Dodaj do ulubionych

zupa gulaszowa- proszę o przepis

IP: 212.160.234.* 21.10.03, 09:01
Czy ktoś zna przepis na tanią gęstą zupę gulaszową?Pochwalcie się!
Obserwuj wątek
    • Gość: bruno Re: zupa gulaszowa- proszę o przepis IP: 217.11.133.* 21.10.03, 12:20
      Przepis pojawiał się tutaj kilkakrotnie, pod węgierską nazwą "bogracz" ale jak
      chcesz, to masz, podaję Ci mój ulubiony.
      Potrzebne będą
      -różne gatunki mięsa - ja biorę wołowinę, wieprzowinę i czasem jak się trafi,
      to baraninę.
      -3 duże cebule
      -kilka kolorowych papryk
      -fasola z puszki
      - czosnek pokrojony na b. grube plastry i jeden ząbek przeciśnięty.
      - ciasto na kluski kładzione (jajko+mąka)
      - przyprawy liść, ziele, kminek, majeranek, gorczyca biała i czarna, kolendra,
      pieprz i sól)
      Na smalcu przesmaż mięso, aż zrobi się lekko brązowe, dodaj pokrojoną paprykę,
      po chwili cebulę, jak się zeszkli, dodaj przyprawy, Chwilę trzymaj na ostrym
      ogniu i mieszaj. Potem zalej wodą, i gotuj. Jeśli w normalnym garnku, to 1,5 -
      2 godziny, w szybkowarze ok 40 min.
      Jak mięso będzie już bardzo miękkie, dodaj fasolę i zrób kluski kładzione.
      Przypraw do smaku, ma być dość ostre, ja dodaję pastę paprykową i sambal.
      • Gość: hela Re: zupa gulaszowa- proszę o przepis IP: *.energetyka.czest.pl 21.10.03, 13:18
        Ja robie calkiem inna. Mieso kroje (najlepsza wolowina, ale wieprzowina tez
        dobra)i podsmazam (na oleju lub smalcu)Potem dodaje marchewke w kostke, papryke
        w kostke, cebule i ziemniaki w kostke, zabek czosnku, przyprawy (sol, pieprz,
        papryke ostra, listek laurowy). Gotuje do miekkosci. Potem troche koncentratu
        pomidorowego i czasem zaprawiam maka z woda gdy chce aby bylo zawiesiste. Pycha
    • asmsdg1 Re: zupa gulaszowa- proszę o przepis 07.11.03, 17:13
      Zupa Super
      Mięsko pokrojone w dość duże kawałki przesmażyć na oliwie.
      Dodać do wywaru (może być z kostki)do tego pokrojona w kawałki marynowana
      papryka grubo pokrojone marynowane pieczarki.mrożony groszek i fasolka
      szparagowa wszystko gotować do mocnej miękkości doprawić do smaku na koniec
      trochę koncentratu pomidorowego można zagęścić mąką i musi być dość dużo
      mięska ale efekt gwarantowany niebo w ustach smacznego
    • Gość: Pichciarz Re: zupa gulaszowa- proszę o przepis IP: *.proxy.aol.com 07.11.03, 20:32
      vnet.hu/prota/bogracs_mieso.htm#pap_marha
      Oryginalne przepisy węgierskie po polsku.
    • Gość: lola Re: zupa gulaszowa- proszę o przepis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.03, 11:38
      Mieso wołowe lub wieprzowe 1 kg kroje w kostke, podsmazam wrzucam do gara.3
      duze cebule kroje w gruba kostke, podsmazam i do daje do miesa, chwile razem
      dusze, dodaje 3 papryki pokrojone w kostke, chwile podduszam.Zalewam wszystko
      woda, by przykryła składniki,potem w razie czego ciut dolewam, dodaje cały
      koncentrat pomidor. w słoiczku i przyprawe KAMIS do gulaszu, lisc, ziele,
      sól.Gotuje az zupa zgestnieje, a mieso bedzie miekkie.Dodaje 2 ząbki czosnku,
      doprawiam na ostro.Wrzucam pokrojone drobno kiszone ogórki(zupa zyskuje
      wyrazisty smak), po chwili wyłaczam.Najlepsza jak troche dojdzie z kluseczkami
      kładzionymi(zastepuje makaronem zacierka) gotowanym oddzielnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka