Dodaj do ulubionych

o szampanie raz jeszcze-co podajecie?

25.02.09, 18:51
Czytalam tu sobie kilka watkow na ten temat. Znam tez ogolne zasady, do czego
podaje sie szampana. Ale chodzi mi o Wasze pomysly i doswiadczenia. Co
podajecie do szampana? Znacie przepisy na jakies proste przekaski, salatki,
desery, pasujace do tego trunku? Podpowiedzcie cos prosze.
Obserwuj wątek
    • Gość: wanda-maria Re: o szampanie raz jeszcze-co podajecie? IP: *.adsl.euphonynet.be 26.02.09, 23:28
      Szampan / wytrawny / mozna podac:

      1/ jako apéritif, do tego zakuski, czyli " cos na zab ";
      2/ na przystawki, np. kawior, owoce morza, wedzony
      losos /salatki,zapiekanki ze skorupiakow in./;
      3/ dan glownych z ryb, drobiu i in.
      4/ do deserow / szampan p/wytrawny/.

      W kuchni francuskiej jest mnostwo przepisow z dodatkiem szampana,
      np. ostrygi zapiekane, przegrzebki / muszle sw.Jacka / w sosie,
      kapusta kiszona z szampanem, desery, jak sorbety, sabayone /
      zabaione/ i in.

      Jesli znasz jez. francuski poszukaj na Google - cuisine au champagne
      lub - champagne/recettes de cuisine.

      Lubie szampana, serwuje go jako apéritif naturalnie lub jako " kir
      royal ", tj. koktail - likier z czarnej porzeczki / crème de
      cassis / + szampan.
      Do tego bardziej wyszukane zakuski, np. mini bliny z kawiorem,
      malutkie tosty z foie gras / moze byc mus z kaczej watrobki + ciut
      konfitury,np. z cebuli /lub tosty z musem z wedzonego lososia /
      skrawki lososia miksuje sie ze smietana + ciut chrzanu ze sloika,
      dekorowac paskami lososia i zielonym koperkiem /...

      Wole podawac szampan do w/w dan. Szkoda mi dobrego markowego
      szampana do gotowania.
      Wyjatek stanowi sabayone.

      Przepisy na potrawy znajdziesz wszedzie.
      Ustal klasyczne menu, wg wlasnego uzania, gustu i Twoich
      umiejetnosci np. na swiateczne dania, dla zaproszonych gosci wg
      schematu:
      1/ apérirtif + zakuski;
      2/ przystawka;
      3/ danie glowne.
      tj. dania komponujace sie z szampanem,
      4/ deser.
      • nobullshit Re: o szampanie raz jeszcze-co podajecie? 27.02.09, 02:12
        Wando, dzięki za wykład (jak zwykle bardzo rzeczowy i porządny). Zapisałam go sobie.
        Ale proszę: coquilles St. Jacques to po naszemu to muszle św. Jakuba, nie Jacka.
        To św. Jakub (podobno) spoczywa w Santiago de Compostela, a nie św. Jacek Odrowąż :)
        • wanda-maria Re: o szampanie raz jeszcze-co podajecie? 28.02.09, 08:20
          Masz racje dobra kobieto !
          Z przyzwyczajenia tak robie, mam tutaj polska przyjaciolke, ktorej
          maz ma na imie Jacques i wszyscy nazywamy go Jackiem / tak mu sie
          podoba/.
          Inny to Jacob, czyli Jakub, a dla nas Kubus.
          Jutro przyjmujemy gosci, wszyscy wzniesiemy toast /szampanem/ za
          Twoje zdrowie.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka