Dodaj do ulubionych

Skarby naszej kuchni czyli co musimy chronić

IP: *.crowley.pl 10.11.03, 19:11
Polska WÓDECZKA!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: wwa Re: Skarby naszej kuchni czyli co musimy chronić IP: 213.150.37.* 10.11.03, 19:21
      Barszcz czerwony - wigilijny
      • Gość: wwa Re: Skarby naszej kuchni czyli co musimy chronić IP: 213.150.37.* 10.11.03, 19:22
        Twarozek i polski bialy ser
        • Gość: . Twarozki sa wszedzie; o bialym odciskanym serze warto IP: *.nott.cable.ntl.com 10.11.03, 21:39
          myslec, bo i tu nas z rynku wyturlaja dla odmiany Hindusi (maja
          cos zblizonego)
        • Gość: wiocha Fasolka po bretońsku!!!! IP: 213.199.192.* 14.11.03, 10:15
          Prawdziwa ozdoba NASZYCH półek sklepowych i barów
          mlecznych :))))). Ale pewnie przepadnie, bo chyba ja juz sobie
          zareaerwowali Bretonczycy :)))))))))
    • Gość: gosc Re: Skarby naszej kuchni czyli co musimy chronić IP: *.dip.t-dialin.net 10.11.03, 20:00
      polskie wedliny bigos bardzo chwalone na zachodzie sam tego
      doswiatczam
    • Gość: jamrok Re: Skarby naszej kuchni czyli co musimy chronić IP: *.oulu.fi 10.11.03, 21:07
      kielbasa, twarog, ogorki kiszone, krowki. chleba chyba nie ma
      sensu.
      • Gość: . Jest sens: przegramy europejska batalie o zwykly IP: *.nott.cable.ntl.com 10.11.03, 21:37
        RAZOWIEC z Ukraina; juz teraz przegrywamy brytyjski rynek
        pieczywa z ukrainskim Kolosem (chleb mieszany, niby zwykly, na
        zakwasie, z kminkiem). Cholera mnie bierze, gdy widze jak rodacy
        kupe rzeczy walkowerem oddaja, bo im "nie warto" i sie "napewno
        nie uda".
      • Gość: Elza Chleb i owszem IP: 62.233.183.* 15.11.03, 00:31
        Polski chleb jest wyjatkowy, kwaskowy, zupelnie inny niz europejskie bezcukrowe
        i bezsolne wypieki.
    • Gość: . Zadnych szans... Ale miod pitny, honey liquer, moglby IP: *.nott.cable.ntl.com 10.11.03, 21:42
      byc polskim Bailey'sem. Niestety, cos mi sie wydaje, ze tu juz
      Litwini podjeli odpowiednie kroki w Unii. Jak tak dalej pojdzie,
      to jeszcze licencje na miody bedziemy od nich kupowac...Hihihi!!!
    • Gość: Lidia Skarby naszej kuchni czyli co musimy chronić IP: 194.167.76.* 10.11.03, 21:51
      Koniecznie dodajmy do listy miod wrzosowy ktory jest praktycznie
      niespotykany w Europie. Konieczny jest rowniez drozdzowiec-
      tradycyjne ciasto. No i oczywiscie nie obejdzie sie bez bigosu!!!
      Polecam rowniez kluski slaskie z miesem, krokiety, barszcz
      czrwony, rosol. To naprawde skarby, to przpyszne rzeczy bez
      ktorych Plska traci swoj charakter.
    • kosmi79 Rogale marcińskie 10.11.03, 22:12
      pieczone w tylko w Poznaniu na św. Marcina (11 listopada). Specjalne przepisy z
      niezbędnym BIAŁYM makiem Pychota !!!!!!!
      • Gość: anuszka Re: Rogale marcińskie IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 10.11.03, 22:18
        pyzy drożdżowe, placek pieczony z ziemniaków (bambrzok), kapusta
        kiszona, jabłka kiszone, cebulniki tatarskie, rury (ciastka
        pieczone na dzien zmarłych), kulebiak, biały barszcz (zur z
        zakwaszonej mąki), czereśnie w occie, placki ziemniaczane ze
        smietaną...
    • Gość: a,m Re: Skarby naszej kuchni czyli co musimy chronić IP: *.proxy.aol.com 10.11.03, 22:16
      A gdzie jest zur i bigos?
      • Gość: roj Re: Skarby naszej kuchni czyli co musimy chronić IP: *.chello.pl 11.11.03, 00:09
        a,m chyba się dopiero obudził z tym żurem i bigosem -
        -DZIEŃ DOBRY - A,M
        ja proponuję ŚLEDZIE PO KASZUBSKU
    • Gość: bok Re: Skarby naszej kuchni czyli co musimy chronić IP: *.kabel.telenet.be 11.11.03, 00:59
      przeginacie!nikt nie wpomnial o rosole!!!!!!!!!a ruskie pierogi?a rolada z
      kluskami slaskimi i kapusta?smazony milicki karp?kielbasa jalowcowa,salatka
      warzywna,flaki wolowe i tak dalej...
      • Gość: gosc Re: Skarby naszej kuchni czyli co musimy chronić IP: 155.94.62.* 11.11.03, 08:04
        GOLONKA !!!!!!
      • Gość: road_runner RUSKIE IP: *.alp01.telsat.wroc.pl 11.11.03, 17:02
        ruskie, leniwe, mielone (bo nas hamburgerami zaleją), schabowe, można też
        zarezerwować polski bałagan :)
    • Gość: Waldi Re: Skarby naszej kuchni czyli co musimy chronić IP: 217.5.221.* 11.11.03, 09:24
      No, nie wiem czy miod pitny przejdzie, bowiem to napoj
      nadbaltyckich, a szczegolnie skandynawskich krajow, pijany
      swego czasu juz przez wikingow - zwane "Met".
      Ale mialbym jeszcze pare zeczy, ktore trzeba sobie
      zarezerwowac, aby nie stalo im sie tak, jak n.p. serom
      typu "Feta" - ktore w oryginale sa z owczego mleka, lub
      mozarella, ktora ma byc z bawolego mleka - a wszedzie sie juz
      krowy wmieszaly:

      A wiec:
      zur
      barszcz
      twarog - krajanka
      pierogi (zwykle i ruskie), zanim rosjanie przyjda z "Pielmienji"
      buchty? - choc tu mozemy miec problemy z Austryjakami, choc ci
      do srodka powidla a na wierzch mak laduja
      Makowki swiateczne (tzw. Mohnklöse)
      Flaczki wolowe
      Plucka na kwasno

      Ciao,

      Waldek z Brunszwiku
      • Gość: zubrowka Re: Skarby naszej kuchni czyli co musimy chronić IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.11.03, 11:37
        tja, po starogermansku zwane "Met".
        a wlasciwie "M`et" ze zmiekczeniem.
        baju baju tromba.
        tez ta bajke slyszalam tutaj w.de
        pryzwlaszaczaja sobie cholery niemieckie.
        a my d* wolowe- czykamy na niewiemco
        o. proponuje-
        typowo polska d* wolowa

    • Gość: bas A bigos, makowiec, zupa rybna, sernik z rodzynkami IP: 138.227.189.* 11.11.03, 09:25
      smalec z cebula, karp w galarecie lub smazony, szczupak na
      niebiesko,kompot z suszonych owocow i w ogole kompoty, kapusta
      kiszona, ogorki malosolne etc...
    • Gość: madii Re: Skarby naszej kuchni czyli co musimy chronić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.03, 09:33
      Produkt regionalny z okolic Lublina, niespotykany (przynajmniej
      przeze mnie) w innych częściach kraju: forszmak. Jak go
      określić? Hmmm... Najłatwiej chyba tak: fasolka po bretońsku ale
      bez fasolki, za to z innymi dodatkami, m.in. zielonym ogórkiem.
    • Gość: titt Re: Skarby naszej kuchni czyli co musimy chronić IP: *.systbot.gu.se 11.11.03, 12:39
      Kiszony barszcz czerwony, zurek, uszka z grzybami, lazanki,
      placki ziemniaczane, kielbasa wedzona z czosnkiem, bigos i
      wszelkiego rodzaju pierogi, a i grochowka na wedzonce.
    • lalka_01 Re: Skarby naszej kuchni czyli co musimy chronić 11.11.03, 12:43
      Mowi sie BilgorajA, nie Bilgoraju!
    • Gość: klard Re: Skarby naszej kuchni czyli co musimy chronić IP: *.acn.pl 11.11.03, 13:18
      No to ja proponuje "PRAŻONKI", potrawe spotykaną w zaglębiu.
      Konkretnie Zawiercie i okolice. Coraz bardziej popularna
      takze w innych regionach Polski. Piecze sie je w specjalnie
      odlewanym zeliwnym garnku na trzech krotkich nozkach i
      oczywiscie na ognisku. Garnek taki z tego co wiem mozna
      kupic tylko w Zawierciu. Odlewany jest przez Odlewnie
      Zeliwa Ciagliwego w Zawierciu i sprzedawany miedzy innymi
      w przyzakladowym sklepie.
      Czym są prazonki ? Caly garnek od wewnatrz smaruje sie cienko
      smalcem lub innym tluszczem. Spod garnka wyklada sie plasterkami
      boczku lub kielbasy. Nastepnie uklada sie warstwami plasterki
      ziemniakow, cebuli, kielbasy na przemian. Do koloru daje sie
      nieco plasterkow burakow. Obficie sypie pieprzem i sola. Na sam
      wierzch daje sie dwa lub trzy duze liscie kapusty. Garnek
      przykrywa sie specjalną przykrywką,którą sie przykreca. Tak
      przygotowane prazonki piecze sie na ognisku od 30 minut do 1
      godziny w zaleznosci od tego czy ziemniaki sa mlode czy stare i
      oczywiscie od intensywnosci ognia.
      Prazonki najlepiej spozywac z kwasnym mlekiem lub kefirem.

      W Zawierciu w sezonie letnim w weekendowe wieczory mozna
      zobaczyc miedzy blokami mieszkalnymi lub domami ludzi
      "robiacych prazonki". Trzeba zobaczyc zeby uwierzyc :-)
      Wyglada to nieco komicznie, zwlaszcza wtedy gdy pada deszcz
      i panowie trzymaja parasole nad ... ogniskiem. Mimo
      rosnacej popularnosci grilowania prazonki trzymaja sie mocno.

      Ostatnio mialem przyjemnosc zaprezentowac ta potrawe w Warszawie
      na dozynkach organizowanych przez SGGW. Cieszyly sie wielkim
      powodzeniem. Nikt nie chcial jesc kielbasek z grilla tylko
      wlasnie prazonki. Kilku chetnych kupilo nawet garnki.

      pozdr,

      D.
      • malen_a Re: Skarby naszej kuchni czyli co musimy chronić 23.11.03, 11:07
        mniam, prazonke wcinam zawsze w sezonie dzialkowym u kolego posiadajacego
        odpowiedni granek, pycha!!!!!
    • Gość: M Re: Skarby naszej kuchni czyli co musimy chronić IP: *.teagasc.ie 11.11.03, 15:26
      Zdecydowanie kluski slaskie z roladami, sosem i czerwona
      kapusta, a poza tym makowki swiateczne plus moczka (slazacy
      wiedza dokladnie jak smakuje)
    • Gość: MM Skarby naszej kuchni czyli co musimy chronić IP: *.novsvcs.net 11.11.03, 16:07
      Jeszcze kopytka i kisiel!
      Ksiel co prawda usilowalam dac obcokrajowca i powiedzieli, ze
      obrzydliwy, ale ja lubie i jest kolorowy, wiec zawsze to jakas
      rozrywka.
      Pozdrawiam!
    • Gość: basia Re: Skarby naszej kuchni czyli co musimy chronić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.03, 17:35
      Koniecznie nasz chleb. Mamy około 200 odmian chleba, na zakwasach i nie
      tylko. Wszyscy goście zagraniczni się nimi zachwycają, tylko my mniej. Jak nie
      przebijemy się z naszym chlebem, to nas zaleją tymi watopodobnymi wyrobami z
      polepszaczami. Poza tym pamiętajmy o naszych kaszach. W niektórych miastach w
      USA kasza gryczana robi niesamowitą karierę w restauracjach, odkąd Amerykanie
      odkryli, że istnieją kasze poza kuskusem i kukurydzą . Polskie kasze :
      krakowska, gryczana i wszelkie odmiany, były chlubą naszej kuchni, dopóki nie
      wymiótł ich ziemniak. Ponadto proponuję wszelkie pyszne wyroby wędliniarskie i
      to zarówno smalce, słoninki, jak i salcesony, kaszanki oraz szynki. Polska
      słynęła również z nadzwyczajnie przyrządzanych dań rybnych , zarówno marynat,
      czy śledzików w najprzeróżniejszych zalewach, jak również ryb wędzonych na
      ciepło i zimno. Na liście powinny się również znaleźć wszelkiego rodzaju
      pierogi, kulebiaki, czy kołduny, oraz ciasta : sękacze i pierniki. Tzw.: faska
      z ciastem na pierniki toruńskie, słynne katarzynki była nawet traktowana jako
      poważny element posagu. No i tu wypada natychmiast wspomnieć o wspaniałych
      mazurkach, babach drożdżowych, pączkach, a na koniec kremówkach "papieskich" :).
      • Gość: jacek2 Re: Skarby naszej kuchni czyli co musimy chronić IP: *.w80-14.abo.wanadoo.fr 11.11.03, 22:23
        Do Basi !
        Niestety polskiego dobrego zytniego chleba na zakwasie nie ma!! W tzw
        ogolnej sprzedazy jest nie jadalny bialy chleb na tzw ulepszaczach , po 2
        dniach nadaje sie na pasze dla swin.Bardzo dobry chleb jest w Niemczech .Za
        komuny byl lepszy chleb nie teraz .Co do przepysznych wyrobow weliniarskich -
        to tez ich jakosc spadla dramatycznie , polskim hitem powinna byc krakowska
        sucha ,dobra tez ciezko znalesc .Za typowo polskie dania uznaje : flaczki ,
        bigos , zrazy z kasza gryczana.
      • pinkink Re: Skarby naszej kuchni czyli co musimy chronić 16.11.03, 02:55
    • swiatlo Pierog reczany 11.11.03, 19:47
      Czyli ciasto faszerowane kasza gryczana z przyprawami.
      Znany i bardzo popularny na zamojszczyznie.
    • Gość: Barszczyk Mamy coś wyjątkowego! IP: 80.51.237.* 11.11.03, 21:31
      Chronić powinniśmy przede wszystkim nasze gorące Polki, bo
      takich smakoitości nie ma nigdzie na świecie ;)
    • Gość: fistach78 Re: Skarby naszej kuchni czyli co musimy chronić IP: tygrys:* / 192.168.0.* 11.11.03, 21:56
      bigos
      • Gość: bobsley Re: Skarby naszej kuchni czyli co musimy chronić IP: *.VERIZONE.COM.PL / 62.233.177.* 11.11.03, 22:59
        zsiadłe mleko oczywiście !!!! to nie tyo samo co kefiry czy jogurty, oraz
        maślanka
    • Gość: Wujek z USA Re: Skarby naszej kuchni czyli co musimy chronić IP: 63.123.124.* 11.11.03, 23:06
      Chlodnik, czyli barszyk na zimno. To jest ewenement na skale swiatowa. Za
      kazdym razem jak jestem w kraju, w sezonie letnim, to delektuje sie ile tylko
      moge. Polecam.
    • Gość: basia Re: Skarby naszej kuchni czyli co musimy chronić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.03, 07:37
      Zgadzam się,że jakość tzw.: "kupnych " produktów dramatycznie spadła, ale
      zacofanie technologiczne za komuny, pradoksalnie pozwoliło jednak na zachowanie
      tradycyjnych receptur. Wystarczy pojechać gdzieś w Polskę na wieś i można
      dostać "mleko od baby", czy "jaja od chłopa". Słowo daję, dla gości
      zagranicznych to jest wielki hit. Za granicą płaci sie straszne pieniądze za
      produkty naturalnie wytwarzanie.
      Polacy słyną przede wszystkim z tzw. kiszonek. W związku z tym oprócz chleba i
      wędlin mamy wszystko co powstaje z kiszenia buraków, kapusty, ogórków, mąki
      żytniej oraz oczywiście z kwaśnego mleka. Pamiętajmy także o ćwikle, o której
      pisał już M.Rej.
      Myślę, że wielką szansę w propagowaniu naszej kuchni mają w przyszłości
      gospodarstwa agroturystyczne. Pytanie tylko, na ile Polska turystycznie stanie
      się atrakcyjna dla świata. To już kwestia całej nienajlepszej teraz
      infrastruktury.
      Pozdrawiam
      • Gość: Lukasz Polacy , zjednoczcie sie IP: *.telia.com 12.11.03, 08:21
        -------------------------------------------------------------------------------
        -
        Polska stoi na krawedzi katastrofy narodowej.

        Narodzie Polski zjednoczcie sie.

        Polska posiada wszystko co trzeba do tego aby osiagnac dobrobyt spoleczny.
        Rzady zaczodnich panstw manipuluja jednak sprytnie przy pomocy "kupionego"
        polskiego rzadu polityka Polski tak ze wkrotce stanie sie Polska i Narod
        Polski w niewoli spolecznej zachodniej Europy. Wejscie Polski do Europy na
        obecnych zasadach , nierownosci jest morderstwem spolecznym. Zawladniecie
        zachodu nad srodkami produkcyjnymi , rynkiem pracy i ekonomia Polski pozwoli
        przeciwnikowi sterowac narodem w takim kierunku aby za niewolnicze pensje i
        bez praw spolecznych sluzyli im bez narzekania. Narod pozbywany jest dzien za
        dniem wlasnej woli, wlasnego poczucia wolnosci i dumy narodowej.
        Europejczycy w swoim kryzysie demograficznym daza do stworzenia strefy
        bufertowej na wschodzie taniej sily roboczej bez praw socjalnych, opieki
        spolecznej. Rozwoj ten przypomina plany Hitlera lecz przeprowadzone w
        gospodarczy sposob. W planie jest ze stworzyc trzeba takie stosunki spoleczne
        w krajach wschodnich aby kazda jednostka zdobyla sie na przekroczenie prawa
        zachodniego i nielegalnie pracowala na korzysc spoleczenstwa Zachodniego. W
        kazdej chwili zostanie osoba ta wydalona jezeli najmniejsze objawy oporu
        okarze.
        POLACY. Czy do tego dazycie?
        Polacy. Gdzie jest Wasza duma narodowa ?

        Polacy zjednoczcie sie i wyrzyccie ten swoj rzad marjonetkowy na korzysc rzadu
        ktory by slurzyl Polskim interesom, Polakom. Ludzi ktorzy chca i potrafia
        dobra Polskiego a nie wypelnienia swoich kieszeni za wieczyste sprzedanie
        narodu. Polacy czy wicie ze wi3ecie ze pensja moja jest dzisiaj na godzine
        800 kr. To tyle co siostra moja w Polsce zarabia na miesiac. Polacy mowie to
        bo czce Waszego dobra.
        narod mosi postawic warunki wladzom. narod jest za pasywny. Moi koledzy z
        polski mowia o rzadzie jako. " A co my mali mozemy im zrobic". Tak mysla
        wszyscy i jestescie pasywnie kierowani przez klike sprzedawcow co za "pare
        ponczoch nylonowych" sprzedawali od lat Wielu Polske i to robia dalej.
        ZJEDNOCZIE SIE, zmiencie rzad i postawcie warunki wejscia do EU na 100%
        rownych waronkach, to.znaczy bez dyskryminacji wolnosci ruchu sily roboczej i
        kapitalu. Jezeli zachod nie zgadza sie to natychmiast wycofajcie sie z UNI.

        ZJEDNOCZCIE SIE
        • Gość: basia Re: Polacy , zjednoczcie sie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.03, 09:16
          Łukasz, zajmij się czymś sensownym. Rozumiem, że chcesz naszego dobra, ale
          my już sobie poradzimy bez takich odezw i manifestów.

          Dalej a propos skarbów kuchni polskiej. Nie zapominajmy o grzybach i ich
          przetworach. Część zbieranych w Polsce grzybów, w Europie Zachodniej uważana
          jest nie tyle za trujące, co za nie jadalne ( to nie to samo). Bez naszych
          grzybów suszonych, pasteryzowanych, czy marynowanych nie będzie pierogów i
          uszek świątecznych, kulebiaków, wreszcie wspaniałych sosów do kasz i zrazów.
          Poza tym ,o ile dobrze zrozumiałam intencje autorów pomysłu ochrony skarbów
          naszej kuchni, nie tyle nawet chodzi o potrawy, co o surowce i półprodukty, bez
          których nie da się ich przyrządzić. Chrońmy więc ogórki kiszone , żeby nie
          stracić kultowej zupy ogórkowej, kapustę kiszoną dla bigosów, sery, żeby
          delektować sie sernikami , naleśnikami i pierogami, bez grzybów nie będzie
          sosów itd. Proponuję zgłaszanie adresów wytwórców tych właśnie półproduktów.
          Producenci odezwijcie się i połączcie!!!
    • folex Re: Skarby naszej kuchni czyli co musimy chronić 12.11.03, 09:54
      Przede wszystkim biała kiełbasa z ćwikłą :)
      • Gość: next Re: Skarby naszej kuchni czyli co musimy chronić IP: *.lubin.dialog.net.pl 13.11.03, 21:32
        z chrzanem, z chrzanem!!! A propos: CHRZAN
    • Gość: Ala Re: Skarby naszej kuchni czyli co musimy chronić IP: 57.67.17.* 12.11.03, 11:07
      A co z makowkami? A barszcz z uszkami i kapusniak?
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka