GoĹÄ: Baaaasia IP: *.aster.pl 10.05.09, 12:41 jak piekę pod folią w piekarniku, to błyszczącą stroną do gory? nigdy nie wiem, dzięki za podpowiedzi bo kurczak w piekarniku, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f Re: pieczenie pod folią aluminiową, która strona? 10.05.09, 13:21 tak naprawde nie ma znaczenia raczej:-) ale: "...Folia jako taka, ponieważ jest to cieniutka blacha aluminiowa, jest bardzo dobrym przewodnikiem ciepła, samo ciepła nie trzyma, wręcz przeciwnie. Jej własność ciepłochronna wynika z błyszczącej powierzchni a jak wiadomo z fizyki, powierzchnie jasne i błyszczące zapobiegają przenikaniu promieni cieplnych. Jeżeli zapakujemy w folię kostki lodu to matową powierzchnią folii do środka. Błyszcząca powierzchnia zewnętrzna będzie odbijała zewnętrzne promienie cieplne i chroniła wnętrze przed nagrzaniem i roztopieniem lodu. Jeżeli zapakujesz w folię ciepłą potrawę i nie chcesz aby wystygła to zapakuj błyszczącą stroną do środka. Ciepło potrawy będzie się odbijało od błyszczącej powierzchni wewnętrznej folii i nie będzie uciekało na zewnątrz. Zawsze rozpatrujemy tylko promieniowanie cieplne bo nie ma promieni zimna. Jeżeli w restauracji potrawy na wynos pakują stroną błyszczącą na zewnątrz to tylko ze względu na efekt, o prawach fizyki raczej pojęcia nie mają...." Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Baaaasia Re: pieczenie pod folią aluminiową, która strona? IP: *.aster.pl 10.05.09, 13:24 dzieki Jacku Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość Re: pieczenie pod folią aluminiową, która strona? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.09, 13:29 teoretycznie to są niewielkie różnice z uwagi na cieńkość folii i dobre przewodnictwo cieplne aluminium,jednakże winno się strona błyszczącą zawijac do środka(do miesa. Po prostu ciepło mięsa bedzie od tej strony odbijało się i wracało do mięsa.Jesli dasz błyszczącym na zewnatrz to ciepło idące od grzałek bedzie się od tej błyszczącej strony odbijac i nie dotrze w całości do mięsa. Odpowiedz Link Zgłoś
kalina29 Re: pieczenie pod folią aluminiową, która strona? 11.05.09, 22:02 Jesli dasz błyszczącym na zewnatrz to ciepło > idące od grzałek bedzie się od tej błyszczącej strony odbijac dokladnie, dlatego powinno sie w piekarniku owijac blyszczacym do srodka, a blyszczacym na zewnatrz to juz raczej kanapki na letnie popoludnie, wtedy slonce odbija sie od tego blyszczacego i nie rozgrzewaja sie tak bardzo. Taka niby mini-lodowka:) natomiast jesli chcemy przystopowac pieczenie (na przyklad dobrze zrumieniona zapiekanka) to chyba tez blyszczacym na zewnatrz zeby odbijalo to cieplo... To teoria, w praktyce nie wiem jak sie to ma do rzeczy! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zzz Re: jeżeli pieczesz pod folią aluminiową, to szyb IP: *.kaskada.net 14.06.16, 18:30 Naukowcy wykazali bezpośredni związek z używaniem folii aluminiowej do pieczenia, a zachorowalnością na Alzheimera oraz osteoporozę. Aluminium przenika do mózgu i może prowadzić do nieodwracalnych zmian, w tym zaburzeń poznawczych, problemów z pamięcią i przyśpieszeniem demencji.Wpisz swoją odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: x aluminium jest nawet w dezodorantach, IP: *.hsi15.unitymediagroup.de 14.06.16, 20:51 ale o tym na Forum Higiena osobista ;) Odpowiedz Link Zgłoś