Dodaj do ulubionych

czym nadziać kurze biusty?

24.10.03, 10:46
Bo tak sobie wymyślam sobotnio-niedzielny obiad, zupa ma być szczawiowa (mój
facet uwielbia), a na drugie może właśnie piersi w formie nadzianej ? Ale
czym? Widziałam przepis z suszonymi pomidorami, ale jakoś do mnie nie
przemawia, poza tym nie posiadam takowych. Z czego jeszcze można zrobić
nadzienie, żeby ożywiło mdły smak kurzego mięsa? A może takie klasyczne, jak
do kurczaka - jak ktoś zna przepis, to poproszę.

Obserwuj wątek
    • Gość: KASIA Re: ZUPA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.03, 10:55
      Plucha, jak świetnie że się trafiłaś. Powiedz mi(napisz) jak sie robi zupę
      szczawiową ?! Bo bardzo lubię a nie umiem.dzięki
      • plucha Re: ZUPA 24.10.03, 11:39
        Szczawiowa? Banalnie prosta.
        Gotuję wywar z włoszczyzny i jakiegoś ochłapka, odcedzam, dodaję szczaw, trochę
        pokrojonej marchewki z wywaru (żeby zupa nie była tak jednolicie zielona),
        zagotowuję, podprawiam śmietaną. Osobno gotuję ryż i jajka na twardo, dodaję
        już na talerzu. Można samo jajko, ale z ryżem jest sytsza. Można zamiast ryżu
        zrobić z ziemniakami, wtedy trzeba pokrojone ziemniaki wrzucić do wywaru i
        gotować do miękkości ZANIM dasz szczaw. Inaczej będą twarde. Szczaw mam gotowy
        w słoiczkach, narobiłam mnóstwo latem (posiekany szczaw pakuję do słoików i
        pasteryzuję). Nie wiem, czy jeszcze można dostać świeży szczaw, jeśli tak to
        trzeba odciąć ogonki, listki posiekać, poddusić w małej ilości wody z masełkiem
        i wrzucić do przygotowanego wywaru. Nie polecam absolutnie szczawiu w słoikach
        kupnego, jest OBRZYDLIWY.
        • brunosch Re: ZUPA 24.10.03, 14:06
          Też szczawiowa, ale inna - podstawa ta sama, wywar z warzyw i mięsa, szczaw,
          rzecz jasna, a potem taką zupę się chłodzi, miksuje i dodaje MAJONEZU. Dziwne,
          no nie? Oczywiście jajko na twardo. Przyznaję, tylko jadłem, nigdy nie robiłem,
          ale pomysł zniewalający prostotą. Można jeszcze dać gęstej śmietany na wierzch.
        • Gość: KASIA Re: ZUPA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.03, 14:50
          plucha napisała:

          Nie polecam absolutnie szczawiu w słoikach
          > kupnego, jest OBRZYDLIWY.
          a skad mam wziąc inny ?
          • plucha Re: ZUPA 24.10.03, 16:22
            Gość portalu: KASIA napisał(a):

            > plucha napisała:
            >
            > Nie polecam absolutnie szczawiu w słoikach
            > > kupnego, jest OBRZYDLIWY.
            > a skad mam wziąc inny ?

            Jak nie dostaniesz świeżego (chociaż może jeszcze gdzieś na bazarze się trafi)
            to ostatecznie użyj tego kupnego ale mniej posól zupę, bo te przeciery są
            dosalane, poza tym przetrzyj go przez sitko, bo pełno w nim włókien z łodyżek.
            No i nie licz na ładny zielony kolorek, będzie raczej "khaki".
            • plucha Re: ZUPA 24.10.03, 16:22
              A na następny rok zrób sobie swoje słoiczki ze szczawiem!
              • Gość: Kasia Re: ZUPA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.03, 22:00
                dziękuję Ci bardzo, przepis jest świetny na pewno skorzystam, ale robienie
                szczawiu dla siebie ? czy ja wiem ? A poza tym nie umiem.Pewnie poprzestanę na
                gotowcach, ale nie mniej -dziękuję.
    • xkropka Re: czym nadziać kurze biusty? 24.10.03, 11:09
      Proponuje rokpol. Ja robie to tak: piersi tne na sznycle (troche po skosie),
      leciutko rozbijam, przyprawiam i ukladam warstwami w malym naczyniu
      zaroodpornym na przemian z rokpolem (naczynie powinno byc wysmarowane maslem i
      wysypane tarka bulka). Na wierzch kilka wiorkow z masla i do goracego
      piekarnika. Po jakichs 30-40 min. jest gotowe.
    • Gość: Annette Re: czym nadziać kurze biusty? IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 24.10.03, 11:55
      Można szynką i żółtym serem (dobrze jest wtedy opanierować, ser tak nie
      wypływa). Niezłe są też przesmażone z drobno pokrojonym boczkiem i podduszone w
      winie pieczarki. Smak filetów z kurczaka poprawia też skropienie przed
      smażeniem cytryną (powinno troszkę tak poleżeć, zanim pójdzie na patelnię).
    • Gość: kaska Re: czym nadziać kurze biusty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.03, 12:06
      mozesz nadziac pieczarkami albo zamiast rokpola serkami topionymi
    • Gość: Aga* Re: czym nadziać kurze biusty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.03, 13:08
      Można też:
      - posiekanymi oliwkami z serem pleśniowym
      - suszonymi śliwkami lub morelami
      - serem żółtym (najfajniesze są Hochland w plastrkach) położonym na mięsie
      wysmarowanym sosem musztarowo-bazyliowym (oliwa z oliwek, sok z cytryny,
      musztardz, posiekana świeża bazylia - ma powstać dosyć gęsty sos),

      roladki po zrumienieniu podlać białym winem i dusić do miękkości, przy okazji
      powstanie ekstar sos.

    • Gość: pit Re: czym nadziać kurze biusty? IP: *.minrol.gov.pl 24.10.03, 13:27
      ser żółty i świeża bazylia
    • Gość: kazia Re: czym nadziać kurze biusty? IP: *.crowley.pl 24.10.03, 13:46
      Ja robiłam Cordon Bleu, czyli filety rozkrojone na pół a w środek plasterek
      dobrej wędzonki np, krotoszyńskiej lub innej (dobre są plasterkowane
      zafoliowane)i plasterek żółtego sera najlepiej dobrego(ementaler,groyer)całość
      schowana w nacięciu, panierowana i smażona.
      A czy ktoś pamięta kurczaki po staropolsku?? Nadzienie z wątróbki,bułki i
      zielonej pietruszki. Moja babcia takie robiła. Dla mnie to smak z dzieciństwa...
      • Gość: kaska Re: czym nadziać kurze biusty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.03, 14:08
        ja robie takiego kurczaka ale calego. A nie piersi.
    • Gość: kiwi1 Re: czym nadziać kurze biusty? IP: *.sip.mia.bellsouth.net 24.10.03, 16:54
      Mozna nadziac serem kozim z suszonymi pomidorami lub serem ricotta wymiesznyn
      z poseikanym szpinakiem, mala iloscia czosnku i parmezanu + pieprz i sol.
    • Gość: Pichciarz Re: czym nadziać kurze biusty? IP: *.proxy.aol.com 24.10.03, 21:46
      Lekko podsmażona, niesiekana natka pietruszki. Dużo! Także jako nadzienie do
      pieczonej kury/kurczaka. Albo obłożyć na zewnątrz, wychodzi wręcz chrupiąca.
    • saiss Re: czym nadziać kurze biusty? 24.10.03, 21:55
      Suszona śliweczka/morela+zolty ser, ale duzo!
      Pozdrawiam!
    • Gość: luna16 Re: czym nadziać kurze biusty? IP: *.dip.t-dialin.net 25.10.03, 00:19
      Sprobuj tez tak-natrzec sola pieprzem galka muszkat.-odstawic na godz.Zetrzec
      na tarce 2 jablka dodac rodzynki troche masla chwile podusic na malym ogniu
      dodac 2 zoltka-ew.doprawic sola pieprzem-nadziac zwiazac ciasno i upiec
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka