Dodaj do ulubionych

śledż w śmietanie. Proszę o przepis :)

17.12.08, 00:42
Dawno temu pysznego śledzia w śmietanie robiła moja Babcia. Niestety
nie zapisałam przepisu i teraz ogromnie cierpię. Może ktoś podpowie
jak go wykonać (oczywiście sos śmietanowy, nie śledzia).
Dzięki i pozdrawiam.

Obserwuj wątek
            • fettinia Re: brac, wybierac... 17.12.08, 09:59
              Tamten byl z ziemniakami wiec odpada.
              Skopiowalam cos takiego-jablek sie nie dusi wprawdzie,ale moze na podstawie tego
              pokombinujesz:)

              "Śledzie w śmietanie I "


              Składniki:
              4 śledzie,
              2 ogórki,
              2 jabłka,
              2 cebule,
              1 szkl. gęstej śmietany,
              5 łyżek octu.


              Sposób przyrządzenia:
              Wymoczone śledzie przekroić na pół wzdłuż grzbietu, oczyścić ze skóry i
              ości. Pokroić w plastry cebulę, jabłka, ogórki kiszone. Zagotować ocet z cebulą.
              Śledzie, ogórki i jabłka zalać przestudzoną marynatą i śmietaną. Pozostawić w
              chłodnym miejscu przez ok. 3 h.
              • fettinia jeszcze jeden-ten chyba najblizszy:) 17.12.08, 10:03


                "Śledzie po kujawsku "


                Składniki:
                Brak większych obrazków.
                60 dag solonych śledzi,
                szklanka mleka,
                30 dag winnych jabłek,
                2 łyżki oleju,
                2 łyżki przecieru pomidorowego,
                sok z cytryny i skórka otarta z cytryny,
                mielona ostra papryka,
                natka pietruszki,
                suszony majeranek,
                cukier,
                sól,
                pieprz.
                Do dekoracji:
                gałązki natki pietruszki.
                Umyte śledzie zalej zimną wodą, zostaw na noc. Następnego dnia starannie
                obierz ze skóry i ości, zalej mlekiem, po czym zostaw na 1 - 2 h.
                W rondelku rozgrzej olej, wrzuć obrane i pokrojone w plasterki jabłka
                (gniazd nasiennych), chwilę smaż, dodaj majeranek, otartą skórkę i sok z
                cytryny, sól, pieprz i paprykę. Wymieszaj, przykryj i duś kilka minut. Wszystko
                dopraw przecierem pomidorowym i cukrem, lekko skrop wodą, wymieszaj, zdejmij z
                ognia.
                Wymoczone filety śledziowe osusz, a potem pokrój na pół i ułóż na
                półmisku. Przykryj je teraz ostudzonymi jabłkami, a następnie folią - wstaw na
                kilka godzin do lodówki.
                Przed podaniem udekoruj plasterkami cytryny i gałązkami zielonej pietruszki
                to z Kuchni Polskiej
              • panibarakuda Re: brac, wybierac... 17.12.08, 10:10
                Wieczorem zacznę eksperyment.
                Jabłko + majeranek + ocet balsamiczny +ł yżka miodu i to na patelnie.
                Zobaczę, co wyjdzie. Śledzi mam więcej niż potrzeba, więc na ten jeden
                eksperyment mnie stać !
                Zastanawiam się które ogórki bardziej będą pasować do tego zestawu ?
                Bo z cebulą to chyba kłopotu nie będzie.
    • panibarakuda <<<<- Dzięki 17.12.08, 09:58
      Ogromnie dziękuję za pomoc przy śmietanowych śledzikach.
      Miło, że można liczyć na pomoc tak wielu serdecznych Ludzi.
      Serce rośnie, a przecież to niby "tylko śledzie".
      Gdyby coś jeszcze przyszło Wam do głowy, to z góry dziękuje.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka