Dodaj do ulubionych

Kolacja po grecku

19.02.09, 11:39
Wymyśliłam sobie kolację po grecku.
Planuję:

kurczaka w cytrynach i czosnku
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,32435934,32435934.html
lub
zapiekanke makaronową
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=18403970&a=19756662
napewno nieśmiertelną sałatkę grecką,
keftedes
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=18403970&a=56271524
tzaziki, oliwki
chyba zrobię też rożki ze szpinakiem ale na cieście francuskim a nie
na filo

na deser
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=16729864&a=16764836
do tego greckie wino, mam też chyba jakiś mocniejszy alkohol (ouzo
lub rakiję)

Dobrze będzie?
A może podrzucicie jeszcze jakies pomysły?
Obserwuj wątek
          • jacek1f Malgo - wiecej mezedes potrzeba- 21.02.09, 18:32
            kolacja "po grecku", to pelno potraw do dzielenia ise i brak miejsca na stole na "glowne dania" :-)
            Nawazniejszym sprzetem do greckiej klacji sa male talerzyki -
            a na nich podaj:
            keftedes
            tzatziki
            kawalek fety w kostkach posypanej oregano
            oliwki (wstyd wspominac) - mozesz podkrecic marynujac kazde oliwki w lyzce oliwy, soku z cytryny, oregano, lyzeczce balsamicko i pieprzu - jedna nocka wystarczy;
            papryka pieczona - 2 papryki czerwone w piekarniku 20-30 min, potem scholdic i obrac, pokroic w plastry, zalac sokiem z cytryny, i oliwa, doprawic i juz;
            ziemniaki na zimno - upiecz ziemniaki, skrop oliwa, posym kumino i papryka, pieprzem i sola, wymieszaj delikatnie palcami i takie cwiartecki na talerzyk;
            melitzanosalate - obok tzatzikow - prostota - do piekarnika (mozna razem z paprykami) - baklazana w calosci lekko naklutego na 30-40 minut.
            Potem wybierz miazsz, zmiksuj z oliwa, sola i pieprzem, lyzeczka octu winnego - i juz.
            Puszeczke szprotek - tak, tak, osacz z oleju, rozloz na talerzyku - i pokrop cytryna. Juz.

            Talerzyk z owocami - do raki - obrana pomarancz, jablko, banan - w kawalkach, skropione cytryna i posypane cynamonem,

            oj....
            • malgosia.w Re: Malgo - wiecej mezedes potrzeba- 21.02.09, 18:59
              dzięki Jacku za rady, wiem żeś skarbnica wiedzy :)

              Oliwki, tzatziki oczywiście będą,

              ta feta to tak tylko pokroić i obtoczyć w ziołach?
              o papryce myślałam, może zrobię,
              ten 'mus' z bakłażana chyba też wypróbuję :)

              Poradźcie mi jeszcze z alkoholem. Raki solo czy ewentualnie w
              jakichś 'drinkach'?

              • jacek1f oj nie, solo raczej:-) i podaj do owocow - bo jak 21.02.09, 19:22
                smak ma wzmocnic, to tylko owoc. W drinkach jest... szczerze mowiac - paskudna.:-)

                Do drinkow to ewentualni metaxe - jesli musza byc drinki, choc one nie zbyt greckie - kolacyjnie...

                raki - albo na poczatek na apetyt, albo na koniec - 0poczatek zabawy pojedzeniowej, albo i na poczatek i na koniec.
                Ale w trakcie piwo, wino.

                A fete - tak - tylko pokroj i juz.

                Ale ale... zapomnialem o najwazniejszych - saganakach - dwa plastry grawiery - wez ostrzejszy zwykly zolty ser i TYLKO w mace obtocz i smaz po 1 minucie - plastry 1-1,5 cm... skrop cytryna i juz - na male talerzyki.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka