Dodaj do ulubionych

Poproszę przepis na zupę z imbirem

19.08.09, 13:14
Szukaj mnie nie lubi coś. Właśnie gotuję bulion kurczaczy i mam zamiar go
jakoś orientalnie przyparawić. Mam imbir, dymkę, ostrą paprykę... Z przypraw w
ogóle dużo mam. Szukajka mnie coś nie lubi, poratujecie?
Obserwuj wątek
    • momas Re: Poproszę przepis na zupę z imbirem 19.08.09, 14:20
      po angielsku...

      www.chinesefoodmore.com/html/chicken/Emerald_Chicken_824.html
      www.chinesefoodmore.com/html/soup/Corn___Chicken_Soup_816.html
      www.chinesefoodmore.com/html/soup/Mushroom___Chicken_Soup_814.html
      www.chinesefoodmore.com/html/soup/Chicken_and_Spinach_Soup_241.html
      • gabrielafrancuz Re: Poproszę przepis na zupę z imbirem 19.08.09, 16:48
        Zupa z cukinii South Beach - przepis z forum o tej diecie, ale nie trzeba się
        tym sugerować ;)

        2 łyżeczki oliwy z oliwek,
        1 mała cebula, posiekana,
        1 ząbek czosnku, drobno posiekany,
        2 średnie cukinie, pokrojone w półksiężyce o grubości 0,5 cm,
        1 łyżka utartego, świeżego imbiru,
        1 łyżeczka curry,
        1/2 łyżeczki garam masala (dałam więcej),
        3 szklanki bulionu warzywnego,
        1/2 szklanki jogurtu naturalnego.

        Na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać cukinię, imbir, curry, garam masalę,
        smażyć
        jeszcze przez 3 min. Wlać bulion i doprowadziuć do wrzenia. Przykryć garnek i
        gotować na
        wolnym ogniu, aż cukinia będzie miękka (ok, 10 min.). Zmiksować. Przed podaniem
        wymieszać z jogurtem.

        Ja robię czasem bez garam masali, ale z większą ilością innych przypraw - to
        jedna z moich ulubionych zup.
    • figgin1 A więc no więc 19.08.09, 21:02
      Kadłuby ugotowałam z selerem. Przecedziłam, ochłodziłam, zebrałam tłuszcz.
      Dodałam poszatkowany imbir, kilka ząbków czosnku i zieloną fasolkę. Kiedy fasola
      krzynę zmiękła do gara trafiła marchewka i ostra papryczka drobno posiekana.
      Kiedy i ona zmiękła dodałam szczypior dymkowy, sos sojowy, łyżkę cukru (miód
      wyszedł) i odrobinkę oleju sezamowego. Całkiem całkiem, muszę przyznać :)
      • Gość: ania_m Re: A więc no więc IP: *.pools.arcor-ip.net 19.08.09, 22:22
        eee, bez kolendry swiezej to imho nie to :(
        w slowenii jadlam zupe imbirowa. zobaczylam ja w karcie jako zupe dnia i
        musialam sprobowac.
        byla biala, na bazie smietany, a raczej wrecz smietanki 30% i dobrego bulionu
        (nie czuc byla polepszaczy smaku, raczej faktycznie zrobili go sami), tlusta
        przez smietane i ostra od startego imbiru, ktory sie w niej gotowal. w sumie
        byla bez szalu i mimo ostrosci mdla. wydaje mi sie, ze natka kolendry i odrobina
        limonki bardzo by jej sie przydaly, ale ogolnie chyba z zalozenia miala byc nie
        azjatycka, badz choc fusion.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka