Dodaj do ulubionych

Puszysty sernik - poproszę o przepis :)

10.04.09, 12:41
Przepisów na serniki jest od grona i trochę. Zauważyłam, że te z rosą to
najnowszy hit. Fajny :)
Ale mi zależy na takim dość tradycyjnym serniku, bez pianki itp. Tylko, żeby
nie był twardy ale taki leciutki, puszysty, delikatny. Nie mam pojęcia jaki to
rodzaj sernika, czy się dodaje budyń czy śmietanę. Możecie pomóc? :)
Obserwuj wątek
    • monika3411 Re: Puszysty sernik - poproszę o przepis :) 10.04.09, 15:39
      Raz w życiu robiłam sernik wiedeński wg przepisu znalezionego
      w "Kuchni polskiej". Daj znać, czy Cię taki interesuje, to go
      przepiszę. Jest bez ciasta, sama masa serowa. Jeśli chodzi o piankę,
      to chyba zawsze się daje pianę z białek do sernika (tak mi się
      wydaje).
      Ja zawsze robię sernik wg przepisu znalezionego kiedyś na kubełku z
      twarogiem :-)
      Jest wg mnie efektowny i zawsze mi się udaje, ale jest z nim trochę
      zabawy (bez przesady, ale zawsze). Jak coś, to też mogę przepisać z
      mojego zeszyciku.
      • margotje Re: Puszysty sernik - poproszę o przepis :) 10.04.09, 18:47
        Tradycyjnego sernika "bez pianki"nie da sie zrobic w taki sposob, by byl "puszysty".
        Jesli nie masz jeszcze przepisu, to chetnie podam na taki zupelnie tradycjny
        (tyle, ze bez podloza z ciasta). Jest prze-pyszny i dosc latwy.
    • Gość: barbara Re: Puszysty sernik - poproszę o przepis :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.09, 18:55
      a kto cię zmusza, żeby piec z pianką-;)) ja na bazie przepisu
      sernika z rosą robie rózne wariacje, raz dodam kakao od ciasta i maa
      sernik na ciemnym spodzie, innym razem nie daje piany tylko polewam
      ciemna czekolada i posypuję płatkami migdałów, czasami pod piane
      daje ósemki brzoskwiń. Ten przepis wytrzyma dużo eksperymentów. Za
      każdym razem mam inny ale leciutki sernik. Dziś piekę z pianka ale
      właśnie na kakaowym spodzie.
      • monika3411 Re: Puszysty sernik - poproszę o przepis :) 10.04.09, 19:01
        Wybaczcie ignorancję, ale co to sernik z rosą?
        • Gość: barbara Re: Puszysty sernik - poproszę o przepis :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.09, 22:18
          a toto -:)

          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=23883485&a=24336315
          zawsze wychodzi i jest pyszny.... swój właśnie wyjęłam z piekarnika
    • aleksandra.jan Re: Puszysty sernik - poproszę o przepis :) 10.04.09, 22:34
      Wczoraj upieklam ten sernik, jest przepyszny i puszysty. Polecam
      mojewypieki.blox.pl/2007/03/Sernik-nowojorski.html
      • Gość: miu Re: Puszysty sernik - poproszę o przepis :) IP: *.fbx.proxad.net 13.04.09, 00:51
        Sliczny. Dostalam slinotoku! :)))

    • ampolion Re: Puszysty sernik - poproszę o przepis :) 13.04.09, 03:24
      A co znaczy "puszysty"? Rozumiemiem kremowy, ale "puszysty"? Jak kobieta takowa?
    • Gość: ola Re: Puszysty sernik - poproszę o przepis :) IP: 78.8.142.* 14.04.09, 11:53
      ja zawsze robie sernik wiedeński , inny w domu nie jest jadalny:) a
      sekret puszystosci to jedynie dobra jakosc sera i długie ubicie
      wczesniej zółtek z cukrem pudrem do białosci i połaczenie tego z
      serem ot cała filozofia:) im lepszy ser tym lepszy sernik , zadne
      sery z kubełka zwykły kupiony w pergaminei i 3 krotnie zmielony
      wychodzi najsmaczniejszy;:) jesli chcesz przepis pisz:) podesle:)
    • Gość: taka_jedna_ewka Re: Puszysty sernik - poproszę o przepis :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.09, 11:58
      Ja robię sernik z twarogu aksamitnego w wiaderku, bo wychodzi bardziej puszysty
      niż ze zwykłego przemielonego twarogu. Dodaję utarte masło. Żółtka (8) ucieram
      ze szklanką cukru pudru i mieszam z masą. Potem dodaję 3 łyżki mąki
      ziemniaczanej i łyżeczkę proszku do pieczenia. Ubite białka można dodać, to
      będzie pulchniejszy. Piekę 90 min w 170 stopniach i jest pycha.
      • Gość: Janka Re: Puszysty sernik - poproszę o przepis :) IP: *.enterpol.pl 15.04.09, 11:54
        Sernik - tylko z sera przeze mnie mielonego!Nigdy z gotowego w wiaderku,bo to
        nie jest ser ale chemia.Przeczytajcie skład na opakowaniu.
        Polepszacze,konserwanty,E /cośtam i inne.
        • mhr-cs Re: Puszysty sernik - poproszę o przepis :) 15.04.09, 12:35
          Gość portalu: Janka napisał(a):

          > Sernik - tylko z sera przeze mnie mielonego!Nigdy z gotowego w
          wiaderku,bo to
          > nie jest ser ale chemia.Przeczytajcie skład na opakowaniu.
          > Polepszacze,konserwanty,E /cośtam i inne.

          a gdzie takiego dostaniesz,
          • Gość: ARA Mój przepis IP: *.chello.pl 15.04.09, 17:35
            Sernik robię na cieście półkruchym czyli:
            3 szkl. mąki
            3/4 szkl. cukru pudru
            cukier waniliowy
            1 łyżka śmietany
            3,5 łyżeczki proszku do pieczenia
            2 jajka
            1/2 kostki masła i 3 łyżki smalcu
            szczypta soli
            wszystko to trzeba zagnieść lub wrzucić do miksera takiego z nożami
            na dnie.
            Masa serowa:
            1 kg. sera zmielić samemu lub kupić w wiaderku
            10 jajek
            1,5 szkl. cukru
            1 cukier waniliowy
            8 dag. masła
            1,5 łyżki kaszy manny
            szczypta soli
            3/4 ciasta rozkładam na blaszce/bardzo duża/ i podpiekam w temp. 190
            st. około 15 min aż będzie rumiane w tym czasie robię masę:
            ser wkładam do miksera i dodaję stopniowo po jednym żółtku i trochę
            cukru /aż wykoorzystam 1 szkl. cukru/ dodaję roztopione masło kaszę
            i bakalie lub brzoskwinie. Ubijam pianę z białek z odrobiną soli i
            0,5 szkl. cukru mieszam wszystko i wylewam napodpieczone ciasto. Na
            to ścieram na tarce jarzynowej resztę ciasta i piekę 1 godz. w 160
            st.Jest pyszne łatwe i wilgotne, wcale nie opada.

          • Gość: ola Re: Puszysty sernik - poproszę o przepis :) IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.04.09, 11:49
            w kazdym spozywczym powinien byc ser w zwykłym pergaminie, to
            naprawde jest do dostania taki w kostce, w kazdym markecie tez
            znajdziesz zwykły ser półtłusty, czy tłusty, naprawde jeszcze nei ma
            z tym problemu, a ser w wiaderkach fakt to mleko z zelatyna ew
            smietana z zelatyna a zelatyna neistety w wysokiej temperaturze
            powoduje opadanie ciasta bo sie zbryla .

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka