Dodaj do ulubionych

CHRZCINY-co podać?-TANIO, SZYBKO I SMACZNIE...

01.10.03, 22:37
kochani jestem w kropce, a raczej moja przyjaciółka w najbliższą niedzielę
jej córka ma chrzciny i ona (mama), jak to mama zapracowana nie ma pomysłu,
co podać gościom... oczywiście powinno byc to coś szybkiego, smacznego no i
nie drogiego...
jeśli cokolwiek przyjdzie wam na myśl proszę o wskazówki... trzeba tę młodą
mamę jakoś odciążyć :-)
pozdrawiam, L.
Obserwuj wątek
    • lunatica halo! naprawdę nikt nie jest w stanie nam pomóc? 02.10.03, 15:37
      halo! naprawdę nikt nie jest w stanie nam pomóc?
      a niedziela tuż tuż...
      cóż.
      :-(
    • roseanne Re: CHRZCINY-co podać?-TANIO, SZYBKO I SMACZNIE.. 02.10.03, 16:05
      jaka pora?

      moze po prostu bardziej uroczysty obiad
      jakas pieczen, salatki jarzynowe
      ciasto, kawa herbata..
      • Gość: mamcia Re: CHRZCINY-co podać?-TANIO, SZYBKO I SMACZNIE.. IP: *.acn.pl 02.10.03, 16:38
        Zróbcie sałatkę warstwową.

        Sałatkę grecką.Jarzynową.Może z tuńczykiem.-do wyboru jedną lub 2 z nich.

        Półmisek wędlin z piklami

        jakieś przystawki np.:
        -śledzie
        -tatar z łososia
        -łosoś wędzony
        -mozarella z pomidorami
        -jajka faszerowane

        (do wyboru-2 wystarczą)

        rosół z makaronem

        panierowane kotlety z piersi kurczaka,ziemniaki,surówka
        albo pieczeń z karkówki podaną z żurawiną

        tort

        Będzie tradycyjnie,zwyczajnie,ale chyba miło.Zrobiło się zimno więc jeść się
        chce.:)))
        • roseanne Re: CHRZCINY-co podać?-TANIO, SZYBKO I SMACZNIE.. 02.10.03, 16:57
          mysle ze ryz wygodniejszy. nie trzeba nad nim stac
          mozna przygotowac wczesniej i przetrzymac w cieple
    • Gość: mamita Re: CHRZCINY-co podać?-TANIO, SZYBKO I SMACZNIE.. IP: *.acn.pl / 10.69.7.* 02.10.03, 17:00
      A na ile osób i siedzące czy stojące? Mnie również czeka to w bliżej
      nieokreślonej przyszłości.
      A może ktoś poleci jakąś restaurację?
      • lunatica Re: CHRZCINY-co podać?-TANIO, SZYBKO I SMACZNIE.. 02.10.03, 17:20
        raczej stojące - ze względu na rozmiary mieszkanka :-).
        dzięki za wskazówki... czekam na dlasze pomysły,
        pzdr, L.
        • Gość: mamcia Re: CHRZCINY-co podać?-TANIO, SZYBKO I SMACZNIE.. IP: *.acn.pl 02.10.03, 17:52
          Skoro stojące to inna sprawa.:))
          Danka muszą być małe i wygodne.
          Czyli koktajlowo.

          Danie jednogarnkowe.Np.risotto.

          Kiełbaski koktajlowe-parówki w boczku ze śliwką lub/i wersja z serem pleśniowym
          -zapieczone.Do tego sos pomidorowy albo ketchup

          deska serów,przybrana winogornami i orzechami,zrobić koreczki,żeby łatwo było
          wziąć

          sałatki-bez zmian :) (przygotować sałatki bardziej wykwintne)

          jako dobra koleżanka możesz narobić furę ładych kanapek-małych,na ząb
          dobrze jeśli są nieprzeładowane,na i w miarę jednorodne.Np.ułożyć rzędami takie
          same,na przemian 2 rodzaje.
          z anchovis,kawiorkiem (minimalnie)łososiem,wędliną,jajem
          szlachetniejsze po prostu ;)

          ew.2 rodzaje przystawek typu-śledzie koreczki,czy jaja faszerowane (wypełnione
          zżółtkiem ze szczypiorkiem z majonezem-pycha)

          na deser tort

          dobre winko

          :)

    • lunatica Re: CHRZCINY-co podać?-TANIO, SZYBKO I SMACZNIE.. 03.10.03, 09:51
      proszę o więcej... spotkanie rodzinne... raczej stojące... koktajlowe...
      jakieś sugestie? co podać?
    • Gość: Ala Re: CHRZCINY-co podać?-TANIO, SZYBKO I SMACZNIE.. IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 03.10.03, 12:05
      pieczony kurczak porcjowany albo pieczone udka i sałatka do tego;frankfuterki
      na goraco i sałatka jarzynowa;koreczki śledziowe,zimna płyta/rózne
      wędliny/,sałatka;leczo z papryki lub cukini;albo bigos ,fasolka po
      bretońsku;żurek z jajkiem;itp.Może coś wybierzesz..Powodzenia
    • Gość: noemi76 Re: CHRZCINY-co podać?-TANIO, SZYBKO I SMACZNIE.. IP: *.ibch.poznan.pl 03.10.03, 15:42
      Zróbcie sałatki np.:

      Z kurczaka I
      Ugotowana pierś kurczaka (lub inne części)
      Seler marynowany
      Orzeszki ziemne solone
      ananasy z puszki
      majonez
      jogurt naturalny
      pieprz

      Pierś i ananasa pokroić w kostkę, dodać seler i orzeszki. Wszystko wymieszać z
      majonezem i jogurtem, doprawić. Najlepiej zrobić kilka godzin przed podaniem

      Z kurczaka II
      Ugotowana lub pieczona pierś kurczaka (lub inne części)
      kapusta pekińska
      kukurydza
      ananasy
      majonez
      pieprz, sól

      Kapustę drobno poszatkować lekko osolić i odcedzić sok. Ananasy i pierś pokroić
      w kostkę. Wszystko wymieszać z majonezem, doprawić

      Śledziowa I
      płaty śledziowe (wymoczyć)
      jabłka (ja daję championy)
      cebula
      ogórek konserwowy
      jajka ugotowane na twardo
      majonez
      pieprz, sól

      Warzywa i jajka posiekać w kostkę, śledzie w nieduże kawałki. Wymieszać z
      majonezem, doprawić.

      Śledziowa II
      płaty śledziowe (wymoczyć)
      ugotowane ziemniaki
      cebula
      ogórek kiszony
      ugotowane jajka na twardo

      Ziemniaki, ogórki, jajka i śledzie posiekać w dość dużą kostkę, tylko cebulę
      posiekać drobniej. Wszystko wymieszać z majonezem, doprawić.

      Sałatka z paluszków krabowych
      Paluszki krabowe drobno posiekać dodać posiekaną zieloną pietruszkę, pieprz i
      majonez (taka jest najlepsza bo dobrze czuć smak paluszków). Czasami dodaję do
      tego jeszcze krewetki i trochę ryżu też jest smaczna.

      Możecie też zrobić śledzie marynowane z rodzynkami. Samkują bardzo dobrze.
      Ja kupuję śledzie marynowane w wiaderku (bo są wieksze) obieram ze skóry i
      kroję w kawałki ok. 3cm. Cebulę (dosyć dużo) podsmażam na oleju jak się zrobi
      szklista dodaję trochę wody, rodzynki i duszę pod przykryciem aż z rodzynki
      zrobią się miękkie (jak trzeba podlewam wodą). Następnie dodaję tochę
      koncentratu pomidorowego, ale tylko tyle aby masa cebulowa zrobiła się
      pomarańczowa. Można dodać trochę cukru, ale trzeba pamiętać, żę rodzynki
      później też puszczą cukier. Masę cebulową wystudzić i przełożyć śledziki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka