Dodaj do ulubionych

Zakwas żytni z pszennego?

20.07.09, 20:14
Mam 3-miesieczny zakwas pszenny, a teraz zamierzam nastawić zakwas z mąki żytniej. Czy mogę jako "bazy" do tego nowego zakwasu użyć trochę zakwasu pszennego? Ponoć im starszy zakwas tym lepszy, dlatego się nad tym zastanawiam. Z drugiej strony, nie chcę niczego zepsuć ani nie spieszy mi się jakoś szczególnie, więc moze lepiej nastawić nowy zakwas tradycyjną metodą czyli po prostu woda+mąka? Będę wdzięczna, jeśli ktoś się podzieli wiedzą. Dzięki!
Obserwuj wątek
    • dziuunia Re: Zakwas żytni z pszennego? 21.07.09, 11:36
      Jeśli zależy Ci na czasie, chcesz mieć zakwas żytni szybko, to bez
      problemu możesz użyć pszennego jako startera. Ale jeśli możesz
      poczekać to zrób go od początku, jest "łatwiejszy" od pszennego.
      Chociaż IMO ciężko prowadzić potem dwa różne zakwasy, no chyba że
      pieczesz bardzo dużo pieczywa i faktycznie będziesz obu zakwasów
      używać często. Ja mam tylko żytni, jak potrzebuję pszennego to
      używam wtedy żytniego startera.
      • the_kami Re: Zakwas żytni z pszennego? 22.07.09, 23:13
        A jest jakaś zasada mówiąca, że żytniego zakwasu nie można użyć do pszennego chleba?
        Od początku stycznia piekę chleb na zakwasie - pszenno-żytni - mieszam mąkę
        pszenną 1850, orkiszową 1850 i żytnią 2000 w proporcjach absolutnie na oko, jak
        się sypnie, z przewagą żytniej razowej. I po każdym pieczeniu zostawiam kilka
        łyżek ciasta na następny raz. Czy gdybym z tego zakwasu chciała upiec czysto
        żytni albo pszenny chleb - nie wyszedł by?
        • dziuunia Re: Zakwas żytni z pszennego? 23.07.09, 09:07
          the_kami napisała:

          > A jest jakaś zasada mówiąca, że żytniego zakwasu nie można użyć do
          pszennego ch
          > leba?

          Nie, raczej nie ma takiej zasady. To zależy wyłącznie od Ciebie co
          zastosujesz. Tyle że wtedy ten chleb nie będzie czysto pszenny i na
          odwrót. Ja mam np. jeden zakwas, żytni, i ten stosuję do wszystkich
          wypieków, pszennych też. Ale jeśli używam go do chleba pszennego, to
          zazwyczaj robię wcześniej ciasto zakwaszone jednostopniowe na mące
          pszennej, czyli ten chleb i tak będzie w większości pszenny, nie
          żytni. Ogólnie warto trzymać się przepisu ale jak ktoś ma już pewną
          wprawę to można wtedy robić po swojemu :)


          > Od początku stycznia piekę chleb na zakwasie - pszenno-żytni -
          mieszam mąkę
          > pszenną 1850, orkiszową 1850 i żytnią 2000 w proporcjach
          absolutnie na oko, jak
          > się sypnie, z przewagą żytniej razowej. I po każdym pieczeniu
          zostawiam kilka
          > łyżek ciasta na następny raz. Czy gdybym z tego zakwasu chciała
          upiec czysto
          > żytni albo pszenny chleb - nie wyszedł by?
          >


          Wyszedłby, ale jak wyżej pisałam trzeba wtedy zrobić wcześniej albo
          zakwas pszenny (gdy chcemy mieć chleb pszenny) używając żytniego
          jako zaczątka, albo ciasto zakwaszone z przewagą mąki pszennej. Np.
          w tym przepisie: www.chleb.info.pl/index.php?id=49 trzeba
          właśnie takie jednostopniowe ciasto zrobić i można z powodzeniem
          użyć do niego zakwasu żytniego, chleb w smaku wychodzi całkowicie
          pszenny. Wszystko tak naprawdę zależy od Ciebie, proporcje mąki
          można zmieniać, tyle że początkującym piekarzom radzę raczej trzymać
          się przepisu dość ściśle, do eksperymentów trzeba jednak trochę
          wprawy ;)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka