GoĹÄ: jola IP: 212.160.234.* 21.10.03, 09:01 Czy ktoś zna przepis na tanią gęstą zupę gulaszową?Pochwalcie się! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: bruno Re: zupa gulaszowa- proszę o przepis IP: 217.11.133.* 21.10.03, 12:20 Przepis pojawiał się tutaj kilkakrotnie, pod węgierską nazwą "bogracz" ale jak chcesz, to masz, podaję Ci mój ulubiony. Potrzebne będą -różne gatunki mięsa - ja biorę wołowinę, wieprzowinę i czasem jak się trafi, to baraninę. -3 duże cebule -kilka kolorowych papryk -fasola z puszki - czosnek pokrojony na b. grube plastry i jeden ząbek przeciśnięty. - ciasto na kluski kładzione (jajko+mąka) - przyprawy liść, ziele, kminek, majeranek, gorczyca biała i czarna, kolendra, pieprz i sól) Na smalcu przesmaż mięso, aż zrobi się lekko brązowe, dodaj pokrojoną paprykę, po chwili cebulę, jak się zeszkli, dodaj przyprawy, Chwilę trzymaj na ostrym ogniu i mieszaj. Potem zalej wodą, i gotuj. Jeśli w normalnym garnku, to 1,5 - 2 godziny, w szybkowarze ok 40 min. Jak mięso będzie już bardzo miękkie, dodaj fasolę i zrób kluski kładzione. Przypraw do smaku, ma być dość ostre, ja dodaję pastę paprykową i sambal. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: hela Re: zupa gulaszowa- proszę o przepis IP: *.energetyka.czest.pl 21.10.03, 13:18 Ja robie calkiem inna. Mieso kroje (najlepsza wolowina, ale wieprzowina tez dobra)i podsmazam (na oleju lub smalcu)Potem dodaje marchewke w kostke, papryke w kostke, cebule i ziemniaki w kostke, zabek czosnku, przyprawy (sol, pieprz, papryke ostra, listek laurowy). Gotuje do miekkosci. Potem troche koncentratu pomidorowego i czasem zaprawiam maka z woda gdy chce aby bylo zawiesiste. Pycha Odpowiedz Link Zgłoś
asmsdg1 Re: zupa gulaszowa- proszę o przepis 07.11.03, 17:13 Zupa Super Mięsko pokrojone w dość duże kawałki przesmażyć na oliwie. Dodać do wywaru (może być z kostki)do tego pokrojona w kawałki marynowana papryka grubo pokrojone marynowane pieczarki.mrożony groszek i fasolka szparagowa wszystko gotować do mocnej miękkości doprawić do smaku na koniec trochę koncentratu pomidorowego można zagęścić mąką i musi być dość dużo mięska ale efekt gwarantowany niebo w ustach smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Pichciarz Re: zupa gulaszowa- proszę o przepis IP: *.proxy.aol.com 07.11.03, 20:32 vnet.hu/prota/bogracs_mieso.htm#pap_marha Oryginalne przepisy węgierskie po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lola Re: zupa gulaszowa- proszę o przepis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.03, 11:38 Mieso wołowe lub wieprzowe 1 kg kroje w kostke, podsmazam wrzucam do gara.3 duze cebule kroje w gruba kostke, podsmazam i do daje do miesa, chwile razem dusze, dodaje 3 papryki pokrojone w kostke, chwile podduszam.Zalewam wszystko woda, by przykryła składniki,potem w razie czego ciut dolewam, dodaje cały koncentrat pomidor. w słoiczku i przyprawe KAMIS do gulaszu, lisc, ziele, sól.Gotuje az zupa zgestnieje, a mieso bedzie miekkie.Dodaje 2 ząbki czosnku, doprawiam na ostro.Wrzucam pokrojone drobno kiszone ogórki(zupa zyskuje wyrazisty smak), po chwili wyłaczam.Najlepsza jak troche dojdzie z kluseczkami kładzionymi(zastepuje makaronem zacierka) gotowanym oddzielnie. Odpowiedz Link Zgłoś