Dodaj do ulubionych

pieczenie pod folią aluminiową, która strona?

IP: *.aster.pl 10.05.09, 12:41
jak piekę pod folią w piekarniku, to błyszczącą stroną do gory?
nigdy nie wiem, dzięki za podpowiedzi bo kurczak w piekarniku,
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • jacek1f Re: pieczenie pod folią aluminiową, która strona? 10.05.09, 13:21
      tak naprawde nie ma znaczenia raczej:-)

      ale:

      "...Folia jako taka, ponieważ jest to cieniutka blacha aluminiowa, jest bardzo dobrym przewodnikiem ciepła, samo ciepła nie trzyma, wręcz przeciwnie. Jej własność ciepłochronna wynika z błyszczącej powierzchni a jak wiadomo z fizyki, powierzchnie jasne i błyszczące zapobiegają przenikaniu promieni cieplnych.
      Jeżeli zapakujemy w folię kostki lodu to matową powierzchnią folii do środka. Błyszcząca powierzchnia zewnętrzna będzie odbijała zewnętrzne promienie cieplne i chroniła wnętrze przed nagrzaniem i roztopieniem lodu.
      Jeżeli zapakujesz w folię ciepłą potrawę i nie chcesz aby wystygła to zapakuj błyszczącą stroną do środka. Ciepło potrawy będzie się odbijało od błyszczącej powierzchni wewnętrznej folii i nie będzie uciekało na zewnątrz.
      Zawsze rozpatrujemy tylko promieniowanie cieplne bo nie ma promieni zimna.
      Jeżeli w restauracji potrawy na wynos pakują stroną błyszczącą na zewnątrz to tylko ze względu na efekt, o prawach fizyki raczej pojęcia nie mają...."
      • Gość: Baaaasia Re: pieczenie pod folią aluminiową, która strona? IP: *.aster.pl 10.05.09, 13:24
        dzieki Jacku
      • Gość: gość Re: pieczenie pod folią aluminiową, która strona? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.09, 13:29
        teoretycznie to są niewielkie różnice z uwagi na cieńkość folii i dobre
        przewodnictwo cieplne aluminium,jednakże winno się strona błyszczącą
        zawijac do środka(do miesa. Po prostu ciepło mięsa bedzie od tej strony
        odbijało się i wracało do mięsa.Jesli dasz błyszczącym na zewnatrz to ciepło
        idące od grzałek bedzie się od tej błyszczącej strony odbijac i nie dotrze w
        całości do mięsa.
        • kalina29 Re: pieczenie pod folią aluminiową, która strona? 11.05.09, 22:02
          Jesli dasz błyszczącym na zewnatrz to ciepło
          > idące od grzałek bedzie się od tej błyszczącej strony odbijac

          dokladnie, dlatego powinno sie w piekarniku owijac blyszczacym do srodka, a
          blyszczacym na zewnatrz to juz raczej kanapki na letnie popoludnie, wtedy slonce
          odbija sie od tego blyszczacego i nie rozgrzewaja sie tak bardzo. Taka niby
          mini-lodowka:)

          natomiast jesli chcemy przystopowac pieczenie (na przyklad dobrze zrumieniona
          zapiekanka) to chyba tez blyszczacym na zewnatrz zeby odbijalo to cieplo...

          To teoria, w praktyce nie wiem jak sie to ma do rzeczy!
    • Gość: zzz Re: jeżeli pieczesz pod folią aluminiową, to szyb IP: *.kaskada.net 14.06.16, 18:30
      Naukowcy wykazali bezpośredni związek z używaniem folii aluminiowej do pieczenia, a zachorowalnością na Alzheimera oraz osteoporozę. Aluminium przenika do mózgu i może prowadzić do nieodwracalnych zmian, w tym zaburzeń poznawczych, problemów z pamięcią i przyśpieszeniem demencji.Wpisz swoją odpowiedź
      • Gość: x aluminium jest nawet w dezodorantach, IP: *.hsi15.unitymediagroup.de 14.06.16, 20:51
        ale o tym na Forum Higiena osobista ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka