Dodaj do ulubionych

Jak pasteryzować dynię dla niemowlaka?

05.09.08, 12:11
Pomóżcie proszę! Mój mały synek - 7 miesięcy uwielbia dynię. A
ponieważ sezon dyniowy w pełni, chciałabym zrobic mu taką dynię w
słoiczkach na zimę. Przekopałam kilka książek kucharskich ale
znalazłam dynię w occie, dynię na słodko z cukrem, dynię z jabłkami.
Zależy mi na czystej, niczym nie doprawianej dyni. Jak ją
przygotowac, żeby nam przechowała się przez całą zimę?
Obserwuj wątek
    • dispell Re: Jak pasteryzować dynię dla niemowlaka? 05.09.08, 12:26
      Obawiam się, że znajdziesz przepisy z dodatkiem octu albo kwasku cytrynowego.
      Jednak jest jeszcze jeden sposób - zamroź ją po obraniu i możesz ją przygotować
      jak Ci się żywnie podoba. Swoją drogą dodatek zmiksowanej dyni do sernika
      poprawia jego smak i wygląd.
    • imbirka Re: Jak pasteryzować dynię dla niemowlaka? 05.09.08, 13:19
      Ja bym upiekła dynię w kawałkach do miękkości, zmiksowała, włożyła do wyparzonych słoiczków, ew. przetarła brzeg słoika spirytusem, zakręciła wygotowaną pokrywką, i zapasteryzowała. Tak samo jak mus jabłkowy i inne tego typu przetwory bez cukru. Wydaje mi się, że to dla konserwacji powinno wystarczyć.
    • bodzia50 Kasidom 05.09.08, 14:39
      Wpisz - dynia- w wyszukiwarkę u góry .
      Potem po lewej w niemowlaki.
      Tam jest dużo o dyni, może coś będzie dla Ciebie.
      • klaryma Re: Kasidom 05.09.08, 15:29
        ja zrobiłam w zeszłym roku tak jak radzi imbirka, upieklam kawałki
        dyni w piekarniku (ok. 45 min, przykryte folia aluminiową, zeby się
        nie speikły, potem wyskrobałam miążśz, napakowałam do słoików i
        zapasteryzowalam. Nic sie nie zepsuło dotąd.
          • lee_a mhr-cs 10.09.08, 12:06
            a co jest zlego w dyni? Dla dziecka jedno z najbardziej polecanych
            warzyw... i to jako jedne z pierwszysch posiłkow.
          • Gość: sowa Re: Kasidom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.08, 13:32
            mhr-cs napisała:

            > napewno wspaniale,
            > ale czy dla dziecka odpowiednie,
            > moze w tym kraju z ktorego piszesz,

            Na jakim zadupiu mhr- się chowała, że nie wie, że dynia oprócz
            marchewki jest dla dziecka najlepszym warzywkiem? Rośnie bez
            oprysków, jest zdrowa, zawiera cenne mikroelementy i wit.szczególnie
            A.Pestki dyni jadane na czczo likwidują owsiki u dzieci.Dynię w
            całości można przechowywać w spiżarce, myślę, że zapasteryzowany
            przecier dyniowy bez problemu się przechowa.
    • Gość: janeczka Re: Jak pasteryzować dynię dla niemowlaka? IP: *.olsztyn.vectranet.pl 17.10.15, 15:12
      Robię dynię w słoiczkach od kilku lat cały sekret polega na tym,że trzeba ją rozgotować po uprzednim pokrojeniu na mniejsze kawałeczki lub większe kawałki można upiec po czym zmiksować .Włożyć do słoiczków /lepiej mniejszych/ wyparzonych i musi być dobrze ubite w słoiczku,później pasteryzuję je w temp.100 stopni ok 25 minut.Po wyjęciu przewracam je do góry dnem i do ostygnięcia.Jak robię to dla dzieci nie dodaję soli i pieprzu a jak robię dla dorosłych to dodaję przyprawy.
    • czarnulka2106 Re: Jak pasteryzować dynię dla niemowlaka? 01.09.16, 12:51

      Składniki:

      dynia w dowolnej ilości

      Sposób wykonania:

      1. Dynię, myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w łódki.
      2. Pokrojoną dynię układamy skórką do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez 40-50 minut - do miękkości.
      3. Dynię studzimy w uchylonym piekarniku, po czym obieramy ze skórki.
      4. Miksujemy na gładki mus.
      5. Pure przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 3 razy po 30 minut.
      • janek53 Re: Jak pasteryzować dynię dla niemowlaka? 02.09.16, 02:04
        4. Miksujemy na gładki mus.
        5. Pure przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 3 razy po 30 minut.


        Same bledy szczególnie jesli chodzi o niemowlaka. Wg. USDA (United States Department of Agriculture), jest zabroniona konserwacja dyni jako puré (mus).

        Chodzi tu o (glównie) dwa czynniki:
        - pure w sloiku bedzie mialo rózna gestosc w wypelnionym sloiku ze wzgledu na mase rozdrobnionej dyni (na dnie wieksza niz przy pokrywce) co ma istotny wplyw na proces (czas) pasteryzacji trudny do okreslenia;
        - niski poziom kwasowosci dyni co moze spowodowac latwy rozwój bakterii.

        Dynie nalezy konserwovac w postaci kostek (kawalków), mozliwie jednakowych.
        Gotowac na parze a nie w wodzie (opcja: mikrofalówka).
        Wlozyc do sloika w kostkach 2,5x2,5 cm. Wypelnic wrzaca woda lub wywarem z gotowania na parze.

        Pasteryzowac wg. zasad: forum.gazeta.pl/forum/w,77,29015977,29015977,Pasteryzacja.html

        Majac na uwadze niemowlaka y niska kwasowosc (Ph) dyni, zaleca sie "tyndalizacje" tzn. trzykrotna pasteryzacje w odstepach 24 godzin. Dynia, zawsze w kawalkach. Pure (mus) przygotowac po wyjeciu ze sloika.

        Przyklad: Tutaj

        J53.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka