Dodaj do ulubionych

Biszkopt uniwersalny

26.11.08, 13:18
Najłatwiejsze ciasto jakie może być ;)
Zawsze mi wychodzi

Przepis podstawowy

BISZKOPT:
- 6 jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- 1 cukier waniliowy
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 łyżek oleju

1. Żółtka oddzielić od białek. Dodac do nich proszek do piecz. i ocet ->
wymieszać do całkowitego połączenia. Odstawić. (Zrobi się taka 'piana')
2. Ubić białka, dodać do nich cukry, następnie żółtka. Następnie stopniowo
dodawać wymieszane ze sobą mąki (przesiane).
3. Na koniec dodać do masy olej i delikatnie wymieszać.
4. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę.
Piec około 30 minut w 170 st. C (aż brzegi 'odejdą od blachy i wierzch
nabierze koloru złotobrązowego)

Gdy potrzebny jest biszkopt ciemny dodaję do mąki 2 łyżki kakao.

Efekt
[IMG]http://images43.fotosik.pl/34/59c189f4d036a644med.jpg[/IMG]

[IMG]http://images30.fotosik.pl/299/ca441eb0edb87295med.jpg[/IMG]

[IMG]http://images35.fotosik.pl/34/2ad13e1d28183f6dmed.jpg[/IMG]
Obserwuj wątek

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka