Dodaj do ulubionych

kuchnia meksykańska

IP: *.atena.pl / *.atena.pl 14.10.03, 12:20
potrzebuję przepisów rodem z Mechico :) czy ktoś może mnie wesprzeć i
podzielić się na forum swoimi sekretami tejże kuchni??
Obserwuj wątek
    • Gość: Zocha Re: kuchnia meksykańska IP: *.net.pl 14.10.03, 12:23
      zobacz niżej: "w puszce czerwona fasola"
      • Gość: kaska Re: kuchnia meksykańska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.03, 12:26
        Przepisy: jeden po polsku, reszta po angielsku


        1. Pollo En Cunete (pierś kurczaka) - osób 8 (chyba bo jakies wielkie
        proporcje)

        20 piersi z kurczaka, 20 ząbków czosnku, zmielone; 2 łyżki soli, 1 łyżeczka
        czarnego pieprzu, 8 łyżeczek oleju, 40 ziemniaków - obranych i przekrojonych
        na pół, 1/2 szklanki octu, 1 szklanka oliwy, 12 liści laurowych, 5 szklanek
        wody, 4 łyżki tymianku, 4 łyzki tymianku, 4 łyżki majeranku, 4 chiles serrano

        Przygotowanie:
        Natrzeć kurczaka solą, pieprzem i czosnkiem dzień wcześniej. Następnego dnia
        na patelni podgrzać olej, smażyć kurczaka i przełożyć go do oddzielnego
        garnka. Na tym samym oleju podsmażyć ziemniaki, potem wyjąć i dostawić. Na tę
        samą patelnię dodać ocet, szorując dno patelni, aby oderwać resztki
        ziemniaków. Ten ocet przelać do kurczaka. Dodać oliwę, wodę, sól, liść
        laurowy, tymianek i majeranek. nastawić silny ogień, kiedy będzie parować
        zmniejszyć ogień i przykryć garnek. Co 10 minut odkrywac i wymieszać. Zestawić
        gotujące się 35 minut, dodać ziemniaki, chiles, zakryć i gotować, aż ziemniaki
        będą miękkie. Podawać z ryżem.

        2. Crema De Elote con rajas
        Kremowa zupa z kukurydzy na 6, 8 osób

        125 grams of lard, 500 g of corn kernels, 1 small chopped onion, 4 cups of
        milk, 1 cup of thick cream, 1 branch of epazote, salt and pepper to taste,
        rajas de chile poblano, 1 large onion in thin slices, mozzarella cheese in
        cubes (150 g), cheddar cheese in cubes (150 g).

        Przygotowanie:
        In the hot fat fry the raw corn kernels until slightly golden, add the chiles
        (if available) and the chopped onion. Fry until onion is transparent. Add the
        milk and cream slowly. At low heat cook until corn is cooked. Mix in mixture
        and pass through a colander.
        Preparation rajas. Put into a pan little olive oil and butter and heat (low)
        add rajas until transparent. Add the rajas and cook a little. Add two cheeses.
        Add to the hot elote preparation very carefully and serve.

        3. Torta de elote = ciasto kukurydziane

        125 g masła, 30 g smalcu, 1 puszka mleka skondensowanego, 2 jajka, 1 łyżeczka
        anyżu, 500 g kukurydzy zmielonej, 75 g orzechów laskowych, 1 łyżeczka proszku
        do pieczenia, 3 łyżki mąki.

        Przygotowanie:
        Ubijac masło ze smalcem, aż zmięknie. Zmielić kukurydzę i orzechy. Wymieszac
        kukurydzę, masło, jajka, mleko, anyż, orzechy, proszek do pieczenia. Włożyć do
        pieca. Piec w temp.180 stopni C ok. 40 minut. Podawac posypane cukrem,
        mielonymi orzechami, przypalone ogniem.

        4. Lomo en salsa de Cacahuate, czyli pork loin in peanut sauce

        6 garlic cloves, 1 cup of vinegar, 50 g of butter, 2 onions, 2 chile morita, 2
        cups of beef broth, 1 cup of peanut cream, 1 tablespoon of nutmeg, salt, 100 g
        of toasted peanuts.

        Przygotowanie:
        With the garlic cloves mixed in a mixer with the oil and vinegar prepare a
        marinade in which place tke pork loin to macerate for a few hours. Pick the
        meat so that the maceration is even. Turn the meat a couple of times. Cook in
        a medium oven with the maceration liquid until the term desired. In a separate
        pan melt the butter and in it fry the chopped onion and the chiles and the
        beef broth. Return this mixture to the heat and add the peanut cream and
        season with nutmeg and salt. Pour this sauce over the pork loin and decorated
        with toasted peanuts.

        5. Caldo Tlalpeno (apostrof nad n) na 6, 8 osób

        1 i 1/2 liters of degreased chicken broth, 2 chicken breasts, 250 grams of
        cubed carrots, 1 cup of cooked chickpeas (optional), 2 tablespoons of chopped
        onion, 300 grams of grilled, pealed and seeded tomato, 2 chopped garlic
        cloves, 2 tablespoon of lard or oil, 1 branch of epazote or cilantro, 2 chile
        chipotles adobados, 2 medium avocados sliced, salt and pepper

        Przygotowanie:
        Cook chicken breast in broth and after a few minutes add chopped carrots. Fry
        garlic, onion and tomato. Mix in a mixer and add to chicken broth. Lower the
        flame and add herbs. When the breasts and carrots are almost cooked add the
        chickpeas. Add the chiles (optional) and season to taste. Remove the chicken
        breasts and shred the chicken, not very finely. Just before serving return
        chicken breasts to broth. Reheat. Serve very hot in small bowels accompanied
        by avocado slices, lemon slices and fried tortillas.




        • Gość: kaska Re: kuchnia meksykańska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.03, 12:28
          no i guacamole: obrac ze skory awokado (ma byc miekkie z zaczerniona lekko
          skorka), wsadzic do drewnianej misy, dodac kolendre, roztarta papryczke chili,
          pomidopry i cebule, odrobine czosnku - wszystko rozetrzec drewniana lyzka.
          Jesc do chleba jako paste albo do tortilli czy ryzu....
          • Gość: oleska Re: kuchnia meksykańska IP: *.atena.pl / *.atena.pl 14.10.03, 13:25
            a dziękuję :) po angielsku też mogą być
            zupa kukurydziana - hmmmmm
            • Gość: Pichciarz Re: kuchnia meksykańska IP: *.proxy.aol.com 14.10.03, 21:11
              Od przybytku glowa nie boli, co najwyzej dostaje zawrotu.
              Skoro moze byc po angielsku, podaje kilka linkow (dla zawrotu):
              mexicanrecipe.allrecipes.com/default.asp
              www.mexconnect.com/mex_/recipes/foodindex.html
              mexicancooking.netrelief/com/wriedt/default.asp
              www.asian-link.com/larry/mexican.html
              culinaria_com/collectedRecipes/mexican.html
              www.texmextogo.com/Recipes.htmWiecej?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka