Dodaj do ulubionych

jak piec mazurka, drogie Bravo, jak żyć?

IP: *.acn.waw.pl 09.04.09, 13:38
czy kruchy spód na mazurka mogę upiec na szklanej blasze bez żadnego podkładu?
czy lepiej na papierze do pieczenia? a może smarując blachę masłem? czy też
masło + bułka tarta?

help!
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: jak piec mazurka, drogie Bravo, jak żyć? 09.04.09, 14:13
      Droga cookie,

      ciasto kruche jest tak tluste, ze nie ma potrzeby smarowac blachy
      tluszczem i wysypywac maka, ani uzywac papieru. Jednak jesli
      wylozysz forme papierem z zapasem z obu stron (a jesli forma duza,
      to ze wszystkich), latwiej bedzie ci wyjac caly mazurek z formy.
      Wiec jak tam sobie chcesz.
      • Gość: cookie Re: jak piec mazurka, drogie Bravo, jak żyć? IP: *.acn.waw.pl 09.04.09, 14:45
        dziękuję, droga bene_gesserit, za wyczerpującą odpowiedź :)
        Mazur już w piecu, na papierze wystającym :)

        I następne pytanie egzystencjalne... Teraz podchodzę do masy - ugotowałam mleko
        w puszce, słodzone. Czy utrzeć je ze śmietanką / mascarpone / masłem / nie
        ucierać? Zależy mi na tym, żeby stężało trochę po udekorowaniu, więc obstawiam
        dodanie serka, ale czy to ma sens?

        Dodanie masła trochę mnie przeraża - kostka już jest w cieście przecież :)
        • bene_gesserit Re: jak piec mazurka, drogie Bravo, jak żyć? 09.04.09, 15:54
          Imo kajmak z puszki z mascarpone bedzie lepszy, niz z maslem, noi
          faktycznie o polowe mniej kaloryczny. Ale jesli dodasz serka a nie
          masla, to masa bedzie rzadsza. Ja bym dopaprala, tak na wszelki
          wypadek troche zelatyny (namaczasz, rozpuszczasz na ogniu bez
          zagotowania, mieszasz z lyzka masy, zeby zahartowac i to dodajesz
          do kremu). Mazurek i tak bedziesz musiala trzymac w lodowce, ale
          bedzie sie lepiej kroil (nie bedzie sie mazal) i jesli postoi
          troche na stole, to sie nie rozplynie.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka