Dodaj do ulubionych

potrawy z bakłażanów lub cukinii

IP: *.telenor.pl / *.telenor.pl 04.11.03, 13:39
Może ktoś z Was zna jakiś fajny i łatwy przepis na danie z wykorzystaniem
bakłażanów lub cukinii.
Obserwuj wątek
    • hellio Re: potrawy z bakłażanów lub cukinii 04.11.03, 15:44
      Bakłażana - rozcinam na pół i paprykę (lub 2) też na pół i do piekarnika.
      Wyjmuję, kiedy bakłażan się upiecze (to zależy od wielkości jego; paprykę -
      kiedy ma spaloną czarną skórę. To tylko za pierwszym razem ma się wrażenie,że
      własnoręcznie marnuje się paprykę.Po wyjęciu z piekarnika włożyć ją należy do
      plastikowej torebki.
      Potem bakłażana wydobywam ze skórki i siekam nożem średni drobno. Dodaję
      posiekaną, obraną ze skórki paprykę (taka czarna łatwo schodzi). Sporo zielonej
      pietruszki, czosnku, pieprzu. No, i dobrej oliwy.
      Wygląda to niewiele lepiej od tapenady, ale smakuje...nie gorzej. Mnie nie
      można od tego oderwać. Podaję z pieczywem. Smacz, H
      • algirdas Re: potrawy z bakłażanów lub cukinii 04.11.03, 16:39
        Z bakłażnów i cukini mozna zrobić bardzo fajną musakę. Najpierw trzeba pozbawić
        bakłażany goryczki. Kroi sie ją na plastry ok.0,7 cm i posypuję z dwóch stron
        solą (to samo robie z cukinią) i zostawiam na godzinkę. W tym czasie podsmażam
        na maśle drobno pokrojoną cebulę i dodaję zmielonego tłustego mięsa wieprzowego
        (powinna byś baranina). Do tego dodaję sól, pieprz,czosnek, cynamon, gałkę,
        majeranek i ... szczyptę cukru.
        Teraz wycieram papierowym ręcznikiem bakłażany i cukinię, smaruję je roztartym
        czosnkiem i układam warstwami w żaroodpornym naczyniu. Na dnie bakłażany, wyżej
        cukinia, a na to mięso z cebula i przyprawami.
        Teraz robię sos beszamelowy. Ubijam dwa trzy żółtka i dodaję kefiru lub kwaśnej
        śmietany. Na patelni podsmażam na maśle dwie trzy łyżki tartej bułki, a kiedy
        się podsmaży dolewam trochę mleka i robi się takie ciastowate o
        konsystencji ... domyślacie się czego ;). To coś dorzucam do ubitych żółtek i
        mieszam to dodając startego sera do konsystencji lejącej się mazi. Dodaję sól
        pieprz i wylewam to na warstwę mięsa. Teraz żaroodporne naczynie do piekarnika
        na jakieś 20 min. ( aż zarumieni się wierzchnia warstwa).
        Poprostu poezja. Po jedzeniu kawa z kardamonem parzona w tygielku i fajka wodna.
        Zabawa na cały wieczór.

        Belchana uszefa ( tak mówią smacznego w arabii)
        Algirdas
    • Gość: Camille Re: potrawa z bakłażanów -Baba Ghanoush IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 04.11.03, 22:14
      Baba Ghanoush, to obok hummusu, najbardziej znany dip bliskowschodni.
      Latwy, zdrowy i smaczny-podawac z pita lub naan.

      2 srednie baklazany ponakluwac widelcem i cale wstawic do piekarnika
      nagrzanego do 200C. Piec okolo 30 min, az skorka sie zczerni i pozwija.
      Mozna je tez grillowac. Schlodzic. Nastepnie przeciac na pol i wybrac miazsz
      lyzeczka, wyrzucajac pestki i skorke.
      W robocie kuchennym polaczyc- 4 zabki czosnku, 1/4 szklanki tahini, sok z 1
      cytryny, garsc zielonej pietruszki-wszystko zmiksowac. Dodac baklazana,
      posolic, popieprzyc, jak ktos ma to mozna dodac szczypte zmielonego kminu/ale
      nie kminku!/i jeszcze raz szybko wszystko zmiksowac, do polaczenia produktow,
      nie na papke.Do tego wlac 1/2 szklanki dobrej oliwki z oliwek i wymieszac.
      Mozna przybrac orzechami pistacjowymi. Podawac w miseczce jako dip, otoczony
      kawalkami pity.




    • Gość: Camille Re: potrawy z cukinii IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 04.11.03, 22:22
      Kupuje takie male cukinie-najlepiej w 2-3 roznych kolorach.
      Na duzej patelni rozgrzewam oliwke z oliwek, wrzucamy kilka pokrajanych na
      plasterki zabkow czosnku, jak sie lekko zarumieni dodaje pokrojone na dosc
      cienkie plasteki cukinie. Posypuje wszystko sola i pieprzem. Niech tak sobie
      posiedzi na patelni kilka minut- mieszajac oczywiscie- ale tylko do momentu
      kiedy przestana byc surowe, a sa ciagle jeszcze chrupiace. Szybko przekladam
      na polmisek, skropie cytryna i natychmiast podaje. Pasuje jako danie kolacyjne
      do chleba, lub jako jarzyna na cieplo do obiadu.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka