Dodaj do ulubionych

śledż w śmietanie. Proszę o przepis :)

17.12.08, 00:42
Dawno temu pysznego śledzia w śmietanie robiła moja Babcia. Niestety
nie zapisałam przepisu i teraz ogromnie cierpię. Może ktoś podpowie
jak go wykonać (oczywiście sos śmietanowy, nie śledzia).
Dzięki i pozdrawiam.

Obserwuj wątek
    • wibracyjny Re: śledż w śmietanie. Proszę o przepis :) 17.12.08, 08:32
      Szczypta cukru, soli, pieprz i śmietana. Największy banał śledziowy.
    • Gość: ania_m brac, wybierac... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.08, 08:58
      tinyurl.com/65fxmf
      nie jestesmy jasnowidzami i nie wiwmy JAK robila twoja babcia.
      tak wiec ty musisz ruszyc odwlokiem i przestudiowac kilka przepisow z powyzszego
      linka. po skladnikach dobierzesz sobie najblizszy babcinego.
      • Gość: panibarakuda Re: brac, wybierac... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.08, 09:07
        Bardzo dziękuję za pomoc.
        Piekielnie dużo tych przepisów, choć tego "Babcibego" nie znalazłam.
        Faktycznie, nie powiedziałąm, co w sosie było.
        Pamiętam tylko pokrojone jabłko z winem lub octem i majerankiem duczone na patelni.
        Postaram się coś zaimprowizować.
        Jeszcze raz dziękuje za pomoc.
        • fettinia Re: brac, wybierac... 17.12.08, 09:21
          Znalazlam przepis z duszonymi jablkami i majerankiem,ale tam jeszcze jest
          groszek i fasola-nie wiem czy taki byl?
          • Gość: panibarakuda Re: brac, wybierac... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.08, 09:52
            groszku i fasoli nie pamiętam ...
            Coś mi się kojarzy ogórek. Tylko jaki: kiszony czy korniszon ?
            I było coś jeszcze. Coś co dawało lekką słodycz. Miód?
            Cholibka, trochę mało czasu na eksperymenty.
            Fettina, bardzo Ci dziękuje za pomoc.
            • fettinia Re: brac, wybierac... 17.12.08, 09:59
              Tamten byl z ziemniakami wiec odpada.
              Skopiowalam cos takiego-jablek sie nie dusi wprawdzie,ale moze na podstawie tego
              pokombinujesz:)

              "Śledzie w śmietanie I "


              Składniki:
              4 śledzie,
              2 ogórki,
              2 jabłka,
              2 cebule,
              1 szkl. gęstej śmietany,
              5 łyżek octu.


              Sposób przyrządzenia:
              Wymoczone śledzie przekroić na pół wzdłuż grzbietu, oczyścić ze skóry i
              ości. Pokroić w plastry cebulę, jabłka, ogórki kiszone. Zagotować ocet z cebulą.
              Śledzie, ogórki i jabłka zalać przestudzoną marynatą i śmietaną. Pozostawić w
              chłodnym miejscu przez ok. 3 h.
              • fettinia jeszcze jeden-ten chyba najblizszy:) 17.12.08, 10:03


                "Śledzie po kujawsku "


                Składniki:
                Brak większych obrazków.
                60 dag solonych śledzi,
                szklanka mleka,
                30 dag winnych jabłek,
                2 łyżki oleju,
                2 łyżki przecieru pomidorowego,
                sok z cytryny i skórka otarta z cytryny,
                mielona ostra papryka,
                natka pietruszki,
                suszony majeranek,
                cukier,
                sól,
                pieprz.
                Do dekoracji:
                gałązki natki pietruszki.
                Umyte śledzie zalej zimną wodą, zostaw na noc. Następnego dnia starannie
                obierz ze skóry i ości, zalej mlekiem, po czym zostaw na 1 - 2 h.
                W rondelku rozgrzej olej, wrzuć obrane i pokrojone w plasterki jabłka
                (gniazd nasiennych), chwilę smaż, dodaj majeranek, otartą skórkę i sok z
                cytryny, sól, pieprz i paprykę. Wymieszaj, przykryj i duś kilka minut. Wszystko
                dopraw przecierem pomidorowym i cukrem, lekko skrop wodą, wymieszaj, zdejmij z
                ognia.
                Wymoczone filety śledziowe osusz, a potem pokrój na pół i ułóż na
                półmisku. Przykryj je teraz ostudzonymi jabłkami, a następnie folią - wstaw na
                kilka godzin do lodówki.
                Przed podaniem udekoruj plasterkami cytryny i gałązkami zielonej pietruszki
                to z Kuchni Polskiej
              • panibarakuda Re: brac, wybierac... 17.12.08, 10:10
                Wieczorem zacznę eksperyment.
                Jabłko + majeranek + ocet balsamiczny +ł yżka miodu i to na patelnie.
                Zobaczę, co wyjdzie. Śledzi mam więcej niż potrzeba, więc na ten jeden
                eksperyment mnie stać !
                Zastanawiam się które ogórki bardziej będą pasować do tego zestawu ?
                Bo z cebulą to chyba kłopotu nie będzie.
                • fettinia Re: brac, wybierac... 17.12.08, 10:11
                  Imho lepszy korniszon:)
                  Pochwal sie pozniej co z tego wyszlo:)
                  • panibarakuda Re: brac, wybierac... 17.12.08, 10:14
                    Jasne, sama jestem ciekawa co to będzie ;)
    • tejsza Re: śledż w śmietanie. Proszę o przepis :) 17.12.08, 09:02
      Śledź w kawałeczkach ( ja najbardziej do śmietany lubię śledzia z octu, ale to
      kwestia gustu), nań pokrojone odskórzone :) jabłko, na to cebulka w kosteczkę, a
      na wierzch śmietana, wymieszana z natką pietruszki, białym pieprzem i solą.
      • pajacyk124 Re: śledż w śmietanie. Proszę o przepis :) 17.12.08, 09:18
        Śledź w kawałki, jabłko obrane w kostkę, cebula pokrojona w
        półplasterki (lekko sparzona wrzątkiem), śmietana, biały pieprz.
        Pycha! Do tego ziemniaki w mundurkach :)
    • Gość: js Re: śledż w śmietanie. Proszę o przepis :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.08, 09:49
      Kwaśną śmietanę wymieszać z ubitą kremówką. Oczywiście sól, pieprz,
      sok z cytryny lub ocet winny, szczypta cukru. Konsystencja sosu -
      puszysta.
    • panibarakuda <<<<- Dzięki 17.12.08, 09:58
      Ogromnie dziękuję za pomoc przy śmietanowych śledzikach.
      Miło, że można liczyć na pomoc tak wielu serdecznych Ludzi.
      Serce rośnie, a przecież to niby "tylko śledzie".
      Gdyby coś jeszcze przyszło Wam do głowy, to z góry dziękuje.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka