Dodaj do ulubionych

Czeskie Knedliki,jak sie je robi?

IP: *.chello.pl 12.12.03, 23:59
Zajadalem sie nimi. Byly lekkie i takie lekkie... Prosze o pomoc, nie tylko
przepis ale jak je sierobi na tej parze. miejscowi starali sie jak najlepiej
wytlumaczyc...
Obserwuj wątek
    • vilia Re: Czeskie Knedliki,jak sie je robi? 13.12.03, 02:41
      Mąkę przesiać do miski, zrobić w środku zagłębienie i włożyć w nie drożdże
      wymieszane z 1/2 szklanki letniego mleka, 2 łyżkami cukru i odrobiną mąki.
      Przykryć ściereczką i odstawić. Po 15 minutach zaczyn wyrobić z resztą mąki,
      resztą letniego mleka, cukru, 10 dag masła, jajkami i solą (ciasto zagniatać,
      aż pojawią się pęcherzyki powietrza). Uformować knedle, przykryć je i odstawić,
      by wyrosły (powinny podwoić objętość). Rozpuścić 10 dag masła i lekko
      zarumienić w nim 6 łyżek cukru. Wlać mleko i ułożyć obok siebie knedle. Na
      garnku położyć wilgotną ściereczkę i przykryć szczelnie pokrywką. Knedle
      gotować 30 minut, nie odkrywając garnka. Składniki sosu ubijać na parze, aż sos
      zrobi się puszysty. Odstawić i ubijać jeszcze przez 5 minut. Polać knedle sosem
      i .. gotowe!
      Smacznego! Jest jeszcze inny przepis - z gotowym chlebem. Jak znajde, napisze.
      • vilia Re: Czeskie Knedliki,jak sie je robi? 13.12.03, 02:46
        Przepraszam. Zgubilam skladniki.
        Dla 4 osób: 10 dag masła, 6 łyżek cukru, 1/4 l mlekaCiasto drożdżowe: 1/2 kg
        mąki, 2 dag drożdży, 1 i 3/4 szklanki letniego mleka, 8 dag cukru, szczypta
        soli, 10 dag masła, 2 jajkaSos: 3 jajka, 5 łyżek cukru, sok z 1/2 cytryny,
        skórka otarta z połowy cytryny, 1/4 l białego wina
    • vilia Re: Czeskie Knedliki,jak sie je robi? 13.12.03, 02:53
      A to ten drugi i chyba lepszy przepis:
      jak przygotować prawdziwe czeskie knedliki.
      Składniki:
      - 0,5 kg mąki
      - mleko
      - jajko
      - 20 gram drożdży
      - 1 czerstwy rogalik (nie zbytnio suchy)
      - szczypta cukru
      - szczypta soli

      Podgrzej mleko tak, aby było ciepłe (nie zagotować), dodaj cukru, rozrób w nim
      drożdże i odstaw w ciepłe miejsce. Do mąki dodaj sól, jajko i rozrobione
      drożdże. Wyrób ciasto. Do niego można dodać pokrojonego w drobną kostkę
      rogalika.
      Ciasto podziel na dwie części, uformuj z nich podłużne owalne kształty, obtocz
      mąką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - aż będą dwa razy większe.
      Wyrośnięte ciasto delikatnie włóż do wrzącej, lekko osolonej wody i gotuj przez
      30 minut. Po 15 minutach obróć knedlika na drugą stronę, tak aby górna jego
      część znalazła się pod wodą. Ugotowane knedliki delikatnie wyjmij najlepiej za
      pomocą drewnianej deski. Gorącego knedlika można kroić na plastry jedynie za
      pomocą napiętej nici.
      Oba przepisy sa z internetu. Ten ostatni wyprobowalam. Knedliki wpaniale.Vilia





    • w36 Re: Czeskie Knedliki,jak sie je robi? 13.12.03, 07:59
      Bardzo dobre i tanie jest przywiezienie z Czech knedli w proszku. Jest tam ich
      kilka gatunków: z ziemniakami i klasyczne z mąki takie właśnie puszyste z
      dodatkiem suchej bułki lub burizonów (po prostu ryż preparowany). Myślę że te
      dodatki powodują tą lekkość i wpijanie sosu. Sos może być dowolny n.p.
      pieczeniowy, jaki kto lubi, ale ważne jest by było go stosunkowo dużo. Knedle są
      gotowane o ile się nie mylę w wodzie a nie na parze jak nasze buchty. Gotowane w
      jednym kawałku a potem cięte na plastry nitką.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka