lamatha 21.12.08, 10:41 robie czesto na ciescie drozdzowym, ale pomimo ze mak mokry to ciasto szybko wysycha. Czy lepszy bedzie na ciescie kruchym? Czy ktos poratuje mnie super sprawdzonym przepisem na taki makowiec? Z gory wielkie dziekiM Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: viatraque Re: makowiec zawijany IP: *.adsl.inetia.pl 21.12.08, 13:36 Dołączam się do prośby! Odpowiedz Link Zgłoś
genova51 Re: makowiec zawijany 21.12.08, 13:44 Ciasto półkruche do makowca: 4 szklanki mąki 2 żółtka i 1 całe jajko 1/2 kostki margaryny 1 szklanka cukru + waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 2 łyżek śmietany Zagnieść składniki ciasta i włożyć do lodówki. W tym czasie przyrządzić mak. Jeśli chcesz mak przykryć ciastem, to 2/3 ciasta daj na spód, a do pozostałego dodaj 2 jajka i mleko, aby uzyskało taką konsystencję, że można je wylać na mak. Ciasto piec ok. 60 min. Przepis na makowiec bez ciasta: 1/2 kostki margaryny 20 dkg maku /1,5 szklanki/ - zmielonego 30 dkg utartych na grubej tarce jabłek 1,5 szkl. cukru + waniliowy 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 dużych łyżek kaszy manny Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną, dodać mak, mannę z proszkiem, jabłka i ubitą pianę. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 45-50 min. Wystudzony makowiec polać polewą czekoladową. Odpowiedz Link Zgłoś
genova51 Re: makowiec zawijany 21.12.08, 13:48 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,88762101.html nie doczytałam, że to ma być zawijany. Podałam link z Galerii, może taki? Odpowiedz Link Zgłoś
lisia312 Re: makowiec zawijany 21.12.08, 14:46 ostatnio wypróbowałam ten przepis: 0,5 kg mąki pszennej, 200 ml mleka 5 dkg drożdży 6 dkg cukru 20 dkg masła. cukier waniliowy BEZ JAJ! też się zdziwiłam Rozrobić drożdże z 2 łyżkami cukru. Odstawić aż drożdże urosną. Przesianą mąkę wsypać do miski.Rozpuścić masło, dodać mleko,cukier, cukier waniliowy, wlać do mąki, dodać drożdże, zagnieść. Odstawić , aż ciasto trochę podrośnie.Rozwałkować na prostokąt ( w zależności, od tego jak długą mamy blachę), na ciasto wykładamy masę makową ( jak piekłam miałam gotową z puszki). Oba krótsze brzegi zaginamy na ok 2 cm i rolujemy ciasto. Piec 40 min w 180 st. Odpowiedz Link Zgłoś