Dodaj do ulubionych

Późny obiad- szaszłyki i co do nich?

IP: *.zgora.dialog.net.pl 25.08.09, 21:10
Witajcie, bardzo Was prosze o pomoc- zaprosilem znajomych na późny
obiad/wczesna kolację. Kolezanka znając moje szaszlyki poprosila
abym je przygotował. Zastanawiam się nad jakąś sałatka do nich i
zupełnie nie mam pomysłu! Coś łatwego, szybkiego bo w tym samym dniu
pracuje i nie bede mial zbyt wiele czasu aby zbyt dlugo zając się
tym.
Może podrzucicie jakies swoje pomysly na zastawienie stołu?
ps. do picia, hmmm no cóż dobra polska wodka.

Z gory wielkie dzieki za pomoc.
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: Późny obiad- szaszłyki i co do nich? 25.08.09, 21:30
      moze opisz jak robisz te szaszlyki i przede wszystkim z czego. wtedy latwiej
      doradzic dodatki.
      masz w kuchni piekarnik i mikrofale, aby ewentualnie przygotowac/odgrzac cos
      wczesniej przygotowanego?
      no i tylko wodka do picia?
      nie lepiej jakies wino, czy chocby piwo?
      --
      Six afraid of seven, ‘cause seven eight nine/I’m afraid of losing the places I
      find/If I was made equal, is this what I get:/A bunch of stories to interpret?
      It’s so tricky tricky, this little one too,/Well, if it is a lunatic we’ll name
      it after you./Put it in your pocket and pick it up/We’re here to entertain, show
      them what you got.
    • poszukiwaczsmaku Re: Późny obiad- szaszłyki i co do nich? 25.08.09, 23:38
      Szaszłyk można przygotować na różne sposoby, można go usmażyć, podać z grilla,
      upiec, udusić w sosie, można wreszcie przygotować go na parze. Są szaszłyki z
      dodatkiem tłustych mięs - boczku, szynki albo kiełbas, są szaszłyki lekkie, z
      warzywami, są i rybne albo całe wegetariańskie. Są i owocowe!

      Stąd bez podania szczegółów, co i jak zamierzasz podać, bardzo trudno doradzić
      właściwe dodatki.

      Przyjmuję wersję najprostszą, czyli drobiowe mięso przełożone plastrami boczku,
      jakiejś cebuli, papryki itp i potem zgrillowane/upieczone. Jeśli takie chcesz
      podać, proponuję zrobić trzy różne sałatko-dipy:

      1. tzatziki (tarty ogórek, czosnek, koperek, gęsty jogurt),
      2. prostą salsę (kostki papryki i pomidorów udusić z dodatkiem odrobiny wody,
      dodać ocet winny, doprawić kolendrą)
      3. i sałatkę z czerwonej / lub młodej cebuli (poszatkować, posypać grubo
      zmielonym pieprzem i solą, dodać oliwy lub oleju lnianego, co nieco octu
      winnego, jeśli goście wrażliwi - to można dołożyć pokrojone w kostki pomidory)

      - ponieważ jest lato, do tego podać chrupiącą bagietkę albo skropione oliwą i
      zgrillowane kawałki ciabatty.

      Jeśli jednak Twój szaszłyk będzie duszony w sosie albo będzie to np szaszłyk
      rybny, to żadna z powyższych propozycji się nie nada :) Ale mam nadzieję, że
      duszony szaszłyk i letni wieczór nie wydają Ci się propozycją na tyle kuszącą,
      aby porazić nią gości :)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka