Dodaj do ulubionych

Paska rosyjska/ukrainska

IP: *.proxy.aol.com 08.11.03, 03:51
Jakoś trudno znaleźć przepis na prawdziwą paskę, porawę świąteczną rodem
chyba z Rosji. Szukam.
Obserwuj wątek
    • republican Re: Paska rosyjska/ukrainska 08.11.03, 04:57
      Gość portalu: Pichciarz napisał(a):

      > Jakoś trudno znaleźć przepis na prawdziwą paskę, porawę świąteczną rodem
      > chyba z Rosji. Szukam.

      Ukrainska na Wielkanoc
      www.magma.ca/~lomatski/eastreci.html
        • Gość: Marek Re: Paska rosyjska/ukrainska IP: 62.217.133.* 08.11.03, 15:02
          Wlasciwa nazwa pascha - to potrawa rosyjska.Podaje ci strone gdzie jest
          16 roznych sposobow przyrzadzania paschy.Nadiejus szto nie budiesz mazgi
          dielat jak w przypadku ze stronami na przepisy z kasztanami bo jest to po
          rosyjsku.Podaje ci jak od razu wejsc na te przepisy :
          - wchodzisz na www.kuking.net
          - u samej gory beda podane rozdzialy ze strzalkami - nacisniesz "DIESIERTY"
          - na nastepnej stronie bedzie znow u samej gory rozdzial "DIESIERTY.MUSY.
          KRIEMY.ZIELE" w koncu rozdzialu napis "JESZCZIO" i dwie strzaleczki ktore
          trzeba nacinac
          - na nastepnej stronie bedziesz mial dlugi spis podkreslonych nazw wsrod
          ktorych sa tez przepisy na pasche - musisz naciskac po kolei te nazwy
          • Gość: Pichciarz Re: Paska rosyjska/ukrainska IP: *.proxy.aol.com 08.11.03, 22:18
            No cóż, szukałem pod polską pisownią "pascha", szukałem pod "paska" (widziłem
            taką, ale to raczej ukraińska), znalazłem mnóstwo pod wersją angielską "paskha".
            Dzielę się kilkoma stronami:
            www.ruscuisine.com/cooking-recipes/?search=paskha&S
            www.russiansabroad.com/Cuisine/results.asp
            www.russianfoods.com/recipes/group0001D/default.asp
            www.russianfoods.com/showroom/product021CD/vendor003E4/default.asp
            cookbook.rin.ru/cookbook_e/nat/russia.htmlwww.russia-in-us.com/Cuisine/Dadiani
          • Gość: Pichciarz Re: Paska rosyjska/ukrainska IP: *.proxy.aol.com 08.11.03, 22:36
            Marku: bolszoje spasibo! Ja nszjol' wsjo. Thank you so much. Sprawdź też moich
            kilka linków, które podaję w następnym post'cie. Jest tam też i własciwa
            foremka do paschy bo w polskich odzewach mówiono nawet o doniczkach. Formy
            takie można pewnie kupić/zamówić na Stadionie Dziesięciolecia. Tutaj w NYC też
            chyba gdzieś znajdę.
            Ciekawostka ze starego słownika języka rosyjskiego:
            PASCHA. U christian: wesennyj prazdnik w pamiat' jewangieliczeskogo rasskaza o
            tak naz. boskriesjenii Christowa.
            P.s. Kaukaz? Gruzja czy Armenia?

            • aniutek Re: Paska rosyjska/ukrainska 09.11.03, 02:32
              a ja zawsze myslalam, ze pascha jest z kuchni zydowskiej.... czlek
              naprade uczy sie cale zycie :)
              mam taki przepis, nie wyprobowalam jeszcze jednak jestem
              milosnikiem paschy i przepis wyglada pradziwie.

              "This is a old, traditional Easter delicacy from the eastern regions of
              Poland:


              1 egg
              4 eggs yolks
              2-2/3 cups sugar
              1 cup whipping cream
              1 cup raisions
              2 lbs. farmers cheese
              1/2 lbs. unsalted butter
              1 Tbsp. vanilla extract
              1 cup chopped blanched almonds
              2 Tbsp. grated orange peel

              Beat the whole egg and egg yolks with sugar until thick and creamy.
              Add half of the cream. Turn into a saucepan. Heat almost to the
              boiling point, stirring constantly , but do not let it boil. Remove from
              the heat. Add raisins and cover.

              Combine the rest of cream, the cheese, butter and vanilla in a large
              electric blender. Blend until it is smooth.

              Turn the cheese mixture into a bowl fold in the egg mixture and add
              the almonds and orange peel.

              Refrigerate for 4-5 hours. Place in a double thickness of cheese
              cloth. Hang over a bowl in a cold place and let it drain for 24 hours.
              Chill, serve cold."
            • aniutek Re: Paska rosyjska/ukrainska 09.11.03, 02:34
              ooo znalazlam jesze to :
              Pascha wielkanocna z bakaliami


              1 kg tłustego twarogu, 10 dag masła, 1/2 szklanki śmietanki
              kremówki, 6 żółtek, 40 dag (2 szklanki) cukru pudru, cukier
              waniliowy lub esencja zapachowa, 30 dag bakalii (mogą też być
              owoce suszone lub owoce z syropu).
              Przygotować bakalie: namoczyć, osączyć, posikać Ser przepuścić
              przez maszynkę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Masło
              rozetrzeć w misce. Stopniowo dodawać ser, żółtka z cukrem,
              śmietankę, przesianą wanilię lub cukier waniliowy, starannie masę
              ucierając. Dodać bakalie, wymieszać. Durszlak lub sito umieścić w
              rondlu, wyłożyć czystą podwójnie złożoną gazą, napełnić masą
              serową i mocno związać końce gazy. Masę przykryć nieco mniejszym
              talerzykiem i obciążyć 2 kg ciężarkiem. Po 2-3 godzinach babkę
              delikatnie wyjąć i wyłożyć na większy okrągły talerzyk, przybrać
              bakaliami i podawać zaraz po przyrządzeniu. Przechowywać w
              lodówce.
            • Gość: Marek Re: Paska rosyjska/ukrainska IP: 62.217.133.* 10.11.03, 07:15
              Pozalujsta!Cziem mogl pomogl!W Rosji ukazala sie ksiazka z receptami potraw
              ktore serwowano na dworze Romanowych - w tym rowniez wiele przepisow na pasche.
              Jest tez bardzo ciekawie przedstawione tlo historyczne i opisy jak to carii
              so swoim dworom pirowali.Widzialem jak w doskonalym programie kulinarnym pro-
              wadzonym przez Andrieja Makariewicza na rosyjskim Kanal 1(odpowiednik naszego
              Maklowicza roznica tylko w tym ze jest to w jednym pomieszczeniu ale Makarie-
              wicz jest kucharzem doskonalym)pokazano przyrzadzanie kilku potraw ktorych
              recepty zamieszczone sa w tej ksiazce i bylo to bardzo ciekawe.Nie bardzo
              rozumiem pytania w P.S. o Kaukaz.Znam caly Kaukaz ale sam mieszkam w Azerbej-
              dzanie.I jeszcze jedno - Pascha to rosyjska nazwa Wielkanocy(jak slusznie na-
              sales prazdnik Woskriesienija Christowa) a deser o ktorym idzie rozmowa byl
              przygotowywany wlasnie na Pasche i dlatego nosi ta nazwe.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka