Dodaj do ulubionych

jakie wołowe do duszenia

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.08, 11:31
Jaka część wołowego nadaje się do duszenia, tak zeby wyszło
mięciutkie? Często robię duszone warzywa z dodatkiem mięsa,
najczęsciej mielonego. Zawsze kiedy duszę mięso w kawałkach wychodzi
twarde i niesmaczne. W najbliższym sklepie oprócz udźca które biorę
na mielone jest tylko antrykot. Czy to może być?
Obserwuj wątek
    • Gość: self_servis Re: jakie wołowe do duszenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.08, 13:21
      Może być antrykot, pręga, mięso lepiej zamarynować w czymś kwaśnym
      dla poprawienia smaku i kruchości na 1-3 dni,posolić, popieprzyć,
      obsmażyć na tłuszczu, podlać wodą i dusić w większym garnku pod
      przykrywką (wodę uzupełniać w miarę potrzeby).Pod koniec dodać
      obsmazoną cebulę, można też nieduże kawałki marchwi,
      pietruszki,grzyby,liść laurowy, ziele itp.Można podprawić mąką,
      smietaną.
    • figgin1 Re: jakie wołowe do duszenia 24.07.08, 08:02
      Dobra jest łopatka. Żeby nie było twarde najpierw duś mięso, potem, jak już
      zmięknie warzywa. Po obsmażeniu zalewaj gorącą wodą (ja używam wywaru z
      wyciętych "brzydkich" kawałków. Dobrze jest dodać łyzeczkę musztardy do sosu.
    • mhr-cs Re: jakie wołowe do duszenia 24.07.08, 10:09
      moze sprobojesz mojej tezy,
      oczywiscie zalezy od miesa,
      takie troche podrosniete
      tluszczem i kleiste to najlepsze,
      mozna marynowac
      ja uzywam do tego czerwonego wina wytrawnego
      w niemczech uzywaja octu,
      z warzywami i przyprawami(moze lezec pare dni)
      jak swieze,sol,pieprz i inne przyprawy jakie wam smakuja
      natrzec nimi mieso i do,
      najlepiej zeliwnej brytwanki z ja daje olej,
      jak juz ladnie obsmazona dodaje zara warzawa,
      marchewke,pietrzszke,selera,por,cebule,
      mieszam dodajem paste pomidorowa(2-4)lyzki,
      mieszam a jak widze ze sie wszystko obsmazylo,
      wylanczam piecyk i przykrywam na ok.1/2godz.
      w tym czasie powstaje juz wspanialy sos,
      wstawiam do goracego piekarnika,
      a potem patrze od czasu do czasu,
      i dopiero podlewam mozna woda,
      u nas zawsze wytrawnym winen czerwonym,
      tak robimy wszystkie pieczenie np.z zajaca,baranka i inne,
      ale wtedy wytrawne wina biale.




      • eeela Re: jakie wołowe do duszenia 25.07.08, 21:06
        Nie wiem, jak u innych, ale u mnie mięso na gulasz, bogracz i birrię (zupy
        oparte na wołowinie jak do gulaszu) dusi się co najmniej trzy godziny na
        maleńkim ogniu. Warzywa (oprócz cebuli, którą lubię roztopioną w sosie) wrzucam
        na ostatnie 30 minut.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka