Dodaj do ulubionych

pomóżcie: przepis na coś słodkiego, łatwego i szyb

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.09, 00:54
...kiego :-)

jutro wpada mój luby (nowy luby :-) i będzie w porze obiadowej, więc
zjemy razem. nie jestem nigellą lawson, dlatego planuję zrobić jakiś
prosty makaron i tak sobie myślę, że przydałoby się coś słodkiego na
po obiedzie. znacie jakieś sprawdzone przepisy na dobre i
proste "coś"? ciastka? ciasto? deser? coś do kawy?
z góry dzięki za pomoc.

Obserwuj wątek
    • Gość: Nobullshit Re: pomóżcie: przepis na coś słodkiego, łatwego i IP: *.spray.net.pl 02.01.09, 01:02
      Tarta z konfiturą z płatków róży.
      Zagnieć kruche ciasto, dwie trzecie ciasta do formy, podpiecz trochę,
      kiedy przestygnie na to konfitura, na to pozostała jedna trzecia ciasta starta
      na tarce, na to płatki migdałów. I piecz do zezłocenia ciasta i migdałów. 180
      stopni.
      Szybciej chyba nie można. A tarta pyszna.
    • Gość: Marek ciemny biszkopt z bita smietana IP: *.cust.tele2.de 02.01.09, 01:29
      Ciasto ciemne biszkoptowe (8 jajek + 2 łyzki maki + 2 łyzki kakao + 3 łyzki cukru; najpierw ubijamy białka z cukrem, potem dodajemy po jednym zołtku, na koniec kakao i make, mieszajac drewniana łyzka), dodac aromat rumowy (to najlepiej na poczatku).
      Piec 20-25 minut na blasze wysmarowanej masłem. Posmarowac konfitura sliwkowa (albo inna jaka masz; dobrze pasuje jakas lekko kwaskowata), na to bita smietana (3 kubki + 3 łyzki cukru, ja daje jeszcze paczke zelatyny rozpuszczonej w 1/2 szklanki soku cytrynowego - ale to zeby sie dłuzej trzymało; zelatyne wlewamy bardzo powoli, kroplami, pod koniec ubijania), tez z dodatkiem aromatu rumowego. Posypac starta ciemna czekolada.
    • jo.hanna ciasto mandarynkowo-migdalowe 02.01.09, 09:15
      tez bardzo proste. Mandarynki (ok 4-5) zalac woda i gotowac przez 2 godziny, az
      beda bardzo, bardzo miekkie. Zmiksowac. Do miski wrzucic 6 jajek i 225 g cukru i
      lyzeczke proszku do pieczenia i 250 g mielonych migdalow. Wszystko dobrze
      wymieszac. Przelac do foremki wysmarowanej maslem i oproszonej maka. Piec ok 1
      godz (wykalaczka ma wychodzic sucha) w 190 stopniach. Przed podaniem posypac
      cukrem pudrem.

      • Gość: anusia Re: ciasto mandarynkowo-migdalowe IP: *.chelm.mm.pl 02.01.09, 12:42
        a te mandarynki gotowac ze skórką czy bez? no i chyba nie zaszkodzi ubić jajek
        przed wymieszaniem z pozostałymi składnikami?
        • jo.hanna cale mandarynki 02.01.09, 13:07
          przed zmiksowaniem trzeba odcedzic, czyli miksowac jedynie miekkie owoce. Jesli
          mnie pamiec nie myli, to Nigella podaje ten przepis
        • bene_gesserit Re: ciasto mandarynkowo-migdalowe 02.01.09, 13:11
          Jak pisze johanna: cale. Z tym, ze ja nigdy nie gotowalam ich
          dluzej, niz pol godziny, a przed zmiksowaniem sprawdzalam, czy nie
          ma w nich pestek.

          Ciasto ma byc zwarte i wilgotne, wiec ubijanie bialek nie ma imo
          sensu: i tak nie zrobi sie puszyste - dodatek migdalow i nade
          wszystko zmiksowanych owocow i tak je 'przyklapie'.
    • bene_gesserit Re: pomóżcie: przepis na coś słodkiego, łatwego i 02.01.09, 10:19
      Moj luby (stary luby) byl wniebowziety, kiedy zrobilam cos w
      rodzaju 'Eton mess', ale z amaretti zamiast bez.

      'Eton mess' w moim wykonaniu to byly warstwy ubitej na nie do konca
      sztywno bitej smietany, pokruszonych ciasteczek migdalowych
      (amaretti, do kupienia w delikatesach typu Bomi, Alma itd) i (w tej
      akurat wersji) wisni w lekkim syropie ze spirytusem. Jest to
      niebywale pyszne, a latwe do zrobienia jak nie wiem.

      Oczywiscie, zamiast amaretti (trudno dostac) mozesz zrobic
      klasyczny deser 'Eton mess', czyli warstwy 'miekkiej' bitej
      smietany, kruszonych bez (ze sklepu) i czerwonych owocow (np
      truskawek z mrozonki albo malin) - dla wzmocnienia efektu mozesz je
      wczesniej pare godzin zamarynowac w jakims dobrym likierze
      (idealnie pomaranczowym). Imo to swietny deser na randke, bo latwy
      jest i szybki do zrobienia, a bita smietana sie jednoznacznie
      erotycznie kojarzy :)
      • ensoleillement Re: pomóżcie: przepis na coś słodkiego, łatwego i 02.01.09, 20:34
        uwielbiam eton mess:)
    • marghe_72 Re: pomóżcie: przepis na coś słodkiego, łatwego i 02.01.09, 21:25
      Tiramisu' jest banalne :)
      Aczkolwiek najlepiej byłoby je zrobić dzień wcześniej

      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,42675855,42675855.html
      • kinia.0 Re: pomóżcie: przepis na coś słodkiego, łatwego i 03.01.09, 14:14
        Tak zwany 3 BIT też jest łatwy szybki i bardzo pyszny. Składniki: 6
        paczek herbatników,puszka mleka skondensowanego gotowanego(jest już
        gotowe do kupienia,nie trzeba się męczyć i gotować 3 godziny)
        kakaowego lub masa krówkowa, dwa budynie śmietankowe lub
        waniliowe,jedna margaryna,dwie śmietany Śnieżki,jedna duża śmietana
        18%. Budynie ugotować w pół litra mleka i wystudzić.Na dno blaszki
        wyłożyć dwie paczki herbatników i rozsmarować na tym mleko z
        puszki,przykryć następnymi dwiema paczkami herbatników.Zimny budyń
        zmiksować z miękką margaryną i wyłożyć jako drugą warstwę,ułożyć
        ostatnie dwie paczki herbatników.Dwie śnieżki zmiksować z zimną dużą
        śmietaną i wyłożyć jako trzecią warstwę.Całość posypać startą
        czekoladą lub kakaem.Wstawić do lodówki.Najlepsze jest na drugi
        dzień gdy herbatniki zmiękną.
        • rozyczko Re: crumble - owoce pod kruszonka 03.01.09, 16:31
          posztkowac kilka jablek. Wymieszac z pokrojonymi w kostke brzoskwiniami z
          puszki. Dodac 2-3 lyzki cukru brazowego, sok i otarta skorke z pomaranczy, lyzka
          maki. Wysypac to do naczynia zaroodpornego.
          Zrobic kruszonke i posypac nia owoce. Piec ~30 min w 180C. Podawac na cieplo z
          lodami lub bita smietana. MNIAM :)
          Latem mozna uzywac swiezych owocow. Pyszne jest to ciacho w wydaniu jablka + jezyny.
          Na GP bylo kilka przepisow na crumble
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,85241344,85241344.html
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,66434786,66434786.html
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,79911695,79911695.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka