Dodaj do ulubionych

Do znawców kuchni azjatyckiej

10.07.09, 13:03
W chińskiej knajpie w Sopocie (tej w hotelu chińskim nad morzem) jadłam coś,
co mi strasznie smakowało, były to cienkie paski wieprzowiny w sosie, w którym
wyczuwalny był smak sosu sojowego, z grzybami mun i chyba jakimiś warzywami,
może paskami bambusa?
Nazywało się to wieprzowina po syczuańsku, nie wiem czy dobrze myślę, że to
będzie coś, co po angielsku nazywa się "twice cooked pork"?
Macie może jakiś klasyczny przepis jak to zrobić własnoręcznie? Googlam sobie
i googlam, i co przepis to inna metoda wykonania. Jest może jakaś ortodoksyjna
metoda, czy to tak jak z polskim bigosem - co kucharz, to przepis?
--
Uwielbiam dzieci. Zwłaszcza płci męskiej, między 18 a 40 rokiem życia.
Obserwuj wątek
    • mhr-cs Re: Do znawców kuchni azjatyckiej 10.07.09, 13:51
      o tej kuchni nie mam zielonego pojecia,
      ogladam duzo na ten temat,
      czasami cos kupie oczywiscie to i swieze to niemozliwe(dla mnie),
      na opakowaniach np.suszonych shiitake byl przepis z makaronem
      szklanym?i inne dodatki bylo cos wspanialego(4lata temu),
      albo czytam i np.kupilam Black Fungus(Mu Err Pilze)
      te kielka mango fasolki,bambus,wodne kasztany(w sloikach)
      no i to dodalam do gotowege w paski podsmazonego miesa
      i jeszcze czerwona papryke i chili,nam smakowalo
      napewno nie ma nic wspolnego z ich kuchnia,wyszlo cos nowego,
      • chicarica Re: Do znawców kuchni azjatyckiej 11.07.09, 14:07
        Nie wołowina, a wieprzowina. Czy to już naprawdę tak trudno czytać ze zrozumieniem?
        Piszę przecież, że pogooglałam i znalazłam milion przepisów. Z marchwią, z
        papryką, z kapustą pekińską nawet. Z sosem sojowym, śliwkowym, hoisin, winem
        ryżowym. Mało tego, nawet z ziarenkami smaku Winiary. Pytam zatem, jaki przepis
        jest tym klasycznym?
        --
        Uwielbiam dzieci. Zwłaszcza płci męskiej, między 18 a 40 rokiem życia.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka