Dodaj do ulubionych

przyjecie weselne w domu, co podać?

10.01.09, 12:59
Planuje przygotować przyjecie weselne w domu dla 10 osób, impreza
rozpocznie sie o godz. 17,proszę o jakies przykładowe menu.
Obserwuj wątek
      • bobralus Re: przyjecie weselne w domu, co podać? 10.01.09, 19:53
        jezeli jestes panna mloda/panem mlodym, to polecam cos, co mozna przygotowac
        wczesniej, zeby przyjecie nie uplynelo ci przy garach. no i zalezy jaki
        charakter ma miec uroczystosc - czy ma to byc elegancki obiad dla rodziny czy
        raczej bardziej niezobowiązujące przyjecie dla przyjacioł? ja bym podała jakies
        eleganckie zimne przekaski, ktore stałyby gdzies cały czas - wloskie antipasti -
        dobrej jakosci salami, marynowane warzywa, oliwki, paprykę pieczoną, jakies
        sery, wędliny, jakies moze ze dwa rodzaje salatek nieoklapujacyh, moze cos z
        makaronem i pieczarki w oliwie, dobre pieczywo, przekaski, ktore lubicie, jakies
        bardziej tradycyjne typu jajka faszerowane (ladnie zrobione ze szprycy), sola w
        galarecie. a na sam obiad jakas fajna zupa - np. krem z pomidorów z prażonymi
        płatkami migdałów, na drugie jakies pieczyste, ktore mozna wczesniej upiec i
        poporcjować, a przed podaniem jedynie odgrzać. wdzialam tez na forum taki schab

        fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,74925633,74925633.html
        moim zdaniem bardzo eleganckie, idealne na taka okazje, bo efektownie podane,a
        smak klasyczny. sos mozna przygotowac wczesniej, kotlety pewnie tez, wystarczy
        tylko potem odgrzac pod grillem w piekarniku. do tego puree z ziemniakow (tez
        ugotowane wczesniej, utluczone z masłem ziemniaki, potem odgrzane - do garnka
        ziemniaki, do tego gorące mleko, chwilę podgrzewamy i juz są gotowe), do tego
        jakas salatka lub nawet kapusta czerwona duszona z winem, im wczesniej zrobiona
        tym lepiej. w deserach nie jestem najlepsza, moga być chocby lody waniliowe
        podane z jakims sosem owocowym i dobrymi kruchymi maslanymi ciasteczkami.
    • bene_gesserit Re: przyjecie weselne w domu, co podać? 10.01.09, 23:01
      Bobralus powyzej jak zawsze dobze pisze, ale w sprawie zupy to ja
      na weselne menu najbardziej cenie zurek. Taki odswietniejszy - z
      grzybem. Jest tez 'bezpieczniejszy' niz zupa pomidorowa - wzruszen
      duzo, reka drzy i katastrofa z suknia slubna gotowa - latwiej
      pozbyc sie zurkowej plamy, wiem co pisze :)

      Tu swietny pomysl nobull na male, wykwintne, ale bardzo proste i
      szybkie w robocie przekaski:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,89246050,89246050,0,2.html?v=2

      W ogole to powodzenia dla ciebie, maniu, i brawa za odwage - mam
      nadzieje, ze bliscy ci pomoga??

      PS Jesli chodzi o inspiracje ciastowe, to nie chwalac sie,
      dysponuje bardzo wieloma wyprobowanymi przepisami noi fenomenalna
      pamiecia co do forumowych receptur. Powiedz, co cie interesuje, to
      wklepie przepis albo podam ci linki.
      • Gość: miu Re: przyjecie weselne w domu, co podać? IP: *.fbx.proxad.net 11.01.09, 18:00
        Skoro goscie sa milosnikami tradycyjnej kuchni, to:

        Na poczatek szampan lub wino musujace. Dwie butelki to ok. 12
        kieliszkow.
        ***
        Gdy goscie usiada, podalabym zimne przekaski.
        Moga to byc koreczki sledziowe, male ladne galaretki z szynka,
        kurczakiem lub ryba, itp.
        Cos takiego, tylko mniejsze:
        serwisy.gazeta.pl/aliasy/mod/super_zoom.jsp?xx=2588379&dx=42457
        Podaje jako propozycje galaretki, bo mozesz je zrobic na dwa dni
        przed weselem i przechowac w lodowce (tylko ustaw ja na niska
        temperature a galaretki postaw na dolnej polce). Moga byc naprawde
        tanie, bo ty decydujesz ile miesa a ile warzyw i moga byc nieduze a
        rozmaite w roznych kszataltach.
        ***
        Potem pewno rosol jako klasyk.
        Choc moze jakas zupe-krem? Jako niespodzianke dla gosci? Np z
        zielonego groszku. Jest latwa do wykonania.
        ***
        Potem danie glowne, czyli pieczen. Ja bym zrobila z sosem grzybowym,
        np. z mrozonych kurek, albo ze swiezych boczniakow na ktore wlasnie
        jest sezon. Nawet nie trzeba juz podawac warzyw, a sos grzybowy
        lubia chyba wszyscy i mozesz go zrobic dowolnie duzo.
        Boczniaki sa tanie i przepyszne, gwarantuje. Zreszta mozesz teraz
        kupic troche i wyprobowac.

        Sos:
        -smazysz cebule na zloto na masle z odrobina oleju
        -sol, pieprz, maggi,
        -wrzucasz grzyby, dusisz do miekkosci (boczniaki smazy sie na zloto)
        -zalewasz tlusta smietana
        -warto dodac troche rosolu, ktory wczesniej zagescilas przed
        odparowanie, ale nie jest to konieczne, moze byc pol kostki
        rosolowej (wtedy wczesniej nie dodajesz soli!)
        -troche odparowujesz
        -na koniec warto dodac troche zoltego sera, bardzo podbije smak
        Sos grzybowy lepiej wykonac w dniu slubu.
        ***
        Deser:
        -tort? (fajne przepisy sa w podforum "galeria potraw")
        -wielokolorowe galaretki w szklankach
        -mozna tez zrobic cos czym wszyskich powalisz: deser "biala Pavlowa"
        (przepis w "galerii potraw").
        Jest tani, latwy i napewno bedzie wszystkim smakowal. Beze mozna
        spokojnie upiec wczesniej.
        Tylko... tu poprosze innych forumowiczow o rade: jakie owoce o tej
        porze roku? Czy dobrze odsaczone (wrecz osuszone na sciereczce)
        ananasy z puszki w czastkach a nie w koleczkach beda dobre? Jak
        myslicie? Maniu111 moglaby upiec dwie Pavlovy: mala i duza i na
        malej sprawdzic czy wszystko jest OK, czy smakuje dobrze. Wczesniej
        takze wyprobowac smietane czy na pewno sie dobrze ubja.

        Bardzo jestem ciekawa jakie menu wymysla inni forumowicze :)
        Pozdrawiam i powodzenia!
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka