Dodaj do ulubionych

Sambal Tjampoer - co to jest?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.09, 14:18
Widziałam w sklepie obok sambal oelek, coś o nazwie sambal tjampoer. Pytanie
dla bardziej obeznanych - czy różnica między nimi to coś jak różnica np.
między musztardą a musztardą sarepską? Tzn. zasadniczo to samo, ale różnią się
ostrością lub przewagą jakiejś nuty smakowej? Czy może raczej to zupełnie
różne smaki i mają się do siebie bardziej jak krzesło do krzesła
elektrycznego?... :)
Obserwuj wątek
        • ania_m66 Re: Sambal Tjampoer - co to jest? 23.02.09, 17:40
          zdaje sie, ze pytanie brzmialo czym sie rozni od normalnego sambal oelek, a nie
          z czego sie sklada :)
          wydaje mi sie, ze odpowiedzi na to pytanie moze udzielic tylko ktos, kto czesto
          gotuje potrawy indonezyjskie, senin moze?
          przyznam sie, ze pierwsze slysze o takiej pascie, ale nie mam dostepu do
          wiarygodnej literatury o kuchni indonezyjskiej. jest jakas kolosalnie droga, ze
          nie chcesz ryzykowac i kupic w ciemno? sloiczek zwyklego sambal oelek kosztuje u
          mnie troche ponad euro. jesli ten tjampoer tez cos kolo tego, zaryzykowalabym i
          kupilabym na sprobowanie.
          jutro bede w asia markecie, moge sie zapytac personelu z czym to sie je i jak
          smakuje, jesli maja.
            • ania_m66 Re: Sambal Tjampoer - co to jest? 23.02.09, 19:22

              wroc,
              bardzo mozliwe, ze wiem jak to smakuje. zasugerowalam sie tym, co ktos
              podszywajacy sie pode mnie napisal o skladzie i wyobrazilam sobie taka luzna
              paste jak sambal oelek.
              sama akurat musze nabyc jutro w asia markecie... paste krewetkowa z chili.
              usmialabym sie, jesli chodzi o to samo.
              to twoje bylo w sloiku, czy w puszce. bylo widac konsystencje? jesli byla zbita,
              koloru przecieru pomidorowego z dodatkiem brazu, z tym, ze konsystencji bardziej
              zbitej z wyraznie mniejsza iloscia plynu, suchej, to moze byc to moje pod inna
              nazwa. taka paste trzeba gotowac, jest skladnikiem tajskich past curry i sosow.
              z drugiej strony znalazlam zdjecie tekiej
              www.hollandsbest.com/indonesian/_popup/conimex_sambal_25566_tjampoer.htm
              tu powiedzialabym, ze to zwykly sambal oelek z dodatkiem ekstra ziol.
              szczegolow dowiem sie moze jutro w moim markecie.
              • Gość: pasqda Re: Sambal Tjampoer - co to jest? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.09, 19:54
                Zawartość tego na obrazku jest dość zbliżone do tego co widziałam. Różnica jest
                taka, że to moje było jeszcze skuteczniej oklejone papierowa obwolutą, którą
                ktoś bardzo starannie zakleił płachtą z tłumaczeniem składników na polski,
                zostawiając jedynie obrazek... Z tłumaczenia z kolei wynikało, że składniki są
                identyczne (łącznie z procentowym udziałem każdej ingrediencji) jak w stojącym
                obok słoiczku z sambal oelek, więc nie ukrywam, że podeszłam do niego ciut
                sceptycznie...
                Podejrzewam, że to coś podobnego smakowo do zwykłego sambala, ale chyba jednak
                różnica oprócz nazwy jakaś jest. Jedyne co mi się udało podejrzeć z oryginalnego
                spisu składników to "spanische pffeffer" cokolwiek to znaczy :) Tzn. pojedynczo
                oba słowa rozumiem, ale jako całość niewiele mi rozjaśniły:)
                • ania_m66 Re: Sambal Tjampoer - co to jest? 23.02.09, 20:03
                  to papryka roczna
                  pl.wikipedia.org/wiki/Capsicum_annuum
                  porownaj z tym po nazwie lacinskiej de.wikipedia.org/wiki/Capsicum_annuum
                  ciekawe tylko, ze google wypluwa o tym sambalu glownie holenderskie strony. znaczy dalej niz pierwsza wynikow nie patrzylam, bo nie moj problem :)

                  --
                    • Gość: ania_m no wiec IP: *.pools.arcor-ip.net 24.02.09, 20:22
                      zwizytowalam po drodze do pracy nawet 3 sklepy azjatyckie, bo byly po drodze.
                      ogolnie nigdzie akurat tego nie ma, za to stoja rozne inne sambale wymienione np
                      w wikipedii.
                      niemiecki wlasciciel najbardziej zasiedzialego w mojej dziurze sklepu
                      egzotycznego wysunal supozycje, ze nazwa produktu moze byc holenderskim
                      wnalazkiem. jest takie bardzo popularne w holandi danie indonezyjskie zwane
                      atjar tjampoer (nazwa indonezyjska, a moze malajska, nie holenderska).
                      najprawdopodobniej wiec sambal tjampoer jest to holenderskiej produkcji pasta
                      zawierajaca wszystkie potrzebne do tego dania przyprawy (sambal, paste
                      krewetkowa, czosnek, cebule i co tam jeszcze). i mysle, ze ma racje.
      • kocia_noga Re: Sambal Tjampoer - co to jest? 24.02.09, 07:27
        Aniu, to osoby, które obraża, że ktoś bywa w teatrze... szkoda
        nerwów. Natura pustki nie lubi - zniknął banita, jego miejsce w sam
        raz dla jemu podobnych zostało.Z tym, że dispell obrażał wszystkich
        równo a ci ludożercy skupili się na jednej konkretnej osobie - nie
        wiem, co wstrętniejsze.No i banita pisywał pod własnym nickiem.
        Śmierdzi na tym forum teraz bardziej niż wtedy.
        --
        ponad 11tys postów, o Bogini!
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka