Dodaj do ulubionych

Śledź pod pierzynką z buraczkami

15.12.03, 15:42
Poszukuję przepisu na warstwową sałatkę, w skład której wchodzi m.in. śledź i
ugotowane buraczki.
Obserwuj wątek
    • Gość: Lilu Re: Śledź pod pierzynką z buraczkami IP: *.miechow.com / 195.136.93.* 15.12.03, 16:19
      ŚLEDŹ a la RUSSE (czyli po rusku)
      40 dkg śledzia solonego wymoczonego, szklanka kwaśnej śmietany, 0,5 szklanki
      śmietany kremówki, 1 ogórek kiszony albo konserwowy, 1 burak konserwowy, 1
      jajko na twardo, 2 łyżki posiekanej pietruszki albo koperku.

      Pokroić śledzie na kawałki. Położyć na półmisku. Ubić kremówkę i pomieszać ze
      śmietaną kwaśną. Rozsmarować na śledziach. Posiekać resztę i posypać tym
      śledzie.

      Więcej przepisów znajdziesz:
      www.kuchnia.com.pl/DiD/ryby_sledzie.html#sledzmuszt
    • Gość: mgosia4 Re: Śledź pod pierzynką z buraczkami IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 15.12.03, 17:28
      Moja wersja sałatki jest trochę inna:
      Przezroczystą salaterkę wysmarować cienka warstwą majonezu. Ponieważ robimy
      sałatkę warstwową, salaterka powinna być "równa", tzn. nie klasyczna miska, ale
      ze ściankami pod kątem prostym w stosunku do dna. W salaterce układamy kolejno:
      1. warstwę śledzi pokrojonych w dzwonka;
      2. warstwę cebuli drobno posiekanej (można lekko posolić i popieprzyć;
      3. warstwę majonezu (cienką;
      4. warstwę ugotowanych ziemniaków pokrojonych w kostkę (lekko posolonych i
      popieprzonych);
      5. cienką warstwę majonezu;
      6. warstwę marchewki startej na drobne wiórka (można zastąpić marchewką
      ugotowaną pokrojoną w kostkę, ale moim zdaniem lepsza surowa);
      7. cienka warstwa majonezu;
      8. warstwa jabłek startych na tarce o dużych oczkach;
      9. cienka warstwa majonezu;
      10. warstwa czerwonych buraczków startych na tarce (wcześniej ugotowanych)
      11. cienka warstwa majonezu
      12 warstwa jajek ugotowanych na twardo i drobno posiekanych.
      Ostatnią warstwę radzę kłaść na krótko przed podaniem, ponieważ
      jajka "podsiąkają" kolorem buraków i całość wygląda mniej estetycznie.
      Generalnie sałatkę powinno robić się dzień przed imprezą i przez noc potrzymać
      w lodówce. Jak dla mnie smakuje wyśmienicie, chociaż spotkałam się z oburzeniem
      i krytyką samego pomysłu połączenia buraczków i śledzi - oczywiście od kogoś,
      kto sałatki tej nie próbował.
      • Gość: Pichciarz Re: Śledź pod pierzynką z buraczkami IP: *.proxy.aol.com 16.12.03, 05:56
        Brakuje mi w tym marynat, taka warstwa czegoś kwaśnego bardzo mi podchodzi
        (korniszony, papryka, kapary, marynowany czosnek, itd., itp.). Także, można by
        podejść kolorystycznie i stworzyć śledź "tęczowy" z warstw różnych kolorów.
        Bzdurzę?
        • Gość: Fly Re: Śledź pod pierzynką z buraczkami IP: *.gtech.com / 156.24.1.* 16.12.03, 09:29
          nie bzdurzysz...
          zrobię taką sałatkę - dodam korniszony i być może jeszcze jeden kwasniejszy
          składnik (albo pikantniejszy) ale nie za dużo...bo to śledziowa w końcu
          sałatka...
          dzieki wszystkim za podanie fajnego przepisu...
      • kdd Re: Śledź pod pierzynką z buraczkami 16.12.03, 10:28
        Pięknie wszystkim dziękuję.

        A szczególnie mgosia4. Małgosiu, to jest właśnie przepis którego szukałam.
        Jadłam kiedyś taką sałatkę i bardzo mi smakowała, tylko nie mogłam sobie
        przypomnieć co dokładnie wchodziło w jej skład.

        Jeszcze raz dziękuję :)))))
        • Gość: mgosia4 Re: Śledź pod pierzynką z buraczkami IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 16.12.03, 11:09
          Bardzo proszę i smacznego!!!

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka