Dodaj do ulubionych

dlaczego chleb na zakwasie lepszy niż drozdżowy ?

29.01.09, 12:33
jak w temacie - czy chodzi o dłuzszą swiezosć chleba na zakwasie ?
wilgotność ? czy jest zdrowszy ?
Obserwuj wątek
    • turzyca Re: dlaczego chleb na zakwasie lepszy niż drozdżo 29.01.09, 14:03
      Gdzies czytalam wytlumaczenie, ze zakwas powoduje, ze jakies tam skladniki,
      ktore normalnie sa nieprzyswajalne, a czasem wrecz obciazaja organizm, sa
      rozkladane do formy przyswajalnej przez czlowieka.
      Niestety teraz za chiny nie moge tej informacji znalezc, myslalam, ze to bylo u
      Tatter, ale nie.
      • ania_m66 Re: dlaczego chleb na zakwasie lepszy niż drozdżo 29.01.09, 14:21
        a zgadza sie, w szczegolnosci w makach z pelnego przemialu.
        wg mnie chodzi tu o wbudowany w otoczke ziarna pszenicy naturalny pestycyd,
        ktory bardzo szkodzi co wrazliwszym ukladom trawiennym.
        chyba czytalam ta informacje w leksykonie powszechnych bledow na temat jedzenia.
        ale i z zytnia maka cos bylo...jesli znajde czas dzis wieczorem, to poszukam.
            • Gość: ania_m znalazlam IP: *.pools.arcor-ip.net 29.01.09, 22:26
              artykul z leksykonu popularnych bledow dotyczacych zywienia, wydanie z 2000
              roku, autorzy udo pollmer i susanne warmuth. ksiazka niestety tylko po
              niemiecku, a szkoda. po kazdym hasle znajdziemy spis publikacji badan naukowych
              dotyczacych tematu. kilka lat temu zadalam sobie trud i sprawdzilam kilka
              podanych zrodel. nie znalazlam niczego wyssanego z palca.
              streszczajac mocno, PRAWDZIWY zakwas(nie przemslowy zlozony z kwasu mlekowego,
              gipsu i innych interesujacych skladnikow), a dokladniej zawarte w nim
              mikroorganizmy, rozklada znajdujace sie na powierzchni ziarna zyta (rowniez
              zmielonego na make pelnoziarnista) naturalne substancje obronne, zwane fitynami.
              choc sa one uzywane w medycynie, sa dla organizmu niezdrowe.
              inne substancje obronne zawarte w ziarnach zboz a wrecz szkodliwe dla organizmu
              czlowieka to pentosany, arabinoxylany, trujace zwiazki bialkowe, inhibitory
              enzymow (niestety, nie doczytalam sie jakich)i lektyny.
              wg autorow zakwas nie dziala tak dobrze na fityny w pelnoziarnistej mace
              pszennej. rowniez drozdze nie daja im rady.
              zwraca uwage fakt, ze w starozytnych kuturach od czasami tysiacleci przekazywany
              jest z pokolenia na pokolenie proces "uzdatniania" ziaren zboz gwarantujac ich
              jak najlepsza przyswajalnosc: traktowania pelnoziarnistej maki z zyta zakwasem,
              uzywanie bialej maki pozbawionej otoczki, bez otrab, warzenie z jeczmienia piwa
              i gotowanie owsa.
              to wszystko wyczytaja zainteresowani na stronach 343-5 w/w wydania.
              • turzyca Re: znalazlam 29.01.09, 23:40
                Aniu, a moglabys podac dane bibliograficzne tego cuda? Ja takie rzeczy bardzo
                lubie, jesli naklad sie nie wyczerpal, to sobie zamowie.
                • Gość: ania_m Re: znalazlam IP: *.pools.arcor-ip.net 29.01.09, 23:58
                  naklad jest, ale po niemiecku jak napisalam
                  tinyurl.com/aqde32
                  podejrzewam, ze autorzy nie we wszystkich artykulach maja do konca racje, w
                  koncu badania naukowe tez ida do przodu, ale ogolnie ksiazka jest rzetelna,
                  dobrze napisana i fajnie sie nia czyta.
                  jesli znasz niemiecki, bardzo polecam. nie jako biblie, ale jako wiarygodne
                  zrodlo informacji.
              • nieskorzanka Re: znalazlam 30.01.09, 21:54
                Kiedy studiowałam 25 lat temu na SGGW, znane były te ,,rewelacje'' z roku 2000.
                Uczono nas, że żyto to zboże o bardzo dużej ilości tzw. czynników antyodżywczych
                ,,pentosany, arabinoxylany, trujace zwiazki bialkowe, inhibitory enzymow i
                lektyny''.
                Jest to zboże , którego nie zaleca się skarmiać bydłem, drobiem, ani nawet
                trzodą chlewną, dla koni może być wręcz zabójcze.
                Dlaczego głównym pieczywem w Polsce jest chleb żytni? Otóż większość polskich
                gleb to słabe gleby klasy IV, V, VII na których jako takie plony daje żyto.
                Problem czynników antyodżywczych w dużo mniejszym stopniu dotyczy pszenicy.
                Dlatego chlebem dla osób z problemami zdrowotnymi (zwłaszcza przewodu
                pokarmowego) jest chleb graham na drożdżach.
                • turzyca Re: znalazlam 30.01.09, 23:11
                  A czy ania_m pisze, ze rewelacje byly z 2000 roku, czy ze ksiazka byla wtedy
                  wydana? To ze jakis fakt jest znany i od 50 lat nie zmienia tego, ze ludzie
                  powtarzaja bzdurne mity. :) Powtorzenie faktow nie szkodzi.

                  Jestem ciekawa, jak wyglada ten temat historycznie i to w calej Europie
                  Srodkowej, bo to tu glownie, podobno przede wszystkim ze wzgledu na klimat i
                  tradycje, produkuje sie zyto. W Niemczech na przyklad chleb zytni jest bardzo
                  popularny, a wyczytalam, ze tylko mniej wiecej 1/3 produkcji zyta idzie na
                  przemial na make, reszta jest zuzywana m.in. jako pasza (sic!) i do produkcji
                  alkoholu. Na czarnoziemnej Ukrainie zyto tez jest uprawiane. Brakuje mi jednak
                  danych szczegolowych o udziale zyta w produkcji zbozowej krajow w zaleznosci od
                  zyznosci ich ziem i klimatu (zyto podobno lepiej znosi susze i zimno).
              • Gość: Iza Re: znalazlam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.09, 12:53
                > znajdujace sie na powierzchni ziarna zyta (rowniez
                > zmielonego na make pelnoziarnista) naturalne substancje obronne, zwane fitynami.
                > choc sa one uzywane w medycynie, sa dla organizmu niezdrowe.

                Czyli np. naleśniki z mąki pełnoziarnistej żytniej (pół na pół ze zwykłą
                pszenną), które uwielbiam i po których nie czuję się źle są jednak niezdrowe?
      • Gość: bogema Re: dlaczego chleb na zakwasie lepszy niż drozdżo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.09, 16:38
        Kilkakrotnie byłam na diecie "odczulającej", w której chodziło
        głównie o pozbycie się z organizmu grzybów (candida albicans)
        wzmagających alergię. Niejednokrotnie też słyszałam
        sformułowanie "uczulenie na skórze się zgrzybiło i jest przez to
        trudne do wyleczenia". Podczas odczulania nie wolno było jeść
        pokarmów alergizujących, słodyczy oraz grzybów z pieczywem
        drożdżowym na czele. Podtstaw naukowych nie znam.
        Mam jeszcze tylko taką osobistą uwagę, że mnie pieczywo drożdżowe
        tuczy szybciej niż pieczywo na zakwasie.
        • nieskorzanka Re: dlaczego chleb na zakwasie lepszy niż drozdżo 01.02.09, 09:07
          ,,Ostatnio często słyszy się o rzekomej szkodliwości pieczywa, w którym do
          wzrostu ciasta użyto drożdży. Właściwie nie wiadomo, o co w tym chodzi, ale
          prawdopodobnie autorzy tej teorii utożsamiają drożdże piekarnicze z drożdżami
          Candida i według ich mniemania pieczywo zawierające drożdże... wywołuje grzybicę
          (drożdżycę?) organizmu ludzkiego. Otóż takie założenie jest z gruntu fałszywe,
          bowiem przede wszystkim drożdże piekarnicze nie mają absolutnie nic wspólnego z
          drożdżakami Candida – nie przechodzą transformacji w grzyby ani nie mają
          zdolności zasiedlenia ludzkiego przewodu pokarmowego, nie mówiąc o organizmie;
          nie są patogenami.
          → Ponadto drożdże piekarnicze, wywołując częściowe nadtrawienie skrobi zawartej
          w mące, ułatwiają jej trawienie w przewodzie pokarmowym i – co za tym idzie –
          wchłanianie. A trzeba wiedzieć, że zjedzone cukry, do których należy skrobia:
          albo zostają wchłonięte w jelicie cienkim, albo (nie strawione) zostają
          przetransportowane do jelita grubego, gdzie stanowią pożywkę dla drożdżaków
          Candida (za wyjątkiem błonnika, który stanowi pożywkę dla bakterii). Jasno z
          tego wynika, że drożdże piekarnicze nie tylko nie wywołują drożdżycy przewodu
          pokarmowego, ale skutecznie jej zapobiegają.
          → Do wzrostu ciasta chlebowego piekarze używają gotowych drożdży, produkowanych
          na skalę przemysłową, albo własnych, pozostawionych z poprzedniego wypieku jako
          zaczyn, tzw. zakwas chlebowy (chleb na zakwasie).
          → Do wzrostu ciasta, zamiast drożdży, można także użyć bakterii kwasu mlekowego,
          ale jest to proces skomplikowany i długotrwały i na skalę przemysłową nie jest
          stosowany. Jest to raczej ciekawostka, niż rzeczywistość.
          → Do wzrostu ciasta używa się także środków chemicznych, tzw. spulchniaczy i
          pieczywo wykonane tą metodą reklamuje się jako zdrowe, bo bezdrożdżowe. Takiego
          pieczywa należy unikać!''/net/
    • tutam2 Re: dlaczego chleb na zakwasie lepszy niż drozdżo 05.02.09, 15:59
      Odkąd po raz pierwszy upiekłam chleb na zakwasie, inne przestały mi
      smakować, a te na samych drożdżach są dla mnie po prostu niejadalne.
      Do pieczenia własnego chlebka biorę mąkę zarówno żytnią jak i
      pszenną, razową lub białą i mieszam w dowolnych proporcjach, zależną
      od humoru.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka