu billy jej nie widze.
              przynajmniej z rok jej w rekach nie mialam, ale pamietam, ze przepisy byly
              poukladane krajami basenu morza srodziemnego i obejmowaly rowniez drugi jego
              brzeg, czyli takze np maroko, tunezje.
              czytajac wypowiedzi widze, ze dla was kuchnia srodziemnomorska, to wlasciwie
              glownie grecka i wloska, a jest to dosc zawezone podejscie do sprawy.
            • bene_gesserit Re: Claudia Roden tez ma ksiazke o kuchni 21.07.08, 15:53

              Nie mam pojecia, jakiej grubosci ksiazki pisze Roden, ale mialam w
              reku ksiazke Steina (na oko trzysta stron - to raczej nie
              broszurka ;) i nie chcialam jej wypuscic. Procz przepisow i zdjec
              potraw sa rowniez zdjecia krajobrazow, krotkie otwarcia i gawedy
              zwiazane z przepisami i historie, ktore sie wydarzyly podczas
              podrozy. Plus rady i uwagi do przepisow, lacznie z tym, gdzie co
              dostac. Wszystko podzielone nie krajami, ale rodzajami potraw
              (przystawki, zieleniny, sery, desery itd). Cala ksiazka az tchnie
              srodziemnomorskoscia - niezly ersatz wakacji.
              • eeeewa Re: Claudia Roden tez ma ksiazke o kuchni 21.07.08, 18:31
                czy jest w polskim tłumaczeniu książka Steina?
                • Gość: en Re: Claudia Roden tez ma ksiazke o kuchni IP: *.chello.pl 21.07.08, 19:12
                  Steina nie znam, ale mam Claudii Roden Latwa kuchnie srodziemnomorska - 120
                  stron, wyszla po polsku w serii BBC Books (Latwe kuchnie - tajska, chinska,
                  wloska, francuska), do dostania w taniej ksiazce po 14 zl. Bardzo dobra seria.
                  • bene_gesserit Re: Claudia Roden tez ma ksiazke o kuchni 21.07.08, 20:32

                    W ktorej taniej ksiazce? Bo lubie te serie bardzo.
                    • Gość: en Re: Claudia Roden tez ma ksiazke o kuchni IP: *.chello.pl 22.07.08, 00:16
                      W Krakowie na Brackiej
                • bene_gesserit Re: Claudia Roden tez ma ksiazke o kuchni 21.07.08, 20:33
                  Z tego co wiem, to zadna z ksiazek Steina nie wyszla po polsku,
                  niestety.
    • coralin Re: jakie dania tworzą toplistę kuchni śródziemno 21.07.08, 19:23
      1. sałatka nicejska lub a'la nicejska czyli sałata i parę innych
      składników w tym koniecznie jakieś pożywne typu jajko, ryba lub
      owoce morza lub tunczyk lub grillowane mięso, wszystko na duzym
      talerzu, niewymieszane i polane oliwą i octem winnym
      2. sałatka caprese
      3. sałatki z fetą, pieczoną papryką i oregano
      4. mieso/ryba obsmażone krótko z ziołami prowansalskimi lub pieprzem
      na dobrej oliwie(w przypadku ryby z sokiem cytrynowym dodatkowo)
      5. zapiekanka z bakłażanem, mussaka i tym podobne bardziej proste
      6. sałatka na bazie kuskusu
      7. makarony z różnymi sosami
      8. sery i wino czerwone wytrawne
      9. tiramisu
      10.pasty z warzyw np tapenade z oliwek, suszonych pomidorów do
      grzanek
      • bene_gesserit Re: jakie dania tworzą toplistę kuchni śródziemno 21.07.08, 21:05
        Rownie dobrze moznaby wymienic paelle, focaccie, 'omdlalego imama',
        piaw, tadzine, bruchette, hummus, nadziewane liscie winogron, zupe
        czosnkowa, cassate, labneh, kofte, mamule, musake, gazpacho,
        souwlaki, shoarmy, bisteeya, tagine, harirę, caponatę i takie fajne
        ciasteczka z orzechow i marcepana i diabelnie slodka miete i milion
        piescset sto dziewiecset innych potraw. Kazda naprawde swietna i
        warta wymienienia, w dodatku klasyczna. Wszystko zalezy od tego,
        jakie sie przyjmie kryterium.

        A tiramisu imho srodziemnomorskie nie jest, bo podobno wywodzi sie
        gdzies z Polnocy raczej. A Caprese to chyba tez z Capri, nie?
        • jo.hanna caprese jest z Capri 21.07.08, 21:21
          ale na pewno nie umiescilabym jej na liscie, natomiast pizze neapolitanska tak.
          Razem z kurczakiem w sosie cytrynowym. Obok bylby hummus, pasta baklazanowa,
          baklazany zapiekane z bazylia i sosem pomidorowym, baklazany z sosem jogurtowym,
          grecki sos chlebowy, tagine z baraniny i marynowanych cytryn, zupy z soczewicy,
          krolik w agrodolce, salatka szopska, tzatziki, figi z pieprzem, spaghetti z
          botarga, spaghetti aglio e olio, espresso, herbata mietowa, baklava, wielkanocne
          ciasto drozdzowe z Grecji, pane carasau, pita, chlebki z feta i mieta, zupa
          avgolemono, arancini di riso, canolli, baklazan w miodzie z imbirem, papryki z
          grilla, ryba miecznik z oliwkami.... To nasze ulubione. Ktos inny byl w innych
          miejscach, probowal innych rzeczy. Wniosek? Porywasz sie z motyka na slonce.
          Chyba, ze chcesz sie dowiedziec co jest najpopularniejsze wsrod Lewandowskich i
          Kowalskich.
          Oh well, Mr Robinson's cave's never been exactly nirvana, has it? M. Python
          • jo.hanna zapomnialam o polwyspie Iberyjskim 21.07.08, 21:28
            i tak do listy dodaje jeszcze:
            gazpacho
            tortilla
            paella
            dorsz z ciecierzyca
            kalamary z cytryna, czosnkiem i piri piri
            potrawy z osmiornicy (doskonale w Portugalii, Grecji, na Sycylii)
            tunczyk z pomidorami i cebula

            i jeszcze pesto z Ligurii, tapenada z Prowansji
          • bene_gesserit Re: caprese jest z Capri 21.07.08, 21:29

            A salatka szopska to nie jest bulgarska?
            • Gość: ania_m Re: caprese jest z Capri IP: *.pools.arcor-ip.net 21.07.08, 21:40
              bulgarska, tego akurat jestem pewna :)
              ale np w turcji maja b. podobna- pasterska, w grecji, zdaje sie tez.
        • coralin Re: jakie dania tworzą toplistę kuchni śródziemno 21.07.08, 21:48
          Jeśli caprese z Capri to chyba do kuchni środziemnomorskiej sie
          łapie tym bardziej:D
          Ja przyjęłam kryterium własnych upodobań smakowych. Czyli wszystko
          co świeże , podstawa dobra oliwa, mało deserów (stąd tylko tiramisu
          sie załapało:) Kuchnia śródziemnomorksa króluje u mnie od wiosny do
          jesieni, zimą jej nie lubię(oprócz sosów z makaronami) i wolę
          orientalną- tajska, indyjską, polską. I arabską , którą widze
          podciagacie pod sródziemnomorska może i słusznie.
          • coralin Re: jakie dania tworzą toplistę kuchni śródziemno 21.07.08, 21:55
            To co wymieniłam to jest mój absolutny top w sezonie letnim. Caprese
            jem co 2 dzien od czerwca do wrzesnia, na zmiane z nicejska i z
            feta z pieczoną papryką. Z mięsem,rybami tez nie wydziwiam w tym
            czasie. Wrzucam na olej , posypuje przyprawami et voila. Zapomniałam
            o ratatouille! Wrzucam zamiast mussaki:) W sierpniu też jem co drugi
            dzień więc absolutny top u mnie. Ten tiramisu to tak dla
            przyzwoitości wpisałam,żeby był jakiś deser, ale bardziej pasowałoby
            wpisać kawe macchiato:)Tiramisu jem raz na rok. Macchiato piję 2
            razy dziennie.
          • bene_gesserit Re: jakie dania tworzą toplistę kuchni śródziemno 21.07.08, 22:08
            Tu - wygladajace na kompetentne - omowienie histori Tiramisu:
            www.annamariavolpi.com/page38.html
            czyli jest 'z gory' Wloch, z Treviso. Swoja droga, nie mialam
            pojecia, ze to taka nowosc jest.

            Noi z tym Capri to nie wiem: ono sie (geograficznie w kazdym razie)
            nie lapie na 'srodziemnomorskosc' chyba?
            • coralin Re: jakie dania tworzą toplistę kuchni śródziemno 21.07.08, 22:12
              To w takim razie pizza również nie jest daniem śródziemnomorskim.
              Ortodoksja prowadzi do absurdu:)
              • bene_gesserit Re: jakie dania tworzą toplistę kuchni śródziemno 21.07.08, 22:54
                Bo ja wiem? Mozna do srodziemnomorza zaliczyc kuchnie poludnia.
                Ale kulinarne tradycje centrum, a tym bardziej polnocy maja z nia
                malo wspolnego, imho. Toz to smalec, maslo, ryz, dziczyzna i
                kremowe sosy. Brzmi srodziemnomorsko? Dla mnie wcale.
            • coralin Re: jakie dania tworzą toplistę kuchni śródziemno 21.07.08, 22:17
              bene_gesserit napisała:

              >
              > Noi z tym Capri to nie wiem: ono sie (geograficznie w kazdym
              razie)
              > nie lapie na 'srodziemnomorskosc' chyba?

              ????? Kuriozalny wniosek. Czyli kuchnia toskańska, neapolitańska też
              nie łapie sie pod środziemnomorską?:D Absurd.
              • Gość: ania_m Re: jakie dania tworzą toplistę kuchni śródziemno IP: *.pools.arcor-ip.net 21.07.08, 22:46
                nie no :), wydaje mi sie, ze kuchnia srodziemnomorska, to kuchnia panstw
                polozonych wokol basenu morza srodziemnego, czyli wszystkie z tej
                tinyurl.com/59jyqe mapki.
                tylko teraz takie pytanie; bierzemy pod uwage caly kraj, czy tylko ten kawalek
                przy wybrzezu? jesli tak, ile maksymalnie km w glab ladu?
                /jak to fajnie wyglada bez polskich znakow :)/
              • bene_gesserit Re: jakie dania tworzą toplistę kuchni śródziemno 21.07.08, 22:56
                coralin napisała:

                > bene_gesserit napisała:
                >
                > >
                > > Noi z tym Capri to nie wiem: ono sie (geograficznie w kazdym
                > razie)
                > > nie lapie na 'srodziemnomorskosc' chyba?
                >
                > ????? Kuriozalny wniosek. Czyli kuchnia toskańska, neapolitańska
                też
                > nie łapie sie pod środziemnomorską?:D Absurd.

                A ty cos taka nerwowa? Przeciez na koncu 'wniosku' nie stawia sie
                znaku zapytania i 'chyba' :)
                Glosno mysle, bo o kuchni Wloch wiem tylko troche. Byloby ciekawie
                ustalic granice. Jesli chodzi o Wlochy to ona mi sie (uwaga - nie
                wniosek, przypuszczenie) wydaje byc miedzy poludniem a centrum
                Wloch.
                • Gość: ania_m a wikipedia na ten temat mowi tak: IP: *.pools.arcor-ip.net 21.07.08, 23:01
                  en.wikipedia.org/wiki/Mediterranean_cuisine
                  polecam, bo fajnie, krotko i przystepnie.
                  • bene_gesserit Re: a wikipedia na ten temat mowi tak: 21.07.08, 23:16

                    Czyli autorzy Wiki zaliczaja 'Italian cuisine from central and
                    southern Italy and from Liguria'.
                    • Gość: ania_m o, i btw, znalazlam moja ulubiona ksiazke IP: *.pools.arcor-ip.net 21.07.08, 23:27
                      o kuchni srodziemnomorskiej. przekopalam sie przez karton i wlasnie trzymam w
                      rekach. mam niemeckie tlumaczenie tej:
                      tinyurl.com/5m3q4e
                      nie wiem, skad tu taka kosmiczna cena, moja gora 20 euro kosztowala.
                      ogolnie jako male kompendium wiedzy na pewno moge ja z czystym sumieniem polecic.
                      z przepisow z niej wyprobowalam galaktobouriko, jaja w koszulkach w jogurcie,
                      smazonego fenkula z parmezanem, huevos a la flamenca, nadziewane karczochy i
                      kilka sposobow na jagnecine. wszystko bylo pyszne.
                    • coralin Re: a wikipedia na ten temat mowi tak: 21.07.08, 23:27
                      Uffff czyli caprese (podobno z Capri) i pizza z Neapolu się łapią:D
                      Jednak. Strach pomyśleć co by było, gdyby wpisać dania typowo
                      włoskie, ale od strony Adriatyku:D
                      • bene_gesserit Re: a wikipedia na ten temat mowi tak: 21.07.08, 23:49

                        No, co by bylo? Stawiam na to, ze zaczelabys znakami zapytania
                        zapelniac cale linijki ;) zszkokowana faktem, ze kuchnia Wloch to
                        tak naprawde kuchnia polnocy, centrum i poludnia.
                        • coralin Re: a wikipedia na ten temat mowi tak: 22.07.08, 00:00
                          bene_gesserit napisała:

                          >
                          > No, co by bylo? Stawiam na to, ze zaczelabys znakami zapytania
                          > zapelniac cale linijki ;)

                          I kto tu nerwowy? I złośliwy.

                          zszkokowana faktem, ze kuchnia Wloch to
                          > tak naprawde kuchnia polnocy, centrum i poludnia.

                          Dziękuję za pouczenie i dobrze, że takim przytykiem dowartościowałaś
                          siebie. Bo faktycznie do głowy mi nie przyszło,że sałatka caprese
                          nie zalicza się do kuchni śródziemnomorskiej :D Bo z Capri jest, a
                          to zatoka i nie Morze Środziemne. Człowiek całe życie się uczy i
                          umrze głupi:D
      • marghe_72 Re: jakie dania tworzą toplistę kuchni śródziemno 21.07.08, 22:41
        > 1. sałatka nicejska lub a'la nicejska czyli sałata i parę innych
        > składników w tym koniecznie jakieś pożywne typu jajko, ryba lub
        > owoce morza lub tunczyk lub grillowane mięso, wszystko na duzym
        > talerzu, niewymieszane i polane oliwą i octem winnym
        > 2. sałatka caprese
        > 3. sałatki z fetą, pieczoną papryką i oregano
        > 4. mieso/ryba obsmażone krótko z ziołami prowansalskimi lub
        pieprzem
        > na dobrej oliwie(w przypadku ryby z sokiem cytrynowym dodatkowo)
        > 5. zapiekanka z bakłażanem, mussaka i tym podobne bardziej proste
        > 6. sałatka na bazie kuskusu
        > 7. makarony z różnymi sosami
        > 8. sery i wino czerwone wytrawne
        > 9. tiramisu
        > 10.pasty z warzyw np tapenade z oliwek, suszonych pomidorów do
        > grzanek

        dorzucam :

        pizzę - taką prawdziwą, z Neapolu. Im mniej składników tym lepiej
        krewetki z grilla / rusztu
        carpaccio rybne
        tzatziki
        zestaw - ryba + cytryna
        pomidory suszone
        czosnek jako taki..


        itp
    • jo.hanna szalatka szopska, kuzynka salatki greckiej 21.07.08, 23:24
      jest rzeczywiscie bulgarska, Bulgaria niby nad Srodziemnym nie lezy, ale
      kulinaria sa mocno spokrewnione z Grecja i Turcja. I jesli Wlochy cale zaliczymy
      do kuchni srodziemnomorskiej to co zrobic z potrawami z polnocnych Wloch,
      chociazby polenta, risotto, fonduta? Albo canederli z Trentino (krewny knedli)
      lub jotta (krewna zupy fasolowej). Srodziemnomorskie? Niekoniecznie. Wiec jednak
      moze kuchnia srodziemnomorska to jednak unia skladnikow a nie polozenia
      geograficznego?



      "[A]s you know, these are open forums, you're able to come and listen to what I
      have to say." GWBush
      • coralin Re: szalatka szopska, kuzynka salatki greckiej 21.07.08, 23:32
        Oczywiscie, ze to kwestia składników. We Francji ten podział jest
        bardziej wyrazny i nikt nie zaliczy kuchni z połnocy Francji do
        śródziemnomorskiej.
        Chociaż małże a'la marinere jedzone w Bretanii to danie
        śródziemnomorskie.
      • bene_gesserit Re: szalatka szopska, kuzynka salatki greckiej 21.07.08, 23:52

        Nie no - polnoc z sosami na smietanie, dziczyzna i lesnymi
        grzybami, kilogramami masla, miejscowym uzywaniem kiszonej kapusty,
        i mala obecnoscia pomidorow itede nijak mi w glowie nie wchodzi w
        kuchniowy rejon lekkiej kuchni srodziemnomorskiej.
      • coralin Re: szalatka szopska, kuzynka salatki greckiej 22.07.08, 00:11
        Włochy na pewno nie całe , ale kuchnia toskańska na pewno wpisuje
        sie w dania sródziemnomorskie ze swoją prostotą, sezonowością i
        nawet suszonymi grzybami zimą:) Przychylam sie do tego co w
        Wikipedii. Centralne i południowe Włochy. Nawet jak nad zatoką, a
        nie bezpośrednio nad Morzem Śródziemnym jak to "nieszczęsne" Capri
        od mojej ulubionej caprese:D
        Ortodoksi będą drążyć dalej zapewne i szukać dziury w całym:)
        • bene_gesserit Re: szalatka szopska, kuzynka salatki greckiej 22.07.08, 00:16
          Ortodoksi, ktorzy notabene nie dali podstaw do takiego ich
          nazwania, bardzo sie ciesza, ze mialas okazje do zrewidowania
          swojej wiedzy nt Tiramisu i jednak umrzesz madrzejsza. Przynajmniej
          o to jedno.
          • coralin Re: szalatka szopska, kuzynka salatki greckiej 22.07.08, 00:27
            No przynajmniej o to.
            No ale i tak jak dla mnie deser w klimatach śródziemnomorskich to
            jednak coś lekkiego. Czyli tiramisu sie łapie. Trafie do piekła za
            knąbrność i nieposłuszeństwo, bo herezję głoszę na forum kuchnia:)
            • bene_gesserit Re: szalatka szopska, kuzynka salatki greckiej 22.07.08, 00:52

              Jesli w to wierzysz, to na pewno trafisz. I nie herezje, ale
              niewiedze po prostu.

              Mi sie slodycze z rejonu MS kojarza ciezko i slodko. Cannoli sa np
              smazone w glebokim tluszczu, cassata tez jest bardzo bogata, tarta
              cytrynowa za to niemozliwe slodka. Nie mowiac o roznych chalwach,
              skapane w syropie ciasteczkach, marcepanowych, sezamowych,
              daktylowch, figowych i orzechowych przysmakach - wszystko kojarzy
              mi sie slodko do obrzydliwosci albo z mocnym smakiem jakiegos
              anyzku czy czegos w tym rodzaju.

              A lekkosc Tiramisu jest bardzo zludna, bo jest to wsciekle
              kaloryczny deser.
              • coralin Re: szalatka szopska, kuzynka salatki greckiej 22.07.08, 01:08
                Mnie też tak sie wydawało kiedy czytałam książki. Podróże
                zweryfikowały to. Jest owszem sporo deserów na których wpływ
                wywarły kraje arabskie, ale normalne desery w krajach
                śródziemnomorskich wcale nie są tak słodkie. Pomijam Turcje,
                niektóre rejony Grecji.
              • coralin Re: szalatka szopska, kuzynka salatki greckiej 22.07.08, 01:13
                bene_gesserit napisała:

                >
                > Jesli w to wierzysz, to na pewno trafisz. I nie herezje, ale
                > niewiedze po prostu.

                Nie cały basen Morza Śródziemnego był pod wpływem arabskim i nie
                wszędzie te desery sa wściekle słodkie:)
    • nobullshit Re: jakie dania tworzą toplistę kuchni śródziemno 21.07.08, 23:58
      Cytując Johna Lanchestera z książki "Cnym rozkoszom" (gorąco polecam!):
      "Nie jest przesadnym twierdzenie, iż spokój i szczęście zaczynają się tam,
      gdzie, geograficznie rzecz ujmując, w kuchni używa się czosnku".
      To jest dla mnie granica kuchni śródziemnomorskiej - kiedy używa się czosnku, a
      masło zastępuje oliwa.

      A wracając do meritum, skupiłabym się na daniach, które występują w różnych
      krajach pod różnymi nazwami (i odrobinę różnią się składnikami), ale zasadniczo
      są tym samym, jak grecka horiatiki i bułgarska sałatka szopska, jak grecka
      melitzano i arabska baba ganoush, itd...
      • bene_gesserit Re: jakie dania tworzą toplistę kuchni śródziemno 22.07.08, 00:01

        W takim razie moje mieszkanie jest na samym srodku morza
        Srodziemnego ;)

        Swoja droga - czytalam, ze gdzies w Stanach naukowcy probuja
        czosnkiem leczyc depresje. Podobno jak sie wacha go przez pare
        godzin dziennie, smutek idzie precz i nei wraca.
        • Gość: ania_m Re: jakie dania tworzą toplistę kuchni śródziemno IP: *.pools.arcor-ip.net 22.07.08, 00:19
          chyba cos pomylilas ;)
          to pacjenci po powachaniu czosnku ida precz i nie wracaja.
          bo chodza do innego lekarza.
          ;)
          ale na serio, jesli sama gotuje i dodaje SLADOWE ilosci czosnku, jest jeszcze
          ok, ale bron boze, zeby mi ktos/cos czosnkiem jechalo. dla mnie po prostu horror.
          • Gość: senin Re: jakie dania tworzą toplistę kuchni śródziemno IP: *.for.connect.net.au 23.07.08, 12:46
            > ale na serio, jesli sama gotuje i dodaje SLADOWE ilosci czosnku,
            jest jeszcze
            > ok, ale bron boze, zeby mi ktos/cos czosnkiem jechalo. dla mnie po
            prostu horror

            Jak to byc moze, Aniu?
            Wszak twierdzisz, ze "po azjatycku" gotujesz prawie na codzien - i
            co, potrawy z Indii bez czosnku ? :)))
            albo chinskie czy tajskie ??? Oj, cos krecisz chyba ;))
            • Gość: ania_m Re: jakie dania tworzą toplistę kuchni śródziemno IP: *.pools.arcor-ip.net 23.07.08, 13:54
              nie krece, tylko ilosc czosnku zmniejszam drastycznie do pol zabka. gdzie moge,
              daje suszony swiezo zmielony w mlynku :)
              choc ogolnie musze przyznac, ze w kuchni tajskiej nie uwazam smaku czosnku za
              dominujacy. stanowczo bardziej przeszkadzaja mi niektore potrawy kuchni
              balkanskiej, tureckiej i greckiej, np cevapcici.
              jesli kupuje od wielkiego dzwonu gotowe tzaziki do grilla na szybko jednej
              jedynej firmy, rozcienczam je greckim jogurtem przed spozyciem.
              nawet, gdybym czosnek w duzych ilosciach lubila, nie moglabym zreszta go jesc.
              pracuje midzy ludzmi, czesto w studiu radiowym na malej powierzni, gdzie wyziewy
              z buzi i opary z ciala naprawde nie wchodza w rachube.
              btw, wsrod znajomych mam turka krancowo nieznoszacego czosnku i tajlandke
              krzywiaca sie na smak siezej koledry. oboje bardzo dobrze gotuja.
    • Gość: lemon dziękuję /nt IP: *.subscribers.sferia.net 23.07.08, 10:07
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka