Dodaj do ulubionych

Babeczki z ciasta francuskiego z nadzieniem?

IP: *.e-wro.net.pl 27.11.08, 19:15
Witam, w sobotę mam gości i tak sobie pomyślałam, że wykorzystam
zakupione foremki na babeczki (tartaletki) wyłożę je ciastem
francuskim (gotowym ze sklepu) i nadzieję czymś, myślałam zarówno o
nadzieniu na słono, jak i na słodko. Tylko tak sobie myślę, czy nie
będzie problemu z wyjęciem tego ciasta francuskiego z yuch foremek
(bo to przecież nie jest kruche ciasto), czy nie połamie się / nie
pokryszy się podczas wyjmowania?
Obserwuj wątek
    • Gość: ania_m Re: Babeczki z ciasta francuskiego z nadzieniem? IP: *.pools.arcor-ip.net 27.11.08, 19:19
      na moje oko raczej moze byc ciezko je z tych foremeczek wyjac. nie lepiej zrobic
      ze 2-3 tarty na spodzie z ciasta francuskiego i podac w calosci?
      • Gość: ania Re: Babeczki z ciasta francuskiego z nadzieniem? IP: *.e-wro.net.pl 27.11.08, 19:37
        hmmm... tak sobie pomyślałam, ze takie małe babeczki/tartaletki
        byłyby fajniejsze:)
        • Gość: ania_m Re: Babeczki z ciasta francuskiego z nadzieniem? IP: *.pools.arcor-ip.net 27.11.08, 21:21
          bo bylyby :)
          niestety, nigdy nie robilam, ale wydaje mi sie, ze ciasto francuskie moze byc po
          upieczeniu troche za delikatne na taka gimnastyke.
          nie moglabys kupic opakowania, rozmrozic jednego platka i zrobic probe
          generalna? wydaje mi sie, ze forma do muffinek bylaby lepsza, niz pojedyncze
          foremki na babeczki. z ciasta wyciac kwadraty i wylozyc nimi dolki na muffiny w
          formie. moze metoda prob i bledow daloby sie wypraktykowac cos na impreze?
    • Gość: Asiaa Re: Babeczki z ciasta francuskiego z nadzieniem? IP: 77.236.3.* 28.11.08, 07:45
      Nasmaruj porządnie foremki rozpuszczonym masłem (najlepiej pędzelkiem).
      Powinny wyjść bez problemu - jeszcze mi się nie zdarzyło połamać.
      Ciasto francuskie ma skłonność do wyrastania - aby temu zapobiec, na cieście
      kładę papier do pieczenia - a na papierze kilka ziaren suchej fasoli. Dzięki
      temu zachowuje płaskie dno.

      Pozdrowienia
      Joanna
      • Gość: Asiaa Aaaa i jeszcze obrazki potwierdzające IP: 77.236.3.* 28.11.08, 07:52
        tinyurl.com/5gy8qf
        małe i eleganckie.
        Uwielbiam ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka