mhr-cs 26.11.08, 12:01 to bylo z ziemniakow i twarogu, polane maslem z cukrem, ostatnio robilam jakies 25 lat temu, tak jak pamietalam, czy robicie je dalej tak,czy wyszly z mody albo sa ich nowe rezepty, Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fettinia Re: kopytka 26.11.08, 12:05 Z twarogu robie leniwe fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,68928329,68928329.html a kopytka to raczej tylko z ziemniakow:) To o czym piszesz nazywalo sie u nas kluski leniwe:) Odpowiedz Link Zgłoś
mamulinka2 Re: kopytka 26.11.08, 12:44 chyba raczej nie zależy od regionu; kopytka i kluski leniwe lub pierogi leniwe (u mnie) to dwie różne rzeczy; kopytka są tylko z ziemniaków i nie spotkałam sie z podawaniem ich na słodko; natomiast leniwe to kluski z twarogiem podawane na słodko tak jak napisałaś Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Re: kopytka 26.11.08, 12:52 a z samego twarogu i niekoniecznie na słodko, to też będą jeszcze leniwe? Odpowiedz Link Zgłoś
dominikjandomin Re: kopytka 26.11.08, 12:56 karmilla napisała: > a z samego twarogu i niekoniecznie na słodko, to też będą jeszcze > leniwe? Z samego twarogu? To znaczy bez czego - bez mąki, jajka, ziemniaków? Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Re: kopytka 26.11.08, 13:07 ciwkawe, że jak było napisane, że kopytka to tylko z ziemniaków, to jakoś nikt nie pytał czy bez jajka i mąki? Czy jak jedna osoba pisze skrótami, to wychodzi się z założenia, że wie, co pisze, a jak kto inny to już nie jest to takie pewne? Czy tylko chodzi o to, że jak się nie zna odpowiedzi, to żeby się chociaż dopieprzyć? Odpowiedz Link Zgłoś
dominikjandomin Re: kopytka 26.11.08, 13:45 karmilla napisała: > ciwkawe, że jak było napisane, że kopytka to tylko z ziemniaków, to > jakoś nikt nie pytał czy bez jajka i mąki? > Czy jak jedna osoba pisze skrótami, to wychodzi się z założenia, że > wie, co pisze, a jak kto inny to już nie jest to takie pewne? Czy > tylko chodzi o to, że jak się nie zna odpowiedzi, to żeby się > chociaż dopieprzyć? Od razu dopieprzyć... ta ci źle? Nigdy nie robiłem leniwych z ZIEMNIAKAMI, tylko twaróg i mąka i jajko, stąd zdziwiło mnie pytanie o leniwe TYLKO z twarogu... A zatem owszem, można robić TYLKO z twarogu. I niekoniecznie na słodko. Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Re: kopytka 26.11.08, 14:01 czytałeś całą dyskusję, czy tylko mojego posta? Bo moje pytanie odnosiło się do dokonanego powyżej rozróżnienia: że kopytka to ziemniaków, a leniwe to z zniemniaków i sera i podawane na słodko. Bo u mnie też się robi wyłącznie z sera (czyli tak jak kopytka, tylko nie zniemniaki a ser) i nigdy na słodko. A czasem po latach człowiek może się dowiedzieć, że to co robi, to nie tak się nazywa, jak mu się wydaje, tylko zupełnie inaczej i stąd pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: kopytka 26.11.08, 14:17 karmilla napisała: > czytałeś całą dyskusję, czy tylko mojego posta? Bo moje pytanie > odnosiło się do dokonanego powyżej rozróżnienia: że kopytka to > ziemniaków, a leniwe to z zniemniaków i sera i podawane na słodko. > Bo u mnie też się robi wyłącznie z sera (czyli tak jak kopytka, > tylko nie zniemniaki a ser) i nigdy na słodko. A czasem po latach > człowiek może się dowiedzieć, że to co robi, to nie tak się nazywa, > jak mu się wydaje, tylko zupełnie inaczej i stąd pytanie. piszesz nigdy na slodko, masz racje bo sera nie sypie sie cukrem(w naszych czasach mozliwe) tu piszemy o twarogu,a to jest roznica Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Re: kopytka 26.11.08, 14:20 dla mnie zawsze ser biały = twaróg, w przepisach na sernik zawsze mam napisane: ser, a serniki zdecydowanie robię na słodko Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiga_r Twaróg 27.11.08, 21:35 Jest różnica między twarogiem, a serem. Twaróg zawiera mniej procent tłuszczu. W zakładzie mleczarskim mi wytłumaczono, że osoby, które powinny unikać tłustych potraw /bo mają np.za wysoki poziom cholesterolu/ powinny zamiast sera jeść twaróg, bo jest znacznie chudszy. Odpowiedz Link Zgłoś
dominikjandomin Re: kopytka 26.11.08, 16:17 karmilla napisała: > czytałeś całą dyskusję, czy tylko mojego posta? Bo moje pytanie > odnosiło się do dokonanego powyżej rozróżnienia: że kopytka to > ziemniaków, a leniwe to z zniemniaków i sera i podawane na słodko. Po przeczytaniu dyskusji ja zrozumiałem, ze odróżnienie jest takie: kopytka to z ziemniaków, a leniwe z twarogu (bez ziemniaków). Ale na to pewnie złożyło się to, ze moja babcia KOPYTKA robiła z ziemniaków I TWAROGU. > Bo u mnie też się robi wyłącznie z sera (czyli tak jak kopytka, > tylko nie zniemniaki a ser) i nigdy na słodko. A czasem po latach > człowiek może się dowiedzieć, że to co robi, to nie tak się nazywa, > jak mu się wydaje, tylko zupełnie inaczej i stąd pytanie. Na moje nazywa się dobrze... A różnice nazewnicze potraw są i będą, więc się nie przejmuj. Jedni jedzą jagody, inni borówki, jedząc to samo. A w krakowskim podają pod nazwą sznycle zwykłe kotlety mielone... A polski sznycel po wiedeńsku ma jajko sadzone (i nie jest krakowskim kotletem mielonym), a wiedeński sznycel ma cytrynę, bez jajka. A już Ćwierczakiewiczowa odróżniała domowe kotlety huzarskie (z piersią całą z kurczaka, obłożone mielona cielęciną) od restauracyjnych, które były całe mielone... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamila Re: kopytka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.08, 13:25 doktorek znowu opieprza się za państwowe czyli nasze pieniądze. Oj bo napiszemy do szefowej aby przejrzała wszystkie fora i zobaczyła za co płaci doktorkowi. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: kopytka 26.11.08, 13:06 to jest prawie 40lat temu jak wyjechalam i nie wrocilam, mozliwe ze te kopytka tak pamietam, wtedy tak byly robione i nazywane tak ja pamietam to, a nazywaja sie leniwe, czy teraz czy wtedy nie wiem, dlatego sie pytalam, a wiec kopytka to prawie to samo co wloskie nokki?tylko w innej formie, Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: kopytka 26.11.08, 13:24 fettinia napisała: > Tak do gnocchi mozna kopytka porownac:) nareszcie znalazlam odpowiedz, dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: kopytka 26.11.08, 14:11 jesli kopytka to bez sera, z serem to zupelnie inne danie i raczej z sosem lub przesmazona cebulka w domu mojego dziecinstwa zdecydowanie jadalo sie na slono Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zawszepolka Re: kopytka IP: *.gmc-uk.org 26.11.08, 14:36 Podpinam sie. Kopytka sa z samych ziemniakow, leniwe z twarogu i z ziemniakow. U nas sie je (woj. lubelskie, dawne zamojskie) albo z wody polane stopionym maslem i posypane bulka tarta zrumieniona na patelni, albo odsmazone na drugi dzien na patelni na masle. Pyyyyycha! Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: kopytka 26.11.08, 14:40 he, jak dla mnie kopytka - ziemniaki leniwe ser biały. (w obu przypadkach plus jajko plus mąka pszenna - żeby wątpliwości nie było) leniwe mozna na słodko lub słono...(ja np jem na słodko, mąż z sosem mięsnym) z kopytkami na słodko nie spotkałam sie... a jak nazwać coś takiego: ziemniaki+dynia+mąka+jajko???? Krojone jak kopytka..... :) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: kopytka 26.11.08, 15:13 fettinia napisała: > dyniopytka?:PPP albo kopdynki:D od ciebie napewno wiele osob, czekalo na ladniejsza odpowiedz! Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: kopytka 26.11.08, 15:19 kopdynki albo kopydynki - top bardzo trafna nazwa! i taka miła dla ucha:) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: kopytka 26.11.08, 15:31 fettinia napisała: > tja,,przykro,ze rozczarowalam:P mnie napewno nie, ale te osoby co tobie wiezyly, Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia zle mnie zrozumialas 26.11.08, 15:33 takie kopytka nie maja oficjalnej nazwy-wymyslilam na szybko i dodalam :P-Momas zrozumiala,ze to byl zart:) Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Re: zle mnie zrozumialas 26.11.08, 15:45 Fetti, jak już zrobię coś takiego to Cię zaproszę na kopdynki blądynki Jak mi nie wyjdą, to będą blądynki kopiące dynki (bo dynek - czyli pestek z dyni) pewnie mi po tych kopdynkach zostanie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: zle mnie zrozumialas 26.11.08, 15:47 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,84734384,86716176.html kopselki????? Odpowiedz Link Zgłoś
smutas13 Re: kopytka 26.11.08, 18:50 momas napisała: > kopdynki albo kopydynki - top bardzo trafna nazwa! i taka miła dla > ucha:) > Mnie też się podoba :) Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Re: kopytka 26.11.08, 14:44 > a jak nazwać coś takiego: ziemniaki+dynia+mąka+jajko???? > Krojone jak kopytka..... "gnocchi z dynią krojone jak kopytka" ;-) bo jakoś tak przepisy na "gnocchi z dyni" widziałam a na "kopytka z dni/z dynią" nie. No, ale z drugiej strony, skoro jeszcze nie było, to nie znaczy, że być nie może A swoją drogą: dobre to? bo mam trochę dyni do utylizacji i szukam inspiracji (se rymnęłąm) Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: kopytka 26.11.08, 15:06 dobre... delikatniejsze niż z samych ziemniaków. Tylo pieczoną dynię należy dobrze odcinąć, bo inaczej paćka sie zrobi i bedziesz musiała ciagle mąki dosypywać :) Odpowiedz Link Zgłoś
dominikjandomin Re: kopytka 26.11.08, 16:18 Gość portalu: zawszepolka napisał(a): > Podpinam sie. Kopytka sa z samych ziemniakow, leniwe z twarogu i z > ziemniakow. U nas, jak ziemniaki, to KOPYTKA, nigdy leniwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: kopytka IP: *.aster.pl 26.11.08, 17:47 Ja robię dość często kopytka [lub jak kto chce leniwe] z ziemniaków i białego sera. Są bardzo dobre. Można je jeść na słodko, z sosem mięsnym czy polane tłuszczykiem z przesmażoną cebulką. Odsmażone na drugi dzień na maśle i posypane cukrem, są pyszne. Z tym, że to są mini kopytka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Viki Re: kopytka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.08, 09:17 Robię od niedawna kopytka (właściwie kluski leniwe, bo dodaję twarogu). Powiedzcie mi dlaczego rowalają mi się podczas gotowania. Odpadają kawałki i zostają takie "poszarpane". Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: kopytka 27.11.08, 09:24 Ziemniaki i twarog powinny byc suche.Tzn ziemniaki odparowane(a najlepiej ugotowane poprzedniego dnia)a twarog jesli zbyt mokry to odcisniety.Jajko,maka pszenna(daje tak jak przy slaskich-wyciagam 1/4).A pozniej jak normalne kopytka-rulon i tne ukosnie. No i nie za dlugo gotowac-wtedy sie wlasnie "strzepia":) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Viki Re: kopytka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.08, 09:42 Dzięki za rady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: kopytka IP: *.aster.pl 27.11.08, 16:07 Mniej więcej na o,5 kg ziemniaków dodaje 10-15 dag dobrze odciśniętego sera, 1 jajko lub 2 żółtka, 1 łyżkę z czubkiem mączki ziemniaczanej i 1,5 - 2 łyżek mąki pszennej [mąki pszennej raczej mniej niż więcej]. Ziemniaki nie mogą być rozgotowane. Ja robię cienki wałeczek mniej więcej 1,5 cm średnicy i kroję skośnie małe kluseczki. Odpowiedz Link Zgłoś
salsadura Re: kopytka 27.11.08, 21:57 Fetti,jak zrobic leniwe z niemieckiego serka homo,albo knedle serowe? Co zrobic z tym serem,zeby sie nadawal do uzycia? Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia moze zrob ser z Dickmilch`? 28.11.08, 08:28 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,76867622,76867622.html a zwykle serki homo mozna wlozyc do sciereczki i zostawic do obciekniecia-sama nie probowalam,ale w ktoryms programie ktos tak robil i wyszlo:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izzi Re: moze zrob ser z Dickmilch`? IP: *.pikonet.malopolska.pl 28.11.08, 23:03 Tak robię leniwe jak Wy, ale czasem nie mam "twardego" sera, tylko homogenizowany.Dodaję trochę mąki 2 jajka i nabieram łyżką i gotuję jak kładzione kluski.Czasem muszę sobie drugą łyzką z tej pierwszej zdejmować, nadając kształt wrzecionek.Też pyszne i szybko.I leniwie... Odpowiedz Link Zgłoś
salsadura Re: moze zrob ser z Dickmilch`? 28.11.08, 23:44 Dzieki wielkie,az tak zdesperowana nie jestem,niedlugo bede w domku,a tam dorwe sie do prawdziwego,polskiego,bialego sera:-).Alez sie ciesze!W niemieckiej gazecie znalazlam przepis na knedle serowe z grysikiem nadziewane powidlami i troche sie zakrecilam na te pysznosci...Jeszcze jedno pytanie do frakcji niemieckiej:co to jest"Schichtkäse"?Dziekuje slicznie. Odpowiedz Link Zgłoś