Dodaj do ulubionych

Szaszłyki - z jakiego mięska najczęściej robicie

28.11.03, 10:52
no i plus jakie dodatki ( boczek itp)
Obserwuj wątek
    • Gość: egata Re: Szaszłyki - z jakiego mięska najczęściej robi IP: *.aster.pl / *.acn.pl 28.11.03, 11:07
      Moje szaszłyki są na grila ogrodowego; nie próbowałam inaczej.
      Schab wieprzowy środkowy kroję na plastry do 1 cm grubości i każdy plaster na
      kilka kawałków no powiedzmy 4-5 w zależności od wielkości plastra. Liczę po 6
      kawałków mięsa na jeden szaszłyk. Słoninę kroję w kwadratowe cienkie
      plasterki, cebulę w kwadraty, paprykę w kwadraty. To wszystko zalewam
      mieszaniną octu i wody zimnej(2-3% mieszanka), dodaję przyprawy :sól papryka
      zioła, liście ,ziele itd. Próbuję czy roztwór jest pikantny, słonawy. Marynuje
      się tyle czasu ile potrzeba w lodówce może stać i ponad tydzień. Składniki
      odciskam, nadziewam na przemian (koniec i początek to słoninka), posypuję
      posypką do grila i piekę na grilu obracając. Wychodzą kruche. Można napewno
      ocet zastąpić wódką ale nie próbowałam.
      • Gość: Camille Re: Szaszłyki - z jakiego mięska najczęściej robi IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 30.11.03, 05:14
        Oprocz wyzej wspomnianej wolowiny, uzywam tez piersi z kurczakow lub jakiejs
        miesistej ryby/pokrojonej w grube kostki/. Nie akceptuje tych
        polskich "przypraw do grilla" z torebki. Zawsze wszystko marynuje na mokro/nie
        tylko mieso-jarzyny tez/, w roznych zestawach smakowych, ale generalnie jest
        to oliwka z oliwek, jakis smakowy ocet, sok z cytryny, swieze ziola z ogrodka,
        sol, pieprz,itp. Przy szaszlykach slicznie wygladaja takie male cebulki w
        roznych kolorach, plastry zielonej lub zoltej /malej!/cukinii, kawalki
        kolorowej papryki, kawalki kukurydzy, no i co tam jeszcze nie rosnie w danym
        sezonie.
      • Gość: Marek - Bakili Re: Szaszłyki - z jakiego mięska najczęściej robi IP: 62.217.137.* 30.11.03, 06:51
        Zgadza sie - klasyczne szaszlyki sa robione z baraniny tylko niestety w Polsce
        nie znajdzie sie baraniny takiej jakosci.Lepsza od wolowiny jest cielecina.
        Szaszlyk robiony na grillu to po prostu herezja.Robi sie go nadziewajac mieso
        na specjalne szpikulce bez uzycia zadnych rusztow i TYLKO I WYLACZNIE nad
        weglem drzewnym.Na Kaukazie ktory jest szaszlykowa Mekka szaszlyki robi sie
        rowniez np.z jesiotra(moj faworyt),kury,indyka,dzika(o wiele lepszy od swininy),
        ziemniakow niedziewanych slonina barania.
        • Gość: kags Re: Szaszłyki - z jakiego mięska najczęściej robi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.03, 10:46
          nie popadajmy w paranoje ;) na grillu, to tez jakby nie patrzec na weglu
          drzewnym... jakby tak do tego podchodzic, to wszystko co jemy jest herezja...

          ja szaszlyki robie z: karkowki lub poledwiczek lub piersi kurczaka
          dodaje: boczek wedzony (wazne - nie pazony, tylko surowy-wedzony), papryke,
          cebule...
          mieso marynuje w oliwie z dodatkiem vegety, papryki slodkiej i ostrej oraz jak
          mam pod reka przyprawy do grilla Kamis... akurat to jest jedyna gotowa
          przyprawa, ktora przypadla mi do gustu :)
          oczywiscie pieczenie odbywa sie na grillu albo na ognisku (mam fantastyczny
          ruszt i nie trzeba sterczec ze "szpada"), ale jak mnie czasem najdzie, to w
          piekarniku tez da rade ;)

          co do mekki szaszlykowej, to jednak moim zdaniem Turcja... :)
          • Gość: Marek-Bakili Re: Szaszłyki - z jakiego mięska najczęściej robi IP: 62.217.137.* 02.12.03, 07:07
            Mieszasz pojecia.Mieszkam od 13 lat na Kaukazie i jest naprawde zbedna rzecza
            objasniac mnie co to jest szaszlyk.I nie mialem na mysli wszystkiego co jemy
            tylko konkretnie szaszlyki.Pichciarz mial absolutna racje ze klasyczny szaszlyk
            robi sie z baraniny a o technice jego robienia masz jak widze male przedstawie-
            nie - bez obrazy.Jesli uwazasz ze Turcy sa lepsi badz konkretny - daj porownanie
            ile rodzajow i jakie szaszlyki robia a ile robi sie na Kaukazie.
            • Gość: kags Re: Szaszłyki - z jakiego mięska najczęściej robi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.03, 11:37
              przykro mi, ze na Kaukaz jeszcze mnie nie wywialo ;) i nie mialam okazji
              skosztowac prawdziwych szaszlykow... no ale coz... rodowita ze mnie Polka, tu
              sie urodzilam i tu zamierzam zejsc z padolu...
              co do Tureckich wyrobow - pewnie to jak zwykle jakies podrobki - ale jak sama
              nazwa wskazuje "sziszkebab" - gdzie "szisz" znaczy "nadziewane/y", hmmm... no
              skoro to nie jest cos co mozna nazwac szaszlykiem, to przykro mi :(
              sek w tym, ze jak w PL pojdziesz do jakiejkolwiek restauracji i zamowisz
              szaszlyka, to raczej nie masz co liczyc na szaszlyki z baraniny (a raczej
              jagnieciny)... ostatnio nawet na warszawskiej Starowce podali mi
              pseudoszaszlyki z drobiu... do tego marnej jakosci.
              i bez obrazy... a z ciekawosci - jak nazywa sie po kaukazku szaszlyk???
              • Gość: Marek-Bakili Re: Szaszłyki - z jakiego mięska najczęściej robi IP: 62.217.137.* 03.12.03, 07:52
                Sama nazwa szaszlyk wywodzi sie wlasnie z Kaukazu.Pochodzi od azerbejdzanskiego
                slowa sziszlik - "szisz"oznacza szpikulec(pret)na ktorym osadza sie mieso a su-
                fiks "lik" oznacza pojecie przeznaczenia.W jezyku gruzinskim szaszlyk nazywa sie
                mcwadi.To prawda ze w Polsce jest praktycznie rzecza niemozliwa zjesc szaszlyk
                - za gorzej niz herezje mieszkancy Kaukazu przyjmuja czesto serwowany u nas
                w restauracjach erzatz robiony ze smazonego na goracym oleju miesie na
                patyczkach.Teraz krotkie porownanie jakie rodzaje szaszlykow mozesz zjesc
                w Turcji a jakie na Kaukazie - lubie jesli operuje sie faktami a tak sie sklada
                ze turecka kuchnie znam rowniez.
                Turcja :
                Praktycznie mozna zjesc tylko trzy typy szaszlykow -szisz kofte(z miesa mielo-
                nego),szisz kebab(z miesa calego)-oba rodzaje robione praktycznie tylko z bara-
                niny i rzadko z cieleciny,sziszte balyk(z ryby robiony tylko w regionach nad-
                morskich).
                Kaukaz :
                Od razu zaznaczam ze TO TYLKO CZESC z listy szaszlykow ktore mozna tu zjesc.
                Szaszlyki baranie dziela sie na na dwie podstawowe grupy - ljulja(z miesa
                mielonego) i szaszlyki z miesa calego.W szaszlykach baranich mozemy wyroznic
                jeszcze podgrupy :
                - antrikot(robiony z zeberek,powszechnie zwany "pistoliet")
                - z watrobki
                - Chan Kababy(szaszlyk z posiekanej watrobki zawinietej we flak barani z dodat-
                kiem ziol i sloniny baraniej-nie ma go w Turcji)
                - z nerek
                - z baraniej sloniny(nie ma go w Turcji)
                - z jader baranich(nie ma go w Turcji)
                Teraz nastepne rodzaje :
                - z kury
                - z mlodych kurczat
                - z turacza(frankolin)-nie ma go w Turcji
                - z indyka(nie go w Turcji)
                - z baklazanow nadziewanych barania slonina(nie ma go w Turcji)
                - z ziemniakow(na ogol przetyka sie je barania slonina lub slonina nadziewa)-nie
                ma go w Turcji
                - z cieleciny-najlepszy jest z dodatkiem keklit otu-suszonego gorskiego tymianku
                - ze swininy(w zyciu nie znajdziesz w Turcji)
                - z dzika(nie ma go w Turcji)
                - z jesiotra(nie ma go w Turcji,zgodnie z sunna Turcy nie jedza ryb ktore nie
                maja luski)-osobiscie uwazam go za najlepszy szaszlyk
                - z lososia
                Sosy do szaszlykow.
                Turcy praktycznie nie znaja zadnego-wyjatek to kuchnia Lazow zyjacych w pn-wsch
                Turcji ale to Gruzini a nie Turcy.Na Kaukazie np.sos z granatow(rewelacyjny jako
                dodatek do ryb),sos ze sliw alycza,sos z ezgila(rosyjska nazwa muszmula,polska
                nazwa nieszpulka),adzika-bardzo ostry sos z pomidorow z dodatkiem papryki
                i przypraw,bekmez - z winogron lub owocow morwy.
                      • Gość: Marek - Bakili Re: Szaszłyki - z jakiego mięska najczęściej robi IP: 62.217.137.* 05.12.03, 06:32
                        Zaprawe do marynowania szaszlykow ktora nosi nazwe basturma robi sie najczesciej
                        z octu(tylko winnego)soli,pieprzu,cebuli,czosnku-w przypadku ryb czesto daje sie
                        troche soku cytrynowego.Szaszlyki posypuje sie przed pieczeniem ktore odbywa sie
                        w prostokatnej metalowej skrzynce o nazwie mangal sola i pieprzem.Oprocz tego
                        szaszlyki z baraniny np.przed polozeniem w mangale posypuje sie przyprawa sumag
                        -jest to sproszkowana kwaskowata skorka dziko rosnacego krzewu z rodziny sumako-
                        wych(Rhus coriaria L.).Szaszlyki ze swininy,dzika i cieleciny przed polozeniem
                        w mangal posypuje sie keklik otu - suszonym gorskim tymiankiem.Ryby poniewaz
                        ich mieso piecze sie szybciej i szybko czernieje smaruje sie pasta pomidorowa.
                        Drob przed pieczeniem w mangale soli sie,pieprzy i smaruje smietana.Po upiecze-
                        niu i zdjeciu miesa z szampurow(tak nazywaja sie plaskie metalowe szpikulce slu-
                        zace do pieczenia szaszlykow)szaszlyki posypuje sie posiekana swieza cebula
                        i zielenia(najczesciej kolendra).Ljulja-szaszlyk z mielonej baraniny spozywa
                        sie na ogol zawiniety w bardzo cienki chleb lawasz.Wspominalem juz o sosach
                        z ktorymi je sie szaszlyki.Sos z granatow jest dodawany do ryb,sos z przetar-
                        tych sliw alycza do baraniny,cieleciny,swininy,dzika,sos z ezgila do drobiu,
                        sos adzika do baraniny,swininy,dzika,drobiu,sos z winogron(z dojrzalych wino-
                        gron nosi nazwe bekmez a z niedojrzalych abgora) i owocow morwy do ryb i
                        drobiu.Szaszlykom na stole towarzyszy zawsze polmisek ze swieza zielenia
                        a oprocz tego chleb(najczesciej pieczony w specjalnym piecu tendyr)kiszone i ma-
                        rynowane warzywa,ser,swieze pomidory i swieza lub marynowana ostra papryka.
                        Doskonala rzecza jest tez gatych(w Gruzji zwany maconi)-gotowane a pozniej zak-
                        waszane mleko o gestej konsystencji(najlepszy jest z mleka bawolego)ktory podaje
                        sie przed glownym posilkiem.
    • Gość: Lilka Re: Szaszłyki - z jakiego mięska najczęściej robi IP: 62.233.181.* 06.12.03, 19:15
      Wczoraj byłam na koktajlu, który organizowała wielce szanująca się firma.
      Miałam okazję spróbować bardzo smacznej przekąski. Było to mięso z kurczaka
      ( taki paseczek o wym. ok. 1x8 cm) zawinięty spiralnie i nakłuty na patyczek do
      szaszłyków. Moim zdaniem mięso było czymś posmarowane, bo kolor był piaskowo-
      różowy i podgotowane na parze. Sama łagodność w ustach a i smak przepyszny.
      Do tego hostessa podawała sos grylażowy.
      Czy ktoś z forumowiczów zna przepis na taki sos?
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka