Dodaj do ulubionych

"sernik i murzynek w jednym" - watpliwosci

12.01.09, 18:34
naszlo mnie nagotowanie i pieczenie:D

znalazlam w internecie przepis na fajne calkiem ciasto, podaje link:

whiteplate.blogspot.com/2008/10/sernik-i-murzynek-w-jednym.html
ciasto pieklam tylko jedno w zyciu, w dodatku najprostszy brownie, wiec mam
kilka pytan dot. przepisu z linku, prosze sie nie smiac tylko w razie
mozliwosci wyjasnic:

- czy forma naprawde musi miec takie a nie inne rozmiary?;) z tego co ja
zrozumialam z przepisu, to nie ma zadnego znaczenia?
- 'czekoladowe czipsy'? autorka pisze, ze ona uzyla czekolady. jakiej?
gorzkiej? mlecznej?
- 'kremowy ser'? o jaki tu ser chodzi?:(
- forme wyklada sie folia aluminiowa? zawsze myslalam, ze albo natluszcza siee
i posypuje bulka tarta albo uzywa jakiegos specjalnego papieru, ale zeby folie
aluminiowa?

...no... to chyba tyle...pomozecie?
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: "sernik i murzynek w jednym" - watpliwosci 12.01.09, 19:02
      ad "czekoladowych czipsow" - jesli lubisz bardzo slodkie, uzyj czekolady
      mlecznej. ja poszlabym zdecydowanie w strone gorzkiej, ale nie za bardzo. tak z
      50-60% kakao
      kremowy ser to serek typu philadelphia, wiesz mam nadzieje, jaki to?
      tez uzylabym papieru, nie folii. no chyba, ze specjalnej do pieczenia toppicsa
      wymiary tortownicy, czy blachy maja o tyle znaczenie, zeby nie byla za duza,
      badz za mala, wiec warto poszukac czegos o porownywalnej pojemnosci
    • bene_gesserit Re: "sernik i murzynek w jednym" - watpliwosci 12.01.09, 19:27
      W roli kremowego serka mozesz uzyc drogiej Philadephi albo
      tanszych, polskich odpowiednikow (pamietajac tylko, zeby wybrac
      takie bez soli, bo niektore sa solone, np Tosca).

      Imo zamiast folii lepszy jest papier, i to o wiele - uszczelni
      forme, a nie ma ryzyka, ze przywrze do ciasta tak, jak to sie
      czasem zdarza folii.

      Rozmiar formy ma znaczenie, jesli chcesz wymienic ja na taka, ktora
      jest znacznie (1/3 plus) wieksza od proponowanej przez autora
      przepisu. Jesli tak jest, zwieksz adekwatnie proporcje przepisu
      (liczac powierzchnie formy 23x23=530cm kw. i powierzchnie twojej
      formy - np 30x40= 1200cm kw - i juz wiesz, ze musisz pomnozyc
      wszystkie skladniki mniej-wiecej razy 2 lub lepiej 2,5. To nie jest
      takie skomplikowane).
    • lis_ka Re: "sernik i murzynek w jednym" - watpliwosci 12.01.09, 21:29
      Dodam jeszcze swoje trzy grosze ;-)

      > - czy forma naprawde musi miec takie a nie inne rozmiary?;) z tego
      co ja
      > zrozumialam z przepisu, to nie ma zadnego znaczenia?

      Chodzi raczej o pojemność formy niż dokładne wymiary. Jeśli użyjesz
      dużo większej formy, ciasto będzie niskie. Jeśli zbyt małej, podczas
      pieczenia rosnące ciasto może wyjść z foremki albo po prostu nie
      dopiecze się w środku - tak często bywa z sernikami i np murzynkami.

      > - 'czekoladowe czipsy'? autorka pisze, ze ona uzyla czekolady.
      jakiej?
      > gorzkiej? mlecznej?

      Używam najczęściej czekolady 70%, ale można użyć dowolnej.

      > - 'kremowy ser'? o jaki tu ser chodzi?:(

      Najczęściej używam sera marki President (dawniej Campina), który się
      nazywa: Twaróg wiejski/waniliowy (sprzedawany w opakowaniach 200 g -
      ok. 2,5 PLN i 500 g). Używam też sera trzykrotnie mielonego
      President.

      > - forme wyklada sie folia aluminiowa? zawsze myslalam, ze albo
      natluszcza siee
      > i posypuje bulka tarta albo uzywa jakiegos specjalnego papieru,
      ale zeby folie
      > aluminiowa?

      Można i tak i tak i tak :-) Tak jak Dziewczyny piszą, folii używa
      się np wtedy, kiedy chce się zabezpieczyć tortownicę przed
      wypłynięciem ciasta podczas pieczenia.

      Pozdrawiam i życzę udanych wypieków!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka