loola_kr 05.03.09, 22:20 Nigdy w życiu nie jadłam a przeglądając moja włoską książkę kucharską znalazłam parę przepisów i brzmią nieźle. Na przykład taka z sosem pomidorowym i serem provolone... Wypada dać gościom? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
znana.jako.ggigus smaczna!! 05.03.09, 22:21 pokroj na kawałki, podsmaż na oliwie i dodaj mieszanki tymianku, oregano, bazylii Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantka34 Re: smaczna!! 06.03.09, 23:48 Polenta sama w sobie jest prawie bez smaku...delikatny posmak kukurydzy i tyle...prawde mowiac uzywam tylko jako dodatku do mies...smaze ugotowana, ostudzona i pokrojona na kawalki polente na oliwie...najbardziej lubimy do potraw miesnych z sosami na bazie veal stock, gulaszow...bardzo lubie polente jako dodatek do ossobucco Odpowiedz Link Zgłoś
wiedzma30 Re: Czy polenta jest smaczna? 05.03.09, 22:26 Tak, jak smaczna moze byc zaparzona maka kukurydziana ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
363636r Re: Czy polenta jest smaczna? 05.03.09, 22:28 Smaczna ? Przepyszna ! Ale zanim dasz gościom, a nigdy nie robiłaś, popróbuj kilka razy, żeby zaoszczędzić sobie niespodzianek przyrządzania potrawy pierwszy raz dla "ludzi". Poeksperymentuj w spokoju i nabierz wprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: Czy polenta jest smaczna? 05.03.09, 22:49 To przyjaciele więc są wyrozumiali :) Ale może rzeczywiście lepiej wcześniej przetestować :) Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Czy polenta jest smaczna? 05.03.09, 23:23 To, ze komus cos smakuje, nie oznacza, ze jest smaczne w ogole. Ja swinstwa nie znosze, sa ludzie, ktorzy to uwielbiaja. Noi trudno sie to gotuje - mysmy we Wloszech mieli taki specjalny kociolek z elektrycznym mieszaczem, bo mieszac trzeba praktycznie bez przerwy. Odpowiedz Link Zgłoś
363636r Re: Czy polenta jest smaczna? 05.03.09, 23:37 No cóż, Bene, mnie się wydaje, że tak w ogóle to nie ma rzeczy smacznych w ogóle :0) Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Czy polenta jest smaczna? 05.03.09, 23:43 Dlatego tak mnie zaskoczylo pytanie. Dla jasnosci dodam jeszcze, ze niesmaczny jest tez seler naciowy, swieza kolendra i watrobka :) Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus jest polenta minutowa 05.03.09, 23:44 nie trzeba mieszać,a poza ty wystarczy raz na 3 minuty mieszać, można czytać książkę, uczyć się języka i mieszać Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: jest polenta minutowa 05.03.09, 23:57 O, mozliwe. Ale na pewno jest tak samo paskudna :) Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus masz maila ze zdjęciem smacznej polenty, 05.03.09, 23:58 uj ty! Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: masz maila ze zdjęciem smacznej polenty, 06.03.09, 00:04 Ja wiem, ze polenta jest fotogeniczna - schludne plastry w slicznym kolorku. Ale smakuja nie tak, i zadne ziolo tu nie pomoze. Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: jest polenta minutowa 06.03.09, 15:26 znana.jako.ggigus napisała: > nie trzeba mieszać,a poza ty wystarczy raz na 3 minuty mieszać, no to jak jest z tym mieszaniem? trzeba mieszac, czy nie trzeba mieszac? Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus dwie odp. w jednym:) 06.03.09, 22:54 1)jestp olenta minutowa i 2) normalna poletna nie wymaga az tak ciaglej opieki, mozna stac obok z lyzka, czytac i mieszac np. Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr może rzeczywiście dziwne pytanie 06.03.09, 13:41 to pewnie tak, jakbym pytała czy makaron jest dobry :) nie pomyślałam :D Tak czy siak spróbuję i sprawdzę, dobre czy nie. Tylko dalej muszę kombinować co dla znajomych... :D Odpowiedz Link Zgłoś
dominikjandomin Re: Czy polenta jest smaczna? 06.03.09, 15:05 bene_gesserit napisała: > Dlatego tak mnie zaskoczylo pytanie. Mnie ogólnie zaskakują pytania "czy X jest smaczne" albo "jak smakuje Y" (na to drugie mam ochotę odpisać "zupełnie tak samo jak cebula, tylko całkowicie inaczej"). > Dla jasnosci dodam jeszcze, ze niesmaczny jest tez seler naciowy, > swieza kolendra i watrobka :) No, świeża wątróbka jest zdecydowanie niesmaczna! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mysł Re: Czy polenta jest smaczna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.09, 08:40 Nie prawda! Niesmaczny jest krupnik!!! Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Czy polenta jest smaczna? 07.03.09, 01:18 Mi nie smakowała...... ale o gustach się nie dyskutuje :) Zresztą zrobiłem ją tylko raz, w najprostszy sposób. Jak przyrządzoną przez kogoś z basenu Morza Śródziemnego we właściwy sposób to pewnie się przekonam. Na razie omijam paskudztwo szerokim łukiem. Odpowiedz Link Zgłoś
poughkeepsie wg mnie smaczna 07.03.09, 12:59 ale musi być dobrze poprawiona. Tu masz linkę to pizzy z polenty, którą kiedyś zrobiłam: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,52757212,52757212.html Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kinga.julia1 Re: wg mnie smaczna IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.03.09, 22:07 Na narciarskim wypadzie w Livigno jadłam pierożki z polentą - były wstrząsająco pyszne!!! Zakupiłam więc 1 kg polenty, żeby je ulepić tutaj w Polsce i codziennie patrzę na nią i... nie wiem, jak to zrobić. Chyba po prostu ugotuję polentę normalnie wg przepisu, a później zapakuje ją do ciasta pierogowego i znów ugotuję. Jadł ktoś takie cudo? Odpowiedz Link Zgłoś
michal.kowalewski Re: Czy polenta jest smaczna? 08.03.09, 22:49 Nie jest. Wolę kartofle. Odpowiedz Link Zgłoś
westina Re: Czy polenta jest smaczna? 10.03.09, 23:34 Sama polenta ma smak nijaki...zrobisz do tego dobry sosik i bedzie gites:) Odpowiedz Link Zgłoś
wanda-maria Re: Czy polenta jest smaczna? 13.03.09, 22:22 Uwielbiam, zwlaszcza zapiekana z sosem bolonskim. Ugotowana i zimna polente pokroic w grube plastry. Czesc wylozyc do formy, przykryc sosem, razem trzy warstwy, tj. trzy polenty i dwie sosu. Ostatnia warstwe polenty polac stopionym maslem i posypac tartym parmezanem. Zapiekac ok. 30 min. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ania_m Re: Czy polenta jest smaczna? IP: *.pools.arcor-ip.net 13.03.09, 22:28 ja w slowenii jadlam pokrojona po zastygnieciu w romby i smazona na oliwie podana z grilowanymi prawdziwkami. teoretycznie byla to przystawka, ale cholernie sycaca, acz bardzo dobra. polecam wiec jako vege danie glowne w towarzystwie zielonej salaty. Odpowiedz Link Zgłoś