Dodaj do ulubionych

Bogemo, jesteś genialna!

08.11.08, 11:54
Już wyjaśniam. Nie tak dawno temu "bogema" wpadła na pewien pomysł,
jak sie okazało genialny. Chodzi o sposób zdejmowania liści
kapuścianych na gołąbki przy pomocy mikrofalówki. Właśnie
wypróbowałam i jestem pod ogromnym wrażeniem. Nawet przerwałam
produkcję przysmaku, żeby sie z Wami podzielic moją radością.
Wsadziłam kapustę na 5 minut, moc 750, wyjęłam, pozwoliłam kapuście
trochę ostygnąć i z przyjemnością zdjęłam 8 liści. Dziewiąty był juz
trochę oporny, więc wsadziłam kapustę jeszcze na dwie minuty, moc
750 i po ostudzeniu z radości rozebrałam kapustę do samego środka :)
Uważam, że "bogemie" należą sie ogromne brawa! Bogemo, gdybyś mogła
opatentować swój wynalazek, byłabyś bogata!
----------------------------------------------------------
Nie cierpię wegetarian bo zżerają pokarm mojemu pokarmowi!
Obserwuj wątek
    • Gość: izzi Re: Bogemo, jesteś genialna! IP: *.pikonet.malopolska.pl 08.11.08, 14:38
      Chyba w każdym poradniku o używaniu mikrofali taka porada się znajduje.
      Stosuję, owszem, lepiej się obiera, ale dla mnie takie liście są zbyt twarde,
      obgotowuję je pojedynczo w osolonym wrzątku kilka minut.Zależy też od kapusty
      (nowa czy stara), od pory roku.Na ogół z pierwszych liści usuwam gruby nerw,
      ostatnie liście już bywają małe, więc nerw liściowy rozbijam tłuczkiem.
      • matylda1001 Re: Bogemo, jesteś genialna! 08.11.08, 15:00
        >Chyba w każdym poradniku o używaniu mikrofali taka porada się
        znajduje.<

        Nie w każdym, w moim nie ma.

        >dla mnie takie liście są zbyt twarde, obgotowuję je pojedynczo w
        osolonym wrzątku kilka minut.<

        Po co ta fatyga??? Liście sa dostatecznie poddatne (jak obgotowane),
        żeby spokojnie zawinąć w nie farsz a przeciez tylko o to chodzi.
        Dalszy proces zmiękczania kapusty to juz gotowanie/pieczenie
        gołąbków. Ta cała metoda z mikrofalą dlatego jest fajna, że
        eliminuje tak upierdliwą czynność, jak parzenie kapusty i rąk przy
        okazji a także nie zamienia kuchni w saunę. Jeśli chodzi o nerw, to
        odcinam w każdym przypadku. Nie rozbijam tłuczkiem, bo to dziurawi
        liść.

        ----------------------------------------------------------
        Nie cierpię wegetarian bo zżerają pokarm mojemu pokarmowi!
    • Gość: analityczka Re: Bogemo, jesteś genialna! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.08, 15:17
      przed chwila zakończyłam przerabianie dwóch główek kapusty WŁOSKIEJ na gołabki
      z mięsem ,grzybami i kaszą gryczaną.Kierując się powyższą radą ścięłam
      wystający kawałek głąba i włozyłam kapustę na 5 minut do mikrofalówki.Potem
      ja wyjęłam,pod zimną wodę,wykroiłam głąb i bez problemu odzyskałam połowę
      liści. Były jednak za zbyt "żywe". Ułożyłam je w kapelusik i takie mokre od
      zimnej wody włożyłam do mikrofalówki na 8 minut. Wyszły idealne.Taka metodą
      bez gara z wrzątkiem, mysliwskich widelców i kilku misek przerobiłam obie
      główki. DZIĘKUJĘ
      • Gość: myszz Re: Bogemo, jesteś genialna! IP: 213.17.144.* 08.11.08, 15:57
        zapisałam, wypróbuje jak nie zapomne... :)
      • Gość: Maria Re: Bogemo, jesteś genialna! IP: *.chello.pl 08.11.08, 20:09
        A jak ktoś nie ma mikrofalowki ,tak jak ja (bo nie chcę ),to używam garnka do
        gotowania na parze i też się udaje rozebrać kapustę .
        • mhr-cs Re: Bogemo, jesteś genialna! 09.11.08, 11:16
          nie ma to jak garnek z woda,
          stara ale najlepsza metoda,
          moim zdaniem,
          a dzisiaj robie golabki z lisci
          z kiszonych glowek kapusty,
          to cos wspanialego,czy ktos to zna,
          napewno nie wiele osob.
          • Gość: gośc Re: Bogemo, jesteś genialna! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.08, 11:20
            znamy,ale gdzie to dostać?
            • mhr-cs Re: Bogemo, jesteś genialna! 11.11.08, 12:30
              Gość portalu: gośc napisał(a):

              > znamy,ale gdzie to dostać?
              no niestety taka kapuste musisz sam kisic,kwasic(?)
          • matylda1001 Re: Bogemo, jesteś genialna! 09.11.08, 17:19
            >nie ma to jak garnek z woda, stara ale najlepsza metoda<

            Taaak... Pamietam, jak moi rodzice kupili pierwszą pralkę
            automatyczną, a moja babcia mówiła, że nie ma to jak wygotować w
            kotle...

            ---------------------------------------------------------------
            "Kości zostały rzucone" - powiedział mąż, rzuciwszy chudą żonę.
            • mhr-cs Re: Bogemo, jesteś genialna! 11.11.08, 13:22
              matylda1001 napisała:

              > >nie ma to jak garnek z woda, stara ale najlepsza metoda<
              >
              > Taaak... Pamietam, jak moi rodzice kupili pierwszą pralkę
              > automatyczną, a moja babcia mówiła, że nie ma to jak wygotować w
              > kotle...
              > wiadomo jeden stazeje wczesniej drogi pozniej,
              a co by powiedziala jak ludzie gotuja
              mieso w automatycznej zmywalce,
              to tez jestes teraz babcia,
              albo to napewno widzialas na programie gotowania,

              > ---------------------------------------------------------------
              > "Kości zostały rzucone" - powiedział mąż, rzuciwszy chudą żonę.
              • matylda1001 Re: Bogemo, jesteś genialna! 11.11.08, 13:41
                Nie bardzo wiem, czy dobrze Cię zrozumiałam. Chcesz powiedziec, że
                ludzie gotują mięso w zmywarce???
                ----------------------------------------------------------
                Nie cierpię wegetarian bo zżerają pokarm mojemu pokarmowi!
                • Gość: g Re: Bogemo, jesteś genialna! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.08, 14:44
                  Mięso to moze nie, ale moja koleżanka robi przetwory w zmywarce.
                  Tzn.wekuje czy jak to się nazywa.Na programie 70st., z powodzeniem.
                  Mikrofalowka mozna ułatwić sobie zdejmowanie skóry z pomidorów,
                  papryki.
                • mhr-cs Re: Bogemo, jesteś genialna! 11.11.08, 14:51
                  matylda1001 napisała:

                  > Nie bardzo wiem, czy dobrze Cię zrozumiałam. Chcesz powiedziec, że
                  > ludzie gotują mięso w zmywarce???

                  bardzo dobrze zrozumialas,
                  to bylo na gotowaniu,perfekte diner,niemcy,
                  oczywiscie najpierw to mieso zapakowal termetycznie,
                  ja bym tego nie robila,on zrobil oni jedli,
                  • matylda1001 Re: Bogemo, jesteś genialna! 11.11.08, 16:06
                    Słyszałam kiedyś o jednej takiej, u której szkoła rolnicza z
                    internatem zamawiała nabiał dla stołówki. Masło robiła w pralce
                    typu "Frania". Na codzień prała w tej pralce, aż kiedys intendentka
                    przyszła "nie w porę" i zobaczyła, jak się ta produkcja odbywa. Że
                    może się da zmywarke wykorzystać do robenia przetworów to jeszcze
                    zrozumiem, ale żeby gotować w niej? To prawdziwe zaskoczenie.
                    ---------------------------------------------------------------
                    "Kości zostały rzucone" - powiedział mąż, rzuciwszy chudą żonę.
                    • Gość: chaos3 Re: Bogemo, jesteś genialna! IP: *.98.192.213.cable.satra.pl 22.11.08, 14:04
                      sposob jest genialny!!powtorze to tyle razy ile bede musial.nawet jesli kapusta(bo sa rozne)nie puszcza lisci za pierwszym razem,to mozna czynnosc powtorzyc.mozna tez juz zdjete liscie wlozyc na chwile do mikrofali to zmiekna bardziej.w kazdym razie porownujac te czynnosci do walki z wielkim garem wrzacej wody to..to po prostu nie ma porownania.nie uznaje potraw z mikroali ale do takich rzeczy jak odmrazanie,czy sparzanie kapusty jest ona niezastapiona.
                      pozdrowienia dla wszystkich milosnikow golabkow.
                      • matylda1001 Re: Bogemo, jesteś genialna! 24.11.08, 18:11
                        Cieszę się, że podoba Ci się ten sposób. Kiedyś rodzina musiała
                        prosić mnie o gołąbki, teraz czekam kiedy powiedzą, że maja już
                        dosyc :) Wszystko stało sie takie proste. Szkoda tylko, że Bogema
                        gdzies zniknęła, bo to był Jej pomysł, mogłaby się cieszyć razem z
                        nami.
                        ----------------------------------------------------------
                        Nie cierpię wegetarian bo zżerają pokarm mojemu pokarmowi!
                    • salsadura Re: Bogemo, jesteś genialna! 22.11.08, 14:39
                      Potwierdzam,ja tez to widzialam;-)!Facet wlozyl do zmywarki mieso
                      zapakowane prozniowo w pojedynczych porcjach i nastawil na zmywynie
                      na 70*C.Nie wiem,czy opcja "plukanie" tez byla zapodana;-).Wszystkie
                      przepisy z "PD" sa dostepne na stonie "VOX"-u,nie wiem,czy ten
                      tez,ale znajac niemiecka skrupulatnosc,pewnie tak.Nie chcialo mi sie
                      przez wszystkie przekopywac,a nie wiem,jak zaserwowane mieso
                      na "Doskonaly obiad" sie nazywalo...
    • hooda Re: Bogemo, jesteś genialna! 24.11.08, 19:48
      Pomysl jest genialny ale chcialabym dodac, ze czytalam o tym sposobie
      na kapuste na tym samym forum kilka lat temu. Pamietam bo sama
      korzystam od tamtego czasu:-)
      • bogna71 Re: Bogemo, jesteś genialna! 25.11.08, 18:47
        Patentu z mikrofalą używam już od jakiegoś czasu - bardzo ułatwia
        życie:) Próbowałąm kiedyś, jak ktoś tu kiedyś radził, zamrozić
        główkę kapusty. Po rozmrożeniu liście powinny łatwo się zdjąć. U
        mnie to jednak nie zadziałało - może za krótko przemroziłam? - jeden
        dzień tylko, bo musiałam jakoś szybko te gołąbki robić:)
        • matylda1001 Re: Bogemo, jesteś genialna! 25.11.08, 22:07
          >Próbowałąm kiedyś, jak ktoś tu kiedyś radził, zamrozić główkę
          kapusty.<

          Ja pisalam o tym sposobie jakieś dwa lata temu i potem przy różnych
          okazjach. Pomysł znakomity, robiłam tak przez całe lata i zawsze z
          doskonałym rezultatem. To prawda, że liście tym lepiej schodzą, im
          bardziej kapusta była zamrożona. Jedyny problem to znalezienie
          miejsca w zamrażarce. Latem prosiłam panią w sklepie o przetrzymanie
          kapusty w zamrażarce na lody a jak były duże mrozy to trzymałam
          przez kilka dni na balkonie. Piszę o tym jeszcze raz, bo idzie zima
          a nie każdy ma mikrofalówkę. W mikrofalówce jest łatwiej i szybciej.
          Możliwe, że już ktoś, kiedyś o tym napisał, ale dla mnie to jest
          odkrycie ostatnich czasów, bardzo cenne bo moja rodzinka jest
          gołąbkożerna :)
          ----------------------------------------------------------
          Nie cierpię wegetarian bo zżerają pokarm mojemu pokarmowi!
          • Gość: bogema Re: Bogemo, jesteś genialna! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.08, 14:10
            Jakoś ostatnio nie odwiedzałam tego forum, więc ominęły mnie chwile
            chwały:). Za dwa dni wątek pewnie by się schował na następnej
            stronie.
            Cieszę się, że mogłam pomóc:)
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka