Dodaj do ulubionych

jakie śledzie robicie na "śledzia"?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.09, 10:36
Dzisiaj "śledź", więc oczywiście robimy śledziki. Odkryłam
przepyszne matjasy holenderskie (kupuje się mrożone w Makro), cud,
miód, malina - nie trzeba moczyć i smakują wybornie - rozpływają się
w ustach. Część już zrobiłam z ananasem i śmietaną kremówką. Kolejne
z czosnkiem, majonezem, śmietaną i przyprawami. A jakie Wy robicie
sledzie na dziś? Podzielcie się przepisami, proszę - bo została mi
jeszcze jedna paczka śledzi :) Dzięki! I... smacznego śledzia;)
Obserwuj wątek
    • momas Re: jakie śledzie robicie na "śledzia"? 24.02.09, 12:18
      Dzisiaj ślez..... no przepraszam, ale ja chyba czegoś nie
      rozumiem...... Może mi ktoś wyjaśnić? Sledz w zapusty? czyliż
      ostatki??????Dzisiaj rano słuchałam Radio Pogoda i tam też o tym
      sledziu....
      Nowa świecka tradycja????

      No chyba, że o czymś nie wiem...

      kurcze śledz to dnie postne - przypominam - pod koniec postu
      urządzano nawet pogrzeb śledzia, którego wszyscy serdecznie mieli
      dosyć....to wiadomości z netu, bo na bibliografię to chyba jednak
      nie mam w tej chwili czasu by ja wklepywać....


      W ostatnie dni zapustne, zwane diabelskimi lub ostatkami, zabawom i
      jedzeniu nie było umiaru. Raczono się tłustymi słodkościami -
      racuchami, blinami i pampuchami oraz ciastem nadziewanym słoniną i
      smażonym na smalcu. Stąd pochodzi tradycja "tłustego czwartku",
      który rozpoczynał "tłusty tydzień", wieńczący karnawał. Dziś z
      bogactwa dawnych obyczajów pozostał tylko "tłusty czwartek", w
      którym królują na naszych stołach pączki i faworki, czyli chrust
      • mania_28 Re: jakie śledzie robicie na "śledzia"? 24.02.09, 12:37
        ten "śledzik" to pewnie ze zwyczajowego mieszania przez komunę - za komuny na
        dzień Wszystkich Świętych (1 listop.) mówiono "dzień zmarłych", kiedy ten w
        tradycji kościoła katolickiego przypada na 2 list., tak samo było z postnymi
        piątkami - kiedyś obowiązywał przez cały rok post w postaci wstrzymania się od
        pokarmów mięsnych w piątki (aby uczcić /umartwiać się w dzień śmierci
        Chrystusa), a za komuny był to w państwowych restauracjach dzień mięsny, a
        większe ilości pierogów, kluch i rybę oferowano w poniedziałki

        sądzę, że podobnie jest z rzeczonym "śledzikiem" - przypada on faktycznie jutro
        (w tradycji katolików post ścisły), a dziś można się jeszcze bezkarnie objadać,
        ale "ktoś" przestawił to na dzisiejszy wieczór, bo jeśli dodamy do śledzi
        wódeczkę, która świetnie pasuje tej ryby, to już nie mamy do czynienia z postem,
        ale rozpustą ;) i pewnie stąd "śledzik" dziś- to są moje dywagacje, mogę się
        mylić ;)

        Ja robię śledzia w zalewie: gotuję wodę z octem, liściem laurowym, goździkiem,
        ziarnami pieprzu, zielem angielskim, octem, cukrem i vegetą, wrzucam piórka
        cebuli. Jak ostygnie, zalewam dzwonki śledzia, każdą warstwę podlewając olejem
        lnianym, zwykły też może być.
        Jutro wyciągnę toto, wrzucę do michy z utartym jabłkiem, zrobię sos z majonezu,
        jogurtu, pieprzu i soli, doprawię cytryną i podam z młodymi , gorącymi ziemniaki
        w mundurkach :)
        opcjonalnie do śledzi i jabłka można dorzucić ugotowanego buraczka w kostkę
        pokrojonego - pycha!
    • hollcia Podkoziołek 24.02.09, 13:27
      W Wielkopolsce ten ostatni wtorek karnawału nazywamy "podkoziołkiem".
      I wcale nie chodzi o nasze ratuszowe koziołki tylko o rodzaj mięsa podawanego w
      ten dzień. Miało być syto i bogato czyli koźlina, baranina, gęsi itp. a na stole
      stawiano głowę kozła, prawdziwego lub wyrzeźbionego.
    • Gość: Kala Śledź pod pierzynką IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.09, 13:44
      Składniki:
      25 dag solonych płatów śledziowych
      3 średnie ziemniaki
      1-2 cebule
      2-3 marchewki
      3 jajka
      średni słoik majonezu
      ewentualnie 1 jogurt (200ml) naturalny
      25 dag żółtego sera
      zielona pietruszka
      Sposób przyrządzenia:
      Ziemniaki, marchew ugotować w mundurkach, jajka ugotować na twardo. Śledzie
      lekko odmoczyć i pokroić w kostkę. Układać warstwami od dołu: 3 ugotowane
      ziemniaki starte na grubej tarce, śledzie krojone w grubą kostkę, cebula drobno
      pokrojona, majonez pół słoika (można lekko "rozcieńczyć" jogurtem naturalnym),
      2-3 ugotowane marchewki starte na grubej tarce, 3 ugotowane jajka też starte,
      lub drobno pokrojone, majonez pół słoika, posiekana zielenina (np. natka
      pietruszki), ser żółty starty na drobnej tarce.
    • em_es wow! a ile twój post wniósł do tematu! 24.02.09, 13:47
      ileż genialnych przepisów zawiera!

      ps. nudząca się gimnazjalistka? idiotyczny twór pt. "Boszzz" na to by wskazywał,
      brak zrozumienia czytanego tekstu również, bo jakoś nie zauważyłaś dziecię, że
      tu nie same baby pisały ;)
      • jacek1f śledź byl zawsze we wtorek u mnie z wodka, jako je 24.02.09, 13:57
        dno z dan - na koniec - jako most z popielcem.A we srdoe u mnie same zieniaki rozne: pieczone na 3 sposoby: ZŁote, w skorupce, i ziolowe oraz gotowane z koperkiem i maslem...

        A sledz - w musztardzie - smarowany i zwijany ze sliwka z octu oraz pod pierzynka. Ale pierzynka to tylko cebula, jablko i smietana.

        Czy u Was Sroda popielcowa to tez ziemnikai - cos specjalnego czasem?
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka