Dodaj do ulubionych

danie na ciepło łatwe do jedzenia?

05.06.09, 14:50
potrzebuję pomysłów, bo z przepisem sobie poradzę.

Lekka potrawa na obiad dla kilku osób.
Danie, które byłoby całością, czyli nie dziesięć misek stojących na małym
stoliku.

Coś w stylu: tarta, musaka, sushi - to wszystko się łatwo je:). Gulasz jest
też łatwy do spożywania, ale trochę 'za ciężki'.

Odpadają potrawy z ryżem, bo nie lubię. Umiem co prawda przyrządzić różne
tajskie dania, ale chciałabym, żeby mi również smakowało;)
Zawsze zostaje tarta - inne nadzienie i już tarta inna, ale... przecież nie
może być za każdym razem tarta (mimo, że je uwielbiam).
Spaghetti z sosami jem często więc wolałabym coś innego.

I nic mi kompletnie nie przychodzi do głowy.
Obserwuj wątek
    • pani.serwusowa Re: danie na ciepło łatwe do jedzenia? 05.06.09, 15:02
      A moze hiszpanska tortilla ziemniaczana? Mlode ziemniaki sa pycha,
      do tego jakies dodatki - jesli miesozerni to np. chorizo, cebula
      czerwona i zielony groszek, a na gore juz po upieczeniu listki
      rukoli. Jesli wegetarianie to podobna opcja, tyle, ze zamiast
      kielbachy jakies warzywo - papryka czerwona moze? Wszystko do
      przygotowania na jednej patelni, zalewasz rozbeltanymi jajami i
      pieczesz. Szybkie, smaczne i latwe do jedzenia. :) Mam konkretny
      przepis w GP, poszukac Ci, czy sie sama obsluzysz? ;)
      • amused.to.death Re: danie na ciepło łatwe do jedzenia? 05.06.09, 15:08
        wiesz że się obslużę:)
        Gdzieś go ostatnio widziałam.
        Pomysł jest dobry tylko zapach zbyt intensywny - ale chyba dopisuję do listy, bo
        to faktycznie łatwe.
        Tym bardziej, że mam właśnie prawdziwe hiszpańskie chorizo w lodówce:D

        I przepis jacka też niezły.
        Macie całkowitą rację - powinnam chyba pójść w stronę zapiekanek.
    • jacek1f może briam? 05.06.09, 15:03
      czyli grecka warzywna zapiekanka?

      Co kupisz z warzywniaka:
      cukinie, cebule, ziemniaki, pomidory, pieczarki, kilka ząbków czosnku, marchewka i por...

      Wszytsko obrane i wymąchane w duzej misce w dobrej oliwie i ziołach: oregano i tymianek świeże. Sól i pieprz i szczypta cukru.

      Na blache i do pieca w 180 st na 30-45 minut. Zamieszaj po tym czasie i mozesz dodac na wierzch na 10 minut fete, bryndze, sirene, albo inny ser ostry do smaku.

      Do ladnej duzej michy i juz. Pieczywo do tego.

      Niby leczo, niby ratatuj... niby gulasz.
    • bene_gesserit Kaszotto 05.06.09, 15:06
      Kaszotto jest idealnym ajntopfem, zwlaszcza dla tych, ktorzy nie
      lubia ryzu, a makaron im sie przejadl :)

      Inspiracje tam, gdzie zawsze:
      tinyurl.com/psldv6
      :)

      Chociaz ze wzgledu na aure to ja bym wykonala cos lekkiego, z duza
      iloscia koperku, kurczaka (albo jakis malych kulek z wieprzowiny),
      plus bukiet mlodych warzyw (skarmelizowane w piecu, wrzucone pod
      koniec gotowania). Do tego malosolniaki. Och.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka