Dodaj do ulubionych

Ciecierzyca

08.12.08, 19:12
Witam!
Mam świetny przepis na pikantną zupę curry z ciecierzycą i czerwoną papryką.
Problem stanowi jednak jej kupienie, gdyż mieszkam w nie za dużym mieście.
Widziałam soje, soczewice, groch, fasole etc., ale nigdzie nie spotkałam
ciecierzycy. Czy można ją czymś zastąpić?
I problem drugi. Ciecierzyca w przepisie jest z puszki odcedzona, czy gdybym
kupiła ziarna, to wystarczyłoby je namoczyć przez noc jak groch?
Z góry dziękuję za pomoc :).
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • brumbak111 Re: Ciecierzyca 08.12.08, 19:18
      kaisuma napisała:

      > Witam!
      > Mam świetny przepis na pikantną zupę curry z ciecierzycą i
      czerwoną papryką.
      > Problem stanowi jednak jej kupienie, gdyż mieszkam w nie za dużym
      mieście.
      > Widziałam soje, soczewice, groch, fasole etc., ale nigdzie nie
      spotkałam
      > ciecierzycy. . Ciecierzyca w przepisie jest z puszki odcedzona,
      czy gdybymkupiła ziarna, to wystarczyłoby je namoczyć przez noc jak
      groch?
      >........
      ciecierzyca ( suche ziarno)jest w sprzedazy np w supermarketach
      to bardzo miekka fasolka i namoczenie przez noc w zupełnosci
      wystarczy by szybko się ugotowała
        • corrina_f1 Re: Ciecierzyca 09.12.08, 11:40
          linn_linn napisała:

          > Ciecierzyca miekka fasolka? Nawet gotowana w puszcze jest lekko twardawa.


          Dlatego do gotowania dodaje sie łyżeczkę sody (takiej jak do pieczenia), wtedy na pewno nie będzie twarda. To metoda m.in. z Syrii, wspominałam o niej przy okazji chyba przepisu na falafel na GP.
    • bene_gesserit Re: Ciecierzyca 08.12.08, 19:27
      Pytaj sie o ciecierzyce. Jesli jest u ciebie w miescie siec sklepow
      Spolem, to uderzaj tam - cieciorka bywa tam w puszkach f-my Meltemi
      (czy jakos tak), tania jak barszcz. Dostawy bywaja rzadko, wiec
      radze zaopatrzyc sie na zapas. Jesli nie - szukaj ciecierzycy f-my
      Bonduelle (dwa razy drozsza, niestety). Jesli nie ma jej na
      polkach, a sklep jest zaprzyjazniony, moze poszukaja ci jej w
      hurtowni?

      Z suchym ziarnem ciecierzycy to roznie bywa - jesli jest stare,
      moczenie przez 12h czasem to za malo. Mialam taka, chyba dwuletnia,
      ktorej 24h bylo niewystarczajaco - w koncu ugotowalam ja z lyzka
      sody, zeby zmiekkkla. Tak czy inaczej, odpowiednikiem ciecierzycy z
      puszki jest ciecierzyca moczona i ugotowana.

      A - ciecierzyca to _jest_ groch, wiec podczas moczenia i gotowania
      podwaja swoja objetosc.
    • em_es nie trzeba wielkiego miasta ;) 09.12.08, 07:48
      ciecierzyca to wcale nie jakiś rzadki towar, poszukaj w marketach, również tych małych, jak Stokrotka, Centrum czy inne PSS, jest w większości, tylko często nie stoi obok innych puszek czy ziaren do gotowania, a w dziele tzw. zdrowej żywności, obok otrąb itp

      ps. podobnie jest z mlekiem kokosowym, jest w wielu sklepach, tylko rzadko stoi obok innych puszek
    • poughkeepsie Re: Ciecierzyca 09.12.08, 08:54
      jakbyś nie znalazła w sklepie to bez problemu kupisz przez internet. Powinno
      wystarczyć namoczenie przez noc, ciecierzyca to też rodzaj grochu :) I podziel
      się przepisem, uwielbiam ciecierzycę!
    • mhr-cs Re: Ciecierzyca 09.12.08, 12:48
      kaisuma napisała:

      > Witam!
      > Mam świetny przepis na pikantną zupę curry z ciecierzycą i
      czerwoną papryką.
      > Problem stanowi jednak jej kupienie, gdyż mieszkam w nie za dużym
      mieście.
      > Widziałam soje, soczewice, groch, fasole etc., ale nigdzie nie
      spotkałam
      > ciecierzycy. Czy można ją czymś zastąpić?
      > I problem drugi. Ciecierzyca w przepisie jest z puszki odcedzona,
      czy gdybym
      > kupiła ziarna, to wystarczyłoby je namoczyć przez noc jak groch?
      > Z góry dziękuję za pomoc :).
      > Pozdrawiam!
      nie wiem czy juz czytalas
      podaj na Szukaj
      wloski groch,

    • kaisuma Re: Ciecierzyca 10.12.08, 19:26
      Hehe dziękuje za pomoc :). Może faktycznie nie wystarczająco dokladnie szukałam :).
      A przepis pochodzi z książki "Kulinarna sztuka uwodzenia - urzekające przepisy
      dla kochanków" autorstwa Diane Brown - polecam gorąco :).
      A wygląda on następująco:

      1/2 łyżki oliwy z oliwek
      1/8 szklanki posiekanej cebuli
      1 mały ząbek czosnku, rozgnieciony
      1 łyżeczka zmielonej kolendry, prażonej
      340g ciecierzycy z puszki, odcedzonej
      400 ml bulionu z kury
      sól i grubo zmielony czarny pieprz do smaku
      1 pieczona czerwona papryka, przetarta
      1 łyżka świeżych liści bazylii, pokrojonych w paski

      1) Rozgrzej oliwę z oliwek w małym garnku. Kiedy zacznie skwierczeć, dodaj
      cebulę oraz czosnek i smaż na średnim ogniu tak długo, aż zmiękną. Dodaj
      kolendrę, ciecierzycę, bulion z kury, sól i pieprz. Gotuj na średnim ogniu przez
      20 minut. Zdejmij garnek z ognia i miksuj zupę partiami za pomocą robota
      kuchennego lub miksera.

      2) Nalej zupę z ciecierzycy do 2 misek, Do każdej porcji dodaj przecier z
      czerwonej papryki i każdą porcję przybierz połówką łyżki bazylii. Podawaj
      natychmiast po przygotowaniu.

      Zupa trochę kłopotliwa, ale warta zachodu :). Idealna na chłodnawe dni.
      Jeśli ktoś by potrzebował wskazówek co do pieczenia papryki, to także mogę podać :).

      Pozdrawiam! Miłego gotowania! :)
    • roseanne Re: Ciecierzyca 10.12.08, 20:46
      lik mi sie nie aktywuje, lub tez mowiac wpros prowadzi nieistniejace miejsce


      poza tm niemieckim nie dysponuje, poprosze o info po polsku angielsku lub
      francusku
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka