Dodaj do ulubionych

szukam przepisu na pyszny sernik i barszcz wigili?

17.12.03, 20:23
podzielcie się ze mną swoimi przepisami,moja rodzina uwielbia sernik pod
każdą postacią,więc proszę o ciekawe propozycje......pochodzę ze Sląska i u
nas bardzo popularny jest barszcz czerwony z uszkami...prosze o
przepisy,chodzi mi szczególnie o zakwas buraczany pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Asia Re: szukam przepisu na pyszny sernik i barszcz wi IP: *.upc-g.chello.nl 17.12.03, 20:31
      Na barszczykowy przepis to tez chetnie poczekam, a na pyszny sernik i bardzo
      prosty, moge podac:
      1- cukier wanilinowy , 1,5 szkl . cukru .8 zoltek ,1 kostka masla ,to
      utrzec dodac 2 lyzki maki ziemniaczanej lub budyn waniliowy , 1 lyzeczke
      proszku do pieczenia , aromat i kg . sera smietankowego . Bialka ubic , dodac
      bakalie .piec w temp . 170 st . C przez 45 min . Na blache wylozona
      papierem do pieczenia ulozyc ciastka petitbere i na to mase.

      A drugi, nie sprawdzony przeze mnie, ale sciagniety z forum, sernik gotowany:

      A ja, żeby uniknąć opadania sera po upieczeniu, zastosuję serową masę z
      przepisu na sernik gotowany. Jadłam niedawno taki, kupiony prze koleżankę za
      b.dużą cenę w cukierni "Mamuśka Cheesecake".
      Jest ona bardzo delikatny i można masę rozłożyć równiutko i wygładzić.
      Podaję przepis. Dawno już go nie stosowałam, ale pamiętam jego wspaniały smak -

      tak, że uznałam - czas odświeżyć wspomnienia.
      Masa serowa:
      ° 1 kg sera śmietankowego (zmielonego)
      ° 6 jajek
      ° 1 szklanka cukru
      ° 1 aromat waniliowy
      ° 1 budyń śmietankowy
      ° 1 szklanka mleka
      Ser, jaja, masło i aromat - zmiksować, następnie włożyć do głębokiego garnka i
      mieszając podgrzewać na małym ogniu.
      Gdy masa będzie gorąca i wszystkie składniki dokładnie się połączą, wlać budyń
      rozmieszany w szklance mleka.
      Doprowadzić do wrzenia (na powierzchni pokażą się bąbelki powietrza).
      Podgrzewać jeszcze ok.5 min.
      Uwaga: NIE GOTOWAĆ MASY!!!

      Ciasto:
      1 szklanka mąki
      1/3 szklanki cukru pudru
      1 jajo
      1 łyżka miodu
      1 łyżka śmietany [kwaśnej]
      1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
      Ciasto można przyrządzić bez miodu [jeśli ktoś nie lubi jego smaku], ale w tym
      przypadku miód w smaku nie jest prawie wyczuwalny, natomiast powoduje, że
      ciasto jest wilgotne i kruche.
      Zagnieść ciasto, rozwałkować na grubość pół centymetra i upiec placek w temp.
      180 st.C – czas ok. 20 min.
      Na zimny placek wyłożyć gorącą masą serową. Pozostawić ciasto do wystygnięcia –

      przykryte ściereczką.
      Wystudzone ciasto polać polewą czekoladową - gotową lub wg następującego
      przepisu:
      ° 1/2 kostki masła
      ° 3 łyżki cukru
      ° 2 łyżki kakao
      ° łyżka gorącej wody
      Roztopione masło wymieszać z pozostałymi składnikami i całość podgrzać do
      całkowitego rozpuszczenia.
      Myślę, że na Wigilię [i nie tylko] można polewę posypać krokantem orzechowym
      lub pokruszonymi drobno orzechami włoskimi.
      Sernik ten należy przyrządzić koniecznie wcześniej - co najmniej na jeden
      dzień
      przed podaniem.
    • Gość: kuchta Re: szukam przepisu na pyszny sernik i barszcz wi IP: 195.245.217.* 18.12.03, 02:07
      barszcz wigilijny zaczynam robic dwa dni wczesniej wg.starego, rewelacyjnie
      prostego przepisu mojej mamy.Buraki (1kg)obieram, kroję byle jak i zlewam w
      garnku zimną wodą /tak, żeby były przykryte/. Zagotowuję i od razu gaszę ogień!
      Przykrywam i odstawiam do nastepnego dnia. To sie wydaje niewiarygodne, ale
      nazajutrz jest gotowy płyn o wspaniałym kolorze. Teraz wystarczy przygotować
      tradycyjny wywar jarzynowego i doprawić. Ja daje dużo wyciśnietego czosnku i
      kminku, ew. troche wywaru z grzybków, sól, pieprz, kwasek lub sok z cytryny. Na
      koncu dolewamy ten wywar z buraków, podgrzewamy, ale stanowczo nie
      zagotowujemy. Wtedy ten barszcz jest nie tylko smaczny, ale piekny.
      • Gość: monia1 Re: szukam przepisu na pyszny sernik i barszcz wi IP: 212.213.219.* 18.12.03, 12:21
        sernik- rewelka i bardzo szybko sie go robi:

        1,30 kg sera mielonego- ja kupuje juz zmielony, czasem nawet troche wiecej.
        1 kostka masła (roztopić)
        ok. 1,5 szkl. cukru
        10 jaj ( osobno białka)
        1 łyżka mąki ziemniaczanej
        zapach, bakalie

        Ser do miski, dodawać stopniowo roztopione masło(schłodzone)+ żółtka cały czas
        miksując, następnie cukier, mąkę , zapach. Na końcu dodać ubite białka i
        mieszać już łyżką. Wylać na ciasto.

        CIASTO:
        2 szkl. mąki
        0,5 kostki margaryny
        3 łyżki cukru pudru
        1 jajko + żółtko
        1 łyżka śmietany jeśli tępe
        łyżeczka proszku do pieczenia



        Szybko zagnieść, schłodzić w lodówce i rozwałkować.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka