GoĹÄ: olesia IP: *.atena.pl / *.atena.pl 14.10.03, 12:20 potrzebuję przepisów rodem z Mechico :) czy ktoś może mnie wesprzeć i podzielić się na forum swoimi sekretami tejże kuchni?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: Zocha Re: kuchnia meksykańska IP: *.net.pl 14.10.03, 12:23 zobacz niżej: "w puszce czerwona fasola" Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kaska Re: kuchnia meksykańska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.03, 12:26 Przepisy: jeden po polsku, reszta po angielsku 1. Pollo En Cunete (pierś kurczaka) - osób 8 (chyba bo jakies wielkie proporcje) 20 piersi z kurczaka, 20 ząbków czosnku, zmielone; 2 łyżki soli, 1 łyżeczka czarnego pieprzu, 8 łyżeczek oleju, 40 ziemniaków - obranych i przekrojonych na pół, 1/2 szklanki octu, 1 szklanka oliwy, 12 liści laurowych, 5 szklanek wody, 4 łyżki tymianku, 4 łyzki tymianku, 4 łyżki majeranku, 4 chiles serrano Przygotowanie: Natrzeć kurczaka solą, pieprzem i czosnkiem dzień wcześniej. Następnego dnia na patelni podgrzać olej, smażyć kurczaka i przełożyć go do oddzielnego garnka. Na tym samym oleju podsmażyć ziemniaki, potem wyjąć i dostawić. Na tę samą patelnię dodać ocet, szorując dno patelni, aby oderwać resztki ziemniaków. Ten ocet przelać do kurczaka. Dodać oliwę, wodę, sól, liść laurowy, tymianek i majeranek. nastawić silny ogień, kiedy będzie parować zmniejszyć ogień i przykryć garnek. Co 10 minut odkrywac i wymieszać. Zestawić gotujące się 35 minut, dodać ziemniaki, chiles, zakryć i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Podawać z ryżem. 2. Crema De Elote con rajas Kremowa zupa z kukurydzy na 6, 8 osób 125 grams of lard, 500 g of corn kernels, 1 small chopped onion, 4 cups of milk, 1 cup of thick cream, 1 branch of epazote, salt and pepper to taste, rajas de chile poblano, 1 large onion in thin slices, mozzarella cheese in cubes (150 g), cheddar cheese in cubes (150 g). Przygotowanie: In the hot fat fry the raw corn kernels until slightly golden, add the chiles (if available) and the chopped onion. Fry until onion is transparent. Add the milk and cream slowly. At low heat cook until corn is cooked. Mix in mixture and pass through a colander. Preparation rajas. Put into a pan little olive oil and butter and heat (low) add rajas until transparent. Add the rajas and cook a little. Add two cheeses. Add to the hot elote preparation very carefully and serve. 3. Torta de elote = ciasto kukurydziane 125 g masła, 30 g smalcu, 1 puszka mleka skondensowanego, 2 jajka, 1 łyżeczka anyżu, 500 g kukurydzy zmielonej, 75 g orzechów laskowych, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki mąki. Przygotowanie: Ubijac masło ze smalcem, aż zmięknie. Zmielić kukurydzę i orzechy. Wymieszac kukurydzę, masło, jajka, mleko, anyż, orzechy, proszek do pieczenia. Włożyć do pieca. Piec w temp.180 stopni C ok. 40 minut. Podawac posypane cukrem, mielonymi orzechami, przypalone ogniem. 4. Lomo en salsa de Cacahuate, czyli pork loin in peanut sauce 6 garlic cloves, 1 cup of vinegar, 50 g of butter, 2 onions, 2 chile morita, 2 cups of beef broth, 1 cup of peanut cream, 1 tablespoon of nutmeg, salt, 100 g of toasted peanuts. Przygotowanie: With the garlic cloves mixed in a mixer with the oil and vinegar prepare a marinade in which place tke pork loin to macerate for a few hours. Pick the meat so that the maceration is even. Turn the meat a couple of times. Cook in a medium oven with the maceration liquid until the term desired. In a separate pan melt the butter and in it fry the chopped onion and the chiles and the beef broth. Return this mixture to the heat and add the peanut cream and season with nutmeg and salt. Pour this sauce over the pork loin and decorated with toasted peanuts. 5. Caldo Tlalpeno (apostrof nad n) na 6, 8 osób 1 i 1/2 liters of degreased chicken broth, 2 chicken breasts, 250 grams of cubed carrots, 1 cup of cooked chickpeas (optional), 2 tablespoons of chopped onion, 300 grams of grilled, pealed and seeded tomato, 2 chopped garlic cloves, 2 tablespoon of lard or oil, 1 branch of epazote or cilantro, 2 chile chipotles adobados, 2 medium avocados sliced, salt and pepper Przygotowanie: Cook chicken breast in broth and after a few minutes add chopped carrots. Fry garlic, onion and tomato. Mix in a mixer and add to chicken broth. Lower the flame and add herbs. When the breasts and carrots are almost cooked add the chickpeas. Add the chiles (optional) and season to taste. Remove the chicken breasts and shred the chicken, not very finely. Just before serving return chicken breasts to broth. Reheat. Serve very hot in small bowels accompanied by avocado slices, lemon slices and fried tortillas. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kaska Re: kuchnia meksykańska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.03, 12:28 no i guacamole: obrac ze skory awokado (ma byc miekkie z zaczerniona lekko skorka), wsadzic do drewnianej misy, dodac kolendre, roztarta papryczke chili, pomidopry i cebule, odrobine czosnku - wszystko rozetrzec drewniana lyzka. Jesc do chleba jako paste albo do tortilli czy ryzu.... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: oleska Re: kuchnia meksykańska IP: *.atena.pl / *.atena.pl 14.10.03, 13:25 a dziękuję :) po angielsku też mogą być zupa kukurydziana - hmmmmm Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Pichciarz Re: kuchnia meksykańska IP: *.proxy.aol.com 14.10.03, 21:11 Od przybytku glowa nie boli, co najwyzej dostaje zawrotu. Skoro moze byc po angielsku, podaje kilka linkow (dla zawrotu): mexicanrecipe.allrecipes.com/default.asp www.mexconnect.com/mex_/recipes/foodindex.html mexicancooking.netrelief/com/wriedt/default.asp www.asian-link.com/larry/mexican.html culinaria_com/collectedRecipes/mexican.html www.texmextogo.com/Recipes.htmWiecej? Odpowiedz Link Zgłoś