Dodaj do ulubionych

bita smietana i galaretka

20.11.03, 18:27
Chcialabym zrobic torta w ktorym krem bedzie zrobiony z bitej smietany wraz z
owocami. Chcialabym ta smietane usztywnic galaretka (zelatyna) Prosze
napiszcie co do czego sie dolewa abym nic nie zepsula. Czy wlewa sie
galaretke do bitej smietany czy dodaje bita smietane do rozpuszczonej
nieztezalej jeszcze galaretki. Wiem ze jest w tym jakas kolejnosc ale nie
moge sobie przypomniec. Pomozcie :)
Obserwuj wątek
    • lola211 Re: bita smietana i galaretka 21.11.03, 10:07
      Schłodzona galaretke do smietany.
      • Gość: effka454 Re: bita smietana i galaretka IP: *.eltur.com.pl 21.11.03, 11:06
        Przepraszam, ale czy z tego połączenia nie wyjdzie coś w rodzaju ptasiego
        mleczka???
        O ile wiem najlepiej bitą śmietanę usztywnia "Śmietan-fix" nie zmieniając jej
        smaku...


        Smacznego ;)
        • angoba Re: bita smietana i galaretka 21.11.03, 13:28
          Z połaczenia ubitej śmietany, wczesniej dobrze schłodzonej, i galaretki
          zrobionej z polowy ilości wody i ostudzonej do momentu kiedy jest jeszcze
          płynna ale juz prawie krzepnąca wychodzi bardzo dobra masa to tortu
          śmietanowego z owocami.
          Jesli tort mam byc biały to należy uzyc galaretki cytrynowej, mozna tez użyc
          galeretki o smaku owoców dodawanych do masy.
          Ważne są dwie rzeczy, śmietana musi byc mocno schłodzona (24 godziny w lodówce)
          a galaretka zimna ale płynna i dodawana wolno małym strumieniem do juz ubitej
          śmietany.

          A

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka