Gość: piotrek IP: *.ptvk.pl 01.04.09, 15:20 To może się wyda śmieszne, ale... kupiłem w sklepie duży plaster łososia wędzonego. Czy trzeba coś z nim robić, czy mogę go sobie pokroić na chleb i zjeść?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bene_gesserit Re: Łosoś wędzony - jak zjeść?? 01.04.09, 15:22 Mozesz sie do niego usmiechnac :) Imo najlepszy do niego jest ciemy chleb, koperek i maslo. W wersji wypasionej - odrobina chrzanu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: Łosoś wędzony - jak zjeść?? IP: *.dhcp.uni-bielefeld.de 01.04.09, 15:28 albo placki ziemniaczane + kwasna smietana i losos, albo na pieczywie zamiast masla cos philadelphio-podobnego, czyli serek kremowy czysty, bez ziol i smakow, na to ew lisc salaty, losos i zamarynowane w soku cytrynowym cienkie plastry czerwonej cebuli (bo lagodniejsza niz biala) albo jajo na twardo + losos + sos z musztardy, miodu i koperku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: Łosoś wędzony - jak zjeść?? IP: *.tmmg.pl 01.04.09, 15:43 A ja tam lubię z białym pieczywem posmarowanym kwaśną śmietaną i skropionym cytryną:) Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Łosoś wędzony - jak zjeść?? 02.04.09, 12:58 Aniu, czerwona cebula to łagodniejsza jest może w Grecji czy Włoszech. Polska czerwona cebula jest wściekle ostra. Już lepsza będzie biała (cukrowa). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Łosoś wędzony - jak zjeść?? IP: 195.117.255.* 01.04.09, 15:46 Danie obiadowe - makaron z sosem łososiowo-śmietanowym: 1. podsmażyć na maśle cebulę pokrojoną w kostkę i ząbek posiekanego czosnku, 2. dodać łososia pokrojonego w cienkie plastry a następnie w paski lub kostkę, 3. zalać śmietaną i chwilę pogotować, 4.dodać do sosu ugotowany makaran, zamieszać i moment pogotować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Łosoś wędzony - jak zjeść?? IP: 195.117.255.* 01.04.09, 15:54 A może tatar z wędzonego łososia. Robi się tak samo jak tatar z mięsa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwia Re: Łosoś wędzony - jak zjeść?? IP: *.ds3.agh.edu.pl 01.04.09, 16:02 ee,łosoś i masło? imo za tłuste. ja najbardziej lubię z białym pieczywem. Odpowiedz Link Zgłoś
nexstartelescope Re: Łosoś wędzony - jak zjeść?? 01.04.09, 17:30 Ja uznaję tylko ze świeżą bagietką i koniecznie (!) skropiony sokiem z cytryny. Bez cytryny łosoś smakuje mdło i tłusto. Odpowiedz Link Zgłoś
paulina.galli Re: Łosoś wędzony - jak zjeść?? 01.04.09, 18:02 makaron (np. spaghetti) + łosoś na patelnie + serek mascarpone do tego :)+ pokropic limonka (+ chlili, sól, pieprz) pyyycha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: Łosoś wędzony - jak zjeść?? IP: *.pools.arcor-ip.net 01.04.09, 18:50 dobrej jakosci lososia wedzonego nie trzeba kropic cytryna, zareczam. z tym, ze takowego w kraju niestety nie spotkalam Odpowiedz Link Zgłoś
paulina.galli Re: Łosoś wędzony - jak zjeść?? 02.04.09, 12:56 Ja uwielbiam limonkę więc kropię nia wszystko prawie co mam na talerzu :) Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Łosoś wędzony - jak zjeść?? 01.04.09, 20:30 mozesz w plastry na chleb jako kanapke albo drobno pokroic i zapiec z jajiem albo polozyc plasterek na blinach gryczanych albo posiekac bardzo drobniutko i przygotowac w postaci tatara Odpowiedz Link Zgłoś
keltoi Szybko! :) 02.04.09, 11:42 Popieram bagietkę z odrobiną masła/twarożku czosnkowego, koperek na wierzch i odrobina cytryny. Jak mam nastrój, to dodaję na wierzch czarnego kawioru - pasuje jak diabli... :) Makaron z łososiem i śmietaną też popieram... I pappardelle do tego! Z porad ogólnych - łosoś i koperek kochają się nawzajem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sofia41 Re: Wędzny łosoś 02.04.09, 12:35 nia jadłam nigdy wędzonego łososia ale bardzo lubię łososia surowego- marynowanego Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Szybko! :) 02.04.09, 12:57 takoz samo pieczywo, biale-owszem (inne tez byc moze) cytryna? Nigdy!! przenigdy!! koperek ? zawsze! maslo - moze byc, dekadencko na bialej bulce i po prostacku z plastrem lososia wedzonego bez niczego ale to tez sie przeje ;(( od roku nie mialam najmniejszej ochoty na zakup lososia wedzonego ;(( poczekam nastepnych kilka (-nascie) miesiecy moze mnie znowu najdzie ;)) i znowu losos codziennie na sniadanie bedzie....jak ja to zniose ;) Odpowiedz Link Zgłoś