Dodaj do ulubionych

Różnica między "curry" a "tikka masala"

29.01.09, 12:45
Chodzi mi konkretnie o różnicę między curry z kurczaka a kurczakiem tikka
masala. Czytam sobie różne przepisy na obie potrawy i każdy z nich jest inny,
inne przyprawy itp. i jakoś nie mogę wysnuć żadnego wniosku co do tego, czym w
zasadzie różnią się obie te potrawy, bo obie to kawałki kurczaka marynowane w
jogurcie i podane w ostrym sosie, z dodatkiem różnych przypraw wśród których
prym wiedzie kumin.
Ktoś może pomóc?
Obserwuj wątek
      • chicarica Re: Różnica między "curry" a "tikka masala" 29.01.09, 12:55
        No tyle to wiem.
        Tylko nie chodziło mi o różnicę między tikka a tikka masala, tylko o różnicę
        między tikka masala a curry. W smaku - zależnie od tego kto przyrządzał, obie te
        rzeczy bywają różne. Ale ogólnie jedno i drugie jest dość podobne w smaku,
        przynajmniej w tych miejscach w których jadłam...
      • jo.hanna bez filozofowania na temat metod obrobki cieplnej 29.01.09, 13:12
        jako wykladni przynaleznosci do grupy potraw zwanych curry, chcialam powiedziec
        ze curry to nazwa taka sama jak pierogi. I w grupie tej sa curry nazywane od
        regionalnych metod przyrzadzania (Goan, Kashmiri) lub skladnikow (dry lamb
        curry, duck curry with orange). Te ostatnie zapewne maja swoje nazwy wlasne, ale
        po prostu z takich czy innych powodow nie sa uzywane (nazwy curry spisalam
        bezczelnie z ksiazki Atul Kochhar "Simple Indian")
        • ania_m66 Re: bez filozofowania na temat metod obrobki ciep 29.01.09, 13:24
          wszystko sie jak najbardziej zgadza, ja tylko chcialam zaznaczyc, ze w tym
          konkretnym przypadku mieso (kurczak, jagniecina) poddaje sie wlasnie innej
          obrobce termicznej przed polaczeniem z sosem, co wyroznia je sposrod innych
          curry miesnych.
          znaczy nie chce polemizowac, bo zaraz zadziobia mnie panie posiadajace
          obszerniejsze biblioteczki pozycji o kuchni indyjskiej.
          w mojej ulubionej pozycji "the complete book of indian cooking" autorzy pisza
          wyraznie, co mysla o takim uogolnianiu.
          nie chce mi sie pol strony przepisywac, ale sedno brzmi tak:
          "authentic curries are cooked slowly and NEVER include a marinade, yogurt, or
          cream AS IN OTHER SPICY DISHES".
          czyli tikka masala akurat NIE JEST curry
    • nobullshit Re: Różnica między "curry" a "tikka masala" 29.01.09, 13:39
      Teraz będziemy dyskutować, kto ma najbardziej wiarygodną książkę :)

      Po mojemu jest tak:
      - curry (kari, słowo tamilskie) oznaczało dawniej "pikantny sos do ryżu"
      - curry jako suchą mieszankę przypraw zasadniczo wymyślili Anglicy i ta
      mieszanka przypraw wróciła do Indii
      - masala to każda mieszanka przypraw (garam masala, chaat masala) i w ogóle
      słowo "sos"
      - potrawy chicken tikka i chicken tikka masala nie zawierają mieszanki
      przyprawowej curry ani liści curry
      - chicken tikka jest marynowany w przyprawach i pieczony
      - chicken tikka masala jest potem dodatkowo duszony w kolejnych przyprawach i
      jogurcie
      - czy chicken tikka masala jest curry? Imho nie jest, chyba że przyjmiemy, że
      każda indyjska paciaja jest "pikantnym sosem do ryżu", patrz punkt pierwszy.
      • jo.hanna dyskusja o wrobelku z jedna nozka bardziej :-) 29.01.09, 14:04
        przypominajaca troche wloskie dyskusje o tym jak sie powinno robic sos
        pomidorowy. Bo jesli wyznacznikiem bycia curry jest obecnosc lisci tejze
        rosliny, to wiele tradycyjnych curry odpada (chociazby goan) z klasyfikacji
        curry. Wiec byc moze curry to potrawa z dodatkiem mieszanki przyprawowej? A
        jesli tak to tikka massala jak najbardziej klasyfikuje sie jako curry.
        Przepisuje z Madhur Jaffrey "To make this recipe [Chicken tikka masala), you
        first have to make Tandoori-style chicken and then enfold it in a traditional
        curry sauce"
        • ania_m66 Re: dyskusja o wrobelku z jedna nozka bardziej :- 29.01.09, 14:16
          no wlasnie,
          kryteria bycia i niebycia tradycyjnym curry przytacza moja ksiazka.
          jednak jest poludniowo-tamilskie slowo tak okreslajace sos. z tym, ze z
          dodatkiem przyprawy zawierajacej licie curry.
          dlaczego w twojej ksiazce jego uzyto? to banalnie proste, ksiazka jest po
          angielsku, przeznaczona dla anglo-saskiego czytelnika.
          w pierwszym zdaniu artykulu o curry w wikipedii czytamy o etymologii slowa:
          Currently, the term curry is used broadly, in English, to refer to almost any
          spiced, sauce-based dishes cooked in various southern and southeastern Asian styles.
          po prostu uzywaja tego slowa ANGLICY, a nie hindusi, ktorzy raczej wiedza lepiej
          na temat swojej kuchni :)
          no chyba, ze chcemy byc "swietsi od papieza" ;)
          • syswia Re: dyskusja o wrobelku z jedna nozka bardziej :- 30.01.09, 02:42
            Niekoniecznie to prawda o tych Hindusach i Anglikach. Ja sie tej
            kuchni uczylam od Hindusek (powiedzmy w uproszczeniu) i nie za
            bardzo wiem co sie serwuje w Anglii pod nazwa "hinduskie". Jedna z
            pierwszych potraw, ktora sie nauczylam gotowac bylo chicken curry. W
            kuchni punjabskiej przygotowuje sie sos z cebuli, pomidorow i
            przypraw i w to wrzuca kawalki surowego miesa. W zadnym z domow w
            ktorych bywam tikka masala sie nie gotuje. O ile sie orientuje, jest
            to potrawa wymyslona na potrzeby komercyjne. Wracajac do curry, to
            wlasnie tej nazwy uzywa sie w domach mi zaprzyjaznionych w
            odniesieniu do potraw miesnych: goat curry, chicken curry, beef
            curry. W kuchni punjabskiej w ogole sie nie uzywa ani lisci curry,
            ani tego zoltego proszku, znanego w Polsce pod nazwa przyprawa curry.
        • glasscraft Re: To ja jeszcze zamieszam :) 29.01.09, 14:28
          Nie zebym sie czepiala :-) - a ta Twoja ksiazka to dla jakiego
          czytelnika napisana (jako ze tez po angiesku) - dla typowej pani
          domu w Mumbai? :-)

          P.S. Autentycznym curry to chicken tikka masala i tak nie jest bez
          zwgledu na to czy jogurt/marynata czy nie, bo wymyslone na uzytek
          brytyjskiego klienta - po prostu miesko w sosiku na egzotycznie.
          • ania_m66 Re: To ja jeszcze zamieszam :) 29.01.09, 14:46
            no nie :)
            ale wlasnie stara sie wyjasnic co to jest autentyczne curry nie mieszajac w
            glowach powszechnie (i w sensie stricte kuchni indyjskiej nieprawidlowo)
            uzywanym znaczeniem.
            nawet jesli wynaleziono chicken tikka masala w glasgow w latach 60tych :)
            zreszta w tym samym czasie w zachodnim berlinie wynaleziono döner kebap.
              • c21h26o2 Re: To ja jeszcze zamieszam :) 09.02.09, 02:35
                Ma rację ten co mówi ,że zmodyfikowali chicken tika masala dla potrzeb
                komercyjnych.Samych wariantów tej potrawy jest z 15. Z czego najbardziej cenie
                punjabską kuchnie czy jak kto woli pakistańską ;]
                www.desicookbook.com/default.aspx
                Co do "Curry" to jest jedno wielkie nieporozumienie! włączcie sobie jakiś film
                na you tubie z Indi jak robi się Masale to zobaczycie ocb.
                Chicken curry to nie to samo co Chicken masala wogle inne smak inne wszystko!
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka