Dodaj do ulubionych

co zrobić z nadmiarem kapusty kiszonej?

05.11.08, 15:37
oprócz surówki
hmmm propozycje poproszę
Obserwuj wątek
        • dzika41 Farsz do pierogów/krokietów 05.11.08, 22:17
          Gotujesz kiszoną kapustę do miękkości. Odcedzasz.
          Jak Ci się chce to przekręcasz kapustę przez maszynkę, jak nie chce Ci się to
          baaaaardzo drobno siekasz.

          Moczysz suszone grzyby we wrzątku.
          Jak wchłoną wodę to przekręcasz przez maszynkę lub drobniuśko kroisz.

          Kroisz cebulę w kosteczkę (sporo cebuli 2-3 sztuki), szklisz na oleju i
          dorzucasz grzyby, obsmażasz i dodajesz kapuste.
          I smażysz około 6-10 minut do dokładnego połączenia składników, w razie potrzeby
          dodajesz oleju, farsz nie może być suchy a kapusta i grzyby lubią tłuszcz.
          Doprawiasz solą i pieprzem.

          Farsz już gotowy.
          Rewelacyjny do pirogów, naleśników, pasztecików.
    • dzika41 groch z kapusta 05.11.08, 22:21
      To potrawa wigilijna spod samiuśkich Tater ;)

      Dzień wcześniej moczysz groch (niełuskany)

      Następnego dnia gotujesz kapustę (pokroić później trzeba) i oddzielnie gotujesz
      groch.

      Szklisz cebulę na oleju i przesmażasz z nią kapustę a natstępnie dodajesz groch
      ugotowany i dusisz aż gruch zacznie się rozpadać, można podlać trochę wodą.
      Doprawiasz solą, pieprzem, kminkiem, przyprawą do dań z kapusty (Kamis).

      Baaaaardzo sycące i wiatropędne ;) :P
    • roymiro1 Re: co zrobić z nadmiarem kapusty kiszonej? 07.11.08, 14:21
      znam super przepis nie raz go robilam:
      potrzebujemy:
      udka kurczaka(ew. moze byc karkowka w kawalku, schab)-ja najbardziej
      lubie udka:)
      kapusta kiszona
      przyprawa -moze byc gyros moze byc do kurczaka zlocistego kazda sie
      nadaje
      troszke maselka co najmeniej 73 %

      wiec tak jesli kapusta jest zbyt kwasna to wystarczy sparzyc ja
      goraca woda
      do nacyznia zaroodpornego wkladamy udka, posypujemy przyprawami
      miedzy udka wkladamy kapuste tak aby byly nia oblozone
      na wierz udek ukladamy po plasterku cienkim masla
      mozna podlac pol skzlanki woda cala potrawe
      wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut 160-180stopni
      efekt jest taki, ze udka robia sie super mieciutkie a kausta jest do
      nich dodatkiem
      Podawac z ziemniaczkami
      polecam ten przepis bo jest latwy i smaczny
    • ewaost1 Szybkie proste i pyszne 07.11.08, 15:28
      to jest przepis od znajomych holendrów, bardzo proste i naprawdę
      niespodziewanie pyszne danie:

      wymieszać kiszoną kapustę z ugotowanymi i "rozciapcianymi"
      ziemniakami i przesmażonym boczkiem wędzonym. Wychodzi taka
      jednogarnkowa potrawa, w sam raz na zimne jesienne wieczory!

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka