Dodaj do ulubionych

********** Ciasto Maślankowe**** ratunku!

04.06.09, 17:39
Przepis z miesięcznika Kuchnia:
KRUCHE CIASTO MAŚLANKOWE Z KOKOSOWYMI WIÓRKAMI
Przygotowanie: ok. 50 minut

Składniki: Ciasto: 3 szklanki cukru, 3 jajka, 2 szklanki maślanki, 4 szklanki
mąki pszennej, 1 opakowaniu proszku do pieczenia

Na wierzch ciasta: 1 szklanka cukru, 1 szklanka wiórków kokosowych, 100 g
posiekanych migdałów, 250 g płynnego masła

Przepis: Robimy ciasto: cukier ucieramy z jajkami. Dodajemy maślankę oraz
stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Starannie wyrabiamy na
gładkie ciasto. Przelewamy płynne ciasto na blachę wysmarowaną tłuszczem.
Wygładzamy jego powierzchnię. Cukier, wiórki kokosowe i migdały rozprowadzamy
na cieście. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 220 stopni C. Po
upieczeniu, jeszcze ciepłe ciasto smarujemy na wierzchu roztopionym masłem.

RATUNKU, minęło 20 minut a ja boki mam upieczone a środek jeszcze pływa!!!!
Ile ma to piec jeszcze??
Nie mam doświadczenia w kwestii ciast, więc nie mam zielonego pojęcia co dalej :(
A może temperaturę zmniejszyć, bo brzegi już brązowieją i zaraz spalą mi się
wszystkie migdały :(

--
Ja też nie latam LUFTHANSA!
Obserwuj wątek
      • mania_28 Re: ********** Ciasto Maślankowe**** ratunku! 04.06.09, 18:27
        Proporcje zdają się być ok, trochę mi śmierdzi proszkiem do pieczenia, natomiast
        czas pieczenia?
        Hmm...
        przełożyłam blachę na sam dół, zmniejszyłam temperaturę do 200 stopni i spaliłam
        pół ciasta, z wierzchu i od spodu.
        Pozostanie na tym, że umiem zrobić tylko prosty sernik, tiramisu i ucierane
        ciasto z owocami, które zawsze mi wychodzi.
        A chciałam być twórcza ;)
        Jadłam kiedyś takie ciasto w Niemczech, bardzo mi smakowało, ale była chyba na
        śmietanie, kiedyś zrobiłam je nawet wg przepisu z innej gazety, ale gdzieś go
        wcisnęłam i za chiny nie mogę znaleźć
        --
        Ja też nie latam LUFTHANSA!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka