Dodaj do ulubionych

sprawdzony sposob na szpinak mrozony?

IP: 212.160.172.* 30.07.08, 14:02
moze ktos poleci jak przyrzadzic.. smazyc czy gotowac?...jakie
przyprawy..nie mam kuchenki wiec planuje podac szpinak osobno do
ryby..takze zapiekanie odpada...dzieki
Obserwuj wątek
    • Gość: trzmiel Re: sprawdzony sposob na szpinak mrozony? IP: *.eranet.pl 30.07.08, 15:45
      Obtłukuję tłuczkiem torebkę z zamrożonym szpinakiem dzieląc go na cząstki. Po
      rozcięciu torebki wrzucam do teflonowego rondla. Gdy się zagotuje odcedzam.
      Dosmaczam szpinak: masło, sól, pieprz, zmiażdżony czosnek - krótko podsmażam i
      na końcu zaprawiam gęstą śmietaną. Matka dodawała żółtko, ale mnie się
      nieestetycznie zawsze ścina.
      • bene_gesserit Re: sprawdzony sposob na szpinak mrozony? 30.07.08, 16:27
        Gość portalu: trzmiel napisał(a):

        > Obtłukuję tłuczkiem torebkę z zamrożonym szpinakiem dzieląc go na
        cząstki.

        Polecam szpinak mrozony 'w brykietach' - nie ma zadnego problemu z
        wielka, nieporeczna i nieprzyjazna zielona tafla, mozna bez
        tluczenia mlotkiem wziac pol opakowania.
    • bene_gesserit Re: sprawdzony sposob na szpinak mrozony? 30.07.08, 16:33

      Rozpuszczam w garnuszku i gotuje (chwile). Poczym odcedzam (imho w
      przypadku mrozonego szpinaku to istotne, bo inaczej ma
      konsystencje... no... nieciekawa) i mieszam z 'Bieluchem' albo
      czyms w tym stylu (400g - paczka szpinaku - na jednego 'Bielucha').
      Plus czosnek, sol, pieprz i swiezo starta galka muszkatalowa
      (koniecznie!). To w zasadzie szpinak wyjsciowy do dalszego
      przetwarzania. Z tym mozna szalec dalej - dodac curry, albo
      podsmazonego selera naciowego (jak go nienawidze, tak w tym
      zestawieniu mi bardzo dobrze idzie), pokruszony ser plesniowy,
      fete, piniole itd itd itd

      Do tej ryby moglabys np podac szpinak na grzankach z zapieczonym na
      wierzchu jajkiem (z pieca) - i piekne i latwe i pyszne.

      A - bo wazne - poniewaz w szpinaku jest kwas szczawiowy, ktory
      wyplukuje z organizmu wapno, _zawsze_ nalezy do jesc z jakims
      wysokobialkowym dodatkiem - jajkiem, smietana, twarozkiem.
    • sorrento_8 Re: sprawdzony sposob na szpinak mrozony? 30.07.08, 18:40
      Kupiony wrzucam w całości w kostce na patelnię, samodzielnie mrożony
      trochę rozmrażam, wrzucam na roztopione masło, dodaję sól, pieprz,
      czosnek, gałki czasami jak nie zapomnę, a najczęściej zapominam,
      później dodaje trochę serka topionego śmietankowego i na samym końcu
      pokruszony Lazur, szpinak robi mi się w takim gęstym sosie
      śmietanowym.
      Szkoda, że nie masz kuchenki, ryba zapieka na szpinaku w sosie
      cytrynowym jest obłędna :)

      • mmmw5 Re: sprawdzony sposob na szpinak mrozony? 30.07.08, 19:25
        Najpierw lekko rozmrażam. Potem roztapiam na patelni masło, dodaję
        szpinak i chwilę duszę pod przykryciem. Następnie wrzucam czosnek
        przeciśnięty przez praskę(dość dużo), trochę dobrej i gęstej
        śmietany i czasami ser feta lub jakiś pleśniowy. Doprawiam solą i
        pieprzem. Taki sos dodaję zwykle do makaronu.
    • brunosch Re: sprawdzony sposob na szpinak mrozony? 30.07.08, 20:35
      Zupa-krem szpinakowa:

      Rozgrzewam w rondlu rozdrobniony "kafel", dodaję łyżkę masła i
      chwilę przesmażam.
      Potem zalewam bulionem, dodaję startą skórkę i sok z 1/2 cytryny,
      trochę gałki muszkatołowej i czosnek do smaku. Sól, pieprz.
      W kubku roztrzepuję dwa żółtka (bez mąki) i wlewam do zupy.
      Można jeszcze zagęścić śmietaną, ale ja wolę zupę "czystą"
      Kafel jest o tyle wygodny, że nie trzeba już miksować, jak z
      przepisu na świeży szpinak.

      ***

      Ziemniaki faszerowane:

      Kilka dużych ziemniaków przecinam wzdłuż na pół, obgotowuję na
      półmiękko (10 minut od zagotowania wody), wydrążam łyżką z nich
      wnętrze tak, żeby zostało z 1/2 cm dookoła.
      W czasie gdy się gotują - należy przygotować szpinak. Przesmażyć na
      oliwie z czosnkiem, gałką, serem. Wymieszać z drobno
      posiekanym "wnętrzem" wyjętym z kartofli. Farsz nakładać do
      ziemniaków. Układać je na wysmarowanej blasze lub w naczyniu do
      zapiekania, każdą łódkę przykryć plastrem sera (najlepiej
      pleśniowym) i zapiekać w piekarniku (180 - 200*C) przez jakieś 15
      minut.

      ***
      Zielone kartofle

      Ziemniaki jak najcieniej poszatkować w plastry - najlepiej tarką do
      mizerii, rozłożyć na wysmarowanej blasze jedną warstwę. Pokryć ją
      szpinakiem przygotowanym wg powyższych przepisów, przykryć kolejną
      warstwą ziemniaków i robić tak, na ile starczy produktow. Ostatnia
      warstwa to muszą być ziemniaki.
      Włożyć do gorącego piekarnika na 25 minut, wyjąć, posypać serem -
      włożyć z powrotem do roztopienia i zrumienienia sera. Pod ser można
      też dodać drobno pokrojone, osączone z soku pomidory
    • brunosch Re: sprawdzony sposob na szpinak mrozony? 30.07.08, 20:56
      Te przepisy, wbrew pozorom nie wymagają piekarnika. Można je zapiec
      na patelni z grubym dnem i z ciężką pokrywką, albo w naczyniu
      żaroodpornym przez płytkę azbestową. Ale jest jeden warunek robi się
      na bardzo małym ogniu. Wypróbowane, przez 10 lat nie było
      piekarnika, a szpinak zapiekany był cały czas!
    • alabama.pl Re: sprawdzony sposob na szpinak mrozony? 03.08.08, 22:42
      Rozbijam na podłodze 2 worki zamrożonego, żeby kawały mieściły się na głębokiej
      patelni. Grzeję na małym ogniu, od razu po rozmrożeniu łyżką wybieram większość
      wody, oliwię, pieprzę, solę i dodaję czosnek. Duszę do dobrego aromatu czosnku i
      gęstej konsystencji. Na obiad robię łyżką dziury i wbijam całe jajka, z wierzchu
      ciut solę albo curry. Pod przykryciem szybciej się "usadzą". Wybieram łyżką w
      całości. Resztę szpinaku jem potem do oporu na zimno z kanapkami.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka