Dodaj do ulubionych

pieczenie pod folią aluminiową, która strona?

IP: *.aster.pl 10.05.09, 12:41
jak piekę pod folią w piekarniku, to błyszczącą stroną do gory?
nigdy nie wiem, dzięki za podpowiedzi bo kurczak w piekarniku,
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • jacek1f Re: pieczenie pod folią aluminiową, która strona? 10.05.09, 13:21
      tak naprawde nie ma znaczenia raczej:-)

      ale:

      "...Folia jako taka, ponieważ jest to cieniutka blacha aluminiowa, jest bardzo dobrym przewodnikiem ciepła, samo ciepła nie trzyma, wręcz przeciwnie. Jej własność ciepłochronna wynika z błyszczącej powierzchni a jak wiadomo z fizyki, powierzchnie jasne i błyszczące zapobiegają przenikaniu promieni cieplnych.
      Jeżeli zapakujemy w folię kostki lodu to matową powierzchnią folii do środka. Błyszcząca powierzchnia zewnętrzna będzie odbijała zewnętrzne promienie cieplne i chroniła wnętrze przed nagrzaniem i roztopieniem lodu.
      Jeżeli zapakujesz w folię ciepłą potrawę i nie chcesz aby wystygła to zapakuj błyszczącą stroną do środka. Ciepło potrawy będzie się odbijało od błyszczącej powierzchni wewnętrznej folii i nie będzie uciekało na zewnątrz.
      Zawsze rozpatrujemy tylko promieniowanie cieplne bo nie ma promieni zimna.
      Jeżeli w restauracji potrawy na wynos pakują stroną błyszczącą na zewnątrz to tylko ze względu na efekt, o prawach fizyki raczej pojęcia nie mają...."

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka