Dodaj do ulubionych

makowiec zawijany

21.12.08, 10:41
robie czesto na ciescie drozdzowym, ale pomimo ze mak mokry to
ciasto szybko wysycha. Czy lepszy bedzie na ciescie kruchym?
Czy ktos poratuje mnie super sprawdzonym przepisem na taki makowiec?
Z gory wielkie dziekiM
Obserwuj wątek
    • genova51 Re: makowiec zawijany 21.12.08, 13:44
      Ciasto półkruche do makowca:
      4 szklanki mąki
      2 żółtka i 1 całe jajko
      1/2 kostki margaryny
      1 szklanka cukru + waniliowy
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      ok. 2 łyżek śmietany

      Zagnieść składniki ciasta i włożyć do lodówki.
      W tym czasie przyrządzić mak.
      Jeśli chcesz mak przykryć ciastem, to 2/3 ciasta daj na spód, a do pozostałego
      dodaj 2 jajka i mleko, aby uzyskało taką konsystencję, że można je wylać na mak.
      Ciasto piec ok. 60 min.

      Przepis na makowiec bez ciasta:

      1/2 kostki margaryny
      20 dkg maku /1,5 szklanki/ - zmielonego
      30 dkg utartych na grubej tarce jabłek
      1,5 szkl. cukru + waniliowy
      6 jajek
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      6 dużych łyżek kaszy manny

      Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną, dodać mak, mannę z proszkiem, jabłka i ubitą
      pianę. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 45-50 min. Wystudzony makowiec
      polać polewą czekoladową.
        • lisia312 Re: makowiec zawijany 21.12.08, 14:46
          ostatnio wypróbowałam ten przepis:
          0,5 kg mąki pszennej,
          200 ml mleka
          5 dkg drożdży
          6 dkg cukru
          20 dkg masła.
          cukier waniliowy
          BEZ JAJ! też się zdziwiłam

          Rozrobić drożdże z 2 łyżkami cukru. Odstawić aż drożdże urosną.
          Przesianą mąkę wsypać do miski.Rozpuścić masło, dodać mleko,cukier, cukier
          waniliowy, wlać do mąki, dodać drożdże, zagnieść. Odstawić , aż ciasto trochę
          podrośnie.Rozwałkować na prostokąt ( w zależności, od tego jak długą mamy
          blachę), na ciasto wykładamy masę makową ( jak piekłam miałam gotową z puszki).
          Oba krótsze brzegi zaginamy na ok 2 cm i rolujemy ciasto. Piec 40 min w 180 st.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka