Dodaj do ulubionych

Co ze świeżej kapusty?

01.12.03, 17:18
Mam w lodówce główkę (dosyć dorodną) świeżej kapusty. Co smacznego i w miarę prostego
(w kuchni raczkuję;) mogę zrobić na obiad? Wszystkie pomysły będą cenne :)

Pozdrawiam. Atlantis
Obserwuj wątek
    • angoba Re: Co ze świeżej kapusty? 02.12.03, 08:21
      Na przykład łazanki.

      Łazanki z kapustą i grzybami

      Składniki:
      500 g makaronu łazanki
      700-800 g białej kapusty
      20 dag suszonych grzybów (lub 30 dag pieczarek)
      olej
      duża cebula,
      majeranek,
      sól, pieprz.

      Sposób wykonania:

      Suszone grzyby opłukać, namoczyć w 500 ml wody przez 30 minut, gotować 45
      minut, odcedzić i posiekać, a wywar przecedzić, potem dodać do cebuli i kapusty.
      Pieczarki oczyścić, umyć i udusić z posiekaną cebulą (wcześniej zeszkloną) na
      tłuszczu.
      Kapustę oczyścić, umyć, pokroić nożem, sparzyć i lekko odcisnąć.
      Odsączoną kapustę włożyć do grzybów i cebuli, przyprawić solą, pieprzem,
      majerankiem, poddusić.
      Makaron ugotować w osolonej wodzie.
      W dużym garnku lub rondlu wymieszać makaron z kapustą i grzybami. Można
      ewentualnie zapiec to wszystko w piekarniku.
      W lecie kiedy kapusta jest młoda od razu dusze ją z cebulą i grzybami a na
      koniec dodaje zielony szczypior cebuli.

      Smacznego
      A

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka