Gość: a IP: *.crowley.pl 10.11.03, 19:11 Polska WÓDECZKA!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wwa Re: Skarby naszej kuchni czyli co musimy chronić IP: 213.150.37.* 10.11.03, 19:21 Barszcz czerwony - wigilijny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wwa Re: Skarby naszej kuchni czyli co musimy chronić IP: 213.150.37.* 10.11.03, 19:22 Twarozek i polski bialy ser Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Twarozki sa wszedzie; o bialym odciskanym serze warto IP: *.nott.cable.ntl.com 10.11.03, 21:39 myslec, bo i tu nas z rynku wyturlaja dla odmiany Hindusi (maja cos zblizonego) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiocha Fasolka po bretońsku!!!! IP: 213.199.192.* 14.11.03, 10:15 Prawdziwa ozdoba NASZYCH półek sklepowych i barów mlecznych :))))). Ale pewnie przepadnie, bo chyba ja juz sobie zareaerwowali Bretonczycy :))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Skarby naszej kuchni czyli co musimy chronić IP: *.dip.t-dialin.net 10.11.03, 20:00 polskie wedliny bigos bardzo chwalone na zachodzie sam tego doswiatczam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jamrok Re: Skarby naszej kuchni czyli co musimy chronić IP: *.oulu.fi 10.11.03, 21:07 kielbasa, twarog, ogorki kiszone, krowki. chleba chyba nie ma sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Jest sens: przegramy europejska batalie o zwykly IP: *.nott.cable.ntl.com 10.11.03, 21:37 RAZOWIEC z Ukraina; juz teraz przegrywamy brytyjski rynek pieczywa z ukrainskim Kolosem (chleb mieszany, niby zwykly, na zakwasie, z kminkiem). Cholera mnie bierze, gdy widze jak rodacy kupe rzeczy walkowerem oddaja, bo im "nie warto" i sie "napewno nie uda". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elza Chleb i owszem IP: 62.233.183.* 15.11.03, 00:31 Polski chleb jest wyjatkowy, kwaskowy, zupelnie inny niz europejskie bezcukrowe i bezsolne wypieki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Zadnych szans... Ale miod pitny, honey liquer, moglby IP: *.nott.cable.ntl.com 10.11.03, 21:42 byc polskim Bailey'sem. Niestety, cos mi sie wydaje, ze tu juz Litwini podjeli odpowiednie kroki w Unii. Jak tak dalej pojdzie, to jeszcze licencje na miody bedziemy od nich kupowac...Hihihi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidia Skarby naszej kuchni czyli co musimy chronić IP: 194.167.76.* 10.11.03, 21:51 Koniecznie dodajmy do listy miod wrzosowy ktory jest praktycznie niespotykany w Europie. Konieczny jest rowniez drozdzowiec- tradycyjne ciasto. No i oczywiscie nie obejdzie sie bez bigosu!!! Polecam rowniez kluski slaskie z miesem, krokiety, barszcz czrwony, rosol. To naprawde skarby, to przpyszne rzeczy bez ktorych Plska traci swoj charakter. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmi79 Rogale marcińskie 10.11.03, 22:12 pieczone w tylko w Poznaniu na św. Marcina (11 listopada). Specjalne przepisy z niezbędnym BIAŁYM makiem Pychota !!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anuszka Re: Rogale marcińskie IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 10.11.03, 22:18 pyzy drożdżowe, placek pieczony z ziemniaków (bambrzok), kapusta kiszona, jabłka kiszone, cebulniki tatarskie, rury (ciastka pieczone na dzien zmarłych), kulebiak, biały barszcz (zur z zakwaszonej mąki), czereśnie w occie, placki ziemniaczane ze smietaną... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a,m Re: Skarby naszej kuchni czyli co musimy chronić IP: *.proxy.aol.com 10.11.03, 22:16 A gdzie jest zur i bigos? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roj Re: Skarby naszej kuchni czyli co musimy chronić IP: *.chello.pl 11.11.03, 00:09 a,m chyba się dopiero obudził z tym żurem i bigosem - -DZIEŃ DOBRY - A,M ja proponuję ŚLEDZIE PO KASZUBSKU Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bok Re: Skarby naszej kuchni czyli co musimy chronić IP: *.kabel.telenet.be 11.11.03, 00:59 przeginacie!nikt nie wpomnial o rosole!!!!!!!!!a ruskie pierogi?a rolada z kluskami slaskimi i kapusta?smazony milicki karp?kielbasa jalowcowa,salatka warzywna,flaki wolowe i tak dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Skarby naszej kuchni czyli co musimy chronić IP: 155.94.62.* 11.11.03, 08:04 GOLONKA !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: road_runner RUSKIE IP: *.alp01.telsat.wroc.pl 11.11.03, 17:02 ruskie, leniwe, mielone (bo nas hamburgerami zaleją), schabowe, można też zarezerwować polski bałagan :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waldi Re: Skarby naszej kuchni czyli co musimy chronić IP: 217.5.221.* 11.11.03, 09:24 No, nie wiem czy miod pitny przejdzie, bowiem to napoj nadbaltyckich, a szczegolnie skandynawskich krajow, pijany swego czasu juz przez wikingow - zwane "Met". Ale mialbym jeszcze pare zeczy, ktore trzeba sobie zarezerwowac, aby nie stalo im sie tak, jak n.p. serom typu "Feta" - ktore w oryginale sa z owczego mleka, lub mozarella, ktora ma byc z bawolego mleka - a wszedzie sie juz krowy wmieszaly: A wiec: zur barszcz twarog - krajanka pierogi (zwykle i ruskie), zanim rosjanie przyjda z "Pielmienji" buchty? - choc tu mozemy miec problemy z Austryjakami, choc ci do srodka powidla a na wierzch mak laduja Makowki swiateczne (tzw. Mohnklöse) Flaczki wolowe Plucka na kwasno Ciao, Waldek z Brunszwiku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zubrowka Re: Skarby naszej kuchni czyli co musimy chronić IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.11.03, 11:37 tja, po starogermansku zwane "Met". a wlasciwie "M`et" ze zmiekczeniem. baju baju tromba. tez ta bajke slyszalam tutaj w.de pryzwlaszaczaja sobie cholery niemieckie. a my d* wolowe- czykamy na niewiemco o. proponuje- typowo polska d* wolowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bas A bigos, makowiec, zupa rybna, sernik z rodzynkami IP: 138.227.189.* 11.11.03, 09:25 smalec z cebula, karp w galarecie lub smazony, szczupak na niebiesko,kompot z suszonych owocow i w ogole kompoty, kapusta kiszona, ogorki malosolne etc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madii Re: Skarby naszej kuchni czyli co musimy chronić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.03, 09:33 Produkt regionalny z okolic Lublina, niespotykany (przynajmniej przeze mnie) w innych częściach kraju: forszmak. Jak go określić? Hmmm... Najłatwiej chyba tak: fasolka po bretońsku ale bez fasolki, za to z innymi dodatkami, m.in. zielonym ogórkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titt Re: Skarby naszej kuchni czyli co musimy chronić IP: *.systbot.gu.se 11.11.03, 12:39 Kiszony barszcz czerwony, zurek, uszka z grzybami, lazanki, placki ziemniaczane, kielbasa wedzona z czosnkiem, bigos i wszelkiego rodzaju pierogi, a i grochowka na wedzonce. Odpowiedz Link Zgłoś
lalka_01 Re: Skarby naszej kuchni czyli co musimy chronić 11.11.03, 12:43 Mowi sie BilgorajA, nie Bilgoraju! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klard Re: Skarby naszej kuchni czyli co musimy chronić IP: *.acn.pl 11.11.03, 13:18 No to ja proponuje "PRAŻONKI", potrawe spotykaną w zaglębiu. Konkretnie Zawiercie i okolice. Coraz bardziej popularna takze w innych regionach Polski. Piecze sie je w specjalnie odlewanym zeliwnym garnku na trzech krotkich nozkach i oczywiscie na ognisku. Garnek taki z tego co wiem mozna kupic tylko w Zawierciu. Odlewany jest przez Odlewnie Zeliwa Ciagliwego w Zawierciu i sprzedawany miedzy innymi w przyzakladowym sklepie. Czym są prazonki ? Caly garnek od wewnatrz smaruje sie cienko smalcem lub innym tluszczem. Spod garnka wyklada sie plasterkami boczku lub kielbasy. Nastepnie uklada sie warstwami plasterki ziemniakow, cebuli, kielbasy na przemian. Do koloru daje sie nieco plasterkow burakow. Obficie sypie pieprzem i sola. Na sam wierzch daje sie dwa lub trzy duze liscie kapusty. Garnek przykrywa sie specjalną przykrywką,którą sie przykreca. Tak przygotowane prazonki piecze sie na ognisku od 30 minut do 1 godziny w zaleznosci od tego czy ziemniaki sa mlode czy stare i oczywiscie od intensywnosci ognia. Prazonki najlepiej spozywac z kwasnym mlekiem lub kefirem. W Zawierciu w sezonie letnim w weekendowe wieczory mozna zobaczyc miedzy blokami mieszkalnymi lub domami ludzi "robiacych prazonki". Trzeba zobaczyc zeby uwierzyc :-) Wyglada to nieco komicznie, zwlaszcza wtedy gdy pada deszcz i panowie trzymaja parasole nad ... ogniskiem. Mimo rosnacej popularnosci grilowania prazonki trzymaja sie mocno. Ostatnio mialem przyjemnosc zaprezentowac ta potrawe w Warszawie na dozynkach organizowanych przez SGGW. Cieszyly sie wielkim powodzeniem. Nikt nie chcial jesc kielbasek z grilla tylko wlasnie prazonki. Kilku chetnych kupilo nawet garnki. pozdr, D. Odpowiedz Link Zgłoś
malen_a Re: Skarby naszej kuchni czyli co musimy chronić 23.11.03, 11:07 mniam, prazonke wcinam zawsze w sezonie dzialkowym u kolego posiadajacego odpowiedni granek, pycha!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Skarby naszej kuchni czyli co musimy chronić IP: *.teagasc.ie 11.11.03, 15:26 Zdecydowanie kluski slaskie z roladami, sosem i czerwona kapusta, a poza tym makowki swiateczne plus moczka (slazacy wiedza dokladnie jak smakuje) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Skarby naszej kuchni czyli co musimy chronić IP: *.novsvcs.net 11.11.03, 16:07 Jeszcze kopytka i kisiel! Ksiel co prawda usilowalam dac obcokrajowca i powiedzieli, ze obrzydliwy, ale ja lubie i jest kolorowy, wiec zawsze to jakas rozrywka. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: Skarby naszej kuchni czyli co musimy chronić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.03, 17:35 Koniecznie nasz chleb. Mamy około 200 odmian chleba, na zakwasach i nie tylko. Wszyscy goście zagraniczni się nimi zachwycają, tylko my mniej. Jak nie przebijemy się z naszym chlebem, to nas zaleją tymi watopodobnymi wyrobami z polepszaczami. Poza tym pamiętajmy o naszych kaszach. W niektórych miastach w USA kasza gryczana robi niesamowitą karierę w restauracjach, odkąd Amerykanie odkryli, że istnieją kasze poza kuskusem i kukurydzą . Polskie kasze : krakowska, gryczana i wszelkie odmiany, były chlubą naszej kuchni, dopóki nie wymiótł ich ziemniak. Ponadto proponuję wszelkie pyszne wyroby wędliniarskie i to zarówno smalce, słoninki, jak i salcesony, kaszanki oraz szynki. Polska słynęła również z nadzwyczajnie przyrządzanych dań rybnych , zarówno marynat, czy śledzików w najprzeróżniejszych zalewach, jak również ryb wędzonych na ciepło i zimno. Na liście powinny się również znaleźć wszelkiego rodzaju pierogi, kulebiaki, czy kołduny, oraz ciasta : sękacze i pierniki. Tzw.: faska z ciastem na pierniki toruńskie, słynne katarzynki była nawet traktowana jako poważny element posagu. No i tu wypada natychmiast wspomnieć o wspaniałych mazurkach, babach drożdżowych, pączkach, a na koniec kremówkach "papieskich" :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek2 Re: Skarby naszej kuchni czyli co musimy chronić IP: *.w80-14.abo.wanadoo.fr 11.11.03, 22:23 Do Basi ! Niestety polskiego dobrego zytniego chleba na zakwasie nie ma!! W tzw ogolnej sprzedazy jest nie jadalny bialy chleb na tzw ulepszaczach , po 2 dniach nadaje sie na pasze dla swin.Bardzo dobry chleb jest w Niemczech .Za komuny byl lepszy chleb nie teraz .Co do przepysznych wyrobow weliniarskich - to tez ich jakosc spadla dramatycznie , polskim hitem powinna byc krakowska sucha ,dobra tez ciezko znalesc .Za typowo polskie dania uznaje : flaczki , bigos , zrazy z kasza gryczana. Odpowiedz Link Zgłoś
swiatlo Pierog reczany 11.11.03, 19:47 Czyli ciasto faszerowane kasza gryczana z przyprawami. Znany i bardzo popularny na zamojszczyznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barszczyk Mamy coś wyjątkowego! IP: 80.51.237.* 11.11.03, 21:31 Chronić powinniśmy przede wszystkim nasze gorące Polki, bo takich smakoitości nie ma nigdzie na świecie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fistach78 Re: Skarby naszej kuchni czyli co musimy chronić IP: tygrys:* / 192.168.0.* 11.11.03, 21:56 bigos Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobsley Re: Skarby naszej kuchni czyli co musimy chronić IP: *.VERIZONE.COM.PL / 62.233.177.* 11.11.03, 22:59 zsiadłe mleko oczywiście !!!! to nie tyo samo co kefiry czy jogurty, oraz maślanka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wujek z USA Re: Skarby naszej kuchni czyli co musimy chronić IP: 63.123.124.* 11.11.03, 23:06 Chlodnik, czyli barszyk na zimno. To jest ewenement na skale swiatowa. Za kazdym razem jak jestem w kraju, w sezonie letnim, to delektuje sie ile tylko moge. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: Skarby naszej kuchni czyli co musimy chronić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.03, 07:37 Zgadzam się,że jakość tzw.: "kupnych " produktów dramatycznie spadła, ale zacofanie technologiczne za komuny, pradoksalnie pozwoliło jednak na zachowanie tradycyjnych receptur. Wystarczy pojechać gdzieś w Polskę na wieś i można dostać "mleko od baby", czy "jaja od chłopa". Słowo daję, dla gości zagranicznych to jest wielki hit. Za granicą płaci sie straszne pieniądze za produkty naturalnie wytwarzanie. Polacy słyną przede wszystkim z tzw. kiszonek. W związku z tym oprócz chleba i wędlin mamy wszystko co powstaje z kiszenia buraków, kapusty, ogórków, mąki żytniej oraz oczywiście z kwaśnego mleka. Pamiętajmy także o ćwikle, o której pisał już M.Rej. Myślę, że wielką szansę w propagowaniu naszej kuchni mają w przyszłości gospodarstwa agroturystyczne. Pytanie tylko, na ile Polska turystycznie stanie się atrakcyjna dla świata. To już kwestia całej nienajlepszej teraz infrastruktury. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz Polacy , zjednoczcie sie IP: *.telia.com 12.11.03, 08:21 ------------------------------------------------------------------------------- - Polska stoi na krawedzi katastrofy narodowej. Narodzie Polski zjednoczcie sie. Polska posiada wszystko co trzeba do tego aby osiagnac dobrobyt spoleczny. Rzady zaczodnich panstw manipuluja jednak sprytnie przy pomocy "kupionego" polskiego rzadu polityka Polski tak ze wkrotce stanie sie Polska i Narod Polski w niewoli spolecznej zachodniej Europy. Wejscie Polski do Europy na obecnych zasadach , nierownosci jest morderstwem spolecznym. Zawladniecie zachodu nad srodkami produkcyjnymi , rynkiem pracy i ekonomia Polski pozwoli przeciwnikowi sterowac narodem w takim kierunku aby za niewolnicze pensje i bez praw spolecznych sluzyli im bez narzekania. Narod pozbywany jest dzien za dniem wlasnej woli, wlasnego poczucia wolnosci i dumy narodowej. Europejczycy w swoim kryzysie demograficznym daza do stworzenia strefy bufertowej na wschodzie taniej sily roboczej bez praw socjalnych, opieki spolecznej. Rozwoj ten przypomina plany Hitlera lecz przeprowadzone w gospodarczy sposob. W planie jest ze stworzyc trzeba takie stosunki spoleczne w krajach wschodnich aby kazda jednostka zdobyla sie na przekroczenie prawa zachodniego i nielegalnie pracowala na korzysc spoleczenstwa Zachodniego. W kazdej chwili zostanie osoba ta wydalona jezeli najmniejsze objawy oporu okarze. POLACY. Czy do tego dazycie? Polacy. Gdzie jest Wasza duma narodowa ? Polacy zjednoczcie sie i wyrzyccie ten swoj rzad marjonetkowy na korzysc rzadu ktory by slurzyl Polskim interesom, Polakom. Ludzi ktorzy chca i potrafia dobra Polskiego a nie wypelnienia swoich kieszeni za wieczyste sprzedanie narodu. Polacy czy wicie ze wi3ecie ze pensja moja jest dzisiaj na godzine 800 kr. To tyle co siostra moja w Polsce zarabia na miesiac. Polacy mowie to bo czce Waszego dobra. narod mosi postawic warunki wladzom. narod jest za pasywny. Moi koledzy z polski mowia o rzadzie jako. " A co my mali mozemy im zrobic". Tak mysla wszyscy i jestescie pasywnie kierowani przez klike sprzedawcow co za "pare ponczoch nylonowych" sprzedawali od lat Wielu Polske i to robia dalej. ZJEDNOCZIE SIE, zmiencie rzad i postawcie warunki wejscia do EU na 100% rownych waronkach, to.znaczy bez dyskryminacji wolnosci ruchu sily roboczej i kapitalu. Jezeli zachod nie zgadza sie to natychmiast wycofajcie sie z UNI. ZJEDNOCZCIE SIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: Polacy , zjednoczcie sie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.03, 09:16 Łukasz, zajmij się czymś sensownym. Rozumiem, że chcesz naszego dobra, ale my już sobie poradzimy bez takich odezw i manifestów. Dalej a propos skarbów kuchni polskiej. Nie zapominajmy o grzybach i ich przetworach. Część zbieranych w Polsce grzybów, w Europie Zachodniej uważana jest nie tyle za trujące, co za nie jadalne ( to nie to samo). Bez naszych grzybów suszonych, pasteryzowanych, czy marynowanych nie będzie pierogów i uszek świątecznych, kulebiaków, wreszcie wspaniałych sosów do kasz i zrazów. Poza tym ,o ile dobrze zrozumiałam intencje autorów pomysłu ochrony skarbów naszej kuchni, nie tyle nawet chodzi o potrawy, co o surowce i półprodukty, bez których nie da się ich przyrządzić. Chrońmy więc ogórki kiszone , żeby nie stracić kultowej zupy ogórkowej, kapustę kiszoną dla bigosów, sery, żeby delektować sie sernikami , naleśnikami i pierogami, bez grzybów nie będzie sosów itd. Proponuję zgłaszanie adresów wytwórców tych właśnie półproduktów. Producenci odezwijcie się i połączcie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
folex Re: Skarby naszej kuchni czyli co musimy chronić 12.11.03, 09:54 Przede wszystkim biała kiełbasa z ćwikłą :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: next Re: Skarby naszej kuchni czyli co musimy chronić IP: *.lubin.dialog.net.pl 13.11.03, 21:32 z chrzanem, z chrzanem!!! A propos: CHRZAN Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: Skarby naszej kuchni czyli co musimy chronić IP: 57.67.17.* 12.11.03, 11:07 A co z makowkami? A barszcz z uszkami i kapusniak? Odpowiedz Link Zgłoś