Dodaj do ulubionych

Szykuj się na wykup mieszkania za grosze

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.07, 18:21
Sejm zadysponował cudzą własnością. Spółdzielnie to obecnie własność
prywatna. Ne ma teraz własności spółdzielczej. W aktualnym porządku prawnym
mamy tylko 3 formy własności: państwową, komunalną i prywatną. Jakże to jest,
że ktoś może dysponować (rozdawać) nie swoją własność. Proszę mi to
wytłumaczyć. Ustawa niewątpliwie polegnie w TK.
Obserwuj wątek
    • Gość: Barbara Szykuj się na wykup mieszkania za grosze IP: *.autocom.pl 04.07.07, 19:22
      Panstwo nie dalo mi nic ,cale 100%wplacilam spoldzielni na wykup
      mieszkania,kosztem wielu wyrzeczen a teraz inni maja dostac za darmo
      mieszkania,lub za pare groszy?? to skandal dlaczego nasi rzadzacy sie wtracaja
      do spoldzielni jak powstaly one ze skladek i udzialow nas spoldzielcow,Ja sie
      na to nie pisze i nie ztgadzam sie bo teraz czynsz tez place taki sam jak ci co
      nie wykupili
      • Gość: Paweł Re: Szykuj się na wykup mieszkania za grosze IP: 62.233.214.* 04.07.07, 19:31
        Dlaczego jesteście wszystcy tacy zawistni.Ja też wpłaciłem100%,ale nikomu nie
        żałuje i nie zazdroszcze.To wstyd,że tak się zachowujecie,zastanówcie się.
        • janu5 To jest przekręt na 22 miliardy złotych 04.07.07, 20:37
          Tyle mniej więcej Sejm odebrał Spółdzielcom i podarował lokatorskim , którzy
          nigdy nie mieli zle. Wpłacajac 10% wartości mogli się wprowadzić do mieszkania ,
          póxniej dogodne raty na nastpne 40% wartości , później duże umozenia na spłatę
          treszty , przynjmniej 50% i wreszcie podarunek całość za darmo, a zrobiły to
          dwie posłąnki które same mają lokatorskie. Niestety obecnie do tego przekrętu
          rękę dołozy prezydent RP. Jest to całkowicie niezgodne zprawem .Posłowie są
          swiadomi ,że złamali ustawę zasadniczą i jest to największy przekręt w historii RP
          • tetlian Re: To jest przekręt na 22 miliardy złotych 05.07.07, 07:24
            Teraz to dopier rozpoczną się bunty.
          • Gość: bambi7 Re: To jest przekręt na 22 miliardy złotych IP: *.csk.pl 05.07.07, 11:17
            "nigdy nie mieli źle?". A wiesz chociaz jakich mieszkań dotyczy ta ustawa? Tych
            budowanych za komuny, tzw. wielka płyta. Czynsz za 40m2 takiej "klitki"
            kosztuje tyle co ~55m2 w nowym osiedlu. Drożyzna. Wiem, bo mam porównanie ze
            znajomymi, którzy sie tam przeprowadzili.
            Jesli ustawa przejdzie w tkaim brzmieniu, to jestem za. A ci co kupili ostatnio
            za gotówkę mieszkania mogą się czuć bezpiecznie - ludzie biorący aktualnie
            kredyt na mieszkania są z ustawy WYŁĄCZENI. Ich to nie dotyczy.

Ustawa w zakończy raz na zawsze problem "niczyich" mieszkań. Ludzie, którzy 25-
            30 lat temu spłacili kredyt (wam sie wydaje, że dostaliśmy mieszkania za nic -
            od "wujka Sama" z USA) mogą nareszcie czuć sie ich PEŁNOPRAWNYMI właścicielami.
            • Gość: ruda Re: To jest przekręt na 22 miliardy złotych IP: 82.160.54.* 05.07.07, 13:22
              Ja wykupilam swoje mieszkanie(ktore bylo zakladowe a pozniej przejela je
              spoldzielnia za darmo) w ubiegłym roku i zapłacila razem ze wszystkimi kosztami
              34.000,- i czuje sie bardzo pokrzywdzona.
          • bardzosztywny Re: To jest przekręt na 22 miliardy złotych 05.07.07, 15:07
            janu5:nie martw się janu,macie ten swój trybunalik rzekomo konstytucyjny i on
            wam wszystko wyprostuje
          • renifer_lopez Rozpędzić czerwoną spółdzielczą nomenklaturę ! 05.07.07, 15:59
            > Tyle mniej więcej Sejm odebrał Spółdzielcom i podarował lokatorskim ...

Sejm na szczęście wyrwał to z chciwych łap spółdzielczej nomenklatury rodem z
            PRL, dziś przybudówki SLD. Trybunał Konstytucyjny może to
            uwalić spokojnie i pewnie tak zrobi (może by przy okazji ustanowił powrót
            komuny, żeby było konsekwentnie). Możliwe, że konieczna będzie manifestacja uliczna
            pod siedzibą TK.
            Dziś spółdzielcza nomenklatura w praktyce nikomu nie podlega, te czerwone świnie
            tuczą się kosztem zwykłych ludzi.
            • janu5 Skąd masz takie dane? 05.07.07, 23:11
              > Dziś spółdzielcza nomenklatura w praktyce nikomu nie podlega, te czerwone świni
              > e
              > tuczą się kosztem zwykłych ludzi.

Ciekawe skąd masz takie dane. Wyobraź sobie ,że prezes naszej spóldzielni był
              kiedys w AWS a jego zastępca jest obecnie aktywnym członkiem PO. No ale dla
              ciebie to oczywiście czerwone świnie.
        • pos3gacz Re: Szykuj się na wykup mieszkania za grosze 05.07.07, 10:22
          Gość portalu: Paweł napisał(a):

> Dlaczego jesteście wszystcy tacy zawistni.Ja też wpłaciłem100%,ale nikomu nie
          > żałuje i nie zazdroszcze.To wstyd,że tak się zachowujecie,zastanówcie się.
          xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
          A dlaczego cwaniacy tacy jak Ty mają korzystać z mojej krwawicy?
          • mariuszdd Re: Szykuj się na wykup mieszkania za grosze 05.07.07, 10:36
            > Gość portalu: Paweł napisał(a):
            >
            > > Dlaczego jesteście wszystcy tacy zawistni.Ja też wpłaciłem100%,ale nikomu
            > nie
            > > żałuje i nie zazdroszcze.To wstyd,że tak się zachowujecie,zastanówcie się
            > .
            > xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
            > A dlaczego cwaniacy tacy jak Ty mają korzystać z mojej krwawicy?
            Czubku ... @#$ ,przecież z twojej "krwawicy" kożysta prezes i inni z jego rodziny
            • pos3gacz Re: Szykuj się na wykup mieszkania za grosze 05.07.07, 23:10
              mariuszdd napisał:

> > Gość portalu: Paweł napisał(a):
              > >
              > > > Dlaczego jesteście wszystcy tacy zawistni.Ja też wpłaciłem100%,ale
              > nikomu
              > > nie
              > > > żałuje i nie zazdroszcze.To wstyd,że tak się zachowujecie,zastanówc
              > ie się
              > > .
              > > xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
              > > A dlaczego cwaniacy tacy jak Ty mają korzystać z mojej krwawicy?
              > Czubku ... @#$ ,przecież z twojej "krwawicy" kożysta prezes i inni z jego
              rodzi
              > ny
              xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
              Synu -=-zanim coś napiszesz to wpierw to przemyśl.A sprawa druga to piszemy
              *ko-rz-ystać a nie ko-ż-ystać,jak jesteś nieukiem i debilem to przynajmniej
              nie pokazuj tego publicznie.
          • Gość: Joanna Re: Szykuj się na wykup mieszkania za grosze IP: *.chello.pl 31.07.07, 07:09
            Protesty obecnych właścicieli mieszkań są przykładem typowo polskiej zawiści,
            ponieważ ci ostatni NIE ZBIEDNIEJĄ na czyimś zysku. Nie wiem, dlaczego
            należałoby w Polsce równać w dół w imię "sprawiedliwości"- nie dajmy biednym
            (nie "cwaniakom"- czy cwaniactwem jest brak środków na własne mieszkanie?!), by
            reszta nie czuła się pokrzywdzona! Nie jest prawdą, że każdy Polak może, dzięki
            pracy, pozwolić sobie na kupno mieszkania po cenie rynkowej, gdy w Warszawie 300
            000 złotych za kawalerkę, to jest normalna cena. Zastanówcie się!
        • Gość: bicu Re: Szykuj się na wykup mieszkania za grosze IP: 212.160.172.* 06.07.07, 07:20
          Jak byś charował 20 lat po 10 godzin dziennie w soboty,niedziele zaniedbywał
          żonę, dziecko aby wkońcu kupić swoje mieszkanie a po roku dres z klatki obok
          który nie przepracował uczciwie 1 dnia w swoim życiu wykupil by mieszkanei za
          tysiak- wtedy byś to zrozumiał, czego ci nie życzę. Można sie załamać. Mam
          nadzieje,że żeczywiście ta ustawa polegnie w TK.
          • Gość: Hans Re: Szykuj się na wykup mieszkania za grosze IP: *.c9.msk.pl 06.07.07, 19:56
            i co wtedy będziesz już szczęśliwy.
            A może wkurzałbyś się podobnie gdyby twoi sąsiedzi - tzw.biznesmeni a faktycznie
            drobne cwaniaczki, którzy dorobili się na jakichś lewych kombinacjach i którzy
            w 89 r. zapłacili za przekształcenie 1 pensję gdy ty w tym czasie walczyłbys o
            życie w szpitalu i całe oszczędności przeznaczył na lekarzy po to tylko by dziś
            żyć i usłyszeć od nich że nie masz prawa przekształcić mieszkania na podobnych
            warunkach finansowych tylko za 3-4 letnie zarobki. Jak byś się wtedy czuł?
            To historia mojego teścia.
        • Gość: angorka Re: Szykuj się na wykup mieszkania za grosze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.09, 02:45

tu nie chodzi o zawiść. jeśli ktoś dzisiaj dostaje za pół darmo coś, za co ja
          musiałam x lat temu zapłacić znakomicie więcej, to znaczy, że spółdzielnia ode
          mnie te pieniądze wyłudziła.
          policzmy: przez 10 lat płacili w czynszu moi rodzice na mieszkanie, w którym
          mieszkaliśmy, potem "wolą społdzielców" płacili dalej, ale już na rozbudowę Koła
          i Rakowca (mieszkam na Mokotowie), wreszcie w którejś tam odsłonie "wykupów"
          udało się nazbierać tyle, że można było to wykupić dziwadło "lokatorskie
          własnościowe prawo do lokalu", pieniądze natomiast były prawdziwe (i można za
          nie wtedy było kupić niewyobrażalnie dużo rzeczy - nie dlatego że złoty był taki
          mocny, tylko dlatego że wymagana cena byłą bardzo wysoka za mieszkanie w
          całkowicie zamortyzowanym, 40-letnim budynku - wyższa niż zapłacona przez Józefa
          Oleksego (lub jego żonę) za 100 metrów nowiutkiego mieszkanka na Wilanowie). A
          zatem spółdzielnia jest mi winna różnicę tym co wpłaciłam na lokal od początku,
          łącznie z ostatnią "rozliczeniową" ceną wykupu, a tym, ile pobiera od osób które
          prezydent uposażył na spółdzielczym majątku. I tyle.
          • Gość: west Re: Szykuj się na wykup mieszkania za grosze IP: *.chello.pl 14.06.09, 21:36
            to sie domagaj od spoldzielni zwrotu kasy angorka...
            a nie mąć wiecej
      • Gość: macias Re: Szykuj się na wykup mieszkania za grosze IP: 212.122.223.* 04.07.07, 20:52
        ta pani wypowiedż jest jak zachowanie psa ogrodnika,pretensje może mieć pani
        sama do siebie,że wykup był w złym czasie,a dlaczego reszta
        społeczeństwa "lokatorskiego" nie ma prawa w/g pani do wykupu "za pare groszy"
        ja pani powiem dlaczego,bo została pani nabita w butelkę przez spółdzielnię i w
        tej butelce nie chce pani być sama a ja tam się nie piszę pozdro!???
        • janu5 2 mln spóldzielców poniesie stratę. 04.07.07, 21:12
          To nie jest syndrom psa ogrodnika. Temu psu naprawdę wykrada się kiełbasę w
          kwocie 22 mld zł.
          • mariuszdd Re: 2 mln spóldzielców poniesie stratę. 05.07.07, 10:40
            janu5 napisał:

> To nie jest syndrom psa ogrodnika. Temu psu naprawdę wykrada się kiełbasę w
            > kwocie 22 mld zł.
            A jeżeli tych mieszkań nikt by nie wykupił ? To co umarłbyś z głodu ? Straty o
            których piszesz są brane z sufitu.
            Straty he he ,dobre sobie
            • janu5 1.6 mln zł wpłynęło do naszej SM w 2006 05.07.07, 23:19
              > A jeżeli tych mieszkań nikt by nie wykupił ? To co umarłbyś z głodu ? Straty
              > o
              > których piszesz są brane z sufitu.
              > Straty he he ,dobre sobie

Tylko w 2006 roku do kasy naszej SM wpłynęło 1.6 mln zł z tytułu przeksztalcenia
              z lokatorskiego we wlasnościowe, a wykupujący mieli ustawową ulgę 50% w dopłacie
              niespłaconej częśći mieszkania. SM liczy około 6 tys członków.
              Powiem tyle prędzej czy później każde mieszkanie lokatorskie zamieniane byłoby
              na własnościowe bo: to się po prostu opłaca i to bardzo.
              Oczywiście mieszkaniec może spokojnie mieszkać tam ,aż do smierci i nie ma dla
              niego żadnej roznicy czy ma lokatorskie ,czy własnościowe, ale z chwilą smierci
              dla rodziny jest duzo lepiej jak mieszkanie jest wykupione bo dzilą się wieksza
              kasą ,a jka nie to dostają tylko zwrot wkładu budowlanego zrewaloryzowanego.
              • Gość: Hans Re: 1.6 mln zł wpłynęło do naszej SM w 2006 IP: *.c9.msk.pl 06.07.07, 18:23
                Tyle ludzi zdążyliscie jeszcze oszukać???
                Chcesz powiedzieć ze opłaca się wykupywać wymagające remontów 50-60 letnie
                bloki, które nie wiadomo tak naprawdę ile postoją.
                Prawda jest taka, że zwykły obywatel wykupi mieszkanie tylko z przymusu aby nie
                stracić całkiem wszystkiego co przez całe życie włożyło się w mieszkanie,
                faktycznie zysk jest żaden, bo odbierając zwaloryzowany wkład jest się o połowę
                do tyłu - jest to więc wykorzystywanie przymusowej sytuacji lokatora.
                I drugi aspekt - mieszkanie po śmierci lokatora wraca do spółdzielni - rodzina
                wspaniałomyślnie dostanie zwaloryzowany wkład mimo że przez kilkadziesiat lat
                cała rodzina a nie tylko lokator finansował całą inwestycję wpłacając relatywnie
                podobne pieniądze co spółdzielca własnościowy.
                Dziś zupełnie nie opłaca się wykupywać mieszkania, jeśli już ktoś go nie
                potrzebuje sam używać to zarobi jeszcze na podnajmie.
                • janu5 Hans może cos byś dowodnił 06.07.07, 19:50
                  > cała rodzina a nie tylko lokator finansował całą inwestycję wpłacając relatywni
                  > e
                  > podobne pieniądze co spółdzielca własnościowy.

Jak to wyliczyłeś Hans ,że były to relatywnie podobne pieniądze. Pewnie nie
                  wziołęś pod uwagę odsetek. Jak się płaci coś na raty to należą się odsetki.
                  Ale zapomniałem ,że od rachuinków lepsza jest pani LIdia w Sejmie , k tora liczy
                  bez odsetek i po nominalnej cenie i wychodzi jej ,że za niezapłacone pół
                  mieszkania należy się 5zł.
          • Gość: silesia Re: 2 mln spóldzielców poniesie stratę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 13:53
            Tymi njabardziej pokrzywdzonymi są prezesi ogromnych instytucji fonasowo -
            gospodarczych, którzy rzadza i kradna pieniądze spóldzielców bezkarnie i coraz
            bezczelniej. Oczywiście buntu mozna sie spodziewwac, bo przeciez bunt lekarzy
            tez nastąpił wtedy, gdy pokazano im lekarza w kajdankach za branie
            nieopodatkowanej forsy od pacjentów, a durne społeczeństwo p[oiera ich, bo
            wierzy, że żyja z pensji. Tkich jest może 1 procent, amoże ułamek procenta...
            Natomiast w tym przypadku bunt niby pokrzywdzonych spódzielców wznieca prezesi
            podnosząc krzywdy takich pań jak ta, która w uciegłym roku wykupiła mieszkanie
            zakładowe za 34 tysiące. Po prostu trzeba było czytać o tym co dzieje sie z
            ustawą w sejmie, a nie płacic pasożyto tak łajdacko wysoką cenę. I teraz ludzie
            nabici w butelke przez folwarki presesów zwane spóldz8elniami mieszkaniowymi
            będa sie solidaryzować z tym, którzy ich po prostu okradli żądając tak
            niebotycznych pieniędzy. Przeciez mieszkania zakładowe miały niemal w całości
            spłacone kredyty inwestycyjne, bo płaciły to państwowe zakłady, miedzy innymi
            kopalnie dla ktorych budowano te mieszkania. Ja czekam na koniec tej bijatyki i
            jesli SLD podniesie reke na te ustawe, to juz nigdy nie dostanie od
            społeczeństwa ani grama mandatu. Sa granice zakłamania i łajdactwa, bo przeciez
            ci wszyscy krzykacze obrońcy sprawiedliwości dla spółdzielców wykupili swoje za
            równie małe, albo jeszcze mniejsze pieniądze. A teraz mogą byc obrońcami takich
            jak ta pani, która dała sie wydudkac na 34 tys. O niesmiertelna głupoto naszych
            obywateli. Czy wykupienie mieszkania było sprawa życia lub śmierci, że dałaś
            sie tak nabrać
        • Gość: meduza Dokładnie jw. IP: 80.55.114.* 18.07.07, 13:29
          Płacimy za mieszkanie 27 lat, pracujemy uczciwie i nie stac nas było na
          wykupienie mieszkania, ani na pakowanie sie w kredyty. Teraz bedziemy mogli
          wykupic mieszkanie i stanie sie ono NASZA własnoscia, a nie "nie wiadomo kogo".
          Bedziemy mogli podarowac je dzieciom badz wnukom. Nie rozumiem tych zawistnych
          wypowiedzi. Nikt nikogo nie zmuszał do wykupu mieszkan i nie zmusza nawet
          teraz.Mieliscie pieniadze to super- wykupiliscie i nie uwazaliscie ze jestescie
          stratni. Ale teraz jak sie komus bardziej poszczesciło i poczekał na lepszy
          czas- to wielki zal i zawisc. To jak giełda- czekasz na włsciwy czas i
          wybierasz najwiekszy zysk.
          • Gość: anka Re: Dokładnie jw. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.07, 13:34
            bardzo mądra wypowiedż.
      • Gość: anar Ty nie masz to inni tez nie mogą mieć!? ale zawiść IP: *.stacje.agora.pl 05.07.07, 12:19
        Taka właśnie jest natura Polaków, szczególnie z tego starszego pokolenia. ” jak
        ja nie moge mieć to ktoś inny tez nie dostanie”. Takie zawistne komunistyczne
        myślenie. A co ci sie stanie jak ktos dostanie cos za darmo? Przecierz twoja
        sytuacja i tak sie nie polepszy ani nie pogorszy. Nierozumiem tego. Po prostu
        zawiść i zazdrość. Koniec dyskusji.
        • Gość: . koniec dyskusji? hehehehehehe IP: 217.153.153.* 05.07.07, 14:00
          to jawne sku..syństwo. te mieszkania za grosze

• Gość: mrucho Re: koniec dyskusji? hehehehehehe IP: *.chello.pl 12.07.07, 01:43
            to nie sku...syństwo tylko w końcu sprawiedliwość.ci którzy już wykupili niech
            się nie wściekaja na tych którzy chcą teraz wykupić .przecież te mieszkania już
            raz były spłacone każdy spłacał kredyt a teraz dopłaca to co państwo
            umożyło.czepcie się lepiej poprzedniej władzy że ten przepis nie wszedł np x
            lat temu.
          • Gość: Czarodziejka Re: koniec dyskusji? hehehehehehe IP: 80.55.114.* 18.07.07, 13:23
            Wobec kogo???
        • Gość: Andy Re: Ty nie masz to inni tez nie mogą mieć!? ale z IP: *.iele.polsl.gliwice.pl 05.07.07, 14:30
          Ludzie! Czy wy nie umiecie czytać? Przecież wyraźnie jest napisane, że dotychczas pieniądze z przekształceń szły na pokrycie kosztów remontów! Z tych remontów korzystali również spółdzielcy z lokatorskim prawem do lokalu! Dla spóldzielni w zasadzie jest obojętne jakie jest prawo do lokalu. Teraz po prostu nie będzie pieniędzy na remonty albo wzrośnie stawka na fundusz remontowy albo domy za parę lat się zawalą!
          • Gość: Hasn Re: Ty nie masz to inni tez nie mogą mieć!? ale z IP: *.c9.msk.pl 05.07.07, 17:16
            To poczytaj też o bezpłatnej służbie zdrowia i oświacie, wtedy coś może dotrze
            do Ciebie.
            Twierdzisz zatem że pomalowane 2x w ciagu 20 lat klatki schodowe tak podniosły
            wartość rynkową mojego mieszkania, że dziś musiałbym zapłacic za wykup 30-40
            tys. czyli relatywnie 10 czy 20x więcej niż np. 10 lat temu.
            • janu5 Hans (Hasn?) ty jak zwykle od rzeczy 05.07.07, 23:26
              Hans tylko w 2006r z tytułu przeksztalceń z lokatorskiego we własnościowe
              wpłynęło do naszej spółdzielni 1.6 mln złotych wszystko poszło na docieplenia
              budynków. Skoro w twojej spóldzielni tylko maluja to powinniście dawno zmienić
              zarząd. A wzrost ceny budynku nie zalezy tylko od modernizacji i remontów ale
              wynika przede wszystkim z trendu na rynku nieruchomości i mimo dekapitalizacji
              cena budynku rosnie. Twój wkład budowlany też jest rewaloryzowany i tak samo
              powinna byc rewaloryzowana dopłata którą powinieneś ujszczyć przy
              przeksztalceniu , ale mądra posłanka Staroń wolała złamać ustawę zasadniczą niż
              uchwalić sprawiedliwe prawo.
              • Gość: Hans Re: Hans (Hasn?) ty jak zwykle od rzeczy IP: *.c9.msk.pl 06.07.07, 18:34
                czemu mam płacić 40 tys. za coś co dziś kosztuje!!! nas (spółdzielców) np. 4 zł
                (nominalnie umorzony kredyt). Czemu wy (spółdzielnia) uważacie się za
                deweloperów i traktując jak pierwszego lepszego klienta z ulicy chcecie czerpać
                ze mnie tak ogromny zysk?
                • janu5 możę byc i za 4 zł o ile cała SM tak zdecyduje. 06.07.07, 19:52
                  Problem w tym ,że o tym za ile to może zdecydować tylko właściciel tj cała SM a
                  nie walnięta LIdka z Sejmu.
        • Gość: dominika Re: Ty nie masz to inni tez nie mogą mieć!? ale z IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.07, 10:34
          To Ja teraz zatrudnie Ciebie i Kowalskiego. Ty dostaniesz 2000 na reke a
          Kowalski 20 000. Ciekawe czy po 5 latach jak sie dowiesz jak ciebie nabilam w
          butelke to nie bedziesz zawistny
      • Gość: swoj chop,,, Re: Szykuj się na wykup mieszkania za grosze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 16:36
        a jak ktos kupil samochod drozej a teraz jest taniej to tez panstwo ma
        zwrocic???hehehe baranie jeden
      • a.man Re: Szykuj się na wykup mieszkania za grosze 18.07.07, 11:03
        Jak to mówią "musiało ci się to opłacać". Wychodzę z założenia że komu się to
        opłacało albo był zmuszony przez jakieś ważne okoliczności to musiał to zrobić.
        Ale nie sądzę żeby ktoś zapożyczał się tylko dla ideii. Ja nie miałem pieniędzy
        żeby wykupić mieszkanie. Teraz jest realna na to szansa. Choć szczerze powiem
        że nigdy z powodu tego że nie miałem wykupionego mieszkania na własność nie
        spotkała mnie żadna przykrość.
      • Gość: exhumed Re: Szykuj się na wykup mieszkania za grosze IP: 193.109.212.* 24.07.07, 14:13
        Typowe myslenie "polaczka" - "sam nie dostalem a innemu zaluje" - tzw pies
        ogrodnika - kurcze kiedy to sie wreszcie w tym narodzie skonczy?????

zeby nie bylo: sam za swoje lokum zaplacilem w calosci
    • janu5 Apel do prezydenta skopiuj i wyslij. 04.07.07, 21:27
      Wszystkic którym niepodoba się przekręt posłow na 22 mld zł. proponuje wysłanie
      apeli do prezydenta o niepodpisywanie bzdurnej ustawy.
      Można to zrobić na stronie www.prezydent.pl/x.node?id=2011972

Apel do prezydenta
      Szanowny Panie Prezydencie.
      Gorąco apeluje aby PAN Prezydent nie brał udziału w największym przekręcie RP na
      kwotę około 22 mld zł i nie podpisywał ustawy nowelizacji ustawy o
      Spółdzielniach mieszkaniowych. 22 mld zł tyle mniej więcej Sejm odebrał
      Spółdzielcom i podarował mieszkańcom "lokatorskim ", którzy
      nigdy nie mieli zle. Wpłacajac 10% wartości mogli się wprowadzić do mieszkania ,
      później dogodne raty na spłatę 40% wartości , później duże umożenia na spłatę
      reszty , (umożenie przynjmniej 50% pozostałej wartości) i wreszcie podarunek od
      posłow 4 RP wykup prawie za darmo. Inicjatorkami były dwie posłąnki:jedna
      Lidia Staroń z PO druga z LPR, które same mają mieszkania lokatorskie.
      Wykorzystały swą ustawodawczą pozycję do stworzenia ustawy która zabiera
      własność należacą do spółdzielni i daje im prawie darmo. Za to powinny trrafić
      do Trybunału Stanu. Jest to całkowicie niezgodne z prawem .Posłowie są
      swiadomi ,że złamali ustawę zasadniczą i jest to największy przekręt w historii
      RP . Istnieją ekspertyzy poselskiego biuro prawnego które niezbicie tego
      dowodzą. Z przykrością stwierdzam ,że w przekręcie, biorą udział posłowie PiS.
      Którzy z definicji powinni bronić zarówno prawa jak i sprawiedliwości. O tym
      jak bardzo niesprawiedliwe jest to działanie w stosunku do tych którzy wykupili
      swe mieszkania w całośći za godziwe pieniądze napisano już duzo . Nie będę
      powtarzał. Pragnę zwrócić jeszcze uwagę na inne bardzo złe rozwiązania
      proponowane w ustawie.Likwidacja Zebrania Przedstawicieli i Zebrań grup
      członkowskich uczyni niemożliwym proces legislacyjny w Spółdzielni.
      Wszyscy , którzy odwołują się od decyzji o wykluczeniu przychodzą na ZP i
      tłumaczą swoją sytuacje , obecnie gdy Zebranie przedstawicieli ma być
      zastąpione walnym zebraniem podzielonym na raty
      ci ludzie będą musieli przychodzić na wszystkie części zebrania. Kto ma
      przewodniczyć takiemu zebraniu i synchronizować dyskusje. W jak sposób wnioski
      ostatnioego z zebrań mają być zatwierdzane przez pierwsze? .Przecież to
      kompletny nonsens. Niestety posłowie o tm doskonale wiedzieli. Pytanie dlaczego
      więc uchwalili taki knot. Odpowioedzi na pismie udzielił dordca PiSu Witold
      Kalinowski. Oświadczył on ,że pierwotnie poseł Polaczek zgłosił projekt
      ustawowego ograniczenia spóldzielni do 1000 osób ale okazało się,że jest to
      niekonstytucyjne wobec powyższego wymyslono zakaz zebrań przedstawicieli ,żeby
      zmusić SM do podziału na mniejsze. Panie prezydenci w tym miejscu muszę głośno
      zaprotestować. Tak nie można tworzyć prawa. Tzn pisze się jedno i motywuje
      dobrem mieszkańców , a w zamiarze mamy świadomy kruczek prawny dla uzyskania
      ukrytych celów. Jest mi wstyd ,że głosowałem na partię, która w Sejmie dopuściła
      się takiego przekrętu. Mam nadzieję,że Pan prezydent nie przyłoży do tego
      swojej ręki.
      Panie prezydencie. Cały kjraj wie ,że ta ustawa to bubel i będzie słusznie
      zaskarżona do TK. Wynik wyroku TK jest w zasadzie logicznie przewidywalny.
      Jednoczęśnie istnieje niebezpieczeństwo ,że TK nie zdąży ogłosić swego wyroku
      przed 31 lipca początkiem ewentualnego obowiązywania ustawy. Powstanie
      sytuacja ,że pojawi się okres czasu w którym bezprawie będzie zalegalizowane.
      Wszyscy o tym wiedzą i już ustawiają się w kolejki. Przypomina to sytuację
      sprzed paru lat w III RP , gdzie na granicy ustawiały się kolejki TiRów ,żeby
      wykorzystać 2 dni bez cła ,a było to skutkiem celowych działań ustawodawczych
      innych posłow których Pan krytykuje obecnie. Mam nadzieje ,że nie zniży się Pan
      do ich poziomu i nie weźmie udziału w przekręcie na 22 mld zł przygotowanym
      przez Lidię Staroń & Company. Tym bardziej ,że podpisanie przez Pana prezydenta
      ustawy w ostatnich dniach na to przeznaczonych mogłoby rzucić podejrzenie ,że w
      ten sposób próbował Pan skrócić czas TK do zapobierzenia przekrętowi . Byłoby
      to oskarżeniem o świadomy wspóludział w wielkiej manipulacji prawnej na kwotę 22
      mld zł.
      Wierzę w pański honor poczucie sprawiedliwości i poszanowanie prawa .
      Z poważaniem

itd.
      • Gość: Pospolity spokojnie ludzie IP: 83.12.15.* 05.07.07, 00:12
        Bzdury wygadujecie. Z czystej zazdrosci. Taka jest mentalność polaka.
        Nie wiem czego tak żałujecie. Gdybyście nie mieli pieniędzy na mieszkanie to
        byście go nie wykupili. Gdybym ja miał wtedy pieniądze, to też bym kupił.
        Proste jak ...#$#
        Ja za to staraciłem na książeczce mieszkaniowej po denominacji i jakoś sie z
        tym pogodziłem. Nikomu nie żałowałem, bo i po co. Miał, chciał.. to kupił.
        Jedynie sie zastanowiłem nad sensem dalszego wykupu. Skoro i tak bym miał
        czynsz ten sam, a wyprowadzać sie raczej nie planowałem... to tylko wyszło by
        na to, że 3 raz za to samo mieszkanie płacę. Po za tym grunt pod blokiem był,
        nie uregulowany, wiec tak czy siak mogli mnie w każdej chwili eksmitować :P
        Czysty absurd.
        Tak że drodzy państwo.. zastanowcie się trochę, po co tak demonizować i na
        lincz sprowadzać.
        Nie chcę tu nikogo urazić, ale jak to mówią... "za głupotę trzeba płacić".
        • Gość: Marta Re: spokojnie ludzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.07, 00:30
          hmmm dlaczego nikt z tych ktorzy juz wykupili nie widzi pozytywow calej sytuacji
          co prawda wykupili i placa cala kwote czynszu ale jesli wszyscy w ich kamienicy
          wykupia mieszkania to mozna zalozyc wspolnote mieszkaniowa i samemu ustalic
          sobie czynsz np na remonty itd itp. chodzi o to ze bedziemy niezalezni od co.
          • raknop1 Re: spokojnie ludzie 05.07.07, 18:27
            MAM mieszkanie w tak zwanej wspólnocie - tyle że komunalny blok. Jak to
            wygląda:
            członkiem wspólnoty jest ok 55% mieskzańców resztę ma gmina bo jest
            właścicielem mieszkań zarząd prowadzi ADM który należy do gminy, nie da się
            zgromadzić nigdy pełnej liczby osób do przeforsowania uchwał, ADM z zaległości
            jest winien wspólnocie pieniądze tzn, gmina jako właściciel jest winna. Jak
            państwo myslą czy zarządca albo gmina wystąpią przeciwko sobie?? NIE!!! - bo to
            jeden i ten sam stwór z wieloma głowami, kóry doi biednych emerytów, niby
            właścicieli, tak przypuszczam wygląda w większości starej masy mieszkaniowej a
            największym chamstwem jest fundusz remontowy kótrego wyodrębnienie blokuje
            zarządca, słowem - KIŁA!!! A ze spółdzielniami to fakt, zarządy samozwańcze
            czyszczą ludziom kieszenie, Larum bo ludzie za darmo przejmują mieszkania, a
            Spółdzielnie niby jak??? Kto dał im prawo takich manewrów??? CZERWONY BETON!!!
            Sam zapłaciłem za swoje mieszkanie i jakoś nie żałuję tym którzy mogą
            skorzsytać na tej sytuacji. Szkoda tylko że wywoła to krach na rynku
            nieruchomości, no ale nie od dziś wiem że najlepiej ustawioną grupą zawodową w
            Polsce są KOMORNICY
            Sam żałujęże nie mam takiego mieszania
        • pos3gacz Re: spokojnie ludzie 05.07.07, 10:25
          Gość portalu: Pospolity napisał(a):

> Bzdury wygadujecie. Z czystej zazdrosci. Taka jest mentalność polaka.
          > Nie wiem czego tak żałujecie. Gdybyście nie mieli pieniędzy na mieszkanie to
          > byście go nie wykupili. Gdybym ja miał wtedy pieniądze, to też bym kupił.
          > Proste jak ...#$#
          > Ja za to staraciłem na książeczce mieszkaniowej po denominacji i jakoś sie z
          > tym pogodziłem. Nikomu nie żałowałem, bo i po co. Miał, chciał.. to kupił.
          > Jedynie sie zastanowiłem nad sensem dalszego wykupu. Skoro i tak bym miał
          > czynsz ten sam, a wyprowadzać sie raczej nie planowałem... to tylko wyszło by
          > na to, że 3 raz za to samo mieszkanie płacę. Po za tym grunt pod blokiem był,
          > nie uregulowany, wiec tak czy siak mogli mnie w każdej chwili eksmitować :P
          > Czysty absurd.
          > Tak że drodzy państwo.. zastanowcie się trochę, po co tak demonizować i na
          > lincz sprowadzać.
          > Nie chcę tu nikogo urazić, ale jak to mówią... "za głupotę trzeba płacić".
          xxxxxxxxxxxxxxxxx
          Takich cwaniaków trzeba tępić jak chwasty na grzadkach.
        • Gość: bambi7 Re: spokojnie ludzie IP: *.csk.pl 05.07.07, 11:25
          I tu masz racje, bo nadal są to mieszkania "niczyje" - ktoś powie, że to
          własność spółdzielni. Buhaha. To w takim razie skoro to ich własnosc, to moga
          mnie za godzine z tej ich własności ot tak wyrzucić? NIE. I tu jest problem -
          nie wiadomo czyje sa to bloki/mieszkania.

Miliony Polaków straciło dużo kasy z książeczek PKO i jakoś o tym sie nie mówi.
          A to były dziesiątki mld zł (za taką kasę możnaby stadiony na EURO 2012 w
          każdym mieście wojewódzkim zbudować i jeszcze by zostało). A ci ludzie spłacili
          kredyty wobec Państwa już wcześniej - w latach 1970-1990. I do tej pory nie sa
          właścicielami tego co im się należy.

Po prostu jeden drugiemu zazdrości - u nas w kraju już nigdy nie będzie lepiej.
      • Gość: sir Boguslav Re: Apel do prezydenta skopiuj i wyslij. IP: *.adsl.szeptel.net.pl 05.07.07, 00:37
        Ten Twój list to tak jedzie propagandą że aż strach!
        Moja rodzina zapłaciła 2KROTNĄ wartość własnościowego(!) mieszkania a mamy lokatorskie z kredytem na karku bo była inflacja! Nie wciskaj kitu! Czytałem Twoje posty na poprzednich forach i ta sama ciemnota a brak odpowiedzi na konkretne argumenty.
        Ty jesteś widać z tej Krajowej Spółki Spółdzielców tyle że to lokatorzy tworzą spółdzielnie więc jakim prawem oni się wypowiadają w naszym imieniu? To ich interesy a nie lokatorów aby nie wykupywano mieszkań które już powinny ybć nasze.
        A te Twoje wyliczenia z procentami to bez komentarza. Przez 20 lat to ja spłaciłem ten kredyt 20 razy albo i lepiej bo ciągle rosły odsetki od odsetek więc się nie odzywaj.
        A teksty w stylu "to przekręt", "cały kraj wie że to bubel", "wierzę w Pana honor" to żywcem wyjęte z Alternatyw 4.
        Pozdrawiam i "gorąco apeluję" o obiektywizm i rozsądek :)
      • Gość: Hans Re: Apel do prezydenta skopiuj i wyslij. IP: *.c9.msk.pl 05.07.07, 01:00
        noo widze janus że się rozkręcasz wykorzystując infa z pierwszej ręki od swoich
        aparatczyków spółdzielnianych w sejmie. Cóż jednak skoro tylko powtarzasz dalej
        bez przerwy te same bzdury, wykrzykując je tylko coraz głośniej i z większą
        egzaltacją. Dostaniesz za to dodatkowa premię z mojego czynszu że tak się
        pienisz? Widać ze znasz podstawową (najskuteczniejszą) zasadę, że to właśnie
        złodziej najgłośniej krzyczy: "łapać złodzieja". Nie możesz zrozumieć że dziś
        ludzie już nie dają się tak ogłupiać jak kiedyś, za dużo ludzi jest świadomych
        jakim przekrętem polegającym na drenażu pieniędzy obywateli przez elity były
        spółdzielnie. Także ci którzy zapłacili haracz to wiedzą i są wściekli ale tak
        naprawdę na tych którzy ich w ten sposób załatwili (dawną władzę) a nie na
        lokatorów (chociaż najłatwiej wyżywać się na najsłabszych)
        Nie pisze już do ciebie merytorycznie bo udowodniłeś że nie interesuje cie
        wyjaśnienie sprawy i consensus tylko ochrona koryta. Podkreślam - piszesz
        bzdury, bo przedstawisz wyłącznie jeden najbardziej skrajny z możliwych
        teoretycznie aspekt sprawy i do tego naświetlasz go totalnie jednostronnie, a
        pomimo n-tego wykazania ci, że sprawa wygląda jeszcze inaczej jeśli chodzi o
        faktyczne koszty uzyskania praw spółdzileczych, powtarzasz się dalej z jeszcze
        większą napastliwością - oznacza to, ze to co robisz jest świadomym kłamstwem.

Zastanawia mnie jedno po jakie licho m.inn. przy twojej pomocy lobby
        prezesowskie urabia opinie publiczną skoro jesteście tacy pewni wygranej w TK,
        może jednak coś drgnęło w tym betonie i grunt naprawdę pali sie wam pod nogami.
        Może faktycznie nie macie już takiej władzy aby w 3mce załatwić wyrok. Może nie
        chodzi tylko o odpiłowanie od koryta ale także o dobranie sie wam do tyłków za
        przekręty. I nie wciskaj kitu, że gdy sprawa zawiśnie w TK spółdzilenie ruszą
        choćby palcem pomimo grzywn itp. - za duże cwaniczki tam pracują, żeby się
        ewentualnie nie wymigać od odpowiedzialności.

Ps. na przyszłość ewentualnie podejmę z tobą dyskusję wyłącznie na poziomie
        epitetów gdyż każdy inna forma dyskusji z tobą nie ma sensu.
        • Gość: em zakup elektoratu IP: *.kp.pl 05.07.07, 08:09
          Nie mam nic przeciwko wykupowi mieszkania na proponowanych obecnie warunkach.
          Nieporozumienie polega na tym, że jest to niesprawiedliwe dla tych, którzy
          zapłacili nawet kilkadziesiat tysięcy złotych za takie same mieszkania
          wcześniej, to że ktoś mieszkania nie dostanie za 500 zł nie odda mi wpłaconych
          50 tys. zł.
          To nie jest "prawe i sprawiedliwe". Łatwo robić prezenty z cudzego wysiłku - to
          proponuje rząd bez własnych kosztów.
          Elektorat zostanie kupiony za pieniądze tych, którzy wcześniej uciułali na
          wykup - smutna i nieuczciwa manipulacja, bez winy kupujących teraz.
          • Gość: wlasciciel in spe Re: zakup elektoratu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 09:47
            nie jest to sprawiedliwe, ale tylkio wobec niektorych,bo czego sie nie chce
            pamietac- wiele osob na poczatku lat 90-tych "wykupilo" mieszkanie na podobnych
            zasadach- za nominalne umorzenie kredytu, co w warunkach uprzednio szalejacej
            inflacji bylo smieszne, pol pensji starczalo. Podobnie mieszkania komunalne czy
            wojskowe-nawet za 5% ceny, ratem wiele osob sie wzbogacilo tanim kosztem!
            • Gość: mago Re: zakup elektoratu IP: *.merck.pl 05.07.07, 10:17
              Jeśli chodzi o pieniądze nic nie jest sprawiedliwe.Mieszkanie odebrałam w 1992 ,
              po okresie szalejącej inflacji, kiedy to wymagany wkład rósł w postępie
              geometrycznym. Musiałam zaciągnąć kredyt , którego miesięczna spłata z odsetkami
              była większ niz moja pensja.Moi sąsiedzi , ktorzy mieli choć najmniejszą
              kawalerkę, po jej sprzedaży spłacali od ręki mieskanie 70-80m. Tez wydawało się
              to niesprawiedliwe. Z trudem spłaciłam połowę kredytu zadłużając się u rodziny i
              znajomych i nie musiałam już spłacać gigantycznych odsetek. I jeśli uda mi się
              teraz wykupić mieszkanie po nizszej cenie to wcale nie będę uważała, że dostałam
              coś za darmo.
            • wj_2000 Re: zakup elektoratu 05.07.07, 14:06
              Gość portalu: wlasciciel in spe napisał(a):
              > inflacji bylo smieszne, pol pensji starczalo

Aż tak dobrze to nie było! Ja złożyłem wniosek o wykup w grudniu 89, płaciłem
              na początku stycznia. Było to 5 ówczesnych milionów, jakieś moje, chyba, 5
              pensji,a więc 10-krotnie więcej niż piszesz. Gdybym był o miesiąc szybszy,
              zapłacił bym dwa razy mniej. Potem, niemal co miesiąc, warunki wykupu sie
              pogarszały. Ale i tak uważam, że mi się pofarciło.

Jednak nie wszystkim sie tak udało. Pamietam, że w roku 1977 dostałem ze
              Spółdzielni pismo z propozycją zamiany prawa lokatorskiego na własnościowe i
              ewentualny wykup całego wkładu.
              W tym pierwszym wypadku należało dopłacic do 20% wartości mieszkania - reszte
              rozłożono by na 20 lat, a mieszkanie po tym czasie stało by sie własnością.
              (Przypominam, że według lokatorskiego prawa do mieszkania, gdzie wpłacało sie
              10%, nikt nie obiecywał, że po 40 latach mieszkanie stanie się własnością!!!
              Rata wynosząca 90% wartości podzielona na 40 lat, czyli na 480 rat
              miesięcznych, stanowiła istotnie składnik opłaty miesięcznej zwany "zaliczką na
              poczet czynszu". Gdy pytałem co będzie po 40 latach, usłyszałem, że nadal będę
              płacił tyle samo ale pod nazwą czynsz. A mieszkanie nie będzie bardziej moje,
              niz na początku)
              W drugim wypadku, mieszkanie od razu byłoby własnością, a wpłatę wartości "w
              całości" osładzano znacznym rabatem.
              Przyjemność miała kosztować 180 tysięcy złotych, a to była chyba 5-letnia
              średnia pensja wtedy. Wróciłem swierzo z zagranicy i mogłem albo wykupic
              mieszkanie, albo kupić nowy samochód (Ładę). Zdecydowałem się szczęśliwie na
              samochód. Czy to znaczy, że byłem mądry? Bynajmniej. Miałem szczęście. Przy
              innym biegu wydarzeń, innej ścieżce dojścia do kapitalizmu, mógłbym gorzko
              żałować. Samochód po 4 latach rozpadł sie niemal od rdzy, a ja mógłbym dzisiaj
              nie mieć mieszkania wogóle i być zmuszonym do przeprowadzki z M6 do jakiegoś
              mini mieszkanka na obrzeżu.
              A byli tacy, co wtedy wykupywali i zarazem bardzo ograniczali konsumpcję. Oni
              zresztą już pod koniec 1989 przeklinali, bo lepiej im było czekać.

Osobistego stosunku do całej sprawy nie mam. Bardzo dużo zyskałem, a że mógłbym
              jeszcze trochę zyskać, nie warto się nawet zastanawiać. A mój ukochany
              braciszek, znacznie mniej mający pieniędzy ode mnie, już, już miał wykupić rok
              temu, na zasadach dość korzystnych, ale przecież wymagających - jak dla niego -
              i tak ogromnego wysiłku. Szczęśliwie przeczytałem o projekcie ustawy i
              namówiłem go by poczekał. Jeśli ustawa wejdzie w życie skorzysta ona BARDZO.

Ale obiektywnie biorąc, ustawa jest wyrazem zoologicznej nienawiści Kaczorów do
              wszystkiego, co zahacza o PRL (za wyjątkiem ich własnych dyplomów i karier). A
              takimi są, w ich mniemaniu, spółdzielnie mieszkaniowe. I jest nieracjonalna i
              niesprawiedliwa. Uczy beztroski i przejadania bieżących dochodów, zamiast
              inwestowania.
              Sam to zrobiłem w przeszłości i dobrze akurat na tym wyszedłem. Ale czy
              należy "tak trzymać"?
          • mariuszdd Re: zakup elektoratu 05.07.07, 10:47
            Gość portalu: em napisał(a):

> Nie mam nic przeciwko wykupowi mieszkania na proponowanych obecnie warunkach.
            > Nieporozumienie polega na tym, że jest to niesprawiedliwe dla tych, którzy
            > zapłacili nawet kilkadziesiat tysięcy złotych za takie same mieszkania
            >
            Co ty wymyślasz ? Jakie kilkadziesiąt tysięcy ? Nawet obecnie to są niewielkie
            sumy ,ludzie którzy mają mieszkania spółdzielcze od 30 i wiece lat ,juz dawno
            spłacili .
            Często są to ludzie starsi i mają mało pieniędzy nawet na tą niewielka opłatę
          • Gość: bambi7 Re: zakup elektoratu IP: *.csk.pl 05.07.07, 11:35
            Kupiłem komputer za 6 tys zł pare lat temu, teraz ma on cenę złomu - oddasz mi
            5500zł? Kolejny przykład - akcje na GPW. Raz w dół raz w górę - ktoś ma o to
            prestensje? NIE. To jest podobna zasada, bo nie ma IDEALNEJ sprawiedliwości.

Chodzi o to, żeby jak największa liczba osób nie miała już problemu z
            mieszkaniami.
            Ludzie, którzy kupili ostatnio za gotówke mieszkania (nie za kredyt!!) - ilu
            ich jest? Kilkadziesiąt tysięcy? Niech będzie i tyle, chociaż to pewnie
            zawyżone.
            A ludzie którzy spłacili kredyt już 20 lat temu na "starych warunkach", a mimo
            tego nie są "na swoim"? "Na oko" będą to 2-3 miliony ludzi.

Nadal chcesz dyskutować??
            • wj_2000 Re: zakup elektoratu 05.07.07, 14:26
              Gość portalu: bambi7 napisał(a):
              > A ludzie którzy spłacili kredyt już 20 lat temu na "starych warunkach", a
              mimo
              > tego nie są "na swoim"? "

Młody jesteś chyba i się zupełnie nie orientujesz.
              Były dwa rodzaje spółdzielni (a potem w ramach jednej spółdzielni dwie formy
              prawa do lokalu).
              1. Własnościowe.
              Raty (przy początkowym wkłądzie 20%) rozłożone były na 20 lat. Po 20 latach
              nabywało się spółdzielcze prawo własnościowe. Same spółdzielnie pojawiły się
              gdzieś po roku 1960. Istotnie takie mieszkanie mógł ktos spłacić "na starych
              warunkach". Mój szwagier w 1966roku wprowadził się do takiego mieszkania.
              Narzekał, bo i wkład musiał wnieść 2 razy wiekszy ode mnie i miesięcznie płacił
              dużo więcej (ja byłem "lokatorski"). Dopiero blisko końca owych 20 lat był
              zadowolony, że mieszkanie jest jego, a ja nadal nie mam nic.
              2. Lokatorskie. Tu wkład wynosił 10%. Pozostałe 90% było dzielone przez 480
              (40lat razy 12 miesięcy) i nosiło nazwę "zaliczka na poczet czynszu". Nawet nie
              obiecywano, że po 40 latach mieszkanie będzie "wykupione". Nawet miesięczna
              opłata miała pozostac niezmieniona, a owa kwota 1/480 kredytu miała byc nadal
              pobierana jako "czynsz".
              Więc mieszkania lokatorskiego nie mozna było spłacić na starych warunkach! Nie
              upłynąl zresztą nawet okres 40 lat od rozpoczęcia działalności spółdzielni
              lokatorskich do czasu wprowadzenia kapitalizmu, hiperinflacji i zmiany zasad
              ustalania czynszu w spółdzielniach lokatorskich. Dla celów wykupu, pierwotny
              wkład z czaów Gomułki przeszacowywano, już za kapitalizmu, (bardzo dla
              lokatorów korzystnie) ale przecież nie według wartości nominalnej.

NIE ISTNIEJĄ ludzie którzy "spłacili" lokatorskie na starych warunkach. Nie
              było ani takiej możliwości prawnej, ani faktycznej (40 lat).
              Na starych warunkach spłacano mieszkania własnościowe. I te sa własnością
              (niekoniecznie odrębną, ale to nie ten problem) tych co spłacili. Bo było dość
              czasu i wogóle samo założenie zakłądało możliwość spłaty.
              W lokatorskich, z założenia, nie było możliwości spłaty kredytu. Cyba że się
              przekształciło prawo lokatorskie we własnościowe (sowicie dopłacając).

Kto nic nie robił płacił zawsze mało, wkład pierwotny minimalny, a teraz
              dostaje mieszkanie (no jego 90%) za darmo.
              • Gość: bambi7 Re: zakup elektoratu IP: *.csk.pl 05.07.07, 16:17
                < NIE ISTNIEJĄ ludzie którzy "spłacili" lokatorskie na starych warunkach

Po płaceniu miesięcznych kwot, które przez 25-30 lat może i przekroczyły
                pierwotną wartość mieszkania nadal nie jestem jego właścicielem (bo nie mogę
                jego nikomu przekazać, ani sprzedać). I to jest ból. Może wystarczy
                tego "płacenia" przez całe życie "za nic"??

Ogólnie w Polsce przez całe lata (az do dziś) panuje chaos jesli chodzi o
                budownictwo i określenie "co jest czyje", czyli praw własności. Mieszkanie nie
                jest własnością ani spółdzielni (inaczej mogłaby mnie wyrzucić z lokalu za
                który płacę w każdej chwili - takie jest prawo posiadacza, że może robić ze
                swoją własnością co chce). Nie jest też moją własnością (nie moge mieszkania
                sprzedac ani przekazać innej osobie). Nie jest tez własnością Państwa
                (spłaciłem kredyt wobec niego daaawno temu).

Ostatecznie więc czyje to jest?? To jest problem "bezpańskiego psa", za którego
                nikt nie brał do tej pory odpowiedzialności. Może więc obecnie jest na to
                odpowiednia chwila?
          • Gość: lokator Re: zakup elektoratu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.07, 12:35
            Uciułałeś,czy......?
            Ja pracuje 35 lat i nie uciułałem.
            Wszystko co płacili szło na opłaty
            i pożal Boże życie.
            Jak płacili,tak ja mogę zapłacić.
          • Gość: w Re: zakup elektoratu IP: 213.172.177.* 05.07.07, 12:58
            Nie jest prawe i sprawiedliwe - ale niektórych głupich pozostałości po
            poprzednim ustroju nie da się do końca rozwiązać w sposób sprawiedliwy dla
            wszystkich. Generalnie nikt tu nie jest pokrzywdzony, bo nikomu się nie
            pogorszy, za to niektórym się polepszy. W większości są to ludzie niemajętni,
            których nie było stać na wykup. Więc o co tyle krzyku? Dla jasności - kupiłem
            mieszkanie własnościowe w 2001 roku po cenie rynkowej, nie mam żadnych praw
            lokatorskich.
        • Gość: Silesia Re: Apel do prezydenta skopiuj i wyslij. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 14:35
          Brawo Hans, już się bałam, że dyskusję spacyfikuje spóldzielczy aparatczyk,
          który wszystkich wystraszy. Dzięki za wprowadzenie argumentów merytorycznych...
          Ja od 3 lat czekam z wykupieniem mieszkania, bo przez 30 lat dawno spłaciłam
          wszystko co miałam spłacić i nie widziałam powodu, aby dopłacać do atłasowego
          życia ich wysokości prezesów, gdyż nawet styl życia tych ekip zamienił sie w
          dworski i jasniepański.
      • Gość: Mag Re: Apel do prezydenta skopiuj i wyslij. IP: *.netburg.pl 05.07.07, 11:04
        Żałosne. Wasze żale są żałosne. A jak mi się wydaje to przekrętów na wiekszą
        skalę nikt jakoś w ten sposób listami do prezydenta nie celebrował. A tamto to
        dopiero miało wpływ na Wasze kieszenie. Co do spółdzielni to jest jedna wielka
        komuna, gdzie przetargi za remonty nadal sa załatwiane przez koperty i rodzinne
        komitywy. I bardzo sie cieszę, że teraz będzie można utworzyc wspólnoty i odciąć
        się od tego. Wkurza mnie ze kiedy płace co miesiąc na fundusz termomodernizacji
        to na klatce wywieszono kartke ze termomodernizacja została sfinansowana z
        funduszu WOŚ. To gdzie są te pieniądze? Zreszta wystarczy popatrzec na
        sprawozdania finansowe i poczytać. Także nie podzielam nerwowej gorączki
        pozostałych. Tez zapłaciłam wczesniej i wiecej. I nie uważam ze miało to racje
        bytu. I napewno nie bede teraz protestować.
      • Gość: silesia Re: Apel do prezydenta skopiuj i wyslij. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 14:21
        O tym własnie pisałam przed chwilą. Bunt zorganizuja prezesi i ich
        beneficjenci, czyli zarządy, komisje, ekperci żyjący z wyceny tysięcy mieszkań
        nie wiadomo po co i dlaczego wycenianych, cały ten prywatny folwark wykonawców
        różnych pseudoremontów i innych zleceń. Nikt, nawet NIK, a tym bardziej sami
        spóldzielcy nie maja obecnie szans na skuteczne skontrolowanie spółdzielni,
        która może pokazac fige kazdemu. Prawo spółdzielcze spetryfikało byt bękarta,
        który na dodatek coraz bezczelniej zachowuje się wobec swoich darczyńców, jak
        przysłowiowy wytwór pomyłki genów. Każda bezkarność rozzuchwala, a zarządy
        spóldzielni mieszkaniowych są wyjete spod prawa, bo spódzielcy maja 0 szans,
        aby cokolwiek wyegzekwować, jesli nie podoba sie to prezesom. Jednym słowem,
        czeka nas starcie z mafijnymi strukturami, którymi sa w tej chwili spółdzielnie
        obracajace ogromnymi pieniedzmi - bez kontroli prawa i społeczeństwa.
      • Gość: Pospolity Re: Apel do prezydenta skopiuj i wyslij. IP: 83.12.15.* 05.07.07, 22:10
        Po za tym wszystki... to Wy - prezesi spółdzielni, czy jak ich tam zwał... jak
        do tej pory, byliście autorami największych przekrętów. Można by powiedzieć, na
        masową skalę.

Czasem aż mi żal, że jeszcze w tych czasach, za herezje nie palą na stosie :/
    • pos3gacz Re: Szykuj się na wykup mieszkania za grosze 05.07.07, 10:21
      Gość portalu: realista napisał(a):

> Sejm zadysponował cudzą własnością. Spółdzielnie to obecnie własność
      > prywatna. Ne ma teraz własności spółdzielczej. W aktualnym porządku prawnym
      > mamy tylko 3 formy własności: państwową, komunalną i prywatną. Jakże to jest,
      > że ktoś może dysponować (rozdawać) nie swoją własność. Proszę mi to
      > wytłumaczyć. Ustawa niewątpliwie polegnie w TK.
      xxxxxxxxxxxxxx
      A gdzie jest najwiecęj bezkarnych złodziei-=-w polskim NIERZĄDZIE.
      ----------------------debilnych prawników-=- -------------------
      ----------------------ustaw-gniotów prawnych-=-------------------
      Więc masz chyba? jasną odpowiedz.
      • Gość: XXL Re: Szykuj się na wykup mieszkania za grosze IP: *.aster.pl 05.07.07, 11:25
        Nie dajcie się sprowokować tym osobom które wykupiły wcześniej i mają jakieś pretensje.
        W sklepach są na przykład wyprzedaże i jakoś nikt nie ma pretensji że kupił wcześniej po wyższej cenie a nie teraz gdy jest wyprzedaż towaru.
        Pytam sie po co wykupywały wcześniej ?
        Chciałeś mieć szybko swoją własność to przepłaciłeś , nawet ci którzy teraz kupią nie wiedzieli że będzie taka możliwość wykupu po niższej cenie.
        Zresztą moja rodzina również wykupiła a potem się przeprowadziła i wcale nie narzeka na jakąkolwiek niesprawiedliwość.
        Wykupiłeś i w każdej chwili mogłeś sprzedać i przeprowadzić się .
        Teraz ceny mieszkań wzrosły to i zarobiłeś niemało na swoim mieszkaniu.
        Jeszcze szukanie dziury w całym o te kilkadziesiąt tysięcy ?
        Gdzie mieszkania kosztują kilkaset tysięcy .
        Dla mnie to zwykła prowokacja i głupota właściciela który zachowuje się jak pies ogrodnika , nigdy tak nie jest że wszyscy dostają tyle samo i po takiej samej cenie w różnym czasie .
        Pytam się po co wykupywał wcześniej , mógł poczekać i wykupić teraz tanio .
        Nikt nie wiedział że będzie taka możliwość.
        W ciągu tego czasu od wcześniejszego wykupu mieszkania do chwili obecnej mieszkańcy nadal płacili spółdzielni , jednocześnie dokladając do mieszkania .
        Czemu teraz mieliby płacić tyle samo co osoba która wykupiła wcześniej ?
        Jasne jest że w czynszu dokładali do mieszkania i powinni zapłacić mniej.
        Prowokatorzy szukają dziury w całym i tyle.
        Ciesze sie z tego wykupu bo ceny mieszkań powinny znacząco spaść.
        Jak będzie zobaczymy :)
        • pompompom Re: Szykuj się na wykup mieszkania za grosze 25.07.07, 21:44
          W sklepach są na przykład wyprzedaże i jakoś nikt nie ma pretensji że kupił wc
          > ześniej po wyższej cenie a nie teraz gdy jest wyprzedaż towaru.
          Jest drobna róznica. Nie mogę wziąść bluzki ze sklepu nosić jej i przy okazji
          czekać aż spadnie cena i wtedy za nią zapłacić. Decyzja zapada tu i teraz, albo
          kupuję po normalnej cenie, albo ryzykuję i czekam na wyprzedaż nie mając żadnej
          gwarancji, że uda mi się kupić (no chyba, że znajoma ekspedientka odłoży).
    • Gość: bambi7 Szykuj się na wykup mieszkania za grosze IP: *.csk.pl 05.07.07, 10:55
      "Jeśli zajmujesz mieszkanie o statusie lokatorskim, a spłaciłeś koszty jego
      budowy, będziesz mógł zostać jego właścicielem po dopłaceniu nominalnej kwoty
      umorzonego przez państwo kredytu budowlanego lub dotacji" - i to jest cała
      prawda.
      Ludzie, którzy mieli na dawnych książeczkach mieszkaniowych PKO kilkadziesiąt
      tys zł lub nawet więcej (w przeliczeniu na obecne ceny) zostali z niczym.
      Oczywiście ludzie kupujący obecnie mieszkania za gotówkę czują się oszukani...
      Tyle, że za te kilkaset zł będa mogli wykupic mieszkania tylko ci, którzy
      spłacili już wcześniej koszty budowy (a więc to nie ci, którzy wzięli niedawno
      kredyty). Ludzie, którzy za kilkaset tys zł w gotówce kupili niedawno
      mieszkania, boją się właśnie takiej niesprawiedliwości. Wg mnie nie rozumieją
      podstawowej zasady przyznawania praw własnościowych w tej ustawie.
      Naprawde bardzo dużo osób miało dawniej książeczki z których wyparowała kasa
      (liczona wg obecnych cen w dziesiątkach mld zł), spłaciły dawno kredyt wobec
      Państwa (oczywiście na innych warunkach niż dzisiaj, ale pieniądz jest
      pieniądz) i MAJĄ PRAWO ŻĄDAĆ przepisania mieszkania na własnościowe.
      Przykładowo - jak ktoś spłacił w ratach kino domowe za 5 tys zł, to jest jego
      właścicielem czy nie? To działa na takiej samej zasadzie.

A to że spółdzielnie się buntują, to jest normalne - w końcu to oni traca
      najwięcej. Mieli kilkanaście lat czasu na próby rozwiazania tego problemu (czy
      były jakies wcześniejsze rozmowy z rządem/Państwem? NIE). Obecnie problem
      zostanie rozwiązany bez ich udziału. I dobrze. Lepiej późno niż wcale.
    • Gość: viator podajcie mi 3 powody.... IP: *.crowley.pl 05.07.07, 11:03
      podajcie mi 3 powody dla których warto zamienić spółdzielcze własnościowe prawo
      do lokalu na własność.
      • mariuszdd Re: podajcie mi 3 powody.... 05.07.07, 11:04
        Gość portalu: viator napisał(a):

> podajcie mi 3 powody dla których warto zamienić spółdzielcze własnościowe prawo
        > do lokalu na własność.
        np. nie musisz być wówczas członkiem spółdzielni
        • Gość: viator Re: podajcie mi 3 powody.... IP: *.crowley.pl 05.07.07, 11:09
          mariuszdd napisał:

> Gość portalu: viator napisał(a):
          >
          > > podajcie mi 3 powody dla których warto zamienić spółdzielcze własnościowe
          > prawo
          > > do lokalu na własność.
          > np. nie musisz być wówczas członkiem spółdzielni

nie jesteś na bieżąco,
          od ponad dwóch lat nie ma obowiązku bycia członkiem spółdzielni posiadając
          spółdzielcze własnościowe prawo do loklau
          • mariuszdd Re: podajcie mi 3 powody.... 05.07.07, 11:26
            Gość portalu: viator napisał(a):

> mariuszdd napisał:
            >
            > > Gość portalu: viator napisał(a):
            > >
            > > > podajcie mi 3 powody dla których warto zamienić spółdzielcze własno
            > ściowe
            > > prawo
            > > > do lokalu na własność.
            > > np. nie musisz być wówczas członkiem spółdzielni
            >
            > nie jesteś na bieżąco,
            > od ponad dwóch lat nie ma obowiązku bycia członkiem spółdzielni posiadając
            > spółdzielcze własnościowe prawo do loklau

W artykule tak napisali,a więc dziennikarz nie jest na bieżąco
            • Gość: kasia Re: podajcie mi 3 powody.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 13:42
              ale tu chyba bardziej chodzi o lokatorskie prawo do lokalu, a ci ludzie
              naprawdę mają przerąbana sytuację bo juz pospłacali kredyty mieszkaniowe a
              potem transformacja ustrojowa ich zrobiła na szaro, bo muszą płacić za to samo
              mieszkanie drugi raz. ja nie mam pretensji do tej ustawy, w końcu coś trzeba z
              ludźmi zrobić bo takie kuriozum jak niepełne prawo do lokalu (lokatorskie) to
              tylko w Polsce jest. A SLD takie jest socjalne i co, chcą wyborców starcić??
              myślę, że jednak nie będzie weta. nie opłaca im się.
    • Gość: prof_s_jonalizm do wszystkich krzykaczy IP: *.crowley.pl 05.07.07, 11:07
      ludzie, macie strasznie roszczeniową postawę.
      "spłaciłem wkład budowlany więc mi się należy"

a już nie chce się wam pamiętać, że spółdzielnia mieszkaniowa dostała grunt albo
      za darmo albo za symboliczną opłatę, następnie kredyt na preferencyjnych
      warunkach, który i tak został w części umorzony.
      tak więc kupiliście mieszkania taniej ale niepełną własność.
      coś za coś.
      • Gość: tja? Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 13:27
        • Gość: niekoniecznie. Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 13:32
          Idąc Twym tokiem rozumowania, za mieszkanie własnościowe trzeba by więc zapłacić
          PAŃSTWU - bo z jakiej racji spółdzielni - przecież ona dostała to za darmo.
          Gratuluję.
          • Gość: prof_s_jonalizm Re: IP: *.crowley.pl 05.07.07, 14:23
            Gość portalu: niekoniecznie. napisał(a):

> Idąc Twym tokiem rozumowania, za mieszkanie własnościowe trzeba by więc zapłaci
            > ć
            > PAŃSTWU - bo z jakiej racji spółdzielni - przecież ona dostała to za darmo.
            > Gratuluję.

nie takiego nie napisałem.
            kupujesz na wolnym rynku otrzymujesz prawo własności
            kupujesz w spółdzielni - płacisz mniejsze pieniądze i masz prawo spółdzielcze

za darmo spółdzielnia otrzymała grunt (najczęściej użytkowanie wieczyste, często
            z możliwością przekształcenia za 1% wartości na prawo własności).
            osiedla były budowane za pieniądze z kredytu i przyszłych mieszkańców
            • Gość: Hans Re: IP: *.c9.msk.pl 05.07.07, 17:42
              > kupujesz na wolnym rynku otrzymujesz prawo własności
              > kupujesz w spółdzielni - płacisz mniejsze pieniądze i masz prawo spółdzielcze

a czemu niby mam od spółdzielni kupować coś w oparciu o cenę rynkową skoro jako
              spółdzielca jestem (współ)właścicielem tej rzeczy - nie po to wstępowałem do
              spółdzielni, lecz po to by mieć mieszkanie, skoro pokryłem cały koszt tej
              inwestycji to czemu mam jeszcze komukolwiek coś dopłacać. Chyba nie po to by za
              relatywnie dużo większe pieniądze nabyć to samo prawo (własnościowe/własność) co
              inni po dużo mniejszych kosztach.
              • Gość: prof_s_jonalizm Re: IP: *.centertel.pl 05.07.07, 18:13
                Gość portalu: Hans napisał(a):

> a czemu niby mam od spółdzielni kupować coś w oparciu o cenę rynkową skoro
                jako
                > spółdzielca jestem (współ)właścicielem tej rzeczy - nie po to wstępowałem do
                > spółdzielni, lecz po to by mieć mieszkanie, skoro pokryłem cały koszt tej
                > inwestycji to czemu mam jeszcze komukolwiek coś dopłacać. Chyba nie po to by
                za
                > relatywnie dużo większe pieniądze nabyć to samo prawo (własnościowe/własność)
                c
                > o
                > inni po dużo mniejszych kosztach.

przede wszystkim nikt nie każe ci nic kupować od spółdzielni.
                spłaciłeś cały koszt budowy i za to przysługuje ci prawo spółdzielcze.
                coś za coś: mniejszy koszt w zamian za słabsze prawo do nieruchomości.
                jeżeli chcesz mieć mocniejsze prawo (własność) należy dopłacić (dlaczego?
                ustawa o gospodarce nieruchomościami, ustawa o spółdzielnich mieszkaniowych) -
                a właściwie należało bo to przynajmniej przez jakiś czas nieaktualne.

gdyby spółdzielnie sprzedawały prawo własności za mniejszą niż rynkowa cena to
                byłaby to nieuczciwa konkurencja - bo wspomiane grunty i kredyty na budowę
                dostała na bardzo mocno preferencyjnych warunkach.
                • Gość: Hans Re: IP: *.c9.msk.pl 05.07.07, 21:19
                  jako uzasadnienie wykupu wskazujesz na ustawy, a ja sie zapytuję kto ustala
                  treść tych ustaw i określa na jakich zasad ma sie on odbywać.
                  Zasady te powinny być ekwiwalentne. Pomimo takiego nagłośnienia tematu nigdzie
                  nie uświadczysz jakichkolwiek opinii eksperckich odnośnie tego ile kosztowało
                  faktycznie nabycie praw spółdzielczych. Według moich obliczeń w skrajnym!!!! -
                  najbardziej dysproporcyjnym przypadku (notabene który janus opisuje jako
                  "praktycznie darmowe" nabycie za 10% wkładu i spłaty kredytu 40% prawa
                  lokatorskiego w porównaniu do pierwotnego nabycia prawa własnosciowego różnica
                  między realnym obciążeniem jest rzędu 10-15% faktycznych nakładów na mieszkanie.
                  Podkreślam że chodzi o skrajny najbardziej niekorzystny przypadek. Dlaczego
                  miałoby to zatem uzasadniać aż takie różnice w nabywanych prawach: własnościowe
                  (czyli prawie własność) i lokatorskie (czyli mniej niż najem, bo normalny najem
                  wchodzi do masy spadkowej).
                  Nieuczciwą konkurencją jest to kiedy "operatywna" klika organizuje sobie cudzym
                  kosztem prywatny folwark na mieniu spółdzielców czyniąc sobie źródło dochodu bez
                  odpowiedzialności dla siebie i rodziny na pokolenia i zmusza mnie do kupowania
                  raz jeszcze rzeczy za którą już raz zapłaciłem. Nie mam żadnych szans w
                  "konkurowaniu" z władzami spółdzielni które także za moje pieniądze doskonale
                  "załatwiły" sobie tę przewagę.
              • janu5 Pokryłeś 50% kosztów inwestycji. 05.07.07, 23:35
                przecież nawet Lidia Staroń uznaje ,że musisz dopłacić . Jej przekręt polego na
                tym ,że arbitralnie wycenia ,że ta niezapłacona przez ciebie część mieszkania to
                ok 5 zł ,a na rynku to jest warte 50 tys.
                Czyste złodziejstwo ( her Lidii)
            • Gość: meduza Re: IP: 80.55.114.* 18.07.07, 13:59
              Skoro grunt społdzielnia dostała za darmo, a kredyt został umorzony, to
              własciwie za co jej płacic?
    • Gość: bambi7 Re: Szykuj się na wykup mieszkania za grosze IP: *.csk.pl 05.07.07, 11:09
      Dobra - załóżmy, że spółdzielnia ma status prywatnej... i ja chce zamienić
      mieszkanie z lokatorskiego na własnościowe. Spełniam warunki zapisane w ustawie
      (spłaciłem daaawno temu "za komuny" kredyt na jego budowę, jestem członkiem
      spółdzielni od baaardzo dawna i miałem książeczkę mieszkaniową PKO gdzie była
      duża gotówka). Nie mogę wykupić tego co tak naprawdę powinno już być moje? Moja
      podpowiedź do pytania - SPŁACIŁEM KREDYT. I wszystko jasne.
    • Gość: pablo Szykuj się na wykup mieszkania za grosze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.07, 11:19
      Nie rozumiem sprzeciwu ludzi którzy już wykupili mieszkanie, jest to po prostu
      zwykła zawiść. Niech mają pretęsję do spółdzielni, które ich "okradły".
      Dlaczego, skoro oni zostali oszukani, teraz wszyscy muszą również zostać
      oszukani. To tak jakbym miał pretęsję do sąsiada że go nie okradli a mnie tak?

Poza tym, ustawa przewiduje zwolnienie takich ludzi z funduszu remontowego.
      • Gość: jozefosmenda Re: Szykuj się na wykup mieszkania za grosze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 11:59
        Ta ustawa to totalny bubel prawny w każdym jej aspekcie zmian!To nie tylko
        chodzi o przekształcanie darmowe mieszkań ale o szereg innych spraw niezgodnych
        również i z konstytucją.
        Pisana na kolanie i tylko w kontekście populizmu politycznego przy załozeniu,że
        ci którzy dostaną za grosze mieszaknia na własność bedą głosowali za PiS.
        Ale cała reszta ( a tych jest wiecej) nie bedzie elektoratem PiS).
        Tak,że po następnych wyborach (a mam nadzieję ,że już niedługo) wrócimy do
        sprawy a prawo prawem zostanie!
    • Gość: jeleń z bloku Szykuj się na wykup mieszkania za grosze IP: *.tktelekom.pl 05.07.07, 11:39
      Może mi ktoś wyjaśni co to jest za twór Związek Rewizyjny Spółdzielni
      Mieszkaniowych RP skoro spółdzielnie są państwem w państwie,prezesi cesarzami a
      lokatorzy to jelenie? Co ten Związek robi i komu służy?
      • Gość: silesia Re: Szykuj się na wykup mieszkania za grosze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 14:57
        Też jestem takim "jeleniem", no może sarną ze wzgledu na płeć i od pewnego casu
        przyglądam sie z przerażeniem jak dalek poszło zuchwalstwo tych nowotworowych
        narośli, żyjących jak każdy pasozyt z krwi swojego żywiciela... Raban podnosza,
        bo czuja realne zagrożenie. Brawo za krótką i obrazową syntezę tego tworu jakim
        są spółdzielnie mieszkaniowe...
        • bardzosztywny Re: Szykuj się na wykup mieszkania za grosze 05.07.07, 15:28
          >no może sarną ze wzgledu na płeć<A może jednak łanią?
    • Gość: lokator Szykuj się na wykup mieszkania za grosze IP: *.tktelekom.pl 05.07.07, 11:44
      Dwa lata temu kupiłem monitor 19 calowy za kwotę 1200 zł.Wczoraj kolega ten sam
      monitor kupił za 800 zł,do kogo mam mieć pretensje?Czy ktoś kogoś przymuszał do
      wykupu mieszkań?
    • Gość: reXXL/Mraiusz Komuchu,szykuj się na wykup mieszkania za grosze IP: 195.187.134.* 05.07.07, 12:02
      Teraz to dopiero robi się równo, sprawiedliwie...komunistycznie w pełnej
      krasie, jak w prawdziwym państwie ...dziadów. Wołodia Ilijcz nazwał ...NEP-em,
      to tak dla zwolenników zrównywania dziadów - lokatorów z właścicielami
      mieszkań.Mnie takie mieszkanie 3 pokojowe kosztowało 60 pensji, opócz czynszów,
      remontów i pozostałych opłat. I teraz dupek - komuch mi gada, że własnie
      idzidie równość, wolność i niepodległość kmoitka z glebą????
      • Gość: Aga Re: Komuchu,szykuj się na wykup mieszkania za gro IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.07, 12:35
      • Gość: Aga Re: Komuchu,szykuj się na wykup mieszkania za gro IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.07, 12:41
        O co chodzi ja przez 38 lat - spłaciłam kredy, opłacałam koszty remontowe,
        eksploatacyjne i do spłacenia pozostał mi tylko umożony (10 %) kredyt przez
        państwo. To czemu mam to mieszkanie kupować od nowa ???
        Ci co zaczeli wykupować za komuny - pierwsza fala, w naszym bloku płacili
        14.000,- była to średnia pensja. Potem przy wykupie szły patologie
        ale to teraz mamy do nich równać.
        Lokatorzy , którzy wypupili mogli mieszkanie sprzedać, zapisać w spadku,
        przkształcić w własność hipoteczną i wziąć kredyt - ja nie.
        Więc o co teraz chodzi?
        • Gość: karolina Re: Komuchu,szykuj się na wykup mieszkania za gro IP: *.chello.pl 05.07.07, 12:52
          Nie wiesz o co chodzi? To przecież obiecane 3 miliony mieszkań.Jak się nie
          wyrobią tym rozdawnictwem wezmą się za mieszaania komunalne!!!!!!!!!!
        • Gość: Wołodia Ilijcz Re: Komuchu,szykuj się na wykup mieszkania za gro IP: 195.187.134.* 05.07.07, 13:04
          Se mkup na ....przetargu, w ramacch wolnego a nie komuchowatego rynku,
          dziadówko! Mu też oprócz zainwestowania 100 pensji płaciciliśmy normalny
          czynsz, prąd, gaz, smieci, remonty ....a ty dostaniesz za darmo i potem
          sprzedaż na wolnym rynku???? Ot, nowa fala ....dziadów, komuchów,
          nieudaczników, sirot po leninie, lenie jedne!
          • Gość: zawalowiec Re: Komuchu,szykuj się na wykup mieszkania za gro IP: *.telpol.net.pl 05.07.07, 16:06
            a fe.....tyle jadu toz to nie po chrzescijansku!!!!!
          • Gość: be Re: Komuchu,szykuj się na wykup mieszkania za gro IP: 213.17.223.* 12.07.07, 19:51
            wiesz co, moze ci , co dostana te mieszkania za grosze sa dziadami, ale za to ty
            jestes zwykłym chamem!!!!
          • Gość: Czarodziejka Re: Komuchu,szykuj się na wykup mieszkania za gro IP: 80.55.114.* 18.07.07, 14:13
            No coz jesli my jestesmy dziadami to ty jestes jeleniem i frajerkiem:)
    • Gość: Członek Szykuj się na wykup mieszkania za grosze IP: *.chello.pl 05.07.07, 13:16
      Zwiazek Rewizyjny Społdzieni mieszkaniowych RP, to grupa ludzi popierajaca
      zarządy spółdzielni, które wbrew swoich czlonkow wyprowadzaja grunty, tworza
      córki spóldzieni,zlecajac im, zadania inwestycyjno- remontowe bez przetargów za
      ceny dwu trzykrotnie wyższe niż aktualnie obowiazujece na rynku.Ten organ nic
      nie pomoże czlonkowi.Oni działaja na szkode czlonkow.podobnie jest z Ze
      Związkami Rewizyjnymi innych Spółdzielni do których jest przynaleznośc :
      dobrowolna ;a ktora to ma radców prawnych zatrudnionych u nich i w
      spoldzielniach.Trn sam wydaje opinie i odpowiada na nia.Prokuratury ukrecaja łeb
      sprawom.Nikt nie pomoże.czlonkom czyli włascicielom.Faktycznym wlascicielem
      czują się bezkarni prezesi i wybierani przez nich czlonkowie Rad Nadzorczycg
      oraz przedstawiciele.Ma odmienne zdanie /wykluczenie /.Jedna sprawa
      wyprowadzenie gruntów ze Spółdzielni Mieszkaniowej mimo uchylenia uchwały przez
      Sąd Wyrok prawomocny została zrealizowana a Prokuratura sprawe umarza z powodu
      nie dopatrzenia sie czynu przestepczego.to pytam kto tu ma racje.ograbiono
      czlonków spóldzielni /straty w 2000 roku ponad 70 mln zl./A prokurator mowi
      Panie tyle roboty .uniewazniac akty notarialne.a jakim prawem je sporzadzono na
      jakiej podstawie/uchwal nie bylo uchylone prawomocnym wyrokiem/Notariusz
      wprowadzony w bład.Ktos potwierdzil nie prawde.można pisac wiele ale kogo to
      obchodzi.w czyim imieniu występuje wiec KZR SM RP.chyba w swoim.
    • Gość: kaqkaba Re: Szykuj się na wykup mieszkania za grosze IP: 194.150.166.* 05.07.07, 13:20
      Pytanie: po co jest ten wykup??
      Rozwiąże problemy mieszkaniowe?? NIE.

To jest typowa kiełbasa. I PiS i PO wiedzą doskonale że ustawa jest niezgodna z
      konstytucją. I chcą mówić muśmy chcieli ale Trybunał zablokował.
      • Gość: Observ Re: Szykuj się na wykup mieszkania za grosze IP: *.19.165.2.osk.enformatic.pl 05.07.07, 13:57
        Tyle bzdetnych wpisów w temacie,że włos się jeży. Państwo umozliwia wykup
        ludziom o niskich dochodach. I nalezy temu przyklasnąć.
      • Gość: Andrzej Re: Szykuj się na wykup mieszkania za grosze IP: *.jsn.osi.pl 05.07.07, 14:00
        Gość portalu: kaqkaba napisał(a):
        > To jest typowa kiełbasa. I PiS i PO wiedzą doskonale że ustawa jest niezgodna
        z
        > konstytucją. I chcą mówić muśmy chcieli ale Trybunał zablokował.

Nie wiem dlaczego uważasz, że ustawa jest niezgodna z konstytucją. Czy uważasz,
        że wydanie mi w końcu czegoś na własność za co ponad dziesięć lat temu
        zapłaciłem w CAŁOŚCI jest niezgodne z prawem. Rozumiem rozgoryczenie osób,
        które dały się nabrać i wykupiły swoje własne mieszkanie (płacąc dwukrotnie za
        to samo). Te dodatkowo wyłudzone pieniądze zostały rzekomo wykorzystane na cele
        remontowe ale ja również w czynszu płacę fundusz remontowy (więc w to
        niewierzę). Zwolnienie nabranych przez komunę ludzi (którzy wykupili dwukrotnie
        swoje mieszkanie)z opłat na fundusz remontowy uważam za sprawiedliwe zadość
        uczynienie. Rozumiem również rozgoryczenie całej sitwy powiązanej ze
        spółdzielniami mieszkaniowymi, która straci dodatkowe nienależne jej pieniądze.
      • Gość: Gwiazda Re: Szykuj się na wykup mieszkania za grosze IP: 80.55.114.* 18.07.07, 14:21
        Jak wejdzie ta ustawa i wykupie moje mieszkanie za odpowiednia kase- to moj
        głos maja. Zadni politycy jeszcze mi tego nie dali, a obiecywac to potrafili.
    • Gość: . Jakim prawem? Ku.rwy cwaniaczki !!! IP: 217.153.153.* 05.07.07, 13:58
      Ja muszę spłacać zakupione mieszkanie na wolnym rynku - cena wybudowania +
      "drobny narzut" dla developera.

a tu? za koszt wybudowania.

to kpina i skrajna niesprawiedliwość
      • Gość: SzatanS Re: Jakim prawem? Ku.rwy cwaniaczki !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.07, 14:27
        i to jest właśnie czysta komuna...o zwolennicy to...komunardzi, reprezentanci
        dziadów, nieudaczników i innych Mariuszo-pasożytów, chcących nadal karmić się
        na cudzy koszt!!!!!!!!!!!!!!! to jest właśnie elektrotPIS moerowany przyz
        rozgłośnie koumistyczną pewnego....ojca, mieniącego się...naszym ojcem.
        Niestety...ja swojego ojca znam, dlatego nie jestem zbałąmłucony obietnicami
        wyborczymi o 3 mln mieszkań, 3000 km autostrad i zniesieniem podatku tego
        komucha Belki!
        • xorock Re: Jakim prawem? Ku.rwy cwaniaczki !!! 05.07.07, 15:24
          I co się tak burzysz?
          "Z nowych zasad przekształceń skorzystają także ci, którzy już wykupili
          mieszkania lokatorskie. Spółdzielcy, którzy uregulowali należności związane
          przekształceniem, będą mogli liczyć na odzyskanie pieniędzy. Nie będzie to co
          prawda wypłata gotówki z konta spółdzielni, ale zwolnienie z opłat wnoszonych na
          poczet funduszu remontowego do momentu wyrównania wniesionych kwot. Oznacza to,
          że członkowie będą zwolnieni ze składek nawet przez kilkadziesiąt lat."
          Do tego umorzenie kolejnych rat jeżeli jeszcze istnieją.
          • bxk nie wszyscy będą zwolnieni z opłat na fundusz 05.07.07, 20:24
            >Spółdzielcy, którzy uregulowali należności związane
            przekształceniem, będą mogli liczyć na odzyskanie pieniędzy. Nie będzie to co
            prawda wypłata gotówki z konta spółdzielni, ale zwolnienie z opłat wnoszonych na
            poczet funduszu remontowego do momentu wyrównania wniesionych kwot. Oznacza to,
            że członkowie będą zwolnieni ze składek nawet przez kilkadziesiąt
            lat."<
            Wyobraź sobie że nie wszyscy będą mogli. Skorzystają z tej 'ulgi'
            tylko ci którzy wykupili mieszkanie po 2001r. A z tego co wiem dużo było
            wykupowanych prze tym właśnie rokiem, np. ja. I tu znów jest podział na lepszych
            i gorszych. Nie dość że wybuliłam kupę kasy to jeszcze nie odliczę sobie '
            funduszu remontowego'. A tak naprawdę to żadne walne nie przegłosuje zwolnień z
            opłat na fundusz remontowy. Teraz czekam kiedy PiS w ramach społecznej
            'sprawiedliwości' i według własnego prawa zabierze mi wyposażenia tego
            wykupionego mieszkania. No bo przecież są biedni, nieszczęśli którzy nie mają
            np. komputera czy pralki. Ktoś musi tyrać żeby ktoś mógł brać bo mu się należy.
            A co tam. Pozdrawiam b.
        • bardzosztywny Re: Jakim prawem? Ku.rwy cwaniaczki !!! 05.07.07, 15:36
          : SzatanS:spokojnie bo obślimaczysz monitor
          • Gość: reKosztowny Re: kosztowny, nie wylizuj monitora... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.07, 15:41
            bo załapiesz na ozorek i mózg tego komuchowatego syfa.... nawet egzorcysta ci
            nie pomoże w lecznictwie!
      • Gość: wredny Re: Jakim prawem? Ku.rwy cwaniaczki !!! IP: *.chello.pl 26.07.07, 08:16
        morda w kubem wiesniaku siedzisz na dupie to siedz i sie nie odzywaj a
        podrudzie po jakiego h... wykupywales i budowales kto ci kazal trzeba bylo
        zamieszkac w szalasie
    • Gość: tolo Re: Szykuj się na wykup mieszkania za grosze IP: *.cust.tele2.pl 05.07.07, 14:58
      Ludzie, nie płaczcie po tych mieszkaniach! Przeciez wszyscy za komuny jakis
      przydzial dostali prawda? No i co z tymi mieszkaniami zrobiliscie? Jesli ktos
      wykupowal to chyba w jakims celu prawda? Przede wszystkim jak ktos chcial
      sprzedac. A jak sprzedal to i nie stracil.
      A jesli ktos wykupil zeby tylko wykupic (ja nie widze sensu takiego wykupu bez
      celu) to znaczy ze stac go na to bylo. Ci co nie wykupili do tej pory to
      zapewne w wiekszosci nie sa ludzie zamozni, wiec oni skorzystaja najbardziej i
      ja im nie zaluje. Moze dlatego, ze stac mnie na obiektywizm, bo ja mieszkanie
      kupowalem i mnie ta ustawa nie dotyczy.
      A co co mieszkania wykupili owszem moga zalowac ze nie poczekali, ale malo to
      takich rzeczy sie dzieje? Z zawisci to i oczy mozna komus wydrapac, ale idac
      tym tokiem rozumowania to odbierzmy tez becikowe tym, ktorzy je dostali, albo
      kazdem przyznajmy taka kwptke wstecz, bo jak ktos za wczesnie urodzil to nic
      nie dostal, a teraz rodzi sie juz za pieniadze.
      Przyklady mozna by mnozyc, ale po co? I dodam jeszcze ze nie twierdze ze to
      rozwiazanie jest sprawiedliwe, bo nie jest, ale to, ze inni dostana cos za
      grosze nie odbierze nic pozostalym prawda?
      • Gość: proof Re: Szykuj się na wykup mieszkania za grosze IP: *.171.149.194.crowley.pl 05.07.07, 15:15
        a co bedzie jesli dzieki tej ustawie stane sie wlascicielem mieszkania, a pare
        miesiecy pozniej trybunal na wniosek SLD czy innych komuszkow uzna ze ustawa ta
        jest niezgodna z konstytucja ? czy w takim przypadku zasada dura lex sed lex
        obowiazuje ?
        • Gość: Alojz Prawo nie działa wstecz!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.07, 03:58
          Nie, ponieważ najprawdopodobniej będzie zaskarżenie do TK, ale zanim to
          nastąpi, prawo obowiązywać będzie. Jeśli ktoś wtedy da radę - wygra, choćby TK
          uchylił przepisy. Rozumiesz? Istnieje swoista "luka czasowa" między wejściem w
          życie a wyrokiem TK: w tej luce można będzie załatwić w końcu swoją własność.
          Potem już będzie za późno, ale TK nic nie będzie mógł zrobić wstecz:)
    • Gość: Zk Re: Szykuj się na wykup mieszkania za grosze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.07, 15:14
      A dlaczego tak Cię to gnębi? Stracisz na tym?
    • abhaod kielbasa wyborcza na calego :))) 05.07.07, 15:39

• Gość: starycynik Adamie Michniku - zwyciezyles !!! IP: *.dhcp.uno.edu 05.07.07, 16:01
      Czytajac wypowiedzi wielu forumowiczow widze ze przekonanie, ze domaganie sie
      sprawiedliwosci jest jedynie przejawiem zawisci, nieudacznictwa i polskich wad
      narodowych ugruntowalo sie dobrze w mlodym pokoleniu. Byle tak dalej.
    • Gość: Danuta Szykuj się na wykup mieszkania za grosze IP: 217.153.99.* 05.07.07, 16:06
      A co z mieszkaniami, które musieliśmy wcześniej wykupić na własność.
    • Gość: holka Re:Wykup mieszkania kwaterunkowego. IP: *.aster.pl 05.07.07, 16:11
      Witam.
      A czy ktoś z Państwa wie jak to jest z mieszkaniami kwaterunkowymi.
      Składałam wniosek o wykup kwaterunku (kilka lokali jest juz wykupionych).
      Dostałam odmowę gdyz stwierdzono, że mieszkanie ma toalety na korytarzu i nie
      ma łazienki to zgodnie z jakimiś ustaleniami po wejściu do Unii nie mogą mi
      takiego mieszkania sprzedać.
      Czy ktoś wie gdzie takowe przepisy mogę znaleźć.
      Gdybym zrobiła sobie toaletę to mioże mi sprzedadźą. No właśnie może. Wpakuję
      kupę kasy w przebudowę i opłaty projektów itd. A potem dostanę odmowę.

Jeśli ktoś wie coś na ten temat to proszę o jakieś info ewentualnie link.
      Dziękuję.
    • Gość: swoj chop,,, Re: Szykuj się na wykup mieszkania za grosze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 16:35
      skoro to prywatna wlasnosc,,to krecisz,,,,prosze wiec mi ja zwrocic bez zadnych
      kosztow,,heheheh,,,cwaniacy
    • Gość: wolny człowiek Szykuj się na wykup mieszkania za grosze IP: *.ust.tke.pl 05.07.07, 17:30
      Spłdzielczośc to najbardziej demokratyczna forma jak może być, trzeba tylko
      umieć z niej korzystać i być aktywnym członkiem, a nie biadolić nie
      uczestniczać w zebraniach członków. Nie rozumiem osób ktore twierdzą że ta
      nowelizacja ustawy jest krzywdząca dla kogokolwiek. To że ktoś kiedyś zapłacił
      ileś tam dziesiat tysiecy za swoje mieszkanie jest smiesznym argumentem.
      Kupował mieszkanie bo chciał nikt nikogo nie zmuszał. Przekrętem to było
      wykupownie za smieszne pieniądze bardzo atrakcyjnych mieszkań funkcyjnych przez
      panstwowych urzędników i polityków, jakoś wowczas nie słychać było tych
      dzisiejszych oponentów. Ja kupiłem za PRLu telewizor kolorowy który kosztował
      dziesieciokroną srednią pensję, a dziś ktoś może kupić sobie 100 razy lepszy
      telewizor za połowę średniej pensji. Według tych pokrzywdzonych to przecież
      niesprawiedliwe że dziś kupują sobie tak tanio te telewizory. To typowe
      myślenie zawistnego polaczka.
      Całe szczęście że Lech Wałęsa nie zrealizował swojej obietnicy: każdemu 100
      milonów (ówczesnych złotych) bo Ci co dziś twierdzą że nowelizacja utawy o
      spółdzielczości jest dla nich krzywdząca pozabijaliby się nawzajem za te
      pieniadze.
      "żyj jak chcesz nie przeszkadzając innym ludziom im też daj żyć jak chcą".
    • patman Rozbraja mnie wasza znajomość tematu 05.07.07, 18:14
      Ktoś dostanie coś za darmo? A za czyje pieniądze spółdzielnia spłacała kredyt? Spadły jej z nieba? Moi rodzice przez lata płacili potężne pieniądze w czynszu, którego większość szła spłacenie banku - musieli sprzedać samochód, żeby spłacić olbrzymie kwoty, których domagała się spółdzielnia. Czy to się nazywa "za darmo"?
    • Gość: Prezes spółdzielni i co ja teraz zrobie? przecierz ja tylko prezesem IP: *.sm-rozstaje.pl 05.07.07, 20:15
      być umie - mam wnuki jeszcze nie ustawione w rzyciu - tżeba by jeszcze troche
      pobyc prezesem - dobże rze jest Trybunał Kunstytucyjny - tam mam nadzieje aktyw
      uwali te ustawę
      • Gość: mhm Re: i co ja teraz zrobie? przecierz ja tylko prez IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.07, 20:59
        Dokladnie chcialem napisac to samo co Ty. Jesli ludzie, ktorzy wczesniej
        wykupili dostana odszkodowania to komu to przeszkadza? Ano Prezesowi Kaziowi i
        pani Heli sekretarce co to na lewo na kawie 50 zeta wyciaga co miesiac. Glupie
        pierdzi stolki boli ich, ze nic juz od nich nie bedzie zalezec. A tak.... u to
        bylo zycie z tygodnia na tydzien trzymac sie posadki...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka