Dodaj do ulubionych

naleśniki...

IP: *.warszawa.mm.pl 09.03.09, 20:04
Czy jedliście kiedyś naleśniki z mąki gryczanej?
Wg mnie - PYCHA.
Gdy dodać do ciasta jeszcze dobry jogurt to już nie pycha a niebo w buzi.
Pszenne naleśniki to mdłe jedzenie w porównaniu z powyższymi. O!!
I w dodatku mi wyszły. To niezwykłe :-))).
Pani w sklepie z naturalną żywnością podpowiedziała mi co zrobić, by były puszyste i kruche. Zadziałało.
Żyra
Obserwuj wątek
    • coralin Re: naleśniki... 09.03.09, 20:15
      Jadłam w Normandii takie galletes z mąki gryczanej. Faktycznie smak sam w sobie
      super i broni się nawet tylko z plasterkiem sera w środku.
    • sylwia1607 Re: naleśniki... 09.03.09, 20:30
      Poprosze o przepis:-)
      • wanda-maria Re: naleśniki po normandzku - przepis 09.03.09, 22:44
        Skladniki dla 6 osob.
        Ciasto:

        50 cl mleka,
        2 zoltka,
        450 g maki gryczanej,
        50 g zwyklej maki,
        sol, pieprz.

        Garnitur:
        200 g gestej smietany,
        250 g zoltgo sera w plasterkach lub tartego,
        6 jajek,
        maslo, sol, papryka w proszku.

        Przygotowac ciasto, schlodzic w lodowce 3 godz.
        Usmazyc nalesniki na masle.
        Na srodku posmarowac smietana, na wierzch polozyc ser.
        Zwinac na cztery, podawac z jajkiem sadzonym na wierzchu.


    • Gość: anka Re: naleśniki... IP: *.proxy.aol.com 09.03.09, 20:34
      Jadlam! Rzeczywiscie pyszne! :-) Robilam tez bliny z maki gryczanej,
      na drozdzach - troche kwasnej smietany, wedzony losos, swiezy
      koperek i odlot gwarantowany! ;-) Nie wiem, czy nie bija one nawet
      nalesnikow...
      A z jakim nadzieniem zrobilas swoje nalesniki?
      • marbor1 Re: naleśniki... 09.03.09, 20:55
        Można też zrobić naleśniki gryczane na piwie.
        • zyrafa46 Re: naleśniki... 10.03.09, 00:15
          Jak zrobiłam TE naleśniki: Najpierw sobie przerwę. Pół godziny po gryczanych znalazłam pół "normalnego".
          Coś okropnie mdłego po prostu.
          Wracam:
          Jajo całe, szklanka wody GAZOWANEJ do miksera (lub trzepaczki).
          Potem do tego mąka (TYLKO GRYCZANA) i ciut soli (oczywiście). I znowu trzepanie.
          Olej, patelnia.
          .
          Miałam wsad ale zanim nawet pomyślałam o wyjęciu go z lodówki to naleśniki wyszły. Śladu nie zostało.
          Nie było ich dużo, bo to próba. Fakt (może istotny, sprawdzę) - jajo było 0 (zerowe). Może to dało lepszy smak?
          Ta woda (też dobra) to bardzo ważne. Właśnie o niej powiedziała mi ekspedientka.
          Mam zamiar zrobić tort warzywny, w którym szkielet będzie z naleśników gryczanych właśnie.
          A to nadzienie (które zjedliśmy potem już bez "skóry") to soczewica ugotowana na b. miękko + cebulka usmażona na miękko, sól naturalnie oraz zmielone gotowane warzywa (marchew i piertuszka). Słodziutka pychotka. Miała być papryka ale tej akurat nie było w domu. Mleka też nie było. Słodkiego. Dlatego
          Dlatego po usmażeniu kilku naleśników z... patrz wyżej do ciasta dodałam jeszcze pyszny jogurt.
          No ja w każdym razie lubię bałkański.
          I wtedy właśnie powstało niebo w buzi.
          Niezbyt często coś mi się aż tak udaje. Cieszę się, że potwierdzacie, że to dobre.
          Żyra

          Ten tort...
          Chętnie poczytam, czy macie pomysł na konkretną potrawę tego rodzaju. Ja to jem oczami i dlatego myślę, że taki tort pięknie by wyglądał. Gdyby wyglądał....
          • horpyna4 Re: naleśniki... 10.03.09, 09:04
            Wiele razy zażerałam się naleśnikami gryczanymi podczas wizyt w
            Krakowie. Specjalnością Restauracji Pod Ogródkiem jest kuchnia
            bretońska i takie galettes to podawano tam w obłędnej ilości wersji,
            jeżeli chodzi o nadzienie. Chyba najlepsze były szpinakowo-serowe,
            ale to już kwestia indywidualnego smaku. Pszenne (crepes) podawali
            chyba tylko na słodko.
    • 4justyna Re: naleśniki... 10.03.09, 10:32
      Gość portalu: zyrafa46 napisał(a):

      > Czy jedliście kiedyś naleśniki z mąki gryczanej?
      > Wg mnie - PYCHA.

      No takich to jeszcze nie miałam okazji jeść i co rzeczywiście takie rewelacyjne?
      chyba będzie trzeba przetestować w takim razie
    • marta.r.8.5 Re: naleśniki... 10.03.09, 11:39
      a jadłaś kiedyś naleśniki ze szpinakiem? ale nie jako farsz tylko szpinak dodany
      do ciasta :-) wychodzą "zabawne" zielone naleśniki i bardzo smaczne :-)
      • mhr-cs Re: naleśniki... 10.03.09, 13:31
        uwielbiam tylko jedne z twarorzkiem,
        duzo pracy,ale ten smak to cos wspanialego,
        znam tez te inne ale lubie tylko te,
        • zyrafa46 Re: naleśniki... 11.03.09, 20:09
          A ten twarorzek to w cieście (czyli "skórze") czy w środku naleśnika?
          Czy to jakiś SPECJALNY TWARORZEK?
          I dlaczego dużo z tym pracy?
          Jakiej?
          Czy ja już jestem zupełnie niekumata?
          Żyra
        • zyrafa46 Re: naleśniki... 11.03.09, 20:11
          Oj chyba TU wyjadę zaraz z różnymi kolorkami. To znaczy z naleśnikami w różnych kolorkach.
          Szpinakowe - jako pierwsze będą.
          Żyra
    • roseanne Re: naleśniki... 11.03.09, 20:18
      bardzo lubie nalesniki gryczane zwlaszcza ze slonym nadzieniem - grzyby,
      soczewica, mieso, zolty ser - do wyboru
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka