Dodaj do ulubionych

Świeża mięta

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.09, 17:19
Do czego używacie świeża miętę?
Obserwuj wątek
    • wadera3 Re: Świeża mięta 20.08.09, 17:23
      Do picia, w upały znakomicie gasi pragnienie.
    • pani.serwusowa Re: Świeża mięta 20.08.09, 17:24
      Do grilowanych warzyw np. cukinii, papryk, baklazanow.

      Do cukinii marynowanej.

      Do makaronu z mieta, boczkiem i groszkiem.

      Do pasty z bobu.

      Do pasty z groszku.

      Do potrawek indyjskich - np. ciecierzycy slodko-kwasnej.

      Do kuskusu.

      Do ananasa z mietowym cukrem.

      Do dekoracji potraw.

      Do herbaty.

      Do Mojito. :)
      • bene_gesserit Re: Świeża mięta 20.08.09, 17:59
        Nie bede dublowac serwusowej, wiec uzupelniam:
        * ajran
        * cos w rodzaju salsa verde (natka, mieta, bazylia, koperek -
        wszystko razem plus oliwa, czosnek itd
        * listki miety w czekoladzie jako domowe after eight (pomysl Marthy
        Stewart)
        * mus z melona z zubrowka i mieta
        * pyszna arabska pasta z podsmazonego baklazana i cebuli, kurkumy,
        oliwy, czosnku, pieczonych orzechow i miety wlasnie
        * do deserow: mietowy sernik, mietowa bita smietana do Pawlowej,
        mietowe musy jak ten powyzej
        * tabuleh
        * pesto z miety i migdalow
        * zaparzona i oziebiona, wymieszana z sokiem jablkowym
      • Gość: kaśka222 Do pani.serwusowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.09, 18:13
        Mogę dostać przepis na makaron z miętą?
        • pani.serwusowa Re: Do pani.serwusowej 20.08.09, 18:35
          Prosze:
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,89513868,89513868.html
          • Gość: kaśka222 Re: Do pani.serwusowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.09, 18:43
            Dzięki.Wygląda smakowicie.
            • p.aulinka Re: Do pani.serwusowej 21.08.09, 17:47
              Do Mojito :)
    • 363636r Re: Świeża mięta 21.08.09, 19:14
      A ja mieszam w szklance kostki lodu z miętą i zalewam wódką. Wypijam dość szybko
      póki lód się zbytnio nie roztopi.
      • Gość: pulpolinda Re: Świeża mięta IP: *.client.mchsi.com 22.08.09, 00:31
        Do tajskiej sałatki -arbuz, rzodkiew, feta i m.in. właśnie mięta. Pycha :-)
        (przepis z książki Jamiego Oliviera)
        • Gość: ania_m Re: Świeża mięta IP: *.pools.arcor-ip.net 22.08.09, 00:44
          bardzo lubie jamie o., ale uwazam, ze tu sie chlopak nieco zagalopowal. rukola,
          rzodkiewki i feta sa po prostu kwintesencja tajskiej kuchni :))))
          natomiast jego grillowane brzoskwinie z mieta i dressingiem z koziego sera.. mmmm...
          albo mieszana salata z mozzarella, prosicutto z mieta rowniez autorstwa jamiego.
          on ogolnie uzywa sporo miety i fajnie ja kombinuje, wiec warto wrzucic w googla
          wlasciwe slowa klucze
    • vandikia Re: Świeża mięta 22.08.09, 23:41
      najbardziej lubię świeżą zaparzyć :)

      poza tym do sałatek owocowych: banan, mandarynka, ananas etc +mięta
      drinki: nieśmiertelna mojito

      do kanapek
      • lutecja4 Re: Świeża mięta 22.08.09, 23:46
        obkładam mięta piersi kurczaka i po jakimś czasie normalnie je przyrządzam-mięso
        ma fajny smak
        no i oczywiście do MOJITO :))
        • owczarro Re: Świeża mięta 24.08.09, 10:17
          sos miętowo-kaparowy do jagnięciny - również klasyka
          • Gość: kaśka222 Do owczarro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.09, 10:52
            Nie znalazłam tego sosu w
            wyszukiwarce.Możesz podać
            przepis?
            Dziękuję.
            • owczarro Re: Do owczarro 24.08.09, 11:05
              Oliwa i czosnek (ilość wg uznania)
              1 łyżka mąki
              500 ml bulionu z kurczaka
              2 łyżki kaparów osączonych z zalewy
              kilka gałązek świeżej mięty
              2 łyżki octu z czerwonego wina

              - Rozgrzewaj patelnię z oliwą na średnim ogniu, dodaj kilka ząbków czosnku (ja
              używam czosnku z pieczonej wcześniej jagnięciny a zamiast oliwy dodaję właśnie
              tłuszcz, który się wytopił podczas pieczenia)
              - Wymieszaj z 1 łyżką mąki i dodawaj stopniowo bulion
              - Doprowadź do wrzenia i mieszaj przez 5 minut
              - Dodaj posiekaną miętę, czerwony ocet winny i kapary.
              - Zagotuj i przelej sos do dzbanka
              - Serwuj mięso polewając 3-4 łyżkami sosu na osobę
              • Gość: zyrafa46 Re: Do owczarro IP: *.warszawa.mm.pl 25.08.09, 11:46
                ...jak już wreszcie zamieszkam na wsi to miętę sobie zaprowadzę w ogródku! O!
                TU przyjdę po poradę: co "przyprowadzić" do mojego ogrodu.
                Szacuję, że za rok.

                Co do mięty: Bardzo lubię zmiksowane migdały z rodzynkami. Gdyby do tego jeszcze miętę dodać ? I całość w wafelki. Może wyszłyby takie ciasteczka na lato, odświeżające i pyszne gdzieś w drodze.
                Ale się rozmarzyłam. Na urlop za tydzień.
                Żyra
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka