IP: 212.51.203.* 11.12.03, 12:09
Proszę o znane wam przepisy na dobre śledziki,coś z jogurtem.
Obserwuj wątek
    • Gość: s. Re: Śledzie IP: *.widzew.net / *.widzew.net 11.12.03, 13:03
      Może taki :
      6 filetów(matiasy),mały słoik majonezu,pół szklanki jogurtu naturalnego,2
      cebule, jabłko,natka,trochę cukru i pieprzu.

      Wymoczone śledzie podzielić na kawałki.Cebulę,jabłko i natkę posiekać,
      wymieszać z majonezem i jogurtem, doprawić cukrem i pieprzem.Sosem przykryć
      śledzie.



      Proponuję jeszcze taki"Śledzie w pierzynce":
      4 sledzie,liscie sałaty,po 2 ugotowane ziemniaki,jajka,marchewki. 2 cebule
      oraz majonez.

      Na półmisku ułożyc liście sałaty, na nich ziemniaki starte na grubych oczkach,
      następnie kawałki śledzia,cebulę pokrojoną wkostkę.Polać majonezem, posypać
      starta marchewką(tez na grubych oczkach) i na końcu usiekamymi jajkami.

      Pozdrawiam
    • Gość: lilimarlene1 Re: Śledziowy przekładaniec - polecam IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.12.03, 15:43
      6 matiesów,
      2 jogurty naturalne (po 15 dag),
      1/2 szklanki majonezu,
      winne jabłko,
      cebula,
      1/2 puszki kukurydzy,
      1/2 strąka czerwonej marynowanej papryki,
      1 łyżka żelatyny,
      pieprz,sól

      Filety śledziowe namoczyć w zimnej wodzie(2 godz),wyjąć,osuszyć.
      Żelatynę przygotować wg przepisu na opakowaniu.
      Jabłko i cebulę oczyścić i drobno pokroić w kosteczkę.
      Tak samo pokroić paprykę.
      Jogurt połączyć z majonezem,doprawić solą i pieprzem,powoli wlać do niego
      przestudzoną żelatynę,a potem włożyć warzywa,wymieszać,podzielić na 3 równe
      części.
      Na dnie wąskiej foremki rozsmarować jedną porcję tężejącej galaretki
      jogurtowej,na niej ułożyć połowę filetów śledziowych,przykryć drugą porcją
      galaretki,ułożyć resztę filetów i zalać pozostałą galaretką;wierzch wyrównać i
      całość wstawić do lodówki na 2-3 godz.(do zastygnięcia).
      Po wyjęciu z foremki pokroić na plastry.
      Przekładaniec można też przygotować w małych miseczkach lub filiżankach.
      Ozdobić szczypiorem i paskami czerwonej marynowanej papryki lub wg uznania.
      Pozdrawiam
      Lili

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka